15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.bnter.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Forebyggelse af slagtilfælde: Hvordan påvirker kosten?

Da mange ernæringseksperter anbefalede kontroversielle diæter i disse dage, gennemførte forskere en undersøgelse af diæter, der kunne forhindre slagtilfælde. Ifølge de offentliggjorte undersøgelsesresultater er forskellige madtyper tilsvarende forbundet med risikoen for forskellige typer slagtilfælde. Den nuværende undersøgelse af mere end 418.000 mennesker i ni europæiske lande undersøgte iskæmisk slagtilfælde og hæmoragisk slagtilfælde separat.

Kan bruges til at forhindre slagtilfælde?

frugt og grønt samt fuldkornsprodukter med fibre og vitaminer til sund ernæring i en netpose

Hidtil har de fleste undersøgelser kigget på forholdet mellem kost og hjernesygdomme eller kun fokuseret på iskæmisk slagtilfælde. Denne undersøgelse viste, at et højere indtag af frugt, grøntsager, fibre, mælk, ost eller yoghurt var forbundet med en lavere risiko for iskæmisk slagtilfælde. Der er imidlertid ingen signifikant sammenhæng med en lavere risiko for hæmoragisk slagtilfælde. Et højere forbrug af æg var således forbundet med en højere risiko for hæmoragisk slagtilfælde. Dette er imidlertid ikke tilfældet med iskæmisk slagtilfælde.

Iskæmisk slagtilfælde forhindrer tilstopning af arterien, der fører til hjernen

Iskæmisk slagtilfælde opstår, når en blodprop blokerer en arterie, der leverer blod til hjernen. Dette kan imidlertid også dannes andre steder i kroppen og rejse til hjernen. Hæmoragisk slagtilfælde opstår, når der er blødning i hjernen, der skader celler i nærheden. Omkring 85% af slagtilfælde er iskæmiske og 15% er blødende. Dette er den næststørste dødsårsag på verdensplan. Forskningens hovedfund er, at forbruget af fibre samt frugt og grønt er steget kraftigt. Dette er forbundet med en lavere risiko og hjælper i sidste ende med at forhindre iskæmisk slagtilfælde. Dette svarer også til de gældende europæiske retningslinjer. Så offentligheden bør rådes til at øge deres indtag af fiber fra fuldkorn og frugt og grøntsager, hvis de ikke allerede opfylder disse retningslinjer.

Undersøgelsesresultater

Magnetisk resonansbilleddannelse af hjernen i et hæmoragisk slagtilfælde

Andre risikofaktorer, såsom kolesteroltal eller fedme, påvirker også de to undertyper af slagtilfælde forskelligt. Den samlede mængde fiber fra frugt, grøntsager, korn, bælgfrugter, nødder og frø, som mennesker spiste, var forbundet med den største potentielle reduktion af risikoen for iskæmisk slagtilfælde. Hver 10 g mere fiberindtag om dagen var forbundet med en 23% lavere risiko. Det svarer til cirka to færre sager pr. 1000 indbyggere over en periode på ti år. Frugt og grønt alene var forbundet med en 13% lavere risiko for hver 200g om dagen. Derfor udgør det en sag mindre pr. 1000 indbyggere over en periode på ti år. Ingen fødevarer var forbundet med en statistisk signifikant højere risiko for iskæmisk slagtilfælde.

For eksempel giver to tykke skiver fuldkornsbrød anslået 6,6 g fiber, mens en portion broccoli er cirka 3 g. Et modent, ikke -skrællet æble indeholder omkring 1,2 g fiber. European Society of Cardiology (ESC) og det regionale kontor i Verdenssundhedsorganisationen for Europa anbefaler at indtage mindst 400 g frugt og grønt om dagen. Ellers er 30-45 g fiber om dagen en lige så anbefalet dosis.

Naturlige produkter og sunde fødevarer som tomater bælgfrugter og fisk opsamlet omkring sort tallerken

forfatterne Studiet fandt ud af, at for hver 20 g æg, der tilsættes dagligt, var der en 25% højere risiko for hæmoragisk slagtilfælde. Forskerne siger, at de forbindelser, de fandt mellem forskellige fødevarer og iskæmiske og hæmoragiske slagtilfælde, delvis kunne forklares af virkningerne på blodtryk og kolesterol. De undersøgte fødevaregrupper omfattede forarbejdet kød og kødprodukter, fisk og fiskeprodukter (hvid fisk og fed fisk), mejeriprodukter (herunder mælk, yoghurt, ost), æg, korn og kornprodukter, frugt og grøntsager (kombineret og adskilt), bælgfrugter , nødder og frø og fibre (samlede fibre og korn, frugt og vegetabilske fibre).

Previous Post
Lav selv drikkechokolade: desserter som en gaveidé
Next Post
Kalorieindtag yoga: Hvor mange kalorier forbrænder du med de forskellige former for yoga!