15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.bnter.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Hvad man skal plante omkring et træ Havedesign med bunddække, blomster og prydblade

Et træ giver skygge, tiltrækker fugle ind i haven og giver privatliv. Området omkring træet udgør dog en stor udfordring for hobbygartneren. Især lavvandede rødder og skyggedonorer er ikke lette at plante under. I artiklen vil vi fortælle dig, hvilke planter der vokser godt omkring et træ, og hvordan du korrekt iscenesætter dem.

Havedesign omkring et træ: det grundlæggende ved underplantning af træer

Hvad skal man plante omkring træer Tips til landskabspleje omkring træer

Havearbejde omkring et træ er ikke en let opgave. Fordi blomsterne, bunddækket og de prydblade, der vokser under træer, skal tåle meget. Kun meget få planter kan trodse en tør, næringsfattig jord, en skyggefuld placering og den stærke konkurrence om rødder. Men hvis du holder dig til flere grundlæggende regler, kan du selv gøre dette kedelige område til et blomstrende og grønt paradis.

Hvilke planter der skal plantes omkring træet: Underplantede dybt rodfæstede træplanter

som planter omkring træet planter dybt rodfæstede træer under plante

De dybt rodfæstede træer omfatter eg, taks, aske, lind, sort johannesbrød, visse sycamore-sorter samt de fleste nåletræer og nogle frugttræer såsom den søde kastanje og pære. De går dybt og henter vand og næringsstoffer fra de nederste lag af jorden. Derfor er disse træer ingen konkurrence om blomster og bunddække. Derfor er der mange flere planter, der er velegnede til landskabspleje omkring et træ.

Plantning af planter omkring et træ: lavvandede rødder

Havedesign omkring træspidser som f.eks. Underplantering af træer

De lavvandede rødder er træagtige planter, der spreder deres rødder ikke kun i dybden, men også i bredden. Typiske repræsentanter er granen, Douglasgranen, pilen og de fleste frugttræer (kirsebæret, æblet). Disse træer er meget vanskelige at plante under, fordi der afhængigt af træets art er stor konkurrence om vand og næringsstoffer 2 til 5 meter rundt om træet. Rødderne, som er i de øverste jordlag, kan også forhindre de andre planter i at sprede sig. I dette tilfælde tilbyder et trick en vej ud: en højbed for at skabe træet.

Plant prydløv og bunddække omkring et træ

Ideer til bunddække under træplantning

Prydstauder og bunddække tilbyder en enkel løsning til det krævende område omkring et højt træ. For området under træer med en spredende krone er forskellige planter mulige afhængigt af lysforekomsten. Hvis der er lidt direkte sollys nok, er følgende bunddække og prydblade stauder egnede:

 • Funkia er klassikerne blandt stauderne for delvis skygge og skygge par excellence. De trives bedst lige ved siden af ​​træstammen, kantområdet viser sig at være ugunstigt.
 • Loquat spredes hurtigt. Med sine hvide blomster, røde bær og stedsegrønne blade er den iøjnefaldende året rundt.
 • Den blå periwinkle er en blomstrende, tæppeformende plante til skyggefulde steder.
 • Den knudrede kranæb er et skygge-tolerant bunddække, der er velegnet til underplantning af træer.

Plant bunddække og prydløv under træer

 • Den farverige Japan Sedge trives både i halvskygge og i skygge.
 • Lady’s mantle er den perfekte plante til grænser under træer.
 • Nogle varianter af vedbend er også velegnede til plantning under træer.

Plant prydstauder og bunddække under træer

Disse planter klarer sig godt i halvskygge:

 • Cranesbill “Rozanne” er et lilla blomstrende bunddække med en særlig charme.
 • Knotweed trives bedst i halvskygge, men har brug for frisk til moderat fugtig jord. Derfor er den velegnet som kantplantning.
 • Den løberdannende Waldsteinia danner smukke gule blomster om foråret. Om sommeren er det det perfekte mellemrum i sengen takket være sine store grønne blade.
 • Bregner er ligesom hosta et populært valg til underplantning til træplanter. Den japanske prydbregne ser ikke bare godt ud, men er også en letplejet plante.

Hvis du planter træer under, bør du plante skygge-elskende og tørke-tolerant bunddække direkte omkring træstammen. Prydstauder og prydgræsser, der trives i halvskygge og foretrækker en moderat frisk jord, er velegnede som kant.

Lav en seng under et træ

Oprettelse af en seng under et træ Tips til planter

Selvom træet er gammelt og stort, har det et svagt sted. Dens rødder er meget sarte. Hobbygartneren bør derfor gå meget forsigtigt frem, hvis han vil lave en seng under et træ. Dybroding er ikke en stor udfordring, så kan du også bruge en spade til at grave sengen op. Det er fuldt ud muligt at transplantere store blomster, blomstrende bunddække og prydblade fra andre områder af haven.

Oprettelse af en seng under et træ Tips til planter og blomster

Hvis du har at gøre med lavtrodede træer, skal du være meget forsigtig. Trærødderne er for det meste i det øverste jordlag og kan let komme til skade. Derfor er det bedst at helt afstå fra at grave og grave hullerne til planterne med en murske. Undgå at beskadige rødderne og træbarken. Hvad planterne angår, er det bedre at undgå store planter og plante unge planter i stedet. I vækstfasen vil disse tilpasse sig træet.

Lav et højbed under et træ

Oprettelse af et højbed under et træ Plantning af træer under planter ideer

Kunne du tænke dig at plante området omkring et lavtrodet træ og har besluttet at oprette et højbed under træet? Så er det vigtigste, du skal gøre, at sørge for, at rødderne kan få nok ilt. Hvert træ forsynes med ilt gennem dets fiberrødder. Et højbed viser sig kun at være problematisk, hvis jorden er meget kompakt. Så kan der ikke komme ilt ind i rødderne herunder. Derfor bør du ved udlægning sikre dig, at jorden er luftig og løs. Ofte er der også bygget en sengekant af sten eller træ omkring højbedet. Hvis dette er lavt (ca. 40 cm – 50 cm højt), er det ikke et problem. Når du opretter en høj seng:

 • gøre uden en rodbarriere.
 • holde jorden løs og luftig.
 • Byg ikke højbedet højere end 60 cm.
 • En stenvæg eller en sengestel af træ bør ikke være højere end 40 – 50 cm.
 • en maksimal diameter på 3 meter bør vælges.

Opret et blomstrende blomsterbed under et træ

Opret en seng under et træ Tips og designideer

Alternativt kan du plante området under træet. Der er nogle blomster, der klarer sig godt i delvist skyggefulde og skyggefulde steder, og som kan klare tørke. Når du planter, skal du efterlade nok plads mellem hver blomst. Kombiner maksimalt 2-3 sorter med lignende krav med hensyn til placering og jord. Det blomstrende bunddække eller de laveste blomster er velegnede som kantplantning. Der er høje blomster i midten af ​​blomsterbedet, og du kan vælge lavt tørtolerante sorter lige rundt om træstammen.

Plant årlige eller flerårige blomster omkring træet?

Plantning af blomster omkring træer Tips til egnede plantekombinationer

Der er mange typer blomster, der er velegnede til underplantning af træer. Hobbygartneren skal dog ofte spørge sig selv, om han skal vælge etårige eller flerårige planter. De to varianter har fordele og ulemper.

Vælg årlige og løgblomster til lavtrodede træer, fordi de danner lavvandede rødder, og konkurrencen fra træet er ikke så stor.

Du kan bruge flerårige blomster til dybt rodfæstede planter, så du ikke skal genplante blomsterbedet hvert år.

Hvilke blomster der skal plantes under et træ

Plant blomster og bunddække i højbedet under et træ

 • Træanemonen tåler frisk til moderat fugtig jord og trives bedst i halvskygge. Derfor er den velegnet som kant omkring blomsterbedet.
 • Den canadiske tormentil kan klare sig med lidt sollys og foretrækker løs jord. Det er velegnet til underplantning af løvfældende træer.
 • Den lille stedsegrønne er en af ​​de robuste planter, der har det godt under træer. Den tilpasser sig lysforholdene på stedet, men foretrækker skyggefulde og delvist skyggefulde steder.

Hortensiaer under træet

Hortensiaer under træplantningsideer

Hortensiaerne føler sig hjemme i skyggen af ​​et højt træ. Stauderne krydrer området med deres blomster og sikrer blomstring selv i skyggefulde hjørner. Afhængigt af sorten kan hortensiaen kombineres med andre skygge-elskende planter som bregner. Hvis du vælger hortensiaer, plant dem lige rundt om træstammen.

Plantning af lavendel omkring et træ

Lavendel, der planter oliventræ omkring træet i Middelhavshaven

Lavendelen trives i tørre og fulde solområder. I enkelte tilfælde er det muligt at plante Middelhavsplanten på skyggefulde steder. Området under et løvtræ er dog sjældent egnet til dette. I stedet tilbyder vi en idé med et spandetræ. Oliventræet har lignende krav med hensyn til jord og placering og vokser ganske højt i spanden. Den har en spredende krone, men den kaster ikke en tæt skygge på planterne. Du skal blot vise beholderplanten et solrigt sted i haven og plante lavendel rundt omkring. Duoen vil med garanti tiltrække alles opmærksomhed.

Planter omkring træet: et par usædvanlige designideer

Planter omkring træet klatreplanter

Endelig er der flere fantastiske ideer om, hvad man skal plante omkring et træ:

1. Du kan bruge deres træer med blomstrende klatreplanter grøn. Morningens herlighed er den absolutte klassiker. Men nogle clematis -sorter er også gode til dette. For at være på den sikre side bør du først søge råd fra havecentret, for klatreplanter bør kun plantes på sunde, høje træer.

2. Har du plantet et ungt træ? Gør derefter uden underplantning og læg kun området omkring træet med det i de første par år et lag mulch slutningen.

Opret en klippehave med prydgræsser omkring træet

3. Visse træarter er egnede til brug i klippehaven. Du skal derefter grønne området omkring træet sparsomt. Prydgræsser og bunddække kan udfylde hullerne mellem stenene.

Området omkring et træ udgør en stor udfordring for hobbygartneren. Men med god planlægning kan selv et bart, skyggefuldt hjørne forvandles til et blomsterparadis. Frem for alt er det vigtigt, at træet forbliver sundt efter underplantning. Når du planter, skal du passe på ikke at beskadige rødder og bark. Fordi grænseflader gør unge træer særligt modtagelige for svampe og andre sygdomme. Det er bedst at forlade træet uden underplantning i 2-3 år, så det kan vænne sig til placeringen. Først da kan du plante unge planter med lignende krav til jord og fugt. Med hensyn til pleje er de fleste planter ret krævende for skyggeområder. Du behøver ikke at befrugte eller vande dem.

Previous Post
Høst grøntsager fra din egen have: nyttige tips til begyndere
Next Post
Hula Hoop Fitness: Instruktioner og de bedste øvelser til en slank talje!