15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.bnter.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Espalier-træ som fortrolighedsskærm: stedsegrønne, løvfældende og frugtbærende sorter til haven

De fylder lidt, tilbyder sol og privatlivsbeskyttelse og bærer frugt: Espalier træer nyder stigende popularitet med god grund. Hvad der egentlig ligger bag udtrykket, og hvorfor du skal plante et espalietræ som en fortrolighedsskærm i haven, forklarer vi i artiklen. Vi viser også de mange designmuligheder med espalierfrugt, tagspalier og stedsegrønne espaliertræer.

1. Hvad er et espaliertræ?

Beskyttelse af personlige oplysninger med espalier træer til terrassen

Udtrykket “espalier tree” bruges til at beskrive træer, hvis form først rettes opad gennem regelmæssige snit og en espalier og derefter, fra en højde på 2 meter, vandret. I sidste ende danner deres kroner et tag eller forbliver flade og kan tjene som vind og beskyttelse af personlige oplysninger. I havecentre kan du finde specielle træsorter, der kan modstå et snit og derfor er velegnede som espalier som privatlivsskærme. Erfarne hobbygartnere køber unge træer med begyndelsen på styringen af ​​kronen, som de derefter selv bringer i den ønskede form. Begyndere kan vælge færdige “hækelementer”. I bund og grund er det espalier træer med avancerede grene og en høj stamme.

Espalier træfrugt i haven plantesorter

Espalier træer bruges til forskellige formål:

 • At afgrænse ejendommen
 • Som vind- og solbeskyttelse til terrassen
 • Som fortrolighedsskærm i kolonihaven
 • Høje træer plantes foran havehegnet som ekstra beskyttelse af personlige oplysninger
 • Espalier -frugt er en mulighed for kolonihavehaver

1.1. Hvilke espalier træer er der?

Plant espalier træ som en skærm til beskyttelse af personlige oplysninger omkring græsplænen Ideer til havedesign

Der er tre typer espalier træer, som de fleste amatørgartnere bør overveje.

De stedsegrønne espalier træer er mest hækbuske, der skæres i den ønskede form. Stedsegrønne espalier med en høj stamme er særligt populære. Visse nåletræer såsom Libanon cedertræ eller den grønne cypres er også mulige. De fleste af disse træer forbliver kompakte og vokser ikke højere end 5 meter.

Espalier frugt nyder stigende popularitet. De espalier frugttræer fylder ikke meget og er normalt på linje med en espalier på havemuren.

Tagspalier ligesom tag presenningen er plantet rundt på terrassen for at give skygge.

1.2. Hvad koster et espalier træ?

stedsegrønne espalier træer som fortrolighedsskærme i haven

Omkostningerne til espalier træer starter fra 100 euro og varierer meget afhængigt af træarter og sort. Mange hobbygartnere er ikke villige til at bruge meget på espalier træer. Dette er en fejl, især når det kommer til espalier frugt. For kvalitetsmæssigt er frugterne på ingen måde ringere end de “normale” frugttræer. Ofte er de endnu sødere, da de får mere sollys på grund af trætoppen og snittets form. Så det er værd at investere penge i høje, sygdomsresistente espaliertræer.

1.3. Hvornår skal man plante espalier træer??

Plantning af espalier træer Tips og sorter på et øjeblik

De fleste arter af espalier træer plantes normalt om efteråret. Plantetiden begynder i september og slutter med den første frost. Kun visse sarte frugttræer som figner plantes bedre om foråret.

1.4. Beskæring af espalier træ

stedsegrønne espalier træer til have- og terrassesorter

Formning og beskæring er afgørende for espalier træet som en skærm til beskyttelse af personlige oplysninger. Du kan fælde træerne i sensommeren (slutningen af ​​august og begyndelsen af ​​september). Beskæringen finder normalt sted om vinteren, når frugttræerne har fældet deres blade, og de stedsegrønne espalier er i en hvilende periode. Hvis det gøres korrekt, kan beskæring stimulere forårets vækst. Klip træerne på frostfrie dage for at lade grænsefladerne heles.

1.5. Tagspalier

Tagspalier yder beskyttelse af privatlivets fred for terrassen

Tagspalier er espalier, hvis kroner er skåret i form af en parasol. Dette er dog kun muligt fra en bagagerumshøjde på 2 meter. Når træet har nået denne højde, strækkes dets grene ud med en særlig espalier. Det er også muligt at rette grenene på flere træer, så de vokser sammen.

2. Hvilket espalier træ skal plantes som en skærm til beskyttelse af personlige oplysninger i haven?

Espalier -træ som fortrolighedsskærm for stedsegrønne arter til hjemmets have og terrasse

Hvis du leder efter et passende espalier -træ, der tilbyder privatliv, kan du vælge mellem flere varianter:

 • Espalier træ, stedsegrønne. De stedsegrønne espalier træer skærmer haven for fremmede året rundt.
 • Espalier træ, løvfældende. De løvfældende espalier træer er ideelle til små parceller. I havesæsonen tilbyder de sol og beskyttelse af personlige oplysninger og kaster derefter deres blade om efteråret. Så huset og haven er ikke skraveret om vinteren.
 • Også sikker Espalier frugttræ sorter kan levere den nødvendige beskyttelse af personlige oplysninger. Den espalier frugt kommer også som et pladsbesparende alternativ til plantagen.
 • Også selvom Tagspalier kan holde fremmede væk fra haven. De er særligt velegnede til ejendomme i tæt bebyggede bydele eller til rækkehuse.

I det følgende ser vi nærmere på de fire espalier -trævarianter.

2.1 Espalier -træ: stedsegrønne sorter

Espalier træer foran havemuren som en skærm til beskyttelse af personlige oplysninger

Et stedsegrønt espalietræ giver en privatlivsskærm til haven og terrassen året rundt. Stedsegrønne espaliertræer med høje stammer kan særligt effektivt iscenesættes foran havehegnet eller havemuren.

 • Medaljen “Red Robin”: et espalier træ, der er stedsegrønt, frostbestandigt og hårdt. Umiddelbart efter topiaren i efteråret og efter beskæring om vinteren danner den nye rødbrune skud. Den scorer med hurtig vækst og stiger i højden med 50 cm hvert år, indtil den er 6 meter høj.
 • Den portugisiske kirsebærlaurbær “Novita” er også et stedsegrønt espaliertræ. Det skæres to gange om året – en gang om foråret efter blomstringsperioden er slut og en gang om efteråret. Den når en maksimal højde på 4 meter. Den er kun delvist hårdfør og har brug for frostbeskyttelse om vinteren.

Espalier træ i haven, stedsegrønne magnolia som en skærm til beskyttelse af personlige oplysninger

 • Den stedsegrønne magnolia (Magnolia Grandiflora) imponerer med sit smukke løv. Toppen af ​​din krone er mørkegrøn, og bunden er farvet bronze. Hvis den skæres regelmæssigt, kan den vokse til en højde på 6 meter. Det er følsomt over for frost og er i modsætning til andre espalier træer kun skåret ned om foråret.
 • Den storbladede kristtorn tilhører buskekulturgruppen, men kan bringes i den rigtige form med en topiary og espalier. Når det er fuldt vokset, bliver træet til 6 meter højt.
 • Olivenpil: Espalier træ med høj stamme, stedsegrønne. Det scorer med en opretstående og tæt vækst. Den er omkring 3 meter høj og bred. Det særlige ved oliventræet er dets kastanjebrune skud, der med tiden bliver grå.
 • Sten eg er et mellemstort træ, der kan blive op til 10 meter højt uden topiary. Til hjemmets have er den dog holdt kompakt på omkring 5 – 6 meter.
 • Hornbjælken Carpinus betulus er et stedsegrønt træ, der holder sit løv indtil februar. Derfor tilbyder det privatliv og vindbeskyttelse året rundt.

2.2. Espalier -frugt: de vigtigste spørgsmål

Plant og dyrk espalier frugtæbler på havehegnet

I modsætning til de stedsegrønne espalier træer tilbyder frugttræer normalt begrænset privatliv. Men du kan dekorere havehegn og forskønne kedelige havemure. Især frostfølsomme espalier træer trives bedst foran en havemur, fordi stenene afgiver lagret varme og beskytter træerne mod den stærke vind om vinteren. I det følgende besvarer vi de vigtigste spørgsmål om espalier frugttræer.

Hvor høj er espalier frugt?

Obstaspalier æbler plantes på havemuren

Normalt når espalier frugt en maksimal højde på 3 meter. I modsætning til espalier træer, hvor højstilkede former foretrækkes, har de fleste espalier frugtsorter en lav stamme. Dette gør havearbejde meget lettere og at plukke frugten er meget lettere i forhold til de sædvanlige frugttræer.

Et frugtbærende espaliertræ som fortrolighedsskærm: hvilke arter er egnede?

Dyrk frugtspaljen som en skærm til beskyttelse af personlige oplysninger på haverne

Abrikoser, æbler, pærer, kvæder og ferskner er særligt velegnede til haven.

 • Pærer er sande overlevende og kan trækkes både i nord, på solrige vægge og i syd på espalieret. Efterårssorten “Gute Luise” er robust og fleksibel. Sorten “Grevinde af Paris” scorer med lang opbevaringstid.
 • I modsætning til pærerne, som føles behagelige på en solrig væg, foretrækker de det Æbler et sted udendørs. Særligt højtydende sorter er f.eks. “Auralia” og “Gerlinde”. Frugterne af “Rubinola” -sorten har en lang holdbarhed.
 • Ferskner er sande soltilbedere og kan ikke trodse frost. En sydlig havemur holder dig varm selv på kolde dage og tilbyder derfor de bedste betingelser for espalier frugt. Egnede sorter er f.eks. “Benedicte” eller “Red Haven”. De bærer særligt søde og saftige frugter.

Espalier frugt i haven Plantningstip og træarter til udendørs

 • Abrikoser er et godt alternativ til de sarte ferskner. De er mindre krævende med hensyn til placering og kan dyrkes som espalier frugt uden problemer. En solrig væg giver det nødvendige privatliv og holder dig varm på kolde dage. Egnede sorter er “Harlayne” og “Kuresia”.
 • Andre frugttyper, som er perfekte til frugttræer er sure kirsebær (krævende og lette at passe), kiwier (vokser meget stærkt og er mere velegnede til plantning af pergolaer), figner (kan kun dyrkes i de sydlige regioner med et meget mildt klima).

Hvilken espalier frugt ramme? 

Selvfølgelig kan du købe en espalier til frugttræerne i havecenteret, men erfarne hobbygartnere og gør-det-selv-selv vil lave stilladserne selv. Med lidt tålmodighed og dygtighed vil selv begyndere kunne samle espalierne fra bambuspinde. Der er mange former for espalier, den mest almindelige er palmetten. Træstammen eller hovedskuddet er bundet til en bambuspind, og grenene trækkes derefter vandret på andre bambuspinde.

2.3. Løvfældende espalier -træsorter med høj stamme

Espalier træ stedsegrønne eller løvfældende fordele og ulemper i haven

Det er ikke kun stedsegrønne espalier, der er særligt populære blandt hobbygartnere. Løvfældende espalier -træsorter tilbyder også visse fordele.

 • det Trellis linden er nok det mest berømte espalier træ med en høj stamme. I modsætning til andre træarter kan den være meget høj – op til 12 meter. Den når en maksimal vækstbredde på 5 meter. Det tåler formskæringer godt og er ideel til plantning af pergolaer og som en skærm til beskyttelse af fortrolige oplysninger til terrassen.
 • Også den Mark ahorn er et løvfældende espalier træ, der ikke kræver særlig pleje. Den er meget hårdfør og kan uden problemer modstå kolde vinde. Derfor er den, ligesom espalierlinden, velegnet til plantning af pergolaer.
 • Af Sweetgum træ er det smukkeste espalier træ. Om efteråret bliver bladene først gule-orange og derefter orange-røde.

2.4. Tagspalier

Tagspalier som privatliv og solbeskyttelse til terrassen

Tagspalier er en samlebetegnelse for træsorter, hvis krone kan trækkes i tagform. De tilbyder solbeskyttelse til terrasser og siddeområder. Tag presenningen er klassikeren blandt tagspalier. Men olivenpil og holm eg er også mulige.

Previous Post
Lejlighed ved stranden i middelhavsstil fra Nest Designs
Next Post
Hula Hoop Fitness: Instruktioner og de bedste øvelser til en slank talje!