15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.bnter.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Stegeolie – Hvilken fedt eller olivenolie er bedst til stegning af retter?

tage olie til stegepande kogeplade peber rustfrit stål

Når det kommer til fedtstoffer og den bedste olie til stegning, er vi forkælet med valg. Supermarkedets hylder forsømmer alle tænkelige muligheder, men i disse dage er det meget forvirrende, fordi der er så meget diskussion om fordele og ulemper ved at spise forskellige typer fedtstoffer. Når det kommer til madlavning med fedt, er der mange sorter af olie til stegning. For at få en sund kost er det imidlertid meget vigtigt at vide, hvad der sker med fedtet efter varmebehandling. Hvis du bruger olie til stegning ved høje temperaturer, skal den være stabil og ikke let oxiderbar. Fedtet kan reagere med ilt og oxidere og danne frie radikaler og andre skadelige forbindelser. Du tror sikkert, at friturestegning med vegetabilske olier burde være sundere end madlavning med animalsk fedt, som spæk eller smør. Men er det virkelig tilfældet?

Sund og passende olie til stegning

hvilken olie der skal steges forskellige olier i glasflasker

Hvilke fedtstoffer er gode? Ikke alle olier er skabt ens, og den vigtigste faktor ved bestemmelse af et fedts modstandsdygtighed over for oxidation ved varmebehandling er fedtsyrernes relative mætningsniveau. Mættede fedtsyrer har kun enkeltbindinger i deres molekyler, mens enkeltumættede fedtsyrer har en dobbeltbinding, og flerumættede fedtsyrer har to eller flere bindinger.

Tag olivenolie til stegeglas flaske gryde hæld gas kogeplade grøntsager kogeklud flambé

Det er netop disse dobbeltbindinger, der er kemisk reaktive og følsomme over for varme. Jo mindre tallet er, desto mere stabilt er stegefedtet. Af denne grund er en høj andel af mættede fedtsyrer og de enkeltumættede fedtstoffer ret modstandsdygtige over for opvarmning. I modsætning hertil er høje oliesyreolier eller raffinerede olier, der er rige på flerumættede fedtstoffer, ikke rigtig egnede til stegning.

hvilken olie der skal bruges til stegning af smørstykke støbejernspande ghee -klaret smørsmørfedt

En anden vigtig faktor ved valg af madfedt er dens fokus – temperaturen, hvor fedtet nedbrydes og bliver til røg. Med et højt røgpunkt kan du finde ud af, om olien er egnet til stegning eller ej. Men lad os først foretage en sammenligning mellem alternativerne.

Varm kokosolie op og brug den som en olie til stegning

bedste olie til stegetips madlavningsmetode fed kokos halveret kokosmælk ske glas jomfru kokosolie kokosolie sund

Koldpresset kokosolie er et glimrende valg til madlavning ved høje temperaturer på mere end 200 grader. Over 90% af de fedtsyrer, den indeholder, er mættede og derfor meget varmebestandige. Det er en multi-purpose olie, der forbliver halvfast ved stuetemperatur og har en meget lang holdbarhed.

bedste olie til stegetips madlavningsmetode fedt træske glas kokosolie kokosolie sund

Kokosolien har også andre vigtige sundhedsmæssige fordele. Den er særlig rig på laurinsyre – en mættet fedtsyre, der godt kan påvirke kolesterol og har en antibakteriel eller svampedræbende virkning. Uraffineret kokosolie giver dine retter blandt andet en let, behagelig smag og en eksotisk aroma.

Klaret smør til stegning

bedste olie til stegetips madlavningsmetode fedt dyresmør køkkenbræt kniv dug blåhvid ternet bagepapir

Smørret har en høj andel mættede fedtsyrer, som er animalske. Af denne grund blev dette afvist som en egnet olie til stegning. Faktisk er der ingen grund til helt at undgå dette fedt. Den seneste videnskabelige undersøgelse finder ingen direkte forbindelse mellem mættet fedt og hjerte -kar -sygdomme i denne henseende. Det virkelige skadedyr er faktisk margarine til stegning, der er højt i transfedtstoffer og derfor slet ikke anbefales.

hvilken olie der skal bruges til stegning af smørstykker aluminiumspande ghee klaret smørsmørfedt

Det klarede smør er derimod faktisk ret næringsrigt og indeholder vitamin A, E og K2. Den bundne linolsyre i dets sammensætning kan hjælpe med vægttab og har kraftfulde kræftbekæmpende egenskaber. Det har også butyrater – salte af smørsyre (butansyre), som hjælper med at bekæmpe betændelse og forbedre tarmens sundhed.

hvilken olie der skal bruges til stegning af smørstykke støbejernspande glas ghee klaret smør smørfed bøf

Hvis du er laktoseintolerant eller bare vil indtage renset smør, kan du finde det, der kaldes ghee (smørfedt) i helsekostbutikker. Dette er et indisk produkt opnået ved opvarmning af smørret i nogen tid. Mens mælkeproteinet (kasein og valle) og laktose sætter sig på bunden, forbliver det rene klarede smør på overfladen. Dette filtreres derefter for at producere rent fedt til brug. Ghee har et ret højt røgpunkt – 252 grader, mens konventionelt smør brænder ved 177 grader.

Olivenolie til stegning

tage olivenolie til stegning glas flaske gryde hæld kogeplade grøntsager krydderier kog

Som enhver olie til stegning er olivenolie også en vegetabilsk olie, der hovedsageligt indeholder enkeltumættede fedtstoffer. Du har måske hørt før, at det ikke er egnet til madlavning. Indtil for nylig troede mange mennesker på denne myte, men efter de fleste undersøgte det, viste det sig, at denne teori faktisk er forkert.

Tag olivenolie til stegeglas flaske skål hæld oliven køkkenredskaber

Sammensætningen omfatter 73% enkeltumættede fedtsyrer samt 11% flerumættede og 14% mættede fedtstoffer. Med andre ord udgør varmebestandig enkeltumættet og mættet fedt 87% af raffineret olivenolie. Dens fokus er også mere end tilstrækkeligt – mellem 165 og 190 grader, afhængigt af kvaliteten. Det er ikke dårligt for et fedtstof, der angiveligt ikke burde være egnet til madlavning.

tage olivenolie til stegeglas flaske gryde hæld gas kogeplade grøntsager kog

Som du sikkert allerede ved, har jomfruolivenolie af høj kvalitet en række sundhedsmæssige fordele. Den er rig på antioxidanter og kan regulere cirkulerende niveauer af godt HDL -kolesterol i blodet og samtidig reducere niveauet af dårlig LDL -oxidation. Opbevar olivenolien på et køligt, tørt og mørkt sted for at beskytte den mod harskning.

Avocado olie fra smørpæren til madlavning

bedste olie til stegetips tilberedningsmetode fedt vegetabilsk vegetarisk smør pære glasflaske avocado olie avocado halvdele

Avocado er nogle af de få fede frugter. De indeholder E -vitamin, vitaminer fra gruppe B, kalium, magnesium og fibre. Avocado olie er rig på enkeltumættede fedtsyrer, hvilket gør den til den første fætter til olivenolie. Det er dog et endnu bedre valg til madlavning, fordi dets fedt har et af de højeste fokuspunkter, som er 271 ° C. Det er vigtigt, at det er koldpresset (uraffineret), ellers kan værdifulde næringsstoffer gå tabt under varmebehandling.

bedste olie til stegningstip tilberedningsmetode fedt vegetabilsk vegetarisk pæresmør glasflaske avocado olie avocado grøntsager

Avocado olie er smøragtig og har et særligt højt røgpunkt, hvilket gør den til den ideelle olie til grillning eller stegning. Det bruges mest til fremstilling af rosenkål eller stegte grøntsager. Avocado -olien har mange fordele, herunder at sænke kolesterol og forbedre hjerte- og øjenhelse samt reducere symptomer på gigt.

Animalsk fedt som en olie til friturestegning

bedste olie til stegningstip madlavningsmetode fedt dyr glas træske

Fedtsyreindholdet i dyr varierer afhængigt af, hvordan de spiser. Hvis avlsdyr hovedsageligt får korn, vil deres fedt være højt i flerumættede fedtsyrer. Hvis de er planteædere, vil deres kød være højt i mættede og enkeltumættede fedtstoffer.

bedste olie til stegningstip tilberedningsmetode fedt dyrerige fedtsyrer glas spiseskefuld fuld

Derfor er animalsk fedt fra naturligt sultede dyr ideelle til madlavning. De fleste animalske fedtstoffer er stærkt mættede og derfor resistente over for varmebehandling. De forbliver i fast tilstand ved stuetemperatur og behøver ikke nødvendigvis at blive opbevaret i køleskabet.

Linolie som en olie til stegning

Brug ikke hørfrøolie til stegning af en glasskål med hørfrø

Hørfrøolien indeholder også omega-3 fedtsyrer, men i form af en plante, der ikke kan bruges effektivt af menneskekroppen (alfa-linolensyre). Mange mennesker bruger denne olie til at få en daglig dosis omega-3 fedtsyrer, hvilket faktisk er en fejl.

Er nøddeolie generelt eller jordnøddeolie sund?

brug macadamia olie til stegning af runde glasflaske nødder macadamia

Nødder, såsom mandler, cashewnødder, valnødder, hasselnødder osv., Er rige på flerumættede fedtsyrer, hvilket gør nøddeolien ret dårligt til madlavning. Dette kan indgå i opskrifter, men det må ikke bruges til stegning eller madlavning ved høje temperaturer. Der er dog en undtagelse repræsenteret af macadamianøddeolie, fordi den er høj i enkeltumættede fedtsyrer. Den nøddeagtige og smøragtige olie er perfekt til stegning, især når man tilbereder fisk. Det har også et højt røgpunkt på omkring 495 grader. Ligesom kokosolie er macadamiaolie meget hjertesund.

jordnøddeolie til stegning tage glasflaske skål træbord

Jordnøddeolie har en sød, nøddeagtig smag og et højt røgpunkt på 440 grader, hvilket gør den ideel til stegning, især i det asiatiske køkken. Sammen med sautering er jordnøddeolie et godt valg til friturestegning. Det er en sund olie, der er god for dit hjerte, fordi den er høj i enkeltumættet fedt.

palmeolie

stegning palmeolie varme frugter palme blade olie palme flaske krus skål olie

Palmeolien opnås fra frugterne af oliepalmer. Den består hovedsageligt af mættede og enkeltumættede fedtstoffer og små mængder flerumættede fedtsyrer. Dette gør palmeolie til et passende valg til madlavning. Det er også rig på E -vitamin, coenzym Q10 og andre vigtige næringsstoffer. På dette tidspunkt vil vi gerne påpege, at dette indlæg handler om koldpresset palmeolie, fordi den billigere version indeholder mange transfedtsyrer og derfor er ganske sundhedsskadelig.

Fiskeolie

steg fiskepande tilberedningsmetode tæt på

Når du sviner eller griller fisk, får du en ret rig på dyreformer af omega-3, eicosapentaensyre (EPA) og docosahexaensyre (DHA). En spiseskefuld fiskeolie kan opfylde dine daglige behov for disse essentielle fedtsyrer.

hvilken olie der skal steges fiskefiskolie kapsler kosttilskud

På grund af den høje koncentration af flerumættede fedtsyrer bør du dog aldrig bruge fiskeolie under madlavning. Det er bedre at tage det som kosttilskud, selvom det også er tilrådeligt at opbevare olien på et køligt, tørt og mørkt sted.

Vegetabilske olier fra industrianlæg

vegetabilsk olie industrielle planter plastflasker anbefales ikke usunde transfedtsyrer

Så vi er nået til det punkt, hvor vi skal lære mere om den mest almindelige olie, der bruges til madlavning. Sandheden er, at olie af industriel kvalitet til stegning, som raps- eller solsikkeolie, majs eller sesamolie osv., Er et stærkt forarbejdet, raffineret produkt, der er rig på omega-6 fedtsyrer.

undgå frituresteg solsikkeolie usunde panerede stykker kød steg fisk varm

Hvis du tror, ​​at solsikkeolie for eksempel er sundt, skal du huske på, at den indeholder over 68% omega-6 fedtstoffer. Så tænk dig om to gange, før du bruger solsikkeolie til stegning eller svitsning næste gang. Når disse olier indtages i store mængder, forstyrres den sarte balance mellem omega-6 og omega-3 fedtsyrer let, hvilket forværrer inflammatoriske processer i kroppen. Så du bør ikke kun udelukke disse fedtstoffer fra opvarmning, men også undgå dem helt og fjerne dem fra den daglige menu. Ny forskning forbinder industrielle vegetabilske olier med en række kroniske sygdomme, herunder hjerte -kar -sygdomme og kræft.

Sådan opbevares spiseligt fedt korrekt

vegetabilske olier industrielle planter produkter indtagelse sund krop

For at sikre, at de fedtsyrer, du indtager, ikke er skadelige for din krop, kan du følge disse enkle regler. Vigtigst af alt, prøv at indtage en jævn mængde fedt under måltiderne. Eksponering for varme, ilt og lys er hovedårsagen til fedtoxidation.

olie indlagt blomster blomster glas dekoration

Opbevar derfor dit madfedt eller olie til stegning på et køligt, tørt og mørkt sted, som du altid holder lukket. Vær forsigtig, når du opbevarer enkeltumættede fedtstoffer som raffineret olivenolie eller avocadoolie og flerumættede fedtstoffer som fiskeolie, frøolie, linolie osv. Mættet fedt som animalsk smør, kokos og palmeolie er ikke så krævende.

Previous Post
Arkitekthus med glasfronter åbner op for naturen
Next Post
Lav idéer til påske for unge og gamle – søde kaniner og andre motiver