15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.bnter.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Opret et langt og smalt blomsterbed og plant det med disse tips

I modsætning til et rundt blomsterbed er en lang og smal plantestrimmel ofte ikke gartnerens førstevalg. Alligevel er blomsterbed med denne form meget almindelige, da de smukt grænser op til forskellige dele af haven. Dette kan f.eks. Bruges til at gøre husets væg, indkørsel, væg eller hæk mere tiltalende. Men at plante et langt, smalt blomsterbed er en reel udfordring. Årsagen til dette er ikke kun placeringens særlige træk, men også den rigtige sammensætning, hvis sengen er smal. I denne artikel vil vi give dig tips og ideer til, hvordan du opretter et smukt blomsterbed langt og smalt, og hvad du skal overveje.

Designtips til lange og smalle blomsterbed

Springblomstbed lang smal langs fortovet med tulipaner

Inden vi kommer til planteidéerne, vil vi gerne opsummere de vigtigste designregler for smalle blomsterbede. I modsætning til senge, hvor der er bredde nok, skal vi i dette tilfælde være lidt mere økonomiske med udvælgelsen af ​​planter og blomster. Frodige kombinationer af planter er ubrugelige med denne sengetype og kan se kaotiske ud. I stedet bør du begrænse dig til et par arter, der gentager sig langs sengens længde. Planternes forskellige højder er fine, men skal koordineres med bedbredden.

Planter med forskellige højder

Lange, smalle blomsterbede foran huset kombinerer planter i forskellige højder

Hvis bedet er meget smalt, plantes de høje og lave planter skiftevis. Men hvis der er tilstrækkelig bredde, kan du plante de højere voksende blomster og stauder i baggrunden og de nederste i forgrunden. Dette fungerer bedst til lange blomsterbed, der er foran en husmur, væg eller hæk. Hvis det er et fritstående langt og smalt blomsterbed, er det sværere at lege med planternes højder.

Opret mønstre i den smalle seng

Plant smalle strimler af sengen med stedmoderblomster og tulipaner

For at gøre sengestriben virkelig tiltalende kan du bestemme et tema for sengedesignet. Smukke mønstre kan skabes fra to til tre plantetyper, der giver haven struktur. For eksempel kan du kombinere blomstrende planter i en farve med stedsegrønne planter eller eksemplarer med interessant løv. Det eneste vigtige er, at du vælger de rigtige planter til den rigtige placering.

Tre-sæson sengen

Blomsterbed langs hegnet og stedsegrønne planter

Når du vælger planter, skal du også sørge for at vælge blomster og stauder med lang blomstringstid eller stedsegrønt løv. Dette garanterer, at sengen vil se attraktiv ud i længere tid.

Forårsblomster er for eksempel smukke, men har en begrænset blomstringstid. Det betyder, at sengen med tidlige blomstrere ikke ville se så smuk ud om sommeren. Hvis du stadig ikke vil gå glip af forårsblomsternes pragt, skal du kombinere dem med stauder, der blomstrer på et senere tidspunkt. Du skal dog sørge for, at flere arter altid blomstrer på samme tid, og at der ikke er blomstrende huller.

Blomsterbed langt og smalt – sådan er det lagt ud!

Opret et langt, smalt blomsterbed Tips trin for trin

Her har vi opsummeret de grundlæggende trin for at skabe et langt, smalt blomsterbed.

 • Bestem placeringen og forbered bedet til plantning – løs jorden ved at grave, forbedre jorden med hummus og sand, fordel hornmel for optimal næringsstoffer.
 • Udarbejd en detaljeret beplantningsplan under hensyntagen til stedforhold og designaspekter.
 • Fordel planter på bedområdet i henhold til planteplanen, med højere eksemplarer i baggrunden og lavere i forgrunden.
 • Grav plantehuller ud med en spade og indsæt planter.
 • Vand planterne grundigt.
 • Dæk jorden i blomsterbedet med barkflis.

Tip: beregne afstanden mellem planter

Langt smalt blomsterbed på terrassen

Der er en simpel formel til at beregne den nøjagtige afstand mellem planterne i det smalle bed. Alt du behøver er planternes tæthed pr. Kvadratmeter af det valgte plante, som du kan finde ud af i havecentret eller online. For at finde afstanden divideres 100 med den angivne plantetæthed og ganges resultatet med to. Resultatet giver dig planteafstanden i centimeter.

Så formlen ser sådan ud:

100: Plantetæthed = antal * 2 ≈ planteafstand

Flerårige blomsterbed lange og smalle: et eksempel

Planteplan for et smalt bed med flerårige blomster

Plant et langt, smalt blomsterbed efter sted

Langt, smalt blomsterbed foran en væg. Planter i forskellige højder

For at finde de bedste planter til et blomsterbed spiller placering, lys og jordforhold en afgørende rolle. Da de fleste af de smalle bede er foran husvægge, hegn og hække, bør valg af planter tilpasses kravene på disse steder.

Lav en seng på hegnet

Lav et smalt blomsterbed på hegnet

Mange tror, ​​at det ikke er besværet værd at have et blomsterbed på ydersiden af ​​hegnet. Det er svært at vande, afspejler varme fra fortovet, kan trampes på eller plukkes af forbipasserende og har ofte dårlige jordforhold. Ikke desto mindre kan en sådan grænseplantning tjene som en ramme for haven indeni og huset bagved.

Et klassisk hvidt hegn prydet med duftende roser – hvad kunne være mere romantisk? Med blomster på ydersiden af ​​hegnet kan du byde dine gæster velkommen, og blomsterne vil altid bringe dig stor glæde, når du kommer hjem.

Seng med blomster på hegnet lang og smal bjergskråning

De mest populære muligheder for at plante det lange, smalle bed foran hegnet eller væggen er alle klatre- og klatreplanter. Ud over roser omfatter dette også clemantis, clematis og hortensiaer. Match blomsternes farve til hegnsfarven for at skabe et smukt ensemble.

Langt smalt blomsterbed foran en hæk

Plant et smalt bed foran hækken hvidlilla

En mørkegrøn hæk er en smuk baggrund for blomstrende stauder. Hække konkurrerer dog med andre planter om vand, næringsstoffer og lys. Det gør plantning foran en hæk en vanskelig opgave. Hvis du stadig gerne vil forskønne den grønne havegrænse med et par blomstrende planter, tilbyder nogle ufølsomme planter sig selv som mulige plantningspartnere. Disse er hovedsageligt buske og stauder, der har dybe rødder og er placeret mellem hækplantens hovedrødder.

Placeringen spiller også en vigtig rolle. De fleste blomsterbed foran hækken er i skyggen, da den høje hæk absorberer lyset. Men det kan også være, at sengen ligger direkte i solen. Valget af de rigtige planter vil derfor afhænge af placeringen. For en delvis skraveret eller skyggefuld placering, for eksempel:

 • Hortensiaer
 • Hostas
 • Lilla klokker
 • Geraniumer.

Hvis blomsterbedet udsættes for tilstrækkelig sol, er følgende planter egnede:

 • Roser
 • lavendel
 • Euphorbia
 • Peoner.

Husmurens placering til et langt, smalt blomsterbed

Planteplan for et smalt bed på husvæggen

Da mange huse ikke har en rigtig have, men kun en lille plads til terrassen, er det smalle og lange område omkring huset den eneste mulighed for et blomsterbed. Da jorden omkring husmuren ofte er meget tør og kalkrig, bør der overholdes et par regler ved plantning af dette område.

Planter, der elsker tørke og kalk og er hårde, er det bedste valg for Hauswand -beliggenheden. Planter, der er følsomme over for kulden, er også velegnede til dette, da dette sted ofte er godt beskyttet.

Lysforholdene spiller naturligvis også en rolle ved valg af planter. Et langt, smalt blomsterbed foran husvæggen, der vender mod syd, er ideel til varmetolerante og solelskende planter, der er gode til at håndtere varmeopbygning. For nordsiden er skygge-tolerante planter, der også kan tåle tørke, dog egnede.

Opret en smal seng på husets væg

Farven huset er malet i kan bruges som vejledning ved valg af blomsterplanter. I bedste tilfælde skal de udvalgte blomster stå i kontrast til det og stadig passe godt til det.

Her er de bedste planter til et langt, smalt blomsterbed foran husvæggen:

Til solrige steder:

 • salvie
 • Milkweed
 • Steppe stearinlys
 • timian
 • lavendel
 • Woll-Ziest

For skyggefulde steder:

 • Hostas
 • Rekordark
 • Tavleark
 • Lilla klokker
 • Fantastisk spar
 • Skov gedeskæg

Plant indkørsel eller fortov

Lav et langt, smalt blomsterbed. Planteplan, plantningskombinationer

Lange, smalle blomsterbede fungerer ofte som grænser. De kan skabes overalt i haven og tjene til at opdele haven i flere områder og til at forskønne den på samme tid. For eksempel, hvis du vil fremhæve gangbroen til husets indgang, så er en rabat et godt valg ud over belysning.

I modsætning til de smalle bede foran hække og vægge skabes grænsen ofte i lav højde. Det betyder, at der hovedsageligt bruges bunddække og lavvoksende blomster.

Da rabatterne på stier og indkørsler er en afgrænsning fra disse nødvendige. Dette ser ikke kun smukt ud, men forhindrer også, at planterne spredes ud over bedkanten. Natursten, mursten, belægningssten eller træelementer bruges hovedsageligt som afgrænsning.

Borddesign med lilla forårsblomster

Udvalget af planter til grænserne langs et fortov er betydeligt større end for et blomsterbed på husets væg. For eksempel kan du plante klippehaveplanter som gentian, sten nellike eller sedum plante i solrige grænser og plante hostaer sammen med løgplanter i skyggefulde strøelse strimler.

Så grænsen ser smuk ud året rundt, er den ofte designet med vekslende planter. Det betyder, at du planter nye planter om foråret, sommeren og efteråret. Plantning begynder om efteråret ved at tilføje blomsterløg samt vinterklumper, vintergækker og krokus. Forårsblomsterne efterfølges af sommerblomster som kongeblomster, georginer, lobelia og verbena, og efterår asters, lyng og prydplanter plantes til efteråret.

Opret et langt, smalt blomsterbed fritstående

Lang blomsterbed frodig fritstående i haven

Hvem sagde, at lange og smalle blomsterbed kun kan bruges som grænser? Enhver, der har en stor have, kan bruge en sådan seng som et smukt designelement. Afhængigt af havens stil kan formen være både lige og buet. Buede former er typiske for sommerhus- eller landlige haver og giver det udendørs område et romantisk præg.

Fritstående, smalle bede kan også bruges til at skabe mønstre i haven. Du kan for eksempel bruge den til at forskønne den kedelige græsplæne eller til at grænser op til et siddeområde midt i haven.

Konklusion

Lange smalle blomsterbedstipningstip

Lange og smalle blomsterbede er ofte en stor udfordring, men de er blandt must-haves i en smukt anlagt have. En smal strimmel seng behøver ikke altid at blomstre voldsomt for at se smuk og tiltalende ud. Planter med smukt løv samt urter og stedsegrønne planter ser også godt ud som grænser for forskellige haveelementer.

Previous Post
Dekoideen im eigenen Zuhause
Next Post
Hvad er hoftefald, og kan du slippe af med dem? Her er alt hvad du bør vide om det!