15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.bnter.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Hvad er Marmite? Få mere at vide om specialiteten fra Storbritannien!

Har du hørt om Marmite? Dette er et mørkebrunt gærekstraktbaseret pålæg, der er særlig populært i Storbritannien. Produktet er en del af den traditionelle morgenmad der og serveres på toast. Marmite fremmer optagelsen af ​​vigtige vitaminer og mineraler og tilbyder andre sundhedsmæssige fordele. Læs mere om den mærkelige spredning i artiklen!

Marmite: hvad er det, og hvordan smager det?

Hvad er Marmite Yeast Extract en britisk specialitet

Marmite er faktisk mærket på en vegetarisk krydderipasta, der blandt andet er lavet på gærekstrakt. Ideen bag produktet blev oprindeligt opdaget af den tyske kemiker Justus von Liebig. I dag fremstilles Marmite i Storbritannien af ​​den britiske koncern Unilever.

Smagen af ​​Marmite er kontroversiel. Nogle briter elsker ham, og andre hader ham. En britisk forfatter beskrev det som “en gæragtig, salt, sojasovslignende aroma med konsistensen af ​​gammel motorolie”. De fleste beskriver smagen som unik. Nogle af de hardcore gærpasta -fans råder nybegyndere til ikke at lugte spredningen, før de spiser det for første gang. Nogle forbrugere blander Marmite med smør eller andre fødevarer for at reducere den intense smag en smule.

Hvad er der i den vegetariske gærpasta?

Gærekstrakt i træskeer af ølgær

Ved første øjekast ligner krydderipastaen lidt flydende marmelade eller honning. Faktisk har det intet tilfælles med en sød pålæg. Hvad er Marmite så lavet af? Hovedingredienserne i det er gærekstrakt, salt, grøntsagsekstrakt, selleriekstrakt og krydderier. Den nøjagtige opskrift er imidlertid en forretningshemmelighed.

Ernæringsoplysninger i henhold til USDA pr. 1 tsk (5 g) Marmite:

 • Kalorier: 8 kcal
 • Fedt: 0 g
 • Natrium: 166 mg
 • Kulhydrater: 0,8 g
 • Kostfibre: <1 g
 • Sukker: <1 g
 • Protein: 1 g

Hvad er gode veganske B12 -kilder

En enkelt portion Marmite indeholder kun otte kalorier, et gram protein, mindre end et gram kulhydrater (for det meste sukker) og intet fedt. Men den eneste teske servering giver cirka 25% af det anbefalede daglige indtag af riboflavin, 50% af det anbefalede daglige indtag af thiamin og cirka 25% af det anbefalede daglige indtag af niacin. Du får også fordel af en sund dosis folsyre (20%af den anbefalede mængde), vitamin B12 (25%) og jern (15%).

Da lidt af produktet bruges på toast eller kiks, vil kalorierne i det ikke gøre den store forskel i næringsværdien af ​​hele måltidet. Du får dog vigtige mikronæringsstoffer.

Hvor sund er Marmite?

Smør marmite på toast med smør

I 1912 blev Marmite opdaget at være en stor kilde til B -vitamin, så britiske soldater, der kæmpede i første verdenskrig, blev forsynet med krukker med tingene som en del af deres madrationer. I 1930’erne brugte den engelske videnskabsmand Lucy Wills med succes Marmite til at behandle anæmi blandt møllearbejdere i Bombay, Indien, takket være den folsyre, den indeholdt. Produktet blev også brugt af Suriya Mal-arbejdere til at behandle underernæring under malariaepidemien 1934-1935 i Sri Lanka. Så gærpastaen har dybest set superkræfter!

Gæren, der bruges til fremstilling af Marmite, er et biprodukt fra bryggeriindustrien, også kaldet ølgær. Bryggergær bruges undertiden i alternativ medicin til at fremme fordøjelsessundheden. Bryggergær menes også at hjælpe med at behandle en række sundhedsmæssige forhold, herunder forkølelse, influenza, diarré og diabetes. Der mangler imidlertid videnskabeligt bevis for at understøtte disse fordele.

Hvor sundt er Marmite Fordele Ernæringsoplysninger

Vitaminer og mineraler i Marmite er gavnlige for sundheden på en række måder. For eksempel er thiamin afgørende for et sundt stofskifte. Det hjælper også hjertet, nerverne og musklerne til at fungere korrekt. Riboflavin og niacin hjælper kroppen med at omdanne kulhydrater til energi. Vitamin B-12 hjælper med at holde nerver og blodlegemer sunde og er vigtigt for DNA-syntese. Dem, der følger en vegansk kost, har større risiko for vitamin B-12-mangel. Imidlertid giver en enkelt portion Marmite 25% af den anbefalede daglige mængde.

Selvom smagen af ​​Marmite ofte beskrives som intens og afskrækkende, forbliver den klæbrige spredning populær på grund af dens ernæringsmæssige fordele. I et interview med BBC sagde ernæringsekspert Melanie Brown: ”Marmite spiller en så nyttig rolle i mange menneskers kost og er utrolig nyttig for ældre, der mangler vitamin B-12. Den er fuld af folsyre, og der er rigeligt bevis på, at mange kvinder, og især unge kvinder i den fertile alder, har mangel på folsyre. “

Folk, der ser deres saltindtag, bør undgå gærpastaen, da den er høj i natrium. Produktet er ikke kun vegetarisk, men også vegansk, men ikke glutenfrit.

Hvordan spiser man marmite? Tips og ideer til opskrifter

Forfine forskellige opskrifter med Marmite

Mulighederne for at nyde Marmite er næsten uendelige. Det er fantastisk til toast, engelske crumpets, bagels og kiks for blandt andet at tilføje en krydret smag. Hemmeligheden er at belægge toasten med et meget tyndt lag. Men det er også en god måde at tilføje en dybere smag til forskellige retter. For eksempel kan du tilføje en skefuld af den til en gryderet eller forfine pastasauce som f.eks. Bolognese eller carbonara.

Virksomheden, der laver krydderipastaen, laver også chips fra Marmite-smag, da kombinationen er meget populær. I nogle regioner er der endda chokolade med en sådan smag.

Forfine pastaretter med britisk gærpasta

Når du er klar til at prøve denne unikke gærekstraktpasta, kan du bruge den som dip til grøntsager som gulerødder eller selleri, eller i stedet for sennep eller mayonnaise på din sandwich. Men hvis du vil udforske andre anvendelser til Marmite, kan hundredvis af opskrifter findes online.

 • For eksempel kan du tilberede gourmet pizza med ost, marmit, olivenolie og dine yndlings toppings såsom løg, svampe, feta eller artiskokhjerter.
 • Leder du efter ideer til en hurtig snack? Lav fyldte æg med marmit ved kun at kombinere en lille smule af pålægget med hårdkogte æg, mayonnaise, sennep og purløg.
 • Til et solidt måltid laves marmite linsesuppe ved at tilføje den til en gryde med kartofler, selleri, linser, svampe, urter og kylling bouillon.
 • Og hvis du elsker at bage, tilføj det til din yndlingsbrødsopskrift. Nogle bagere tilføjer endda yoghurt, purløg og valmuefrø for ekstra smag.

Osteruller til morgenmad med smør og gærpasta

Hvor kan man købe gærekstraktet??

I Storbritannien er Marmite enormt populær og kan derfor findes i næsten enhver købmand. Hvis du selv vil prøve det mærkelige opslag, kan du finde produktet i onlinebutikker.

Smør og marmit på brød til morgenmad

Previous Post
Lav selv drikkechokolade: desserter som en gaveidé
Next Post
Kalorieindtag yoga: Hvor mange kalorier forbrænder du med de forskellige former for yoga!