15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.bnter.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Middelhavshave – 11 ideer til havedesign fra Italien

Middelhavshave havedesign-oliventræ-stensti-grussti-stedsegrønne planter

Middelhavshave har været en af ​​de største inspirationskilder til havedesign i århundreder. Smuk og praktisk, denne stil var stærkt påvirket af historien, kulturen og religionen i landene i Middelhavsområdet. Vi har samlet ti tips specielt til dig, ved hjælp af hvilken du kan formidle italiensk romantik til din have.

1. Middelhavshave – symmetri, geometri og gentagelse

Middelhavshave havedesign-grøn-eng-stedsegrønne-planter-sten-haveplan

Perfekt proportionerede og velplejede grønne hække ligger langs alléen, der fører til olivenlunden. De italienske villaer er præget af haver med trekantede og rektangulære former. De gentagne former ser æstetiske, harmoniske og pæne ud.

2. Middelhavshave med stenelementer

Middelhavshave landskabspleje-sten-fliser-sten-planter-grøn-græsplæne-træer

Stenelementer er typiske for de italienske haver: grussti, baggård dækket med stenfliser som firkant, springvand og skulpturer. Mange middelhavshaver er bygget på bakker eller hugget ind i klipper. De neutrale naturlige farver foretrækkes til udendørs.

3. Vær opmærksom på historien

Middelhavshave have design-stedsegrønne-planter-vinstokke-blomster-sten springvand-skulptur

Mange gamle skulpturer, springvand og dekorationer kan ses i haverne i de italienske villaer. Dekorer din have med gamle terracottagryder eller få et lille springvand i romersk stil installeret i midten af ​​haven.

4. Sæt stedsegrønne planter

Middelhavshave landskabspleje-stedsegrønne-cypress-terracotta-tagsten

Sådan ser en typisk villa i Toscana ud, omgivet af cypresser, boksstræer og enebær. Du kan også give Middelhavet et look gennem mindre planter, hvis du har en mindre have. Læg pigeøjne, Artemisia eller Woll-Ziest i terracottagryderne. Du kan også plante et oliventræ i en gryde.

5. Plant citrus træer

middelhavs-have-landskabspleje-citrus-træ-appelsin-frugt-væg-keramisk-kar

I Middelhavsområdet er klimaet perfekt til citrusplanterne. Du kan se citrustræer overalt i Italien såvel som i Spanien, Portugal og Marokko, hvis frugter bruges i husstanden. Du kan også plante andre planter som figner eller vinstokke. Bare gå ind i haven og spise frugt lige fra træet- det er en del af attraktionen i disse haver.

6. Design et sæde i middelhavsstil

middelhavs-have-landskabspleje-siddepladser-klatreplanter-citrus-træ-baggård-bord-stole-træ

Du kan designe et opholdsområde, hvor du kan slappe af og et sæde at spise udenfor. En gruppe spisebord og stole er lige under solen og er velegnet til morgenmad, da solens stråler ikke er så stærke om morgenen. Den anden er i et skyggefuldt område under pergolaen, grøn med klatreplanter, hvor du kan tilbringe de varme dage.

 7. Kog udenfor

middelhavs-have-landskabspleje-hvidt-køkken-udendørs-oliventræ-pander

I Middelhavsområderne laver folk også mad udenfor. Når du har nok plads i haven, skal du bygge et sommerkøkken og bruge meget tid udenfor som italienerne. Du kan bygge arbejdsbordet af sten eller mursten og male det tilbage i naturlige neutrale farver.

8. Brug terrassen

middelhavs-have-landskabspleje-terrasse-grøn-klatreplanter-espalier-hvide blomster

Terrassen er et centralt punkt i den italienske arkitektoniske stil. Få mest muligt ud af din terrasse som italienerne. Beskyt dem med vinstokke og velduftende oleanderplanter.

9. Planter overalt

middelhavs-have-landskabspleje-planter-uden-stedmoderblomst-sten-dekoration

Du kan også sætte planter i krukkerne og bruge dem til at dekorere din terrasse eller dør. Planter i krukker er aldrig for mange. Du kan eksperimentere med planter af forskellige arter og oprette din egen personlige minihave.

10. Høje vægge

middelhavs-have-landskabspleje-sten-væg-arkader-søjler-palme-orange-puder

Højmurede haver stammer fra det gamle Persien. De beskytter mod dårlige vejrforhold. For mere skygge om sommeren er strukturer som arkader og søjlegader bygget i haverne. Ideen til dette kommer fra romerne.

11. Topiary til Middelhavshaven

middelhavs haveterrasse-smedejern-møbler-orange-sædehynder-buksbom-sukkerbrødgran topiary

Topiary er kunsten at give træer og buske i geometriske former. Boxwood, taks og sukkerbrødgran er perfekte til dette. Middelhavetræer som laurbær, cypres og liguster kan også let formes med en saks.

Previous Post
Nellike – hvilke følelser de forskellige farver udtrykker
Next Post
Løbebåndstræning – 12 nyttige tips til effektive fitnessøvelser