15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.bnter.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Immunsystemet svækkes med alderen – Disse ændringer er en del af aldringsprocessen

Vores immunsystem spiller en afgørende rolle for vores sundhed, da det beskytter os mod infektion og sygdom. Immunsystemet består af specialiserede celler, proteiner, væv og organer og beskytter os hver dag mod invaderende mikroorganismer og vira. Forskellige faktorer kan påvirke eller svække dit immunsystem, herunder stress, søvnmangel, dårlig kost, stillesiddende livsstil og dårlig håndhygiejne. Et spørgsmål, som læger og forskere har undersøgt, er, om immunsystemet bliver svagere med alderen. Vi har samlet oplysningerne fra flere undersøgelser og videnskabelige artikler, hvor forskere undersøgte ældningens virkninger på vores immunsystem. Læs videre for at finde ud af, hvordan immunsystemet ændrer sig med alderen.

Hvordan ændrer immunsystemet sig med alderen?

Hvordan ændrer immunsystemet sig med alderen?

Dr. Peter J. Delves, professor ved University College London, giver en oversigt over ældningens virkninger på immunsystemet i en artikel på onlineportalen merckmanuals.com.

Det er derfor immunsystemet falder med alderen:

 • Med alderen er immunsystemet mindre i stand til at fjerne sunde celler og væv fra fremmede celler For at skelne mellem antigener. Som følge heraf er autoimmune sygdomme som leddegigt og lupus mere almindelige.
 • Makrofager, som tilhører de såkaldte fagocytter, virker ikke længere så hurtigt som de plejede mod bakterier, kræftceller og andre antigener. Denne afmatning kan være en årsag til, at kræft er mere almindelig hos ældre.

immunsystem hos ældre mennesker svagere på grund af ændringer i kroppen og aldringsprocesser

 • Af Thymus, placeret bag brystbenet, er et vigtigt organ i lymfesystemet og en af ​​de vigtigste dele af immunsystemet. I thymus modnes T -cellerne fra stamceller. Efter puberteten begynder thymus imidlertid at degenerere, indtil den har mistet omkring 85 procent af sin størrelse i voksenalderen.
 • T -celler reagerer ikke længere så hurtigt på antigener, dvs. uønskede ubudne gæster, også dem, de har mødt. Selvom antallet af T -celler ikke falder med alderen, falder T -cellers funktion til immunforsvar.
 • Der er færre hvide blodlegemer, der er i stand til at reagere på nye antigener. Så når ældre mennesker støder på et nyt antigen, kan kroppen ikke huske det og kæmpe imod det.
 • Ældre mennesker producerer mindre mængder af Komplement proteiner, som tjener til at forsvare sig mod mikroorganismer (f.eks. bakterier, svampe, parasitter) som reaktion på bakterielle infektioner.

Hvorfor svækkes immunsystemet med alderen

 • Selvom mængden af ​​antistoffer, der produceres som reaktion på et antigen, forbliver omtrent den samme, kan antistofferne klæber ikke længere så godt til antigenet. Denne ændring kan til dels være en årsag til, at sygdomme som influenza, lungebetændelse og stivkrampe er mere almindelige hos ældre og også fører til døden. Det forklarer også, hvorfor vacciner er mindre effektive hos ældre mennesker, og hvorfor det derfor er vigtigt, at ældre får boostervaccinationer.

En undersøgelse af østrigske forskere viste, at for eksempel stivkrampevaccinationens effektivitet falder fra en alder af 40 år. I en alder af 60 var 16 procent af de vaccinerede i de sidste fem år ikke længere fuldt beskyttet. Og konventionelle influenzavacciner er kun 30 til 40 procent effektive hos mennesker i alderen 65 år og derover.

Disse ændringer i immunfunktionen kan gøre ældre mere modtagelige for visse infektioner og kræftformer. Nu vil vi give mere information om nogle af disse ændringer i immunsystemet med alderen. Og i denne artikel har vi opsummeret de vigtigste tips til, hvordan mennesker i alderen 60 og derover kan styrke deres immunsystem.

Immunsystem i alderdommen: T -lymfocytter og regression af thymus

Immunsystemændringer forbundet med tymuskirtlen hos ældre

En rapport med titlen “T -cellealdring: Alderseffekter på udvikling, overlevelse & funktion ”, der blev offentliggjort i tidsskriftet“ Indian Council of Medical Research ”i 2013, beskriver den aldersrelaterede tilbagegang i immunsystemet som et stort sundhedsproblem. I publikationen hedder det, at “T -cellers rolle under aldring i stigende grad bliver fokus på grund af deres virkninger på generelle immunresponser”. Her er de vigtigste fakta fra undersøgelsen.

ændringer i immunsystemet med alderen producerer tymuskirtlen færre t -celler

Forringelsen af ​​immunsystemet hos ældre omtales ofte som “immun ældning”. En vigtig faktor ved immunosenescens er processen med thymisk involution, en gradvis tilbagegang af thymus med alderen. Thymus er den vigtigste immunsystemkirtel og ligger bag brystbenet.

Hovedkomponenterne i adaptiv immunitet er T- og B -lymfocytter. T-lymfocytforstadier migrerer fra knoglemarven og koloniserer thymus. Alle vigtige begivenheder såsom udvikling af funktionelle lymfocytter og tolerance over for selvantigener finder sted i knoglemarven for B-celler og i thymus for T-celler. Efter modning kommer disse lymfocytter ind i blodbanen og udvikler passende immunrespons mod fremmede antigener.

Men efter seksuel modenhed begynder dette organ at gå tilbage. I en alder af 40 år har han mistet 80 procent af sin størrelse, hvilket gør ham mindre effektiv til at omdanne hvide blodlegemer til fuldt funktionelle T -celler. Denne regression af thymus fører til et støt fald i produktionen af ​​naive T -celler, hvilket fører til et begrænset immunrepertoire til påvisning af patogener.

thymus kirtel aftager med alderen

Thymuskirtlen bliver også rodet med fedtceller, når den ældes. I en alder af 45, længe før de fleste andre organer viser tegn på ældning, er næsten 80% af thymus blevet omdannet til fedt. Selvom det ikke er klart, hvor disse fedtceller kom fra, eller hvorfor de er der i første omgang, er den skade, de gør, ødelæggende. Dette forklarer, hvorfor de ældre har et svagere immunsystem. Det er dog stadig ikke helt klart, hvorfor tymuskirtlen ophører med at fungere.

Yale Scientific offentliggjorde en artikel i 2016 om et studie af Vishwa Deep Dixit, professor i immunobiologi ved Yale School of Medicine. Han opdagede et hormon, der kan hjælpe med at genaktivere tymusen, efter at den er gået tilbage. Dette hormon, kendt som fibroblastvækstfaktor 21 (FGF21), kan stimulere tymusfunktionen og forhindre vores immunsystem i at svækkes, når vi bliver ældre. Dette fund kan tilbyde lovende behandling til styrkelse af immunitet hos ældre og hos kræftpatienter, der har fået foretaget knoglemarvstransplantationer. Mere forskning er nødvendig, før dette hormon kan bruges som et lægemiddel til at forbedre thymusfunktionen. Dixit og hans team arbejder på at gøre dette til en effektiv terapi. Hvis det lykkes, kan et lille hormon redde det aldrende immunsystem.

En sund tarm er nøglen til vores velbefindende

Immunceller, der koloniserer tarmen, er særlig vigtige for forsvaret mod bakterielle patogener.

Forskere ved Norwich BioScience Institute har udført den første detaljerede undersøgelse af, hvordan vores tarmkanal ændrer sig med alderen, og hvordan dette påvirker vores generelle sundhed. Disse oplysninger er vigtige, fordi “tarmen spiller en central rolle i programmeringen af ​​vores immunsystem og er en effektiv barriere mod bakterier, der kan gøre os syge. Immunceller, der koloniserer tarmen, er særlig vigtige for forsvaret mod bakterielle patogener.

Ændringer i immunsystemet i alderdommen er forbundet med tarmen

Her er de vigtigste fakta fra undersøgelsen:

 • Ændringer i tarmbarrieres struktur og funktion bidrager til, at vores immunsystem svækkes med alderen og risikoen for infektioner og sygdomme øges.
 • Forskerne fandt ud af, at med alderen viser tarmene en stigning i en specifik regulator af immunsystemet kaldet interleukin 6 (IL-6), hvilket forårsager betændelse.
 • Betændelse ses i stigende grad som en vigtig faktor i aldringsprocessen. Undersøgelsesresultaterne tyder på, at tarmen spiller en afgørende rolle i inflammatoriske processer.
 • Det er vigtigt, at forskere udvikler metoder til at kontrollere betændelse for at forhindre tyktarmskræft, inflammatorisk tarmsygdom, hjertesygdomme, diabetes og depression.
 • Hvis tarmbakterier er ansvarlige for ændringerne i tarmens barrierestruktur i alderdommen, kan det være muligt at modvirke disse ændringer med probiotika.

gærede fødevarer fremmer tarmens sundhed

En videnskabelig artikel med titlen “Effektivitet af probiotika til forebyggelse af infektioner hos ældre: systematisk gennemgang og metaanalyse” blev offentliggjort i 2015 i Nutrition Bulletin. Det tager hensyn til, at ældre voksne er mere modtagelige for infektioner, ofte med alvorlige konsekvenser. Undersøgelser tyder på, at probiotika spiller en rolle i forebyggelsen af ​​infektion hos ældre voksne.

Her er de vigtigste fakta fra undersøgelsen:

 • Ældre mennesker er mere tilbøjelige til infektion end yngre voksne, med symptomer generelt alvorlige og atypiske.
 • Infektion er en væsentlig årsag til tidlig dødelighed hos ældre.
 • Ældre, der tager probiotiske kosttilskud i tre måneder, har en reduktion i den gennemsnitlige infektionstid og en reduktion i forekomsten af ​​infektionssygdomme, især øvre luftvejsinfektioner.

Stress svækker immunsystemet i alderdommen

Stress svækker immunsystemet

American Institute of Stress (AIS) fungerer som en pålidelig kilde til al videnskabeligt forsvarlig information om stresshåndtering. På deres side fortæller du, hvordan kronisk stress påvirker ældre, og hvordan du kan håndtere det.

Her er et overblik over de vigtigste fakta:

 • Et svagt immunsystem kan ikke længere effektivt modstå bakterielle infektioner og reagere på betændelse, hvilket fører til knogleskørhed, gigt, type 2 -diabetes, kræft og demens.
 • Kronisk stress er en årsag til accelereret biologisk aldring og har derfor en negativ effekt på immunsystemet og dets funktion.
 • Stress kan i høj grad reducere immunresponsen mod lungebetændelse hos ældre.

Hvad har telomerer med aldring at gøre?

Immunsystemet i alderdommen afhænger af telomerernes længde

Telomerer er kendt som uret i hver celles liv og bestemmer vores biologiske alder. Som små komponenter i DNA’et dækker de kromosomenderne som en slags beskyttelseskappe og forhindrer dem dermed i at hænge sammen. Men med hver celledeling forkortes og fremskynder disse strukturer cellens ældning. Hvis telomererne er for korte på et tidspunkt, dør cellen. Derfor er kortere telomerer også forbundet med øget biologisk alder.

Enzymet telomerase er ansvarlig for at opretholde den korrekte telomerlængde. En række undersøgelser har imidlertid vist en sammenhæng mellem kortere telomerer eller nedsat telomeraseaktivitet og en række forskellige sygdomme, herunder kræft, hjertesygdomme, osteoporose og HIV -infektion.

hvorfor falder immunsystemet med alderen

En undersøgelse fra 2008 tyder på, at nedsat telomerlængde også er forbundet med kronisk psykologisk stress og humørsvingninger. Forskerne fandt også, at eksponering af T -lymfocytter for stresshormonet cortisol fører til en betydelig reduktion i telomeraseaktivitet. Sammenhængen mellem psykologisk stress og forkortede telomerer er også blevet dokumenteret i undersøgelser af mødre til kronisk syge børn og plejere til patienter med Alzheimers sygdom. De komplekse interaktioner mellem det endokrine, nervøse og immunsystem kan påvirke både mental og fysisk sundhed.

legitimationsoplysninger:

T -cellens ældning: Alders virkninger på udvikling, overlevelse & fungere

Til immunitet og videre: Rekruttering af det heroiske hormon, der redder aldrende immunsystemer

Nedsat telomeraseaktivitet i humane T -lymfocytter udsat for cortisol

Hvordan vores tarm ændrer sig gennem vores levetid, og hvordan dette bestemmer vores generelle sundhed

American Institute of Stress

Previous Post
Ariana Grande: Den nye voksfigur kan ikke overbevise fansene
Next Post
Lav søde kastanjedyr med disse 14 kreative håndværksideer til unge og gamle