15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.bnter.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

5 læderalternativer, der skulle sætte en stopper for dyremishandling!

Læder og pels har længe været indbegrebet af luksus i verden af ​​mode, tilbehør og møbler. Men for nylig er den offentlige mening begyndt at ændre sig med stigende opmærksomhed på grusomheden ved fabrikslandbrug og antallet af ressourcer, den forbruger og mængden af ​​udledt kulstof. Nu er veganske læderalternativer i stigende grad efterspurgt.

Alternativer til kohud efterspørges i stigende grad

Som svar besluttede store modehuse som Gucci, Burberry, Ralph Lauren og Vivienne Westwood at boykotte pels. 2018 var første gang, at materialet ikke blev brugt af en enkelt designer på London Fashion Week.

Det skal også huskes, at en række kemikalier som formaldehyd, cyanid og chrom bruges til garvning og farvning af læder, hvilket kan være farligt for både mennesker og miljøet.

Læderalternativer fremstillet af planter og madaffald

Læderalternativer til modeindustrien

Indtil videre har de fleste luksusmærker som Chanel, Prada og Versace kun forbudt læder, der kommer fra visse eksotiske dyr som krokodiller, slanger og kænguruer.

Af denne grund håber en gruppe unge designere og nystartede virksomheder at fremskynde opgivelsen af ​​animalsk læder ved at udvikle overbevisende alternativer, der ikke bruger de sædvanlige miljøskadelige petroleumsbaserede plastmaterialer som polyurethan (PU) eller polyvinylchlorid (PVC).

I det følgende har vi opsummeret 5 veganske læderalternativer for at henlede opmærksomheden på disse bæredygtige og etiske erstatninger for animalsk læder. Fra vegansk ananaslæder til et læderalternativ fremstillet af skaller – med deres egenskaber er disse opfindelser på ingen måde ringere end dyr og kunstlæder.

Ananas anam piñatex

læder alternativ vegansk til tasker og sko

Det britiske råvarevirksomhed Ananas Anam, der blev grundlagt i 2013, var en af ​​de første til at bringe et vegetabilsk læderalternativ på markedet. De udviklede Piñatex, et dyrevenligt alternativ til læder fremstillet af ananasaffald.

Materialet anvender fine cellulosefibre ekstraheret fra ananasblade – som betragtes som et landbrugsbiprodukt, der ofte brændes eller rådner. Anslået 40.000 tons af dette ananasaffald genereres hvert år på verdensplan. Disse fibre blandes derefter med polymælkesyre (PLA), en bioplast fremstillet af majs, og filtes til et fiberdug, der kan bruges til tøj, sko eller møbler.

vegansk læderalternativ fremstillet af ananasfibre

Piñatex blev udviklet af designeren Carmen Hijosa, der har arbejdet i lædervareindustrien i de sidste 15 år. Mens han ledte efter alternativer til læder i Filippinerne, opdagede Hijosa mulighederne for ananasfibre og arbejdede med lokale vævere for at prøve at omdanne det til stof. I 2016 modtog hun Arts Foundation Prize for Material Innovation.

Hugo Boss sko lavet af vegansk læder

Mens mange vegetabilske læderalternativer stadig er i prototypefasen, er Piñatex allerede blevet forarbejdet til kommercielt tilgængelige produkter af Hugo Boss og det canadiske mærke Native Shoes.

Tômtex af Uyen Tran

Læder lavet af rejer, krabber og hummerskal

Den vietnamesiske designer Uyen Tran har udviklet et fleksibelt biomateriale kaldet Tomtex, et læderalternativ fremstillet af madaffald, der kan præges med forskellige mønstre.

Navnet tôm, der betyder “rejer”, refererer til de kasserede muslinger fra fisk og skaldyr, der blandes med kaffegrums for at lave stoffet.

Tomtex, et læderalternativ fremstillet af madaffald

Ifølge Tran er materialet meget robust og samtidig blødt nok til at sys i hånden eller i maskine.

Op til otte millioner tons fiskeskaldaffald og 18 millioner tons kaffegrumsaffald genereres hvert år af den globale fødevare- og drikkevareindustri.

læderalternativ lavet af skaller

Den New York-baserede designer arbejder sammen med en leverandør i Vietnam, der samler rejer, krabber og hummerskaller samt fiskeskæl for at udvinde en biopolymer kaldet kitin. Dette findes i eksoskelet af insekter og krebsdyr, hvilket gør dem hårde og smidige på samme tid. I kombination med brugt kaffe fra Trans eget køkken og fra lokale caféer danner dette grundlaget for Tômtex.

Efterlign slangeskind eller krokodillehudoptik

Blandingen er farvet med naturlige pigmenter som trækul, kaffe og okker for at skabe en række forskellige farveindstillinger.

Tômtex kan efterligne enhver strukturel overflade såsom slangeskind eller krokodillehud, så der er uendelige muligheder for at designe mønstre. Materialet er naturligvis vandtæt, fordi det har en bivoksbelægning.

Læderalternativ har en bivoksbelægning

Ifølge Tran, når et Tômtex -produkt har nået slutningen af ​​dets levetid, kan det enten genbruges eller nedbrydes.

Mylo fra Bolt Threads

vegansk læderalternativ fremstillet af mycelceller

Det første veganske læderalternativ, der er på vej til mainstream, er Mylo fra det amerikanske biotekfirma Bolt Threads.

Mycelium er det fine netværk af vegetative svampeceller

Materialet er fremstillet af mycel – de trådlignende celler i en svamp eller bakterie, hvis fine tråde spredes i alle retninger for at danne et sammenhængende netværk. Mycelcellerne vokser på mindre end to uger ved kontrolleret temperatur og fugtighed. Ifølge rapporter bruger produktionen af ​​mycelium betydeligt mindre vand end produktionen af ​​animalsk læder og udleder samtidig færre drivhusgasser.

læder alternativer er meget populære

Store luksusmodehuse som Stella McCartney, Adidas og Gucci-moderselskabet Kering har investeret i at øge produktionen af ​​materialet og ønsker at bringe de første masseproducerede produkter fra Mylo på markedet næste år.

Lino læder fra Don Kwaning

Alternativt læder fremstillet af linoleum

Designeren Don Kwaning udviklede et nyt materiale kaldet Lino Leather i 2018. I en række materialeforsøg forarbejdede Eindhoven -kandidaten linoleum, der almindeligvis bruges som gulvbelægning, til forskellige typer læder. Kwaning foreslår, at det kan bruges til møbeldesign og polstring.

En første version efterligner den strukturerede, rynkede finish af vommelæder, der er lavet af ko -maver, mens den anden version mere ligner sadelskind.

Linoleum møbelbetræk læder

Faktisk er linoleum fremstillet af linolie blandet med et fyldstof som malet kork. Forbindelsen påføres derefter på en stofbase såsom lærred og kan farves for at skabe forskellige farvede overflader.

Palmeskind fra Tjeerd Veenhoven

Læderalternativ fremstillet af blade fra Areca -håndfladen

Den hollandske designer Tjeerd Veenhoven eksperimenterede også med plantefibre for at skabe et vegansk læder. Til sine læderalternativer brugte han bladene på areca -palmen. Du kan læse mere om dette nye materiale i denne artikel.

Tjek også disse interessante fiskeskindstøj!

Previous Post
Bålopskrifter – Let camping madlavning og tilberedning af lækre måltider
Next Post
14 nemme strækninger for børn (godt før eller efter træning)