15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.bnter.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Plant rosenbuer og skab et fantastisk blikfang i haven

Rosebue plante væg-hus-vindue-klatring rosenknopper-blomster-hvid-pink

Vil du give din have et betagende, blomstrende og vidunderligt duftende design? EN Plant rosenbuer giver dig denne vidunderlige designmulighed og vil fortrylle dig og dine gæster som haveelskere med sin pragt af blomster. I denne artikel vil vi give dig værdifulde tip og tips om, hvordan du korrekt planter en rosenbue.

Plantning af rosenbuer – højdepunktet i din egen prydhave

Rosebue plante have-park-tendril-hjælp-stål-klatring-roser-hvid-pink-gul

Hvis du vil byde dine gæster velkommen på vej til husets indgang med blomstrende roser, kan du designe rosenbuen som en indgang i din have, for eksempel i begyndelsen af ​​hovedstien eller direkte over havelågen. Med en rosenbue kan du også adskille haveområder eller lede de besøgende udsigt til bestemte steder i prydhaven.

Hvad kan du plante rosenbuen med?

Rosenbue plantning rosenhave-klatreroser-hegn-blomster-orange-hvid-lilla-pink

For at du kan nyde rosenbuen med sine duftende, sarte blomster i lang tid, skal du bruge robuste sorter, der allerede har bevist sig selv. Vælg klatreroser med smidige stængler, der derefter let kan vikles rundt om rammen. Rambler roser er ideelle til dette. De blomstrer en gang om året og når højder på over fem meter.

Foretrækker passende sorter til en rosenbue

rosenbue plantning hjem have-forplads-tendril-aid-metal-ramblerrosen-stachellos

Hvis du vil plante en mindre rosenbue og nyde flere blomstrende roser, er sorter som “kirsebærrose” eller “flerårig blå” det bedre alternativ for dig. Klatreren med sine stærke grene er også velegnet til design af en rosenbue. Ideelle roser til buen er også de næsten tornløse rosesorter som “Violet Blue”, “Maria Lisa”, “Malvern Hills” og “James Galway”.

Indstil farvede accenter i haven

Rose bueplante sort-amadeus-klatring rose-lyse rød-tendril-støtte-stål-have-træer

Hvis du vil nyde blomster, der skifter farve, er sorten “Ghislaine de Féligonde” den rigtige klatrerose til rosenbuen. De små, dobbelte blomster af sorten “Guirlande d’Amour”, de dobbelte blomster af den behageligt duftende sort “The Piligram” og den lyse farve på “Amadeus” rosesorten vil forvandle din rosenbue til et vidunderligt blikfang.

Egnede klatrepartnere til rosenbuen

Rosebue-plantning-klematis-klatring-roser-bygninger-lilla-huse-tendril-metalstel

Du behøver ikke nødvendigvis at plante klatreroser på din rosenbue, selvom det er præcis, hvad navnet antyder. En klematis eller en kaprifol ser godt ud på espalieret. Hvis du vælger en clematis, skal du lade roserne vokse uledsagede i mindst to år.

Lad klatreroser vokse af sig selv et stykke tid

Rosebue-plantning-klatring-roser-blomster-dobbelt-dobbelt-plante-gul-fløde-hvid

Først når rosen er godt forankret, kan clematis plantes. Den “røde kaprifol” og “guld kaprifol” er også velegnede som rosepartnere. De sorter, du vælger, må ikke være for kraftige, ellers vokser de rosen.

Vælg model af rosenbuen

Rosebue-plantning-have-indgang-metalstel-træer-bygning-liggestole-parasol

Inden du planter rosenbuen, skal du vælge en espalierbue. Udvalget af forskellige modeller er nu meget stort og lader intet tilbage at ønske. Buer af træ er vejrbestandige og giver din have et rustikt og naturligt udtryk. For rosenbuerne af træ foretrækkes trykimprægneret gran eller grantræ samt Douglasgran eller lærk.

Trellisbue lavet af metal

Rosebue-planter-indgang-have-port-have-sti-bygning-hegn-klatring-rose-pink-hvid

En rosenbue af metal er robust, forvitrer ikke og kan give din have et romantisk præg takket være de smukke filigrandekorationer. Med rosenbuen i stål kan du vælge mellem buer i galvaniseret, malet eller ubehandlet stål.

Lav rosenbuesrammen selv

rosenbue-plantning-hjem-have-tendril-støtte-ramme-metal-filigran-dekorationer-havesti

Du kan også selv bygge et klatrehjælpemiddel af forskellige materialer. Trælister, wirer eller svejset trådnet er velegnede til dette. Stilladset skal være stabilt nok til at bære sneens vægt.

Forlad en afstand til væggen

rosenbue-plantning-rosen-blomster-lille-duftende-hvidt-metal-slynghjælp

Afhængigt af hvor du vil placere rosenbuen, skal du vælge buens højde og bredde præcist. Der bør sikres en minimumsafstand på 10 cm mellem klatrehjælpen og væggen, så angreb af edderkoppemider og varmeopbygning kan undgås.

Opsæt rosenbuen korrekt

Rose-arch-plant-frame-wood-set-up-fasten-wide-men-garden

Anker rosenbasen fast i jorden, ellers kan rammen blive revet ud i kraftig vind. Hvis du allerede har besluttet, hvor rosenbuen skal installeres, bliver du nødt til at grave mange 55 centimeter dybe huller til fødderne. Et 50 centimeter langt PVC -rør, der er fyldt med beton, fungerer som forskalling til fundamentet. Nu kan du placere rosenbuen i den friske beton og justere rammen vandret ved hjælp af et vaterpas. Ved opsætning af rosenbuer af træ bruges stolpesko af metal.

Plant rosenbuer på begge sider

Rosebue-plantning-hus-have-indgang-tendril-hjælp-træ-klatring-rose-lav-pink

Hvis betonen allerede er hærdet, kan du dække overfladen omkring fødderne med grus eller jord og plante klatreroserne. Plant en klatrerose på den ene eller begge sider af rosenbuen, dybt nok, så den er ordentligt beskyttet mod elementerne. Vand planterne grundigt. Sørg også for at vandes forsigtigt i de følgende dage, så roserne vil trives.

Roser trives i lerjorden

Rosebue-plantning-klatring-rose-rød-intens-farvet-græsplæne-område-hegn-have-port-metalstel

For at få dine roser godt i gang skal du plante roserne et sted, hvor der ikke har været andre roser før. Årsagen til dette er de rodudstrømninger, der påvirker væksten. Hvis du ikke kan finde et andet sted til din rosenbue, kan du blot udskifte jorden. Roserne trives bedst i lerjord med et godt mineral- og kalkindhold.

Ret rosenskud korrekt

Rosenbue-plantning-metal-stel-roser-fletning-fastgørelse-bygning-blomsterskud

Det er bedst at installere roserne i det tidlige efterår. Inden du kan beundre skønheden i den blomstrende rosenbue, skal du vente et par måneder. Fra omkring slutningen af ​​foråret vil rosenbuen forskønne din have. For at du får en smuk form, skal du altid lede de nye skud af rosen jævnt gennem trinbuernes trin uden at knække dem.

Hvornår er en tendrilbue vokset

rosenbue-plantning-klatrehjælp-beton-blomster-have-hvid-lille-buskhegn

Du kan regne med en godt tilgroet og storslået blomstrende rosenbue efter tre til fire år. Det er bestemt værd at være tålmodig og tage sig af klatreroserne.

Vedligehold rosenbuer

Rosebue-plantning-klatring-roser-blomstrende-have-delikat-lyserød-lav-pleje

For at du kan nyde den vidunderlige duft igen i det kommende år, har de smukke roser brug for din pleje. Udover den korrekte fletning skal du afskære de gamle skud og de visne blomster, så de friske skud får plads nok. Roser har brug for god vanding uden vandlogning. Vand altid klatreroserne nedenunder, bladene skal forblive tørre, ellers risikerer svampesygdomme planten.

Beskæring er af stor betydning

Rosebue-plantning-plante-beskæringsramme-stål-mand-gartner-sekatører

Klatreroserne befrugtes med speciel rosengødning i perioden fra marts til juni. Om foråret skal du beskære klatreroserne. De årlige skud afskæres ikke, fordi de får friske blomster i det næste år. Hvis du i løbet af året bemærker, at rosenskuddene er tæt sammenflettede, skal du fjerne de ældre skud fra nær jorden.

Beskyt roser mod frost om vinteren

rosenbue-plante-plante-grøn-frost-vinter-dvale-pleje

For at overvintre ubeskadiget har dine roser brug for særlig beskyttelse til de kolde dage. Klatreroserne er optimalt beskyttet mod frostskader, hvis du hæver dem generøst og dækker dem med en tynd havefleece eller rørmåtter rundt om rosenbuen. Fjern ikke denne ekstra beskyttelse, før den er permanent frostfri.

Previous Post
Inspirerende terrasse -ideer i frisk luft
Next Post
Oprettelse af en permakulturhave – sådan skaber du et letplejet og produktivt økosystem!