15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.bnter.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Anerkend og behandl hortensia -sygdomme: sådan fungerer det!

En rigelig blomstrende hortensia er et dekorativt element i enhver have. Det er ikke svært at plante hortensiaer, men deres pleje er lidt mere krævende end andre havebuske. Sygdomme og skadedyr kan også angribe planterne og forhindre deres udvikling. I denne artikel vil vi se nærmere på de mest almindelige hortensia -sygdomme og deres behandling og forebyggende foranstaltninger.

Hvor mange arter af hortensia er der?

Hortensia problemer kan have flere årsager

Hortensia tilhører familien af ​​hortensiaer (Hydrangeaceae) og er hjemmehørende i Østasien. Der er over 80 typer hortensiaer, der groft kan opdeles i 3 grupper:

 • Skovshortensia (Hydrangea arborescens)
 • Farmer’s hortensiaer (Hydrangea macrophylla)
 • Panicle hortensia (Hydrangea paniculata)

De adskiller sig alle i vækstform, blomsterform og farve, men hortensia -sygdommene og skadedyrene, der er angivet her, er typiske for alle arter. Årsagerne er for det meste metaboliske lidelser eller svampe.

Hortensia sygdomme, der er forårsaget af metaboliske lidelser

Hortensia sygdomme, der er forårsaget af metaboliske lidelser

Hortensiaen er et rigtigt blikfang i haven, men pleje af den er lidt trættende. Anlægget er ret krævende, og der er visse faktorer, som det reagerer ekstremt voldsomt på. Oftest er bladsygdomme forårsaget af:

 • for meget sol
 • for meget vand
 • Mangel på næringsstoffer
 • Ændringer i jordens surhed

Hortensiaens blade falder af

tørre faldende blade af pink panicle hortensia

Sygdomme og skadedyr er ikke altid årsagen, når hortensiaer mister blade. Hvis bladene bliver gule eller falder af, er dette et tegn på dårlig vanding i varmt vejr og mangel på næringsstoffer. Vand oftere og befrugt hver 10. dag med en speciel gødning til hortensiaer.

Brune pletter på bladmargen

sorte pletter på bladene af hortensia

Hvis der kommer brune tørre pletter på kanten af ​​bladet, der gradvist dækker hele bladet, kan årsagerne være hårdt vand og solskoldning. Det er nødvendigt at skygge planterne og bruge kalkfattigt vand til vanding. Lad vandet stå i vandkanden i et par dage, så kalket lægger sig på dåsens væg. Regnvand er også meget velegnet til vanding.

Bladene bliver mørkegrønne

Hortensia efterlader for meget vandet

Bliver bladene på din hortensia bløde, formløse og mørke i farven? Dette kan forekomme fra tunge jordarter, pludselige temperaturstigninger eller overdreven vanding. Det irriterende stof skal fjernes, eller planten skal transplanteres.

hortensia overvanding hvad man skal gøre

Gule blade på hortensiaer angiver klorose

Når hortensia bliver gule blade

Når hortensiaer får gule blade, kan de lide af klorose. Bladene på den syge plante bliver lysere og gule, mens venerne forbliver mørkegrønne. Hængende blade og deformation af knopperne kan observeres. Hovedårsagen til sygdommen er en metabolisk lidelse i planten – den har jernmangel eller kan ikke optage jern fra jorden alene. Klorose er mest almindelig, når en busk er vokset samme sted i mange år.

Når hortensia bliver gule blade

Præparater som antiklorose, Optifer 6 eller hw-ferrovit bruges til behandling af jernmangel i planter. Det er muligt at lave jerngødning selv:

 • 2 g jernvitriol og 4 g citronsyre fortyndes i 1 liter vand. Bladene behandles derefter med opløsningen.
 • 40 g calciumnitrat opløses i 12 liter vand (1 spand). Planten vandes flere gange med blandingen. Derefter gentages befrugtning med en jernsulfatopløsning. Forholdet mellem jernsulfat og vand er ens.

Hortensia sygdomme, der er forårsaget af svampe

Meldug i hortensia

Hortensiaer påvirkes ikke særlig ofte af svampesygdomme. Svampesporer forbliver i jorden i lang tid, men kan forårsage alvorlig skade under gunstige vejrforhold. De samme svampesygdomme er også almindelige hos pæoner.

Grå skimmelrot (Botrytis cinerea)

Grå skimmelrot (Botrytis cinerea)

Beskadiget væv bliver blødt og vandigt. I varmt vejr tørrer de ud, og der dannes fordybninger på planterne, som svampen æder væk. Hovedfaktoren i udviklingen af ​​sygdommen er regnvejr. Svampen breder sig hurtigt og påvirker hele busken.

Grå skimmelrot Botrytis cinerea

De inficerede dele af planten skal fjernes og brændes, og busken sprøjtes med et fungicid fra benzimidazolgruppen, såsom thiabendazol eller benomyl 50% Wp.

Dunet meldug, dunet meldug (lat. Peronosporaceae)

Peronosporaceae svamp på bladet

Fugtig luft og temperaturer på 18-20 grader Celsius bidrager til udviklingen af ​​sygdommen. Der dannes fedtede pletter på bladene, der mørkere med tiden. Buskene skal behandles med følgende opløsning: opløs 150 g sæbeflager i 10 liter vand og tilsæt 15 g kobbersulfat.

Meldugssygdom i hortensia

Meldug (lat. Erysiphales)

Meldug svampesygdom i hortensia

Først ses gule og grønne pletter på bladene, senere dannes en grå belægning på undersiden. Berørte skud deformeres og dør. Planten forsvinder gradvist. Til behandling bør følgende fungicider anvendes: trichodermin, topaz, score.

Bladpletssygdom (lat.Septoria)

Bladsygdom i hortensia forårsaget af svamp - symptom brune pletter

Septoria manifesteres af brune pletter på bladene (lysere i midten, mørkere på kanterne). Fuldt angrebne blade og skud dør af. Busken skal behandles med kobbersulfat eller en anden spray indeholdende kobber for at bekæmpe typiske svampesygdomme.

Septoria bladplet sygdom

Septoria leaf spot disease i hortensia

Ringpletsygdom forårsaget af Mycosphaerella brassicicola

Ringplet sygdom forårsaget af svampen Mycosphaerella brassicicola

Barkesygdommen er forårsaget af svampen Mycosphaerella brassicicola. Infektionen forekommer oftest ved 16-20 ° C i våde perioder og er særlig almindelig i kålplanter. Små pletter 3 til 5 mm i diameter og op til 2 til 3 cm i størrelse vises på bladene. De er oprindeligt grønbrune, bliver derefter grå, når de er tørre, og sorte, når de er våde. En ring af klorose dannes på yderkanten, og nektoralt væv udvikler sig inden for læsionen. Fungicider med den aktive ingrediens azoxystrobin fra den kemiske gruppe af ß-methoxyacrylater (strobilurinderivater) er egnede til bekæmpelse af ringpletsygdom..

Insekter, der overfører sygdomme til hortensiaer

Edderkoppemid skadedyr på hortensia

Hortensia sygdomme overføres ofte til sunde planter gennem skadedyr. Disse insekter omfatter:

 • Galnematoder
 • Edderkoppemider
 • Vinstille
 • Skala insekter
 • Bladlus

Anvendelse af insekticider fra neonicotinoidgruppen, såsom den aktive ingrediens imidacloprid, anbefales mod skadedyr. Avermectinerne er også en almindelig bestanddel af insekticider og acaricider, fx Vertimec pro.

Forebyggende foranstaltninger til beskyttelse af dine hortensiaer

Blomstrende hortensia er et blikfang i haven

Da sygdomme udvikler sig under visse vejrforhold, er risikoen for infektion i kontinuerlig regn om sommeren ret høj. Forebyggende foranstaltninger til beskyttelse af planterne er derfor yderst nødvendige:

 • Om efteråret og det tidlige forår skal buskene behandles med en kobberspray mod svampesygdomme.
 • Inden du sætter nye planter i din have, bør du også behandle jorden med et plantebeskyttelsesmiddel, der indeholder kobber.
 • Gamle, faldne blade og planterester skal indsamles omhyggeligt.

Moderat vanding, korrekt jordvalg og regelmæssig befrugtning er vigtige ingredienser til korrekt pleje af hortensia. Hvis du giver dine hortensiaer ideelle vækstbetingelser og træffer forebyggende foranstaltninger, vil de takke dig med smukke blomster. De sygdomme og skadedyr, der vises på billederne, er ikke så slemme, hvis de nødvendige foranstaltninger træffes rettidigt. Blomstrer din hortensia ikke? Her er 8 grunde til, at blomster mangler.

Previous Post
Jernmangel hvad skal man gøre? – En oversigt over årsager, symptomer og fødevarer, der indeholder jern!
Next Post
At bygge og anlægge et drivhus i haven – hvad du skal overveje