15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.bnter.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Oprettelse af en køkkenhave-den rigtige planlægning er alt i alt og enden

Opret-grøntsags-have-senge-plan-tips-hø-gulve

Hvis du vil oprette en køkkenhave, har du taget en rigtig god beslutning. Men som du ved, er der et par ting at overveje, hvis du vil have dine afgrøder til at blive vellykkede. I denne artikel vil vi gerne give dig et par tips til køkkenhaven og hjælpe dig med at planlægge, takket være det du med garanti vil gøre dine nærmeste glad for med frisk frugt og grønt i år.

Oprettelse af en køkkenhave – passende frugt- og grøntsager

oprette-køkken-have-hvidt-hegn-espalier-planlægning-tips-buesche

Det kan lyde lettere at designe en køkkenhave, end det egentlig er. Der er mange ting, du bør blive guidet af. På den ene side er det vigtigt, når du opretter en køkkenhave, at du finder ud af, hvilke frugter og grøntsager, der smager rigtig godt. Nogle typer gulerødder viser sig måske ikke at være så velsmagende.

Oprettelse af en køkkenhave – placeringen

Opret-køkken-have-moderne-idé-ædel rødbede-kant-terrasse-system

Placeringen af ​​køkkenhaven er vigtig. Masser af sol er vigtigt, så planterne kan trives. Derudover er der egnet jord til at skabe en køkkenhave. Ikke alle grøntsager vokser lige godt i hver jord, i hver region eller i alle klimatiske forhold.

Mindre er mere

Opret-køkken-have-bænk-bue-rød-division

For meget af det gode er heller ikke altid en fordel. Af denne grund bør du, når du starter en køkkenhave, vurdere dine frugt- og grøntsagsbehov for at vokse nogenlunde den nødvendige mængde. Den fritid, du har til rådighed til pleje af køkkenhaven, bør også tages i betragtning, da en større have er forbundet med flere omkostninger.

Lille køkkenhave

Opret-køkken-have-trillebør-bænk-træ-planter-urtepotter

Hvis du vil oprette en køkkenhave, er det bedst at starte med en mindre køkkenhave og se, i hvilket omfang det er nok for dig. Du kan jo udvide når som helst. Høsten skal senere kunne lagres korrekt. Kontroller, om og hvor du kan designe et lager, og hvilke mængder du kan gemme der.

Valg af grøntsager

Opret-grøntsags-have-kål-dekorativ-grøntsags-seng-kant-træ

Valget af grøntsager afhænger af køkkenhaveens placering. For at oprette en køkkenhave kan du først planlægge placeringen for at vælge de rigtige grøntsager, og omvendt: vælg stedet for køkkenhaven afhængigt af dine yndlingsgrøntsager. Observer hvilke områder der er i solen, hvilke der er i skyggen og som er i halvskygge, og find ud af hvilke grøntsager der er bedst egnet til det respektive område.

Grøntsagssort afhængigt af jorden

Grøntsagshave opretter køkkenhave-idé-hævet seng-hæk-porre

Jorden bestemmer også valget af grøntsager og frugter. For nogle kan det være for lammet, for andre kan det være for surt eller for sandet. Nogle planter er meget vandglade og kan godt lide lerjordens opbevaringsegenskaber, mens andre foretrækker sandjordens vandgennemtrængelighed. Når du opretter en køkkenhave, afhænger alt i princippet af alt.

Egenskaber for de enkelte etager

oprette-køkken-have-jord-løsne-løg-pleje-simpelthen-ler-humus

Kendskab til fordele og ulemper ved de enkelte jordtyper kan også være en fordel, når du opretter en køkkenhave. Så en meget humusrig jord er vidunderligt i stand til at lagre vand. Det bliver dog hurtigt surt. Det er praktisk, at dette kan neutraliseres igen ved tilsætning af kalk.

Sandjord

Opret-køkken-have-for-have-idé-have-sti-stenplader

En sandjord er meget gennemtrængelig for vand, hvilket er en fordel for at skabe en køkkenhave med planter, der slet ikke kan tåle vandlogning. Den store ulempe er dog, at på denne måde kan næringsstofferne heller ikke opbevares, men blot vaskes væk.

Det perfekte gulv

oprette-køkken-have-fugleskræmsel-romantisk-have-design-sund-ernæring

Mellemtunge lerjord er bedst egnet til at skabe en køkkenhave. Men disse bør heller ikke opbevare for meget vand. Planterne kan vokse særligt godt i denne jord, da de vidunderligt kan lagre både tilstrækkeligt vand og næringsstoffer.

Undersøg jorden til køkkenhaven

Opret-køkken-have-belægningssten-tomater-klatring-planter-træ

For at sikre, at vigtige næringsstoffer ikke mangler, kan du også få undersøgt jorden, før du planter køkkenhaven. Den mangler ofte elementer som sporstoffer, nitrogen, kalium eller fosfor. Samtidig bestemmes pH -værdien også på denne måde. Hvis det er nødvendigt, kan du nu reparere jorden ved at befrugte.

Skitse køkkenhave

Opret-køkken-have-skitse-planlægning-seng-design-havearbejde

Inden du begynder at anlægge køkkenhaven, anbefaler vi også at skitsere området. Ikke kun grøntsagsplasterne skal inkluderes her. Derudover er der også urtebede, arealer til frugttræer og bærbuske, men også plads til kompostbunken. Dette skaber også automatisk en ledig plads i haven, der f.eks. Kan bruges til en græsplæne.

Frugt og grøntsager og tilsæt

Opret-køkken-have-plante-krukker-klatre-planter-grøntsager-frugt

Når du har skitseret det samlede areal, kan du nu også tegne de enkelte bed med de respektive grøntsagstyper samt træer og buske. Da der er et par ting at overveje, når du opretter en køkkenhave, er her nogle tips til de enkelte elementer:

Oprettelse af en køkkenhave – de enkelte senge

oprette-køkken-have-mini-drivhuse-privatliv-beskyttelse-tagdækning

Som du sikkert allerede kan forestille dig, er der et par ting, du skal overveje, når du planlægger de enkelte senge i din køkkenhave. Det er naturligvis særligt vigtigt, at hver enkelt seng er let at nå. Når alt kommer til alt, skal havearbejde gøres lettere og derfor hurtigere. Til dette formål kan du, når du opretter køkkenhaven, planlægge havestier mellem dem, der skal være ca. 30 cm brede. Du er også velkommen til at oprette højbede. Disse er lettere at arbejde på, fordi du ikke behøver at krumme eller bøje sig for at arbejde.

Sengens størrelse

Opret-køkken-have-klatrestativ-hævet seng-frugt-træer-grøntsager

Normalt vælges bredder på 60, ​​100 eller 120 cm til sengene. Det afhænger selvfølgelig af antallet af planter, du vil plante, og den samlede plads, du har planlagt til køkkenhaven. Frugttræerne må ikke være for tæt på bedene.

Frugttræerne

opret en grøntsagshave frugt-træ-tips-skygge-græsplæne-plantage

Og da vi allerede har nævnt frugttræerne, her er et par ord om dem: En afstand på mindst 6 meter er nødvendig mellem de enkelte træer, som ikke bør glemmes, når du anlægger køkkenhaven. Træer har brug for dette for at kunne udvikle sig godt uden at skulle konkurrere om solen, næringsstoffer eller vand om jorden.

Bærbuske

Opret en grøntsagshave bær-busk-planter-brombær-tips

Buskene har naturligvis også brug for plads nok til let at kunne spredes. I dette tilfælde skal du blot planlægge en afstand på 1,5 meter, før du planter køkkenhaven, og du vil kunne nyde en masse frugt.

Urtehave og kompost

Opret-køkken-have-urte-have-urtepotter-krydderier-planter

Det er bedst at anlægge urtehaven nær huset. Så du har hurtigt de nødvendige krydderier ved hånden. Det modsatte er tilfældet for kompost. Vælg et sted for dem, der er så langt væk fra huset som muligt, men også så tæt som muligt på køkkenhaven. Du kan oprette resten af ​​køkkenhaven for eksempel mellem disse to områder.

Saml regnvand

Grøntsagshave skaber roer-idé-kål-plante-måder

Det er bedst at bruge regnvand til vanding. Dette kan indsamles ved hjælp af regntagrender og containere såsom regnfade. Det betyder, at du altid har det lige ved hånden på det rigtige tidspunkt, og du sparer også mange penge, fordi du ikke behøver at bruge postevand. Nyttige elementer bør ikke glemmes eller endda undervurderes, når du opretter en køkkenhave.

Opret en køkkenhave

Opret-køkken-have-grus-havestier-køkkenhave-træ-forhave

Når haven er godt planlagt, kan implementeringen begynde med det samme. Du kan nu oprette køkkenhaven i få trin. Først og fremmest skal jorden selvfølgelig graves op og løsnes. Den løse jord gør det lettere for rødderne at vokse og giver dem tilstrækkelig ilt. Kompost blandes derefter i jorden – en ekstremt vigtig del af havearbejde! Du kan nu lade komposten virke et par dage, før du begynder at plante de unge planter. Det eneste, der nu skal overvejes, er den rigtige pleje afhængigt af grøntsagstype og frugt. Vi ønsker dig al mulig succes og en rig høst!

Previous Post
At købe en lommekniv: en stilfuld gaveidé med en særlig karakter
Next Post
Tinker vinduesdekorationer i efteråret – 15 håndværksideer til børn