15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.bnter.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Design ideer til smalle haver – forvandle baghaven til et charmerende tilflugtssted

smalle haver design ideer lang lille have plantning baggård træ havemøbler hvile bog vin

Når det kommer til din baggård, er større ikke altid bedre, og smalle udendørs haver kan også være sjove om sommeren og foråret. Derudover kræver en smal, lang have også mindre vedligeholdelse. Smuk og pladsbesparende landskabspleje kan forvandle ethvert udendørs område til et lille, stilfuldt og hyggeligt tilflugtssted. De fleste husejere ved, at køb af en ejendom ofte kommer med nogle afvejninger. For nogle betyder det, at man vælger at invitere smalle haver, der er ideelle til tæt sammenføjninger eller bare til afslapning. I denne vejledning har vi afrundet inspirerende smalle havedesign -ideer for at gøre dette kompromis til et populært aktiv for dig.

Med lidt fremsyn og haveplanlægning kan du gøre smalle haver til små oaser, som du og dine gæster kan nyde længe. Derudover kan det rigtige design potentielt gøre en negativ funktion til et potentielt værdifuldt aktiv til et eventuelt fremtidigt salg. Der er et par tips, der kan være en succes, når du opretter smalle haver med din egen personlige stil og smag. Med vores designideer vil du fordybe dig i et rum, der er så funktionelt og æstetisk tiltalende, at du ikke engang vil tænke på kvadratmeterne.

Funktionelt design af smalle haver

smalle haver design ideer lang lille have plantning baggård brolægning havemøbler sofa pejs pejs

For at gøre smalle haver smukke, skal du først definere deres funktion. Start med at tænke på, hvordan du bedst udnytter pladsen i dit haveområde. Måske hjælper et stort spisebord dig med at nyde sociale måltider i frisk luft. Eller måske foretrækker du et overdådigt terrasseområde, der er perfekt til afslapning eller endda en udendørs bålplads. Afhængigt af hvor meget plads der er til rådighed, kan du koncentrere dig om en hovedfunktion eller opdele din smalle have i et par områder.

Skab kontraster med havestier

smalle haver designideer lang lille haveplantning baggård brolægning havemøbler stærke farver spisebord

Når folk først ser på et værelse, har de en tendens til at scanne hele området. Dette er en af ​​de hurtigste måder at faktisk se den ledige plads på. Du kan ændre denne opfattelse ved at give synspunktet et stærkt fokus, som øjet i stedet kan lande på. Så overvej f.eks. At oprette en havesti gennem dit grønne rum med belægningssten. Dette kan derfor definere en klar følelse af bevægelsesfrihed i hele miljøet, når du designer smalle haver.

Få smalle haver til at se højere ud med lodret landskabspleje

smalle haver design ideer lang lille have lodret plantning baggård landskabspleje

Da det er usandsynligt, at du vil kunne tilføje mere bredde til din lille baggård, har du mulighed for at skabe en illusion ved hjælp af lodrette beplantninger. Lodret landskabspleje vil tilskynde øjet til at overveje højden, når man ser på haven og dermed skabe en følelse af rummelighed. Sørg for at bruge en række planter i forskellige højder for at få mest muligt ud af den visuelle interesse, du bringer til området. Plant smalle træer til små haver, der stadig kan give dig nok skygge i løbet af en varm dag. Kombiner hårdføre stauder med spredning af vedbend og kortere planter ved at stable dem i lagrede plantager eller blomsterbed.

Tilføj stærke farver

smalle haver design ideer lang lille have plantning baggård brolægning havemøbler stærke farver røde puder

Små baggårde og smalle haver tilbyder naturligvis ikke så mange designmuligheder som brede og rummelige udendørsarealer, men brug af dristige nuancer er en af ​​de letteste måder at krydre rummet på. Ligesom du ville med indretning, kan du tilføje farve ved at tilføje puder på havemøblerne. Smalle haver med farvekontraster er en god mulighed. Tøv ikke med at blive inspireret af naturen. Derudover er smukke blomster i fuldt flor en glimrende måde at tilføje et stænk af farve til ethvert udendørs område. For et virkelig konsistent udseende kan du mest fokusere på 2-3 farver, som du kan bruge til at skabe smalle haver i et matchende farveskema.

Nogle regler for lange og smalle haver

smalle haver design ideer lange små have ideer plantning baggård brolægning geometriske former

Hvis du gerne vil oprette smalle haver, er der et par gyldne regler, som du skal følge for at undgå fejl. Først skal du få formen på græsplænen og om nødvendigt belægningen, så haven kan se godt ud både sommer og vinter. Opdel rummet for at eliminere korridoreffekten, og undgå at dine øjne når direkte til slutområdet. Brug geometriske former såsom cirkler, firkanter eller rektangler til græsplænerne i hvert haveområde.

Del rummet

smalle haver design ideer lang lille have plantning baggård havemøbler terrasse design dele plads

Giv hvert værelse et formål, så du kan udpege et område til børn, et til morgenkaffe og et til spisning. Vær opmærksom på de skyggefulde og solrige steder for at vælge det bedst mulige sted for dem. Ingen fast barriere er nødvendig for at afgrænse egnede lokaler. Smalle haver kan virke mindre, hvis du har deres grænser helt afskåret. Ideerne til et sådant havedesign er at antyde alle områder, men stadig tillade nok udsigt at passere igennem. Rummet kan kun defineres af det, der er på jorden: belægningen eller græsplænet. For at gøre det mere defineret kan du anvende dele af espalier eller plantning for at danne en slags skærm, der kan ses fra hver side af haven.

smalle haver design ideer lang lille have plantning baggård have dekoration hæk planter spejl

Du vil bruge de smalle haver i baghaven næsten hver dag. Af denne grund ville det være rart at have et opholdsområde lige i den ene ende af haven. Prøv at holde et hjørne i haveområdet så vedligeholdelsesfrit og let at passe som muligt. Det er bedst at plante stedsegrønne buske der i stedet for blomster og græsplæner. Find den ønskede balance mellem skygge og privatliv. Jo mere du blokerer dine naboer og omverdenen, jo mere bliver du nødt til at undvære sollys. Du kan opnå den rette balance med høje buske. Disse kan bringe den ønskede afsondrethed, men også skabe permanent skygge.

Opret gangbroer til smalle haver

smalle haver design ideer lang lille have plantning baggård brolægning småsten fortov græsplæne havemøbler rattan

Har du ikke en eneste måde at gå ned i haven? Du bliver sandsynligvis nødt til at oprette en selv på grund af dette. Uanset hvor smuk en gangbro kan være, vil den dominere udsigten fra huset. Husk i stedet at forbinde haveområderne sammen. De former, du opretter, kan også være smukke levesteder. Gør brug af de forskellige haveområder, f.eks. Ved at tilføje skjulte siddepladser. Hvis du har delt rummet godt op, kan det resultere i et potentielt hemmeligt og fredeligt yndlingssted for et behageligt sæde eller en hængekøje.

Den rigtige plantning til smalle haver

smalle haver design ideer lang lille have plantning udsigt over græsplænehus

Oprettelse af sektioner med planter kan være hovedingrediensen i vellykkede designede smalle haver. Du kan enten placere dem på tværs af haven for delvis at afgrænse områder, eller bruge dem til at skjule hegn og vægge. Hækplanter som taks og hornbjælke er ideelle til brug foran vægge eller som afgrænsende planter. De fylder lidt og giver en stærk grøn baggrund med en passende højde. Hvis du vil have det til at være grønt hele året, skal du gå efter laurbær. Men hvis du ikke har noget imod, at planterne mister deres blade om vinteren, så prøv at plante bøg.

smalle haver designideer lang lille haveplantning baggård brolægning havemøbler siddeområde

Brug større plantetyper til at skabe forskellige områder i haven. Hvis du går efter et formelt design, kan du bruge de samme plantetyper, som du brugte til afgrænsningen. Disse vil kunne danne en stærk barriere. For et mindre struktureret, blødere udseende skal du bruge store, pigge sorter som verbena (Verbena bonariensis) eller dobbeltvinget engrue (Thalictrum delavayi). Disse stiger til næsten 2 meter i højden og danner et vaffeltyndt gardin om sommeren.

Høje planter som rørgræsset (Molinia caerulea) kan skabe en stærkere, men stadig delikat grænse mellem forskellige haveområder. For en permanent stedsegrønne plantevæg kan du prøve bambus. Inden du gør dette, skal du sørge for at undgå dem, der spredes aggressivt. Et godt valg i dette tilfælde ville være gylden bambus (Phyllostachys aurea).

Sæsonmæssige ændringer og billige alternativer

smalle haver design ideer lang lille have plantning baggård brolægning havemøbler siddeområde blomster

Duftende blomster eller andre plantetyper er meget velegnede til lange smalle haver. Disse kan markere ændringen af ​​årstiderne. I denne henseende kan du plante daphne til foråret, kaprifol til sommer og oksekødsbær (Sarcococca confusa) om vinteren. Delikatesse betaler sig i trange rum, og hvis du pænt afgrænser blomsterbedene, vil din smalle have trives. De fleste isenkræmmere sælger grænser, som du selv kan sætte i. Det er den slags arbejde, du udfører i en weekend.

Glem heller ikke hegnene. Disse dominerer udsigten, og nogle dele af espalierne kan fungere ganske godt som camouflage på dem. Alt du skal gøre er at placere dem langs hegnet med jævne mellemrum. Denne ser straks bedre ud, selv før der er vokset nogen planter. Vær kreativ, og brug en vandfunktion til at lave behagelige lyde. Påtrængende lyde kan nogle gange være mindre end ideelle til smalle haver, men en billig vandfunktion hjælper med at maskere og dæmpe støjen.

smalle haver design ideer lang lille have plantning baggård brolægning havemøbler lys kæde belysning

Hvis du designer smalle haver til sommeren, så prøv også at udstyre dem med den rigtige belysning til vinteren. En billigere løsning ville være at bruge varme hvide LED lyskæder udendørs. Du kan også bruge dette som lyskilde til julepynt ved at dekorere blomsterbedene, havebænke eller andre hjørner i den smalle have.

Previous Post
Køb vinterjakke til mænd – vælg den rigtige frakke til mænd
Next Post
Strækning – eller hvordan du kan opnå din drømmekrop ved at strække