15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.bnter.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Hvorfor er cheddar sundt? Ernæringsværdier og fordele på et øjeblik

Selvom cheddarost er en lækker tilføjelse til mange retter, har det ikke nødvendigvis ry for at være sundt. Mange mennesker er bekymrede over det høje kalorieindhold og mættede fedtindhold, som kan øge kolesterolet. Selvom det har ernæringsmæssige ulemper, kan en lille mængde cheddar betragtes som en del af en sund kost.

Oprindelse af cheddarost

Cheddarost stammer fra Storbritannien

Cheddarost stammer fra landsbyen Cheddar i Somerset, England, hvor fugtige, kølige huler gav de perfekte fugtgivende betingelser for osten til at blive modnet. Siden dets oprettelse i England engang i det 12. århundrede har dette velsmagende mejeriprodukt imidlertid fundet vej til ostelskere rundt om i verden (og maver). I dag er Cheddar en af ​​de mest populære ostetyper blandt tyskerne, uanset om den serveres i mexicanske quesadillas, en cremet Mac’n’Cheese -gryde eller en saftig burger.

Cheddarost ernæringsfakta

Cheddar sunde kalorier og ernæringsfakta

Ernæringsoplysninger for cheddarost pr. 100 gram:

Kalorier: 402 kcal (ca. 110 kalorier i 1 skive cheddarost à 30 g)

Fedtindhold: 33 g

Mættede fedtsyrer 21 g

Flerumættede fedtsyrer 0,9 g

Enumættede fedtsyrer 9 g

Kulhydrater: 0 g

Kostfibre: 0 g

Sukker: 0 g

Protein: 25 g

kulhydrater

Som mange oste indeholder cheddar ikke kulhydrater. Det betyder, at det hverken indeholder fiber eller sukker.

Flydende cheddar grillet i en sandwich

Fedtstoffer

De fleste sundhedsmæssige betænkeligheder ved cheddar er centreret omkring fedtindholdet – og især de mættede fedtstoffer. Det er rigtigt, at cheddar i fuldmælk ud over at have et højt fedtindhold (9 gram pr. 30 g) også er højt i mættet fedt (6 gram pr. 30 g). Traditionelt har ernæringseksperter anbefalet en kost med lavt mættet fedt for at reducere risikoen for hjerte -kar -sygdomme.

Ny forskning tyder imidlertid på, at mættet fedt, der findes i hele fødevarer som ost, muligvis ikke har de skadelige virkninger på hjertesundheden som tidligere antaget. Mange eksperter efterlyser nu mere forskning for at fastslå fordele og ulemper ved mættet fedt i mejeriprodukter.

Forbered vegansk cheddarostdip

protein

Ved 25 gram pr. 100 g udgør protein over 30 procent af cheddars kalorier. Dette kan øge dit daglige proteinindtag betydeligt.

Vitaminer og mineraler pr. 100 g:

A -vitamin 1.002 IE

C -vitamin 0 mg

Calcium 721 mg

Jern 0,7 mg

D -vitamin 24 IE

B6 -vitamin 0,1 mg

B12 -vitamin 0,8 µg

Magnesium 28 mg

Natrium: 621 mg

Ved 721 mg (eller 20% af den anbefalede daglige mængde) pr. 100 g har cheddar et særligt højt calciumindhold. Men calcium er ikke det eneste mikronæringsstof, cheddar har at tilbyde. 1 skive Cheddar (ca. 30 g) dækker 6% af det daglige A -vitamin og 14% af det daglige fosforbehov og giver små mængder magnesium, zink, selen og riboflavin. Men hvis du prøver at spise mindre salt, skal du huske på: Cheddar er også relativt højt i natrium.

Sundhedsmæssige fordele

Forbered vegansk cheddarostdip

Selvom cheddarost ikke ligefrem betragtes som sundt af de fleste mennesker, tilbyder det faktisk nogle bemærkelsesværdige fordele.

Bygger sunde knogler

Med sit betydelige calciumindhold kan cheddar hjælpe med at opretholde knoglesundhed. Tilstrækkeligt calciumindtag er afgørende for at forhindre osteoporose, den skadelige degeneration af knogletæthed.

Bygger muskler

Protein udfører en række funktioner i kroppen, og med 25 gram pr. 100 gram er cheddar en god kilde til dette makronæringsstof. Udover at opbygge muskler er protein afgørende for produktion af enzymer, reparation af celler, opretholdelse af væskebalance og mere.

Fylder dig op og kan hjælpe dig med at tabe dig

Det er rigtigt, at denne type ost er højt i kalorier og fedt. Men dette øger mæthedsfornemmelsen, hvilket er meget vigtigt, når man er på slankekur. Dette gør det lettere at spise mindre i løbet af dagen.

1 skive cheddarost har omkring 100 kalorier

Velegnet til keto- og lavkulhydratkost

Hvis du vil tabe dig på ketodiet, har du held og lykke. På grund af dets høje fedtindhold er cheddar tilladt i den ketogene diæt. Da det ikke indeholder kulhydrater, passer cheddar også godt til enhver lavt kulhydratindhold.

Lav i laktose

Når det kommer til laktose, er ikke alle oste skabt ens. Cheddar er en af ​​de gamle hårde oste, der faktisk er ret lav i laktose, hvilket betyder, at mennesker med laktoseintolerance ofte kan spise det uden ubehagelige symptomer såsom gas eller ubehag i maven.

Allergi

Selvom cheddar er lav i laktose, indeholder den stadig kasein og valle – to komponenter, der kan udløse et immunrespons hos mennesker med mælkeallergi. Hvis du er allergisk over for mejeriprodukter, skal du fjerne cheddaren fra din kost.

Cheddar sorter

hvid cheddar uden det orange farvestof

Du har sikkert bemærket, at cheddar findes i forskellige “krydderier” -niveauer, herunder mild, medium, varm og ekstra varm. Dette vedrører simpelthen, hvor lang tid osten er modnet: jo længere den modnes, desto varmere (eller varmere og mere smagfuld) bliver den. Mild cheddar modner typisk i to til tre måneder, mens ekstra varme sorter kan modnes i op til et år.

Hvis du er histaminintolerant, bør du undgå cheddar, fordi den er høj i histamin. Jo mere moden osten er, desto højere er histaminindholdet.

Og hvorfor er cheddar orange? Interessant nok er alle cheddarsorter til at begynde med hvide (eller en lignende nuance), da de er lavet af komælk. I det 17. århundrede begyndte ostemagere at tilføje vegetabilske farvestoffer som annatto til cheddar for at give det en ensartet farve, og denne praksis stoppede aldrig. Derfor kunne hvid cheddar simpelthen kaldes “original” cheddar. De tilføjede ekstrakter ændrer usandsynligt smagen af ​​osten.

Cheddarost revet eller som brød

Hvad er bedre? Cheddar revet eller fås som brød

Der er ingen sæson for cheddar! Denne ost kan lagres og købes året rundt. For at vælge den bedste cheddar er det dog fornuftigt at læse ingredienslisten. Revet eller skiver cheddar kan behandles med antiklumpningsmidler såsom cellulose. Cellulose er ikke nødvendigvis skadelig, men det kan påvirke ostens overordnede smag og tekstur.

Holdbarhed og opbevaring

Det siger sig selv, at enhver ost skal opbevares i køleskabet, men teknisk behøver cheddar ikke at blive nedkølet. Opbevaring af cheddar i køleskabet vil dog hjælpe med at holde længere. Ifølge USDA kan uåbnet cheddar holde op til seks måneder i køleskabet, og åbne pakker kan blive i køleskabet i tre til fire uger.

Fordi det er en hård ost, kan cheddarost endda fryses godt – men frysning forlænger muligvis ikke holdbarheden meget mere end køling. USDA anslår, at cheddar kan fryses i op til seks måneder.

Sådan bruges cheddar

Cheddar og broccoli smager fantastisk sammen

Cheddar kan inkorporeres i et hvilket som helst antal osteretter eller selvfølgelig serveres som en dukkert med dine yndlings -kiks. Med et smeltepunkt på omkring 65 grader Celsius behøver det ikke meget varme for at blive dejligt viskøst. På grund af sit høje fedtindhold er det også meget elastisk. Den er perfekt til gratinering af gryderetter, mexicanske retter, burgere, pasta og pizza. Den milde cheddarsmag passer godt til broccoli og blomkål. Denne kombination bruges ofte til supper, quiche, nuggets og også salater. Hvis du vil reducere kulhydraterne, men stadig ikke vil opgive hamburgere, kan du også prøve salatpapir og brødløse burgere.

Cheddar ostechips

Cheddar chips er perfekte til ketodiet

Leder du efter en sprød ketosnack at nippe til eller nyde med guacamole eller dip? Denne opskrift med to ingredienser er noget for dig!

ingredienser

225 g cheddarost, revet eller tyndt skåret

½ tsk paprikapulver

Forberedelse:

  • Forvarm ovnen til 200 ° C.
  • Fordel den revne ost i små bunker på en bageplade beklædt med bagepapir. (Sørg for, at der er nok plads mellem dem, så de ikke rører.)
  • Fordel paprikapulver ovenpå og bag i ovnen i cirka 8-10 minutter, afhængigt af tykkelsen. (Pas på ikke at brænde osten, da brændt ost har en bitter smag.)
  • Læg på en tallerken og lad afkøle i cirka 5-10 minutter. Det er bedst at nyde umiddelbart bagefter, mens de stadig er sprøde.

Cheddar chips opskrift som en keto snack

Disse chips er ideelle alene som en sprød snack eller perfekt til at servere med en dukkert som guacamole, salsa eller den klassiske ranch. Med lidt parmesan på toppen opnår du perfektion. I stedet for paprikapulver kan du også bruge forårsløg, hvidløg, chilipulver eller en tacokrydderblanding.

Cheddar tortillas til tacos

sunde tacos med cheddartortillas

Du kan bruge den samme opskrift til at lave dine egne keto tacoskaller. Omkring 30 gram cheddarost pr. Skal er tilstrækkeligt. Tegn 3 15 cm cirkler på bagepapiret, så tacos får samme størrelse. Bag osten i ovnen i 10-15 minutter ved 200 grader eller til kanterne er gyldenbrune.

Form cheddaren på håndtaget på en pande

I mellemtiden skal du forberede rammen for at give tacoskallerne deres typiske form. Brug for eksempel to glas og læg en tyk træske (eller ethvert andet redskab, du har) hen over glassene. Håndtaget skal være så tykt, at der er et hul på ca. 4 cm i kurven på din taco.

Lav selv tacoskaller

Så snart cheddartortillaerne er klar, skal du fjerne dem fra bagepladen og lade dem afkøle i cirka 30 sekunder. Inden osten er afkølet helt, lægges cheddartortillaerne forsigtigt på risten. Lad afkøle i yderligere 5 minutter, eller indtil de holder deres form. Server derefter med fyld efter eget valg! Kyllingefileter, revet ost, creme fraiche, tomatsalsa, løg i tern, hakket peberfrugt, salat og tomater i tern – ideerne er mange! Hvis du vil lave andre mexicanske opskrifter, kan du få inspiration fra denne artikel!

Previous Post
Den sunde kost – hvad er de gavnlige virkninger af tomater
Next Post
HIIT træningsplan – fordele og gode træningsplaner til hjemmet på et øjeblik!