15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.bnter.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Letplejet have året rundt – tips til hobbygartnere

Lav vedligeholdelse have stedsegrønne planter stauder have

Drømmen om at have deres egen have er dybt forankret i mange mennesker. Dem, der ikke har et hus med et tilsvarende grønt område, skifter ofte til kolonihaveforeningerne for at vedligeholde deres havepakke. Mange undervurderer imidlertid indsatsen i havearbejde. Fordi letplejet have året rundt er ikke en let opgave.

Letplejet have – sådan omdanner du udendørsområdet til en grøn oase

letplejet have vigtige informationstips forår

For at den grønne oase kan gøre et smukt indtryk på ethvert tidspunkt af året, er det nødvendigt at passe på det næsten hver dag: græsplænen skal klippes, senge vandes, planter beskæres og frugt eller grøntsager høstes. Mange af dem mister lysten efter kort tid – haven begynder at løbe vild. Når tiden er kommet, betyder det meget mere indsats for at få greenen i orden igen. Den langt bedre mulighed for altid at have en smuk have er derfor at sikre, at den er let at vedligeholde.

Letplejet have året rundt – brolæg siddepladser

Bane den letplejede have året rundt

Plænen skal klippes ofte, i det mindste om sommeren. Dette virker hurtigt, hvis der ikke er noget på overfladen og kun skal køres over med plæneklipperen i kort tid. Det bliver vanskeligere, når borde eller stole først skal fjernes fra overfladen – eller endda klippes rundt om det. Hvis enkelte stilke bliver stående, ser det ikke godt ud og skal røres op i hånden med en saks. Det er derfor tilrådeligt at bane siddeområdet i haven. Dette reducerer plænens størrelse, således at klippeindsatsen generelt reduceres. Det er dog vigtigt, at der er en stabil underkonstruktion – ellers kan det ske, at enkelte paneler løfter og fare for fare.

Letplejet have – vælg planter uden beskæring

Letplejede haveplanter uden græsslåede blomster

Forår og efterår er de årstider, hvor planter kan beskæres. Som følge heraf skulle de spire kraftigere i det følgende blomstrende og også vokse smukkere. Denne trimning tager dog noget tid. Det kan gemmes med de rigtige planter. Der er nogle plantetyper, der ikke skal beskæres, men vokser smukt uden denne form for pleje og producerer mange blomster hvert år. Ifølge weltdesgartens.de omfatte disse typer, blandt andre:

  • Troldhassel
  • Rock pære
  • Magnolias
  • Crabapple træ

Lav vedligeholdelseshave – stedsegrønne planter

Lavvedligeholdende have stedsegrønne planter stauder hækplanter

For at have lidt grønt i haven året rundt anbefales især nåletræer og hårdføre stauder. Vinterjasmin og efterårskrokus blomstrer for eksempel uden større anstrengelser på ethvert tidspunkt af året, beskriver build.de. Når den er plantet, behøver gartneren næsten ikke længere bekymre sig om disse stauder. Nåletræer har også den fordel, at de naturligt vokser i en særlig form og derfor er et blikfang i haven. Farverne på de stedsegrønne planter spænder også gennem en forbløffende farvepalet – fra gule til grønne toner til blå nuancer. Det betyder, at der ikke er nogen kedelig farve i haven, selv om vinteren – selvom ejeren af ​​det grønne område ikke behøver at gå langt for at gøre det.

Letplejet have – hegn i stedet for hække

Letplejet havehegn i stedet for ideer til hækplanter

Hække bruges ofte som en grænse for din egen have. Dette betyder dog også regelmæssig vedligeholdelse: hækken stopper ikke bare med at vokse. Den skal af og til trimmes, så den bevarer sin ønskede form. Hvis dette er en for stor indsats for dig, kan du falde tilbage på hegn. Dette behøver ikke at være kædeleddet, som haveejere ofte hader. Der kan også laves en smuk kant lavet af træ, omkring hvilket klatreplanter som vedbend eller klatrespindler kan flette sig sammen. Dette resulterer også i en grøn barriere – men indsatsen er meget mindre end med en hæk.

 Letplejet have – foretrækker indenlandske planter frem for eksotiske

Have med lav vedligeholdelse vælger indfødte blomster stauder

Plantning passende til placeringen er vigtig, så planterne ikke går til grunde, og der er ikke behov for særlig pleje. Det er derfor tilrådeligt at undgå eksotiske planter. Indenlandske stauder, såsom løg og knoldplanter, foretrækkes frem for de mere usædvanlige sorter. Risikoen for, at disse planter dør om vinteren, er også lavere: Da de er vant til de lokale temperaturer, er det meget muligt, at de godt overlever den kolde årstid. Men hvis planter dør eller bliver syge, skal de fjernes fra bedene, så resten af ​​dem forbliver sunde.

 Vælg ikke senge, der er for store

letplejet have små blomsterbede plante forårshave

Det meste af indsatsen skyldes senge, der er for store: Når tre rækker salat møder tre rækker jordbær, har gartneren næsten ikke andet at gøre end vand og høst. Selv en køkkenhave behøver ikke at degenerere til dette arbejde: I stedet kan der plantes og plejes mindre bede, så der høstes på en eftermiddag. Hvis der er for mange produkter fra deres egen have, ved mange ikke, hvordan de skal behandles – så mindre er mere i dette tilfælde. For prydbuske er det også umagen værd at oprette små senge – et rosenbed er for eksempel nok og gør indtryk på gæsterne, det behøver ikke at være to eller tre.

Idé med forhaven

letplejet have-moderne-grøn-planter-træer-grus-dekoration

Det er ikke så svært at oprette en rimelig letplejet have, hvis du er opmærksom på de punkter, der er nævnt her. Men en ting er også vigtig: en vis grad af tilfældighed. Hvis græsplænen ikke altid skal klippes præcist, og et par tørre blade kan hænge på en busk, er det normalt meget lettere at nyde tiden i din egen have.

Højbede

letplejet have højbed-sten-buesche-pil

Højbede kommer til deres ret, især hvis de er designet med en smuk sengekant. Plant kun få blomster, buske, buske eller græsser der, så der er garanteret en letplejet have. Det eneste, man skal bekymre sig om, er at trække ukrudtet i ny og næ og vande planterne på varme dage.

Havestier og siddepladser

letplejet have-senge-graeser-buske-have sti-forhave

En letplejet have kan også vedligeholdes ved hjælp af havestier eller terrasser eller siddepladser. Disse er ofte bygget med sten, beton eller andre faste materialer. Dette reducerer størrelsen på de områder af haven, der kræver vedligeholdelse, så du får et æstetisk smukt udendørs område, der ikke fylder meget i din fritid.

Previous Post
Vandcykling – innovativ idé fra Schiller Sport
Next Post
Lav en DIY borddekoration fra en buket blomster