15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.bnter.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Plantning af en køkkenhave – vigtige tips og tricks til en rig høst

Grøntsagshave Oprettelse af engelsk-have-inspireret-espalier-frugt-majs

Hvad du for det Opret en køkkenhave skulle vide … Mens Mick Kopetsky graver skovlen ned i jordbunken, spredes en behagelig duft af frisk jord og varm kompost i morgenluften. “En hemmelig opskrift,” siger han med et smil og lader en håndfuld jord smuldre gennem fingrene. Han spreder en skovl jord mellem endiven og salat. “Haven forbruger den bare.” Og virkelig. Hvis den rigelige høst af økologiske grøntsager, som han kan se frem til året rundt takket være sin 2.700 kvadratmeter store køkkenhave, bliver taget som et kriterium, fortjener hans opskrift en Michelin -stjerne.

Oprettelse af en køkkenhave – Kopetsky og Burwell

Opret en køkkenhave-irregarten-buksbom-hæk-zen-følelse

“Hvad ville du forvente af samarbejdet mellem en havedesigner og en studerende på Le Cordon Bleu?” Jokes Kopetsky mens han skuer i retning af huset, der står på en terrasseret bakke og tilhører hans kulinariske partner, Bieke Burwell. Kopetsky ejer også MIX Garden, et landskabsdesignfirma, og leverer endda sine økologiske grøntsager til flere restauranter i det nordlige Californiens Sonoma County. Samarbejdet til det Opret en køkkenhave Burwell begyndte for mere end et årti siden, da Bieke og hendes mand Brian købte den 11 hektar store ejendom i vindistriktet Dry Creek Valley vest for Healdsburg og stadig var midt i byggeriet. Kopetsky arbejdede dengang med den oprindelige landskabsarkitekt for dette projekt, James David fra Austin, Texas, og kiggede forbi for at tjekke bygningen.

Selve huset blev designet af Richard Beard fra BAR -arkitekter i San Francisco. For at forblive i harmoni med den moderne stil udviklede Kopetsky en plan for haven, der var en blanding af tørkebestandige buske og græsser. Disse skulle igen have et tag lavet af indfødt eg og Douglasgran. Stier lavet af tykke, håndmejslede kalkplader snor sig gennem bakketoppen omkring huset og byder på en fantastisk udsigt over dalen fuld af vinmarker, som Dry Creek er kendt for. En lund med italienske oliventræer byder på nok frugt til at opnå omkring 40 liter guldgrøn olivenolie om året. Druerne fra en lille vingård forarbejdes til en af ​​de bedste rødvine i regionen.

Fra spontane aftaler til oprettelse af en køkkenhave

køkkenhave-oprette-græskar-chard-syrah-vinranke-mark

På grund af det stejle landskab og den stenede grund, der oprindeligt var Opret en køkkenhave slet ikke planlagt. Men en fin eftermiddag, mens Kopetsky og Burwell kiggede på ejendommen fra terrassen, brød samtalen ud om deres fælles passion for mad. Burwells blik faldt på et bart område i bunden af ​​bakken. “Jeg vil gerne plante asparges,” huskede den belgiskfødte kok. “… og endive.” Kopetsky ville på sin side altid prøve madplanter. Og så udklækkede de en plan, der er til gavn for hinanden: Burwell betaler for drypvandingssystemet og infrastrukturen og kan høste, hvad hun vil for det. Kopetsky får derimod lov til at teste sin grønne tommelfinger frit, når han anlægger en køkkenhave, tager sig af planterne og høsten og sælger alle de andre grøntsager. På dette tidspunkt faldt det aldrig over for nogen af ​​dem, at de få år senere ville eje en så sund og produktiv have som asparges og endiven og for ikke at glemme kålen, bønner og tomaterne fra de fineste restauranter i området vil være efterspurgt.

Oprettelsen af ​​en køkkenhave i Chateau Potager -stil

Og selvom beslutningen om at oprette en køkkenhave ved foden af ​​bakken var et tilfælde, blev det det perfekte sted for en have i europæisk stil, som de forestillede sig det. Den formelle geometri er omgivet af et rustikt træhegn for at fremhæve de mørke lilla af manzanita -træerne på ejendommen, og minder om designet af Chateau Potager (franske haver) typisk for 1600 -tallet. Rækkerne af grøntsager, som er omgivet af en grussti, blandes med krydderierne og blomsterne. Italienske cypresser pynter haven på hvert hjørne.

Grøntsagshaveplantning med arvestykker og deres fordele

Grøntsagshave skaber ziergraeser-gangbro-grus-grus-beton-lænestol

Kopetsky dyrker hver plante fra frø, hvoraf de fleste er arvestykker. Dette omfatter 50 typer tomater, 15 forskellige salater og 8 typer italiensk aubergine. Valget til det Opret en køkkenhave faldt på dem på grund af deres smag og udseende med de samme sorter. “Arvestykker hjælper med at opretholde biodiversitet i haven, og efter min mening ser de bedre ud og er mere lækre,” siger Kopetsky. Tomaterne “Mammoth German Gold” er rødstribede, “Tendersweet” vandmelon afslører mørkt orange kød og “Quadrato d’Asti Giallo” peberfrugter har en så tyk og saftig skal, at hver bid næsten er tørstende.

Oprettelsen af ​​en køkkenhave og naturlig befrugtning

Kopetsky beskriver sit kemikaliefrie havearbejde som “rent”, hvilket også ofte bruges i agroøkologi, når man taler om fordelene ved lokale, sæsonbetonede og miljøvenlige grøntsager. Når han opretter en køkkenhave, sikrer han grøngødning ved at plante bønner, der frigiver nitrogen i jorden, og han supplerer med organiske stoffer til hver plantning og ukrudt, selvom drypvandingssystemet reducerer ukrudtsangrebet til et minimum.

Oprettelse af en køkkenhave tiltrak grøntsagselskernes interesse

terrasse-spiseplads-lounge-område-pool-solbadning

Deres samarbejde er så vellykket, at flere familier i området bad Kopetsky om at slutte sig til dem Opret en køkkenhave for at hjælpe og vedligeholde det, herunder ejerne af Farmhouse, en hæderlig restaurant og spa -hotel nær Forestville. “Jeg elsker, hvordan Bieke’s have blev født af to menneskers passion for mad, kun for at inkludere lokalsamfundet på en så sund og bæredygtig måde,” siger Kopetsky om at oprette en køkkenhave.

Han sælger overskudsprodukter fra Burwells have til over et dusin lokale restauranter, herunder Dry Creek Kitchen, Scopa, Barndiva og Cyrus. De er alle kendt for at servere frisk mad. “Alle grøntsager plukkes samme dag, de spises, uanset om de er beregnet til Bieke’s køkken eller til en af ​​restauranterne. Intet transporteres længere end 15 til 25 kilometer. Selvom grøntsagerne dyrkes økologisk, ødelægges den bedste del af grøntsagerne, hvis de transporteres 1000 km eller mere. “

Oprettelse af en køkkenhave i kombination med en labyrint

Grøntsagshave skab frodige rige høstråd

Selv før de første frø til det Opret en køkkenhave blev plantet, fortalte Burwill til Kopetsky, hun forestillede sig en labyrint ved siden af ​​køkkenhaven. Forbindelsen i hovedet på begge, selvfølgelig. “Grøntsagshaven gør mig intenst opmærksom på livets cyklus, og hvordan årstiderne følger en konsekvent vej fra fødsel til død og opstandelse,” siger Burwell. Hun inviterer ofte sine gæster til at gå den 300 meter lange sti til midten af ​​labyrinten og tilbage med hende. Derefter er der aftensmad med en af ​​hendes yndlingsdips lavet af “Marrowfat” -bønner fra køkkenhaven. “Jeg finder en vidunderlig symmetri i dyrkning af sund mad og vandring gennem labyrinten,” siger hun. “Det er som en forret for sjælen og nærer sindet og kroppen.”

Bemærk følgende for at oprette den rigtige køkkenhave:

smukke farvede grøntsager mange slags blomster friskhed

  • Jordbund kl Opret en køkkenhave: En sund køkkenhave “spiser” bogstaveligt talt god jord med en hastighed på omkring 6 dele jord for at producere en frugt. Det gør genopfyldning af jorden til en vigtig del af havearbejdet. Havedesigneren Mick Kopetsky anbefaler at tilføje organisk stof til jorden for hver ny plante. Hans gødning består af en blanding af risskaller, komøg og kompost fremstillet af druemarke og haveaffald.
  • Frøene til plantning af en grøntsagshave: Hjælp med at bevare havens biodiversitet ved at vælge arvestykkefrø fra planter, der er naturligt bestøvet og GMO-fri. Nogle arvestykker har eksisteret i århundreder, og ikke uden grund. De smager bare bedre. Prøv også at samle frø fra dine egne grøntsager til den næste sæson eller byt dem med andre gartnere.
  • Forbliv loyal over for din region: Prøv at købe grøntsager, der er blevet dyrket i dit område i stedet for dem, der er kommet til din butik gennem lang transport. Se efter lokalsamfund, hvor du f.eks. Kan bytte dine høstede tomater til din nabos nyhøstede majs. Støt gartnerne i dit område ved at shoppe på markedet oftere. Hvis du har plads, men ikke har tid til at plante en køkkenhave, skal du bede en gartner om at plante og høste grøntsagerne for dig. Et godt eksempel på dette er forholdet mellem Mick Kopetsky og Bieke Burwell.

Flere ideer til grøntsagshaver

område masser af grøntsager frisk ernæring sund livsstil

Grøntsagshave skaber et stort hus med masser af pladsgrøntsager

Grøntsagshave opret husets træmateriale korrekt

kasse uden for området gartner ideer rig høst

lille område grønt frisk hegn dekorationselementer

design berømte gartnere arbejder sammen vigtige tips

Grøntsagshave skabe interessant design havesti lige form

smukke landskabsgrøntsager spiser frisk mad naturlighed

Grøntsagshave lægger træ op til en interessant form i midten

Oprettelse af huset udendørs område korrekt pleje af det tips

Previous Post
At købe en lommekniv: en stilfuld gaveidé med en særlig karakter
Next Post
Tinker vinduesdekorationer i efteråret – 15 håndværksideer til børn