15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.bnter.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Guirlander hortensia Runaway Bride: hvordan man plejer den nye hortensia -sort!

‘Runaway Bride’ er navnet på en helt ny hortensia -sort. Med sit karakteristiske udseende og talrige, snehvide blomster er denne hortensia meget forskellig fra sine søstre. I modsætning til alle andre hortensiaer er blomsterne ikke bare for enden, men langs grenene. Dette giver en utrolig overflod af blomster. Den unikke, hængende vækst fremkalder associationer med en smuk brudekjole. Garland Hydrangea ‘Runaway Bride’ blev tildelt den prestigefyldte titel Årets plante 2018 på RHS Chelsea Flower Show, og det er let at se hvorfor! Hvis du vil beundre de herlige hvide blomster i din egen have hele sommeren, kan du læse mere om den nye hortensia -sort og hvordan du plejer den.

Hvordan opstod denne nye hortensia -sort?

guirlande hortensia profil

‘Runaway Bride’ er en opfindelse af Ushio Sakazaki, den erfarne japanske dyrker af prydplanter, der ændrede planteverdenen for mange år siden med introduktionen af ​​petunia ‘SURFINIA’ ™. Han valgte også de allerførste ‘mini petunier’, de magiske klokker (Calibrachoa), som Royal Horticultural Society kaldte Petunia ‘Million Bells’.

Årets plante 2018 kranshortensia 'Runaway Bride'

Efter at Ushio Sakazaki revolutionerede petunier, begyndte han at arbejde med de populære hortensiaer. Han så sig om efter arter med flere blomster. Han studerede dens vækstvaner og forgrening omhyggeligt, før han valgte en asiatisk art at krydse med den velkendte Hydrangea macrophylla. Det, han skabte, var en helt ny klasse af hortensia – kransens hortensia!

Hortensia Runaway Bride i kurv på terrassen

De fleste hortensiaer (Hydrangea macrophylla) har deres blomster i imponerende blomsterstande. Det særlige ved kranshortensia ‘Runaway Bride’ er, at den også blomstrer fra grenens sideskud, så hele blomsterkranler dukker op langs de sarte skud, op til 20 blomsterhoveder pr. Stilk! Denne nye gennembrudstamme har den blomstring, vi altid har drømt om!

Egenskaber

Garland hortensia 'runaway bride®'

Storhedstid: hele sommeren, fra juni til september

Plantetid: Fra februar til november

Beliggenhed: Penumbra, eksponering mod syd eller vest / øst eller nord

etage: fugtig, men veldrænet, uden vandlogning

lys: Sol eller meget lys skygge

Vandbehov: medium høj

bi venlig

ikke stedsegrøn, afløser om efteråret

hårdfør ned til -15 ° C

Højde: 1,2 m høj x 1,2 m bred

Guirlandehortensia skifter farve

Guirlander hortensia lyserød i et tint blomsterkasse vintage look

Guirlandehortensiaen producerer nye blomster igen og igen i sommermånederne – fra juni til september – seks gange mere end en almindelig hortensia. Blomsterne på ‘Runaway Bride’ er rene hvide og bliver bløde lyserøde med alderen eller ved lave temperaturer. Det ser derefter ud som om den smukke ‘brud’ rødmer!

Guirlander af hortensia falmede i efterårets gule blade

I modsætning til blå og lyserøde hortensiaer påvirkes blomsterfarven ikke af forskelle i jordens pH. Om efteråret bliver de grønne blade orange-røde og falder derefter af. Planten er i dvale i vintermånederne. De nye blade dukker op om foråret.

Garland hortensia ‘Runaway Bride’ pleje

kranshortensia bi-venlig i sommerhushaven

Den lille busk er meget let at passe. Bare plant det rigtige sted, vand og gød regelmæssigt, så blomstrer det og vokser voldsomt hele sommeren!

Denne plante føles forstærket med kompost, fugtig jord mest behageligt, så længe det er godt gennemtrængeligt. Optimal er en Placering i halvskygge, helst med eftermiddagsskygge. Hortensiaen kan let vokse i skyggen, men den vil blomstre mindre.

guirlander hortensia løbende brudpleje

Hold planten godt vandet. Hortensiaer er tørstige planter og kan ikke lide det, når de tørrer ud. Hortensia kommer trods alt fra det græske “hydor”, som betyder vand. Vand regelmæssigt og dybt. Gød hver 14. dag med en hortensia -gødning. Placer en nitte under din plante, der vil fungere som et vandreservoir.

Guirlander af hortensia i et kar med hvide lyserøde blomster

Guirlandehortensia vokser omkring 20 cm om året og bliver ca. 120 cm høj og 120 cm bred. Den når sin fulde størrelse om 5 til 10 år. Beskæringen er let og fremmer friske, blomsterrige skud. Efter blomstring beskæres planten tilbage for at tilskynde til anden blomstring!

Guirlandehortensiaen er hjemmehørende i Tyskland hårdfør. Frost kan gøre meget skade på de unge knopper og reducere antallet af blomster, så det er tilrådeligt at beskytte planten med fleece.

Hvor plantes hortensia ‘Runaway Bride’?

Hortensia Runaway Bride med hvide blomster og grønt løv

Hortensia ‘Runaway Bride’ er den allerførste hortensia, der producerer blomster fra sideskuddene og derfor lader mange designmuligheder stå åbne! Det kan endda trækkes op på espalier!

Med sin lidt hængende vane er kranshortensiaen ideel til plantning af krukker, hængekurve og blomsterkasser på altaner og terrasser. Det fungerer bedst som enlig, men kan også kombineres med andre planter.

Guirlander hortensia i en gryde

Guirlander af hortensia i en gryde

Hvis du vil beholde hortensiaen i en spand, skal du vælge en spand med en diameter på ca. 40 cm og en dybde på 30 cm. Dette er plantet med en plante. For at jorden ikke tørrer ud for hurtigt, må du ikke bruge terracotta spande. En planter i vintage stil harmonerer vidunderligt med de romantiske hortensia blomster, men den kan også se godt ud i moderne krukker i hvid, antracit eller sort.

Guirlander af hortensia i en vindueskasse

Guirlander af hortensia i vindueskasser og hængende kurve

‘Runaway Bride’ er en lav rod og vil også føle sig godt tilpas i vindueskasser. Hvilken altan planter sammen i blomsterkassen? Du kan kombinere alle planter for delvis skygge. Den kæmpe fuchsia ‘Bicentennial’ eller den stedsegrønne candytuft ‘Masterpiece®’ (Iberis sempervirens) er gode ledsagere til kransens hortensia.

Guirlander af hortensia i blomsterbedet

Guirlander af hortensia i sengen ved siden af ​​hosta i halvskygge

En beplantning ude i haven er mulig fra februar til november uden problemer. En planteafstand på ca. 60-80 cm anbefales til en lav hæk. Du skal dog bemærke, at planterne ikke er stedsegrønne. Når du designer bedet, skal du overveje kravene til de andre planter med hensyn til lys og vand. Det bør sikres, at planterne optager tilstrækkeligt vand og næringsstoffer og modtager tilstrækkeligt lys.

Skær guirlander af hortensia

Klip kranser af hortensia korrekt

Hortensia ‘Runaway Bride’ blomstrer på sidste års træ, så vær forsigtig, når du beskærer.

I løbet af sommeren fjernes de gamle blomster regelmæssigt for at stimulere blomsterdannelse. I efteråret efter blomstring udvikler nye skud, som derefter bærer det næste års blomster. Lad de falmede hortensia blomsterhoveder stå til foråret for at beskytte de ømme nye skud mod frostskader – de ser smukke ud, når de er dækket af frost, og de giver naturligvis husly til overvintrende dyreliv.

Skær guirlander af hortensia

Det ideelle tidspunkt for en større beskæring er fra februar til marts (før spirende). Skær de visne skud tilbage til et par stærke knopper. Fjern beskadigede, døde og forkert siddende grene. Når planten er etableret, fjernes en fjerdedel til en tredjedel af skuddene ved basen hvert år for at tilskynde til produktion af nye skud, der vil bære flere blomster.

Bemærk: Plantedelene er let giftige og kan forårsage let mavebesvær, når de indtages. Kontakt med blade kan forværre hudallergi. Handsker og andet beskyttelsesudstyr bør bæres ved håndtering.

Hibernate kranser af hortensia

Guirlander af hortensia i efteråret med orange-rødt løv

Når du overvintrer i bedet, efter beskæring af hortensiaerne, skal du lægge et mulchlag af groft hakket halm eller opsamlede efterårsblade omkring plantens bund.

Guirlandehortensiaen kan let overvintres udenfor i et kar. Den er hårdfør til -15 grader. Du skal bare pakke spanden godt ind, fx med bobleplast, kokosmåtter eller juteposer, og glem ikke at vande den på frostfrie dage.

Garlands Hydrangea Runaway Bride Propagate

Guirlander af hortensia i en hårdfør seng

Du kan formere kransens hortensia med stiklinger af blødt træ sidst på foråret / forsommeren eller stiklinger af hårdttræ om vinteren.

Garland hortensia – mulige problemer:

  • Skadedyr – Bladlus, kapsidfejl, hortensia -insekter (Pulvinaria hydrangeae) og sorte kalvekød kan angribe planten.
  • Sygdomme – ‘Runaway Bride’ kan blive påvirket af bladpletsygdom, gråskimmel, meldug og honningssvamp (Armillaria). Du kan læse mere om hortensia -sygdomme her.
  • Gule blade – Måske er det solskoldning. Læg spanden et skyggefuldt sted. Hvis hortensia får gult løv, kan det også skyldes mangel på vigtige næringsstoffer som nitrogen eller jern.
  • Garland -hortensia blomstrer ikke  – Det kan ske, at de trods god pleje og tilstrækkelig sol ikke blomstrer i det følgende år. Årsagerne er mange. Hvis du købte kranshortensiaen fra et havecenter og repottede den, kan planten have travlt med at udvikle rødder og etablere sig på det nye sted. Manglen på blomstring kan være skuffende for i år, men vil resultere i en sund plante på sigt. Den fulde pragt af kransens hortensia skulle udfolde sig fra 2. år af stående. Sørg for, at de unge skud, herunder knopper, er godt beskyttet mod frost.

Guirlander hortensia placering i halvskygge

Previous Post
Dekoideen im eigenen Zuhause
Next Post
Hvad er hoftefald, og kan du slippe af med dem? Her er alt hvad du bør vide om det!