15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.bnter.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Sunde lette fødevarer – hvilke fødevarer der er skånsomme mod maven & som er dårlige for maven

Lider du af en ubehagelig oppustet mave, mave -tarmproblemer, mavesmerter eller har du bare en ubehagelig mave -tarminfluenza bag dig og vil gå let med fordøjelsesorganerne, fordi de er irriteret efter sygdommen? Med den rigtige kost kan du lindre eller endda slippe af med alle sådanne lidelser. Den såkaldte lette diæt er det første skridt i retning af forbedring.

Blandet mad til at berolige fordøjelsessystemet med tips og borde

Næppe nogen har ikke hørt dette udtryk før. Kosten, ofte omtalt af læger som “let hel mad”, er en mavekost, der har præcis, hvad navnet antyder: at beskytte mave -tarmkanalen og lade den slappe af. Hvad er egentlig denne type kost, for hvilke sygdomme det anbefales, hvilke fødevarer der er tilladt, og hvilke der bør undgås og meget mere vil du lære af os i dag. Sammenfattende vil du også modtage et bord med lette madvarer.

Hvad er let mad?

Beskyt din tarmflora eller genopret beskadigede flora

Som nævnt tidligere er det en kost, der bruger mad, der er skånsom mod maven og let fordøjelige fødevarer til diarré, gas og mave- og mavesmerter og fordøjelsesproblemer. Sådanne retter serveres på hospitaler. Dette gør det muligt for maven og tarmene at komme sig, når de er irriteret af en eller anden grund. Og det forhindrer også nye sundhedsproblemer.

Så hvis du har fordøjelsesproblemer, behøver du ikke altid at ty til medicin. Let mad kan være nok til en sund tarm eller mave. Selv læger anbefaler mad, der er skånsom mod maven i sådanne tilfælde.Men hvad kan du spise, hvis du har maveproblemer eller tarmklager??

Let mad består af kulhydrater, proteiner og fedt fra grøntsager, frugt, korn og kød

Hvis du læser mavemad, skal du ikke antage, at det er usmagelige retter. Men tværtimod! Med de rigtige opskrifter kan selv de enkleste ingredienser blive lækre og hjælpe dig med mavekosten med lette fødevarer. Det er vigtigt, at du spiser en afbalanceret kost på trods af en let kost. En kombination på 50 til 55 procent anbefales kulhydrater (f.eks. pasta, brød, ris), 30 procent Fedtstoffer og 15 til 20 procent Æggehvider, det vil sige animalske og vegetabilske proteiner.

Den rigtige intetsigende kost kan give lindring for mave- og tarmbesvær

Da ikke kun madtypen, men også tilberedningen af ​​den lette mad spiller en rolle, bør du også være opmærksom på dette. Alt skal tilberedes på en måde, der er let at fordøje: supper eller dampede grøntsager, i stedet for rå grøntsager, brød lavet af malet fuldkornsmel, i stedet for groftkornet fuldkornsbrød og hakket fisk, i stedet for stort bider f.eks.

Dette er den eneste måde at gøre fordøjelsen lettere for det irriterede mave -tarmkanal. Men hvilke fødevarer hjælper med diarré, som lindrer en irriteret mave, og hvad kan du drikke med let mad afhængigt af symptomerne under kosten? Vi fortæller dig det!

Hvornår anbefales mavevenlig mad??

Let kost til symptomer som diarré, mavesmerter og kvalme

Letfordøjelig mad kan hjælpe med forskellige lidelser og sygdomme. det Abdominal influenza har vi allerede nævnt. Fordøjelseskanalen er meget svækket efter en så hård sygdom og vil takke dig, hvis du ikke gider det med svært fordøjelige retter. Andre sygdomme, der kræver let mad som mavekost, er:

 • Madintolerance
 • Irritabelt tarmsyndrom
 • Madforgiftning
 • Sår i maven eller tolvfingertarmen
 • inflammatorisk tarmsygdom, såsom Crohns sygdom
 • mild lever- eller galdeblæresygdom
 • Betændelse i maveslimhinden
 • Betændelse i spiserøret
 • Betændelse i bugspytkirtlen
 • efter operationer

Mavevenlig mad til mave-tarmsygdomme og symptomer

Det behøver dog ikke nødvendigvis at være en specifik sygdom at træffe beslutning om en let kost. Visse symptomer kan også kræve dem. Så mange spørger sig selv diarré Spis noget? Andre symptomer på lette fødevarer er:

 • Flatulens
 • Kvalme og opkast
 • forstoppelse
 • mavesmerter
 • Mave tryk
 • halsbrand
 • Oppustethed

Hvad kan du spise med let mad?

Berolig fordøjelseskanalen med intetsigende mad og hjælp den med at helbrede

At du er begrænset i mængden af ​​mad betyder ikke, at du ikke har noget velsmagende at lave mad med. Du vil endda blive overrasket over, hvor mange fødevarer der faktisk er lette og let fordøjelige og også smager godt. Og da du kan kombinere alle fødevarer med hinanden på forskellige måder, er opskriften meget større, end nogle tror. Men hvad der hører til den lette kost?

Der er 6 fødevaregrupper: grøntsager, frugt, korn, mejeriprodukter, kød og fisk. Hver af disse grupper indeholder flere repræsentanter, der anses for at være let fordøjelige. Du kan se, hvilke disse er baseret på listen over lette mad i form af en tabel herunder. I en ekstra gruppe har vi også listet de veltolererede krydderurter og krydderier.

Let mad madbord

GrøntsagerFrugtKorn-

produkterMælk-

produkterMeatFish

blomkål Bananer kartofler letmælk magert oksekød fedtfattig havfisk
broccoli Jordbær ris fedtfattig yoghurt magert kalvekød fedtfattig ferskvandsfisk
fennikel Æbler Pasta Stegt mælk magert kylling Skaldyr (ikke stegt)
Gulerødder Pærer Semulje (lavet af hvede og majs) Sur mælk Kaniner Krebsdyr (ikke stegt)
pastinak Avocado (med måde, da den er høj i fedt) Brød lavet af alle kornarter, men lavet af fint mel milde oste (maks. 45% fedt), såsom:

Gouda ost

Edam

Mozzarella

hytteost

Gede ost

Tilsiter

Vild
courgette Brombær zwieback Kvark Hakket kød
Kålrabi Hindbær Fuldkornsbrød (lavet af fint mel og uden korn) Kærnemælk Lam
ærter mango Nudler (hvede og fuldkornsnudler) Flødeostcreme (i små mængder) magert svinekød
tomater melon spaetzle Tyrkiet kød
grønne bønner papaya Quinoa Gedekød
Bladsalater druer gnocchi milde og magre pølser
Agurk Rips havregryn
græskar Grønne kerner
Schweizisk mangold Amarant
Rødbede couscous
asparges hirse
Selleri (knold og stilk) bulgur
spinat Boghvede
courgette polenta
aubergine
artiskokker

Opmærksomhed! De anførte fødevarer tjener som vejledning og kan variere afhængigt af individuelle tolerancer.

Hvordan tilberedes let mad?

Forbereder let mad korrekt - hvordan hvilke produkter skal tilberedes og andre tips

Du har nu lært, hvilke fødevarer der er tilladt som lette måltider til maveproblemer. Spørgsmålet opstår dog stadig om, hvordan den lette mad præcis skal tilberedes, og i hvor mange måltider den skal deles. Fedt bør reduceres kraftigt eller helt udelades. Dette gælder især, hvis du steger. Dette fungerer bedst, hvis du bruger overtrukne pander, da maden ikke vil brænde selv med meget lidt eller intet fedt.

Salt er tilladt til krydderier, men bør stadig bruges i små mængder, ligesom sukker og andre krydderier. Dette gælder især for varme krydderier, som i mange tilfælde endda er fuldstændig forbudt.

Hvor mange måltider anbefales?

Spis rigtigt med små portioner - tag dig god tid og tyg godt

Med en normal kost betragtes flere små måltider som det bedre alternativ til et par store portioner. Dette er ikke anderledes med let mad, da det belaster maven, når det fyldes med meget mad på én gang, og fordøjelsen er langsommere og vanskeligere. Så fem mindre måltider er for eksempel bedre end tre store.

Ikke mindre vigtigt er, at du aldrig sluger maden. Tag dig god tid, nyd måltidet og tyg grundigt, før du sluger hver bid. Som du ved, begynder fordøjelsen i munden. Godt tygget mad hjælper din mave og gør arbejdet lettere. Irriterede maver vil takke dig for det!

Tips til alle fødevaregrupper i den lette kost

En oversigt over fødevaregrupper og hvad der er tilladt i den lette kost - tips og tabeller

Ud over bordet med letfordøjelige fødevarer, der er egnede til lette fødevarer, har vi forklaret grupperne mere detaljeret nedenfor. Find ud af, hvilke retter der er egnede til let mad, hvordan du bedst tilbereder dem, og hvad der er gavnligt for hvilke klager, og hvad du bedre bør undgå:

Tilbered grøntsager på en måde, der er skånsom mod maven

Grøntsager er lette fødevarer, når de koges eller dampes

Grøntsager koges eller dampes. I rå tilstand bør alle typer grøntsager undgås eller højst indtages i små mængder. Tabellen ovenfor viser, hvilke grøntsager der ikke er oppustede. Så er blandt andet spinat let at fordøje og kan bruges til forskellige retter. Det hjælper med luft i maven og er den ideelle lette mad til diarré mens broccoli Kan forårsage diarré og gas, hvis der spises for meget, eller hvis det ikke er tilberedt korrekt.

det Kålrabi Kompatibiliteten er direkte imponerende, fordi grøntsagerne er lette at fordøje, selv når de er rå. Derfor bør du ikke være bange for at bruge kålrabi til at forbedre dit helbred. For eksempel er en gryde, som du også tilføjer kartofler og andre egnede ingredienser til, en kohlrabi -diæt.

Tomatsauce og kogte tomater er tilladt og irriterer ikke maven

Og hvad med det altid populære tomatsovs? I princippet taler intet imod det, for bortset fra at tomater ses som en let mad, bliver de også kogt med saucen. Grøntsager bør kun behandles lidt mere omhyggeligt, hvis der er betændelse i maveslimhinden (gastritis). Selvom tomatsovs let kan spises med alle typer pasta til gastritis, er rå tomater midlertidigt mindre anbefalet til betændelse i maveslimhinden.

Opskrift på suppe fra grøntsager og kylling til voksne og børn

Med grøntsager kan du lave lækre Supper tilberede, der ikke kun tolereres godt og er fordøjelige, men også giver kroppen masser af væske. En suppe til mave -tarminfektioner er en god idé, da den irriterede mave så ikke er belastet med vanskelig fordøjelse. Muligvis kan der tilsættes simple kiksstykker i stedet for croutoner. For eksempel kan du lindre diarré hos voksne med gulerodssuppe.

Letfordøjelig frugt og mindre anbefalelsesværdig

Lavsyrefrugt er tilladt, og derfor er citrusfrugter ikke egnede

Når det kommer til frugt, er alle sorter, der indeholder lidt syre, egnede. Ikke desto mindre bør sorter, der er klassificeret som letfordøjelige frugter i rå form, kun indtages i små mængder eller slet ikke. Sørg også for, at de er modne. Kompott er meget velegnet, samt puré eller frugt, der er kogt ned eller dampet.

Æbler er allroundere og kan bruges som en let mad til forskellige lidelser

Hvad skal man spise, hvis man har diarré Præcis, æbler! Det er bedst at bruge æblesorter, der er milde. Disse inkluderer Golden Delicious, Gala og Jonagold. Når der er forskellige klager Æbler sande hjælpere. Revet æble til diarré er en mulighed. Mere præcist hjælper ingrediensen pektin (hvis du ikke fjerner skrællen!).

Derfor kan du også bruge æblemos mod diarré og så berolige mave og tarm ved hjælp af æbler. Æblet tilberedt i dette tilfælde er endnu blidere end det revne. Du er også velkommen til at bruge æbler til mave -tarminfluenza, men ikke hvis du lider af irritationssyndrom.

Bananer hjælper med mave -tarminfluenza og avocado stimulerer fordøjelsen

Det fungerer lige så godt banan for mave -tarmproblemer. Så du kan nære og berolige din mave og tarm med en moset banan. Hvis du spørger dig selv, hvad du skal spise i tilfælde af mave -tarminfluenza, får du det rigtige svar med bananen. Lindre med avocado Mave -tarm -klager. Det stimulerer fordøjelsen og regulerer tarmkanalen, hvilket også har en meget positiv effekt på irritabel tarmsyndrom. Men overdriv det ikke med avocadoen. Fordi det er meget fedtfattigt, kan overdreven indtagelse føre til kvalme.

Kirsebær er svære at fordøje og bør undgås under maven

Frugt anbefales ikke er stenfrugt, og dette omfatter bl.a. Kirsebær. De er vanskelige at fordøje og fører undertiden til flatulens, hvis årsag er gæringsprocessen. Kirsebær forårsager sjældent diarré. Ikke desto mindre skal man ikke overdrive det med forbruget, så velsmagende som de er. Hvis du får diarré efter kirsebær, har det intet at gøre med den gamle myte om, at du så drak for meget vand.

Blommer, ferskner og mirabelleblommer er ikke lette fødevarer og er uegnede til følsomme maver

Selv om Blommer stimulere fordøjelsen og er et gammelt hjemmemedicin mod forstoppelse, de er mindre egnede som en intetsigende kost, fordi de tolereres dårligt. Især dem, der lider af fructoseintolerance, bør undgå denne stenfrugt, da blommerne kan forårsage mavesmerter. På grund af deres blokeringsevne er blommer ikke egnede til diarré.

Hvis Ferskner kan betragtes som en let mad, som med blommerne, afhænger af klagerne. De anbefales ikke til irritabel tarmsyndrom, mens de f.eks. Kan hjælpe med gastritis. Derfor bør du altid starte med din Læge råd! Derudover kan fersken intensivere diarré.

korn

Behandl kun korn fint formalet til bagværk og undgå fuldkorn og frø

kartofler kan koges, dampes og spises i form af kartoffelmos og jakke kartofler. Friterede og stegte kartoffelretter som pommes frites, kroketter eller stegte kartofler er forbudt. Kartoffelsalat, som er en populær sideret, bør også undgås. I øvrigt er kartofler gode til at lindre mavesmerter.

Mos kartofler og kogte kartofler tolereres godt, mens friturestegte og stegte kartofler er forbudt

Du kan tilberede en suppe til mavesmerter fra kartofler (kartoffelsuppe). Så næste gang, hvis du spørger dig selv, hvilken suppe der hjælper med mavesmerter, er dette det rigtige svar. Det samme gælder kartoffelmos. Brug kartoffelmosen til mave -tarm -klager som kvalme, opkastning og mavesmerter. Kartofler hjælper mindre med diarré, da de kan gøre det værre.

Havregryn i betændelse i maveslimhinden (gastritis) danner et beskyttende lag af slim i maven

Derimod kan havregryn være nyttig ved diarré. Forbered fx en havregrynssuppe af havregryn og vand, som du derefter kan smage til med lidt salt og grøntsagsbouillon. Revede æbler er også velegnede til raffinering. Du kan også lindre mavesmerter med havregryn.

Havregryn hjælper med betændelse i maveslimhinden ved at danne et slim i maven, der dækker slimhinderne som et beskyttende lag. Derfor er denne lette mad det perfekte valg til gastritis som morgenmad, men også til imellem. Det tilrådes at tilberede havregryn som en let mad morgenmad eller som en snack før indtagelse, så det kan fordøjes endnu bedre.

Ris er en super let mad og kan bruges som tilbehør eller i supper

At ris er let at fordøje er ingen hemmelighed for mange. Men hjælper ris med diarré? Imidlertid! Ligesom havregryn danner det også en slags slim, når det fordøjes og med dets hjælp virker det let forstoppende. For at din ret ikke skal smage for kedelig, kan du kombinere ris med courgette og / eller gulerødder, hvis du har mild diarré og let salter det.

Lette madopskrifter med ris kan være virkelig velsmagende, og der er mange lette retter med ris. Prøv følgende suppe, hvis du undrer dig over, hvad du skal spise, hvis du har mave -tarmproblemer:

Let mad risopskrift med gulerod

Let madopskrift på klar gulerodssuppe eller puré flødesuppe

 • 150 g ris
 • 5 gulerødder, skrællet og skåret i skiver
 • 1 liter vand
 • 1/2 tsk salt
 • Grøntsagsbouillon
 • 1 spsk olivenolie
 • frisk persille, hakket

Forberedelse:

 • Bring 600 ml saltet vand i kog, og tilsæt ris.
 • Efter ca. 5 minutter tilsættes gulerødder og persille og koges i yderligere 20 minutter.
 • Tilsæt olie og krydr med grøntsagsbouillon og salt (krydr ikke for meget, souperen er lettere at fordøje).
 • Hvis du vil, kan suppen også pureres med en stavblender. Så er den endnu lettere at fordøje.

Risbudding med kanel og lidt sukker kan spises som dessert

Du kan også bruge ris i en af ​​de mest populære desserter, nemlig risengrød. Men hvad med rispudding, hvis du har diarré? Dette er kun en grund til bekymring, hvis man lider af en sukkerintolerance. Så kan der opstå diarré eller forstoppelse, gas og mavesmerter, som er et resultat af fordøjelsesproblemer og det såkaldte irritabel tarmsyndrom.

Så du bør ikke spise rispudding eller andre sødede retter, samt meget søde frugter, hvis du har diarré, hvis du ikke kan tåle sukker. Hvis du ikke har en sådan intolerance, kan du let spise rispudding, hvis du har diarré.

Alle typer nudler og pasta er velegnede til maven

Pasta kan ses og indtages som lette fødevarer i alle former og farver. Så det er ligegyldigt hvilken korntype der blev brugt til at lave det. Så pasta til diarré, flatulens og andre gastrointestinale klager er ikke noget problem.

Brød er den perfekte lette mad, men det skal bestå af fint mel og ikke være frisk

Man kan næsten ikke klare hverdagen uden brød indføre. Heldigvis er det også en god let kost, uanset korntype. For at du kan få et veltolereret brød, skal det dog være lavet af fint mel og ikke indeholde fuldkorn og frø. Det er godt at vide, at det perfekte lette madbrød er mindst et døgn gammelt. Så hvis du vil have brød, der er særligt mavevenligt, skal du købe eller bage det dagen før du spiser det.

Og hvilket brød til betændelse i maveslimhinden? Hvis du lider af gastritis, bør du undgå fuldkorn eller brød med flere kerner. I stedet er det bedre at bruge rusks, hvedebrød og mælkeruller og kun indtage små mængder i starten.

Mejeriprodukter i den lette kost

Magre og milde mejeriprodukter er letfordøjelige fødevarer og kan indtages

Magre mejeriprodukter er ikke et problem. Således er også magert mælk Tilladt for mave -tarm -klager, men det betyder ikke nødvendigvis, at det vil hjælpe. Alligevel kan mælk siges at være godt for maven, når halsbrand er problemet. Det skyldes, at mælk binder syre takket være proteinet og derfor også kan neutralisere overskydende mavesyre ved halsbrand. Men kun i kort tid. Det er også vigtigt, at mælken er fedtfattig, fordi fedt faktisk kan øge mængden af ​​syre.

Yoghurt er en fantastisk ingrediens til en bred vifte af retter under mavekosten

Mælk er også meget nyttigt ved mavesmerter forårsaget af en irritabel mave. Det er på samme måde yoghurt godt for maven og tarmene. For at opnå den ønskede effekt og for at opnå permanent lindring med yoghurt og mælk til mavesmerter, bør disse produkter også inkluderes i kosten dagligt.

Da yoghurt er let at fordøje, er den meget velegnet til hvert måltid: til morgenmad med havregryn som müsli eller til frokost eller aftensmad i stedet for kvark med kartofler med friske krydderier. Disse er naturligvis kun to af de mange muligheder. Ost som et populært mejeriprodukt kan spises, så længe der vælges milde sorter.

Tips om fisk

Fisk er velegnet som let mad, hvis den er fedtfattig

Du kan gå let på din mave og tarm med fisk ved at vælge fedtfattige arter. Først da kan du indtage fisk som en let mad. Især hvis du vil spise fisk, når du har diarré, bør fedt reduceres meget, da det kan fremme diarré. Så hvad skal man spise, hvis man har diarré og andre klager? Hvilke fisk er egnede?

Magert fisk:

 • kulfisk
 • Ørred
 • karpe
 • gedde
 • torsk
 • rødspætte
 • Kuller
 • skrubbe
 • Helleflynder
 • Rødfisk
 • siv
 • Gedde aborre

Skaldyr og krebsdyr er kun betinget lette fødevarer

I hvilket omfang skaldyr og krebsdyr er egnede afhænger blandt andet af dine klager. Det er bedst at konsultere din læge om dette.

Let mad og æg

I modsætning til hårdkogte æg er blødkogte æg let fordøjelige

Æg er populære og er heldigvis også tilladt i den lette kost. Imidlertid foretrækkes blødkogte æg, da hårdkogte er sværere at fordøje. Så du vil ikke forværre mavesmerter med en blød, mens en hårdkogt kan gøre det svært for maven. Du bør også undgå spejlæg, da de er stegte fedtstoffer.

Ellers kan æg også tilberedes i form af omeletter eller røræg med mavekosten, da både omelet og røræg er lette at fordøje. I dette tilfælde er det dog bedst at undgå fedt i præparatet. Med røræg får du let mad, der er velsmagende og god for dit helbred. Ægbid og pocheret æg er også tilladt. Prøv vores enkle æggekageopskrift, som du simpelthen udskifter bjergosten til med en mildere sort.

Æg kan også forarbejdes yderligere, for eksempel ved tilberedning af kager eller gryderetter. Men ikke til mayonnaise, vinsyre eller æggesalat. Reducer også antallet af æg til maksimalt 3 om ugen.

bælgfrugter

Bælgfrugter som bønner, linser og ærter er svære at fordøje og kan ikke anbefales

Da bælgfrugter har en luft i maven, er de uegnede som lette fødevarer. Bælgfrugter kan endda forværre diarré, oppustethed, ondt i maven eller andre tarmproblemer. Det gælder også for linser, selvom disse bælgfrugter er en af ​​de lettere fordøjelige sorter. Så linser er gode til fordøjelsen er ikke sandt.

Oppustethedseffekten er dog næppe mærkbar eller slet ikke hos mennesker med en sund og ufølsom mave -tarmkanal. Undgå linser mod diarré og andre tarmklager samt alle andre bælgfrugter som bønner eller ærter.

Pålæg, desserter og slik

Desserter og bagværk kan kun indtages, hvis de er lette

Til en lækker morgenmad kan man lide at hente Spreder sig og ind imellem vil du nippe. Men hvad er let at fordøje, og hvad er tilladt? Du kan uden tøven smøre syltetøj, frugtgelé og honning på dit brød, mens bananchips, müsli og frugtbarer, shortbread -kiks og endda gummibjørne er velegnede til mellemmåltider. Også sikker kage kan spises. Sådanne er:

 • Fletning og andre fedtfattige kager
 • let gærkage
 • Cheesecake (f.eks. Vores cheesecake opskrifter, som du simpelthen udelader forbudte ingredienser til)
 • frugtkage
 • Svampe kage
 • marengs
 • Kage med svampedej

Chokolade må kun spises med et højt kakaoindhold og med måde

Hjælper chokolade mod diarré? Svaret er ja. Dette gælder dog kun sorter med et kakaoindhold på mindst 70%. Den indeholder flavonoider, som hæmmer de stoffer, der regulerer væskesekretion. Inden du bliver begejstret for tidligt, skal vi dog fortælle dig, at chokolade stadig ikke er en let mad og ikke er egnet til en mavekost. Med et højt kakaoindhold kan den kun spises i meget små mængder.

Du bør også afstå fra:

 • jordnøddesmør
 • marcipan
 • Chokoladepålæg og andre chokolade desserter
 • Sødestoffer
 • frisk gærkage
 • Flødekager og desserter med rosiner
 • Butterdej og meget fede og spækede kager (donuts, spritz -kager osv.)

For alle tilladte kager og bagværk skal du også være opmærksom på ingredienserne. Brug passende frugter, fedtfattige mejeriprodukter og ingen nødder!

Krydderier og krydderurter

Nogle krydderier som peber eller chili tolereres dårligt og irriterer mave og tarm

Hver ret bliver kun virkelig perfekt med de rigtige krydderier. Men hvilke krydderier og urter er tilladt? Udover sukker og salt kan du bruge en række andre smagsvarianter til krydderier. Sådanne er:

 • timian
 • kamille
 • anis
 • cinammon
 • ingefær
 • laurbær
 • kryddernellike
 • muskatnød
 • rosmarin
 • vanilje
 • kardemomme

Hvilke krydderier og urter er tilladt, og hvilke tolereres dårligt

 • Karvefrø
 • koriander
 • oregano
 • enebær
 • Citronmelisse
 • salvie
 • safran
 • karry
 • kørvel
 • dild
 • estragon

Du bør dog undgå nogle krydderier. Disse omfatter eddike, chili, hvidløg, cayennepeber, wasabi, sennep, sort peber, peberrod og krydderier, herunder sojasovs.

Mere mad

Nødder er ikke intetsigende mad og ikke tilladt, ikke engang jordnøddesmør

Er nødder tilladt og er nødder let fordøjelig? Desværre har vi dårlige nyheder til alle, der elsker lækre nødder. De er ikke tilladt, hvis du vil spise lette fødevarer, da de er svære at fordøje og fordøjelige. Uanset om mandler, hasselnødder, cashewnødder, pistacienødder eller valnødder og diarré, gastritis, mavesmerter, irritabel tarmsyndrom eller andre klager – nødder er tabu! Og det gælder også det faktisk ret sunde og populære jordnøddesmør!

Tilbered let fordøjelig mad med de rigtige olier og fedtstoffer

fedtstoffer og olier kan bruges til madlavning og spisning i lette fødevarer, men bør bruges så sparsomt som muligt. Tilladte er:

 • margarine
 • smør
 • vegetabilske olier af høj kvalitet (f.eks. olivenolie, rapsolie, solsikkeolie, linolie, majsolie)

Fedt fra spæk og palmekerner er forbudt.

En oversigt over egnede pølsetyper og mad, der er skånsom mod maven

Tilladte pølsetyper:

 • Wienerpølse
 • Fjerkræpølse
 • Øl skinke
 • Sprængt oksekød
 • kogt skinke
 • Kalvekødspølse
 • Skinkepølse
 • Currywurst
 • Mortadella
 • Aspisk pølse
 • kold stege

Nå efter de rigtige drikkevarer

Grøn te til diarré hos voksne

Selvfølgelig bør du også begrænse dig selv, når det kommer til drikkevarer. Alkohol er fuldstændig forbudt, såvel som meget stærk kaffe, kulsyreholdige drikkevarer, frugtsaft med et højt syreindhold (f.eks. Grapefrugt, appelsin, citron). Frugtsaft skal generelt fortyndes kraftigt, mens grøntsagssaft ikke er et problem.

Urte- og frugtte og stille vand er fantastisk velegnet til lette madvarer og ekstremt veltolereret. Det er dog vigtigt, at du ikke nyder drikkevarerne for varme eller for kolde. Sort te og kaffe kan drikkes i moderate mængder afhængigt af din tolerance.

Gulerodssaft til diarré og ribsjuice er velegnet til børn og voksne

Hvad skal man drikke, hvis man har diarré?

Da diarré opstår, fordi tyktarmen ikke længere kan absorbere mineralsalte og dermed ikke kan fjerne vand fra afføringen, er det kun logisk, at drikkevarer, der indeholder salt, er gavnlige. De skal også indeholde sukker og kalium. Hvis du er afhængig af lette fødevarer og skal vælge drikkevarer, der er skånsomme mod maven, kan du Ribsjuice, Gulerodssaft eller til en fortyndet kyllingefond at få fat i.

Kamille, pebermynte og fennikel te er også velegnede. Og ville du have troet, at grøn te kunne lindre diarré? Faktisk gør det det mere succesfuldt end sort te. Derimod er kaffe en dårlig idé til diarré, da den endda virker afførende og kan gøre situationen værre. Men da det alligevel ikke er en god let mad, burde det ikke være et problem for dig.

Fennikel, kamille og grøn te er lige så gode til diarré som fortyndet kylling bouillon

Hvad skal man drikke, hvis man har mave -tarm -klager?

Du kan bedst med te berolige maven. Kamille, citronmelisse, spidskommen og fennikel er en god idé, mens kulsyreholdige drikkevarer eller endda alkohol er fuldstændig forbudt, hvis du vil hjælpe dit fordøjelsessystem med at hele.

Let mad til børn

Let mad til børn - Hvad kan børn spise, når de har det dårligt

Den lette mad til småbørn er stort set ikke forskellig fra voksne. Da disse på en eller anden måde er letfordøjelige og veltolererede fødevarer, behøver du ikke at gøre nogen undtagelser for de små. Dette gælder også den lette kost for børn, der er ældre. Tilpas bare til børnenes appetit og ønsker.

Suppe til børn, der er afhængige af en mavekost med lette fødevarer

En enkel, velsmagende hønsesuppe eller alternativt en grøntsagssuppe er normalt meget populær blandt de små. Det er også let at fordøje og giver samtidig barnet masser af mineraler og vitaminer. Den perfekte lette mad til børn. Børn kan også spise rusks, boller uden korn, knækbrød, kringler, gulerødder, kartofler, broccoli og ris som mad til mavesmerter. Men slik, mælk og kakao anbefales ikke.

I det store og hele bør du lytte til dit barn. Lad ham ikke spise. Hvis den ikke føler sig i stand til at gøre det, kan det gøre symptomerne værre. Du kan være sikker på, at appetitten kommer tilbage, så snart dit barn er i stand til at spise igen.

Syge børn skal drikke rigeligt med vand eller te, fordi de dehydrerer hurtigere end voksne

Det er vigtigt, at syge børn meget drikke meget! Som regel gælder mellem 80 og 150 ml pr. Kg legemsvægt. Det er bedst at skifte stille vand og te (te egnet til børn) under sygdom. En grøntsagsbouillon giver også dit barn masser af næringsstoffer og er den ideelle lette mad.

Tabel over forbudte fødevarer

Let madbord - Uegnede fødevarer til beskyttelse af mave -tarmkanalen

Som yderligere information har vi også samlet en tabel med forbudte fødevarer herunder. Hvad skal du ikke spise eller drikke, hvis du har diarré, hvad er ikke en god idé, hvis du har mavesmerter, gas og andre klager? Kort sagt – alt det, der ikke er en let kost. Du kan se, hvad det betyder her:

GrøntsagerFrugtKorn-

produkterMælk-

produkterMeatFish

agurker Mirabelle blommer butterdej Fløde yoghurt and ål
Grønkål Abrikoser kornet brød Flødeost gås laks
Løg Citrusfrugter frisk brød Creme fraiche Fjerkræskind makrel
Majs Pærer Creme fraiche ost Knud af svinekød Matjes
svampe Tørret frugt, som f.eks.

Rosiner

Datoer

tørret fig

etc.

krydrede oste, såsom:

Camembert

Brie

Gorgonzola

Parmesan

Harzer

Bjergost

Mainz

krydrede pølser, som f.eks.

Leverpølse

salami

Te pølse

Kassler

Sucuk

Mettwurst

Sardiner
Oliven Blommer Svinemave Brisling
paprika Kvæder panerede kødretter sild
surkål Kirsebær bacon
Hvidkål Nektariner
rosenkål sure æbler
rå tomater
Kål
rødkål
radise
savoy
porre
hvidløg

De forbudte fødevarer kan variere afhængigt af symptomer og sygdom. Kontakt din læge i overensstemmelse hermed!

Lindre ubehag i mave og tarm på en sund måde med lette fødevarer

Previous Post
Lav smykker til børn – 11 farverige ideer med instruktioner til smukke halskæder og armbånd
Next Post
Sådan kan du få Heidi Klums drømmefigur og faste ben