15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.bnter.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Myten om negative kalorier: Er der virkelig mad, der forbrænder kalorier?

negative kalorier spiser æbleforbrænding energi fordøjelse

Begrebet negative kalorier er ret nyt, og alligevel er det blevet brugt som en retningslinje og grundlag for mange kostvaner. Ideen bag dette er, at der er visse fødevarer, der forbrænder flere kalorier, end de indeholder. Med dette trick skulle kiloene falde, mens du spiste. Men er det sandt? Er der virkelig negative kalorier?

Det er for godt til at være sandt: Desværre er det en kostmyte. Selvom der er fødevarer, der faktisk kan øge dit stofskifte og forbrænde fedt, og andre, der er meget kaloriefattige, er der ikke en eneste mad i verden, der forbrænder mere fordøjelsesenergi, end kroppen leverer. I det følgende forklarer vi, hvorfor en minus kalorieindhold næppe er mulig.

Din krop forbrænder kalorier hele tiden

Din krop forbrænder kalorier hver gang du bevæger dig

Kroppen har brug for energi til hver bevægelse og enhver krop-egen proces, og mad driver kroppens kraftværk. Mad giver den energi, der er nødvendig for dit hjerte til at pumpe blod, dine lunger til at indånde luft ind og ud, og alle andre kropssystemer til at fungere korrekt, herunder fordøjelse. Det er en løbende proces, dvs. morgenmad kan give den energi, der er nødvendig for at fordøje aftensmaden. Og den enkle hemmelighed bag enhver kost kaldes: kalorieunderskud. Hvis du vil tabe dig, skal du forbrænde flere kalorier, end du indtager. Men det betyder ikke, at du skal fokusere på at tælle kalorier. Ernæringsekspert Richard Hartmann forklarer på sin blog detaljeret hvorfor tælle kalorier er nonsens, hvilke typer kalorier der er, og hvordan kalorier kan føre dig direkte på vildspor. Den negative energibalance er kun et lille aspekt af vægttab.

Hvilke fødevarer indeholder negative kalorier?

Mad-negativ-kalorier-liste-frugt-grøntsager-sorter

Til Fødevarer, der antages at være kalorieforbrændende, omfatter selleri, æbler, ananas, broccoli, asparges, grapefrugt, agurk, kålrabi, radiser og andre krydrede fødevarer. Koldt vand og isterninger kaldes også undertiden negative kalorier, fordi kroppen forbrænder ekstra kalorier for at varme dem op i fordøjelsesprocessen.

For at forstå, hvorfor det er umuligt for visse fødevarer at forbrænde kalorier, når de fordøjes, bør man også forstå, hvad en kalorie egentlig er. Per definition er en kilokalorie en fysisk enhed og repræsenterer den mængde energi, der kræves for at varme en liter vand med en grad Celsius. Hvad angår mad, angiver en kalorie madens energiindhold, dvs. den fysiologiske brændværdi, der stilles til rådighed for kroppen under udnyttelsen af ​​næringsstoffer. Vand har nul kalorier, og fødevarer med et højt indhold af vand er meget lavt i kalorier, men ingen mad har en negativ energiværdi.

Den termogene effekt på fordøjelsen

Selleri negative kalorier slankende kost

Når din krop forbrænder kalorier for at fordøje mad, kaldes det dette Proces termogenese. Til termogenese bruges i gennemsnit 10 til 20 procent af kalorierne i en mad til at fordøje den. Proteiner har en større termogen effekt end kulhydrater eller fedtstoffer. Så hvis et æble har omkring 52 kalorier, vil fordøjelse af det æble kræve et energiforbrug på cirka 10 kalorier. Så 42 kalorier forbliver og lagres i cellerne som energi. For at få negative kalorier skulle kroppen bruge mere end 100 procent til at fordøje æblet – og det er umuligt.

Indtag vandmelon med lavt kalorieindhold

Det er ikke muligt at tabe sig ved negative kalorier

Der er allerede mange websteder online, der viser fødevarer med negative kalorier, samt talrige kostprogrammer, der lover hurtigt vægttab. Disse fødevarer er perfekte til at tabe sig, men ikke fordi de indeholder minus kalorier. De fleste fødevarer på disse lister er meget kaloriefattige og kan derfor spises sikkert, mens de er på diæt.

Så i stedet for at lede efter negative kalorier, skal du fokusere på en sund, afbalanceret kost i forbindelse med træning og forsøge at holde kaloriebalancen i det negative område lettere. Du vil dog ikke tabe dig, mens du spiser.

Tabe sig sportstræning holde kaloribalancen negativ

Previous Post
Jogging i stedet for fitness? Fordelene ved at løbe på et øjeblik
Next Post
Bulgarsk taske effektiv til muskelopbygning og styrketræning