15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.bnter.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Plant schweizisk chard til lækre salater i tre sæsoner

regnbuefarver grøntsagssalat chard orange gul rød

Swiss chard er den perfekte grøntsag til forår og efterår. Dette er ikke kun fordi det trives perfekt i løbet af denne tid. Bladene og stilkene, der optræder i vidunderlige efterårstoner og giver haven en lys farve, yder et yderligere bidrag. Sidstnævnte kan være hvid såvel som orange, rød, pink eller lilla. Bladene derimod varierer mellem grøn og rød.Størrelsen på schweizisk chard er også imponerende, da den kan nå en størrelse på op til 60 cm. Udover de kølige årstider kan du også plante og dyrke schweizisk chard om sommeren.

Plantning af schweizisk chard – hvilken periode er bedst?

planter havegrøntsager salat farverige stilke chard

Da den schweiziske mangold har brug for omkring 60 dage for at vokse, skal den sås så tidligt som muligt. I regioner med milde vintre betyder det sene vintre. Ellers vælg at Plantning af schweizisk mangold Tidligt forår. På den måde får du den første høst om sommeren. Hvis du vil have en høst i efteråret, kan du overveje at så i sensommeren eller det tidlige efterår.

Plant og pas på schweizisk mangold

frøplante mangold plant tips jord grøntsagsbed

Til plantning af mangold skal du vælge et sted i haven, der er i fuld sol eller, hvis klimaet er meget varmt, i delvis skygge. Når du forbereder jorden, går du i dybden. Det betyder, at det også skal løsnes i de dybere områder. Desuden bør der sikres en god dræning af vandet. Når du sår frøene, skal du efterlade et mellemrum på 5 cm mellem dem og vælge en dybde på lidt mere end en centimeter. Tilsæt også gødning eller kompost. Nu skal jorden holdes fugtig, så frøene begynder at spire. Regelmæssig vanding er derefter tilstrækkelig.

Swiss chard i rækker i et blomsterbed

havetip mangoldplanter kunstvandingsmark

Så snart frøplanterne vises, er udtynding nødvendig. Der bør være en afstand på 30 cm mellem de enkelte mangoldplanter. Du behøver ikke smide de fjernede frøplanter. Du kan bruge dem til forbrug i stedet. Efter halvanden måned skal gødskning gentages. Derudover skal du ikke glemme at plukke ukrudtet regelmæssigt, da dette kan forstyrre væksten. Skadedyr er sjældne i schweizisk mangold. Repræsentanter er bladlus, bladminearbejdere, snegle samt kaniner og andre husdyr.

Hvid schweizisk mangold

hvid chard planter hobby gartner idé sund

Plantning af schweizisk mangold – høsten

høst mangoldsaks blade til at skære havegrøntsager

Høsten finder sted to måneder efter plantning af mangolden. For at gøre dette skal du afskære de ydre blade. I tilfælde af at disse ikke er nok for dig, og du har brug for flere blade, kan du også fjerne alle bladene uden at fjerne planten. For at gøre dette skal du afskære alle blade cirka 5 cm over jorden. Dette gør det muligt for nye blade at vokse tilbage.

Høstede blade af mangolden 

Swiss chard planter kurv havesalat farverige

Tilbered lækre salater med schweizisk chard

salat tilberedning sukkerroer grønne planter skåret træplade

Skåret chard i regnbuefarver

salat chard cut stilk blade sund ernæring

Previous Post
Børneværelsesmøbler – vælg møblerne
Next Post
50 wallsticker -ideer til dit interiør