15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.bnter.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Sträcktak i badrummet, dess fördelar och nackdelar

När man planerar en renovering i ett badrum står husägare inför problemet med att välja typ av dekoration för väggar och tak. Mikroklimatet i badrummet skiljer sig från resten av huset genom betydande fluktuationer i temperatur och luftfuktighet. Dessutom måste detta rum uppfylla hygienstandarder och har därför särskilda krav på efterbehandlingsmaterial. Numera, ganska ofta installerat sträcktak i badrummet, men vad är deras fördelar och nackdelar? De lockar människor med den vackra och mångsidiga design som designers skapar, men uppfyller de alla prestationskrav? För att hantera dessa frågor, låt oss titta närmare på dem..

arton

arton

Vilken typ av tak kallas stretch?

Sträcktak är en struktur av en panel som sträcks under rummets huvudtak och fixeras på specialprofiler som kallas baguetter. Profilerna fästs på huvudtaket eller på väggar på avstånd från taket längs hela omkretsen. Uppfinningen av denna efterbehandlingsmetod har öppnat nya möjligheter för designers inom inredning. Denna typ av dekoration anses vara modern, men den kom till oss sedan urminnes tider. Även i Romarriket och i Mellanöstern dekorerades tak med draperade tyger. I Västeuropa återuppfanns sträcktak i mitten av 1900-talet efter uppkomsten av polyvinylkloridfilmer (PVC). Gradvis blev de den viktigaste typen av takdekoration och en integrerad del av moderna interiörer..

Vad kallas ett sträcktak?

Två nivåer sträcktak

Vad är de gjorda av?

För tillverkning av sträcktak används idag två typer av paneler – PVC -film och polyestertyg. Dessa material skiljer sig väsentligt från varandra i sina kvaliteter, var och en av dem är försedd med fördelar och nackdelar som bör hanteras..

17

17

PVC -film

Polyvinylklorid eller PVC är en plast och är mycket vanlig på grund av dess speciella egenskaper. Det är ganska hållbart och lätt. Samtidigt leder den inte elektricitet, den är olöslig i vatten, alkohol och kolväten, den är resistent mot verkan av mineraloljor, alkalier och syror.

16

16

PVC -produkter har en vacker blank yta. Förutom sina tekniska tillämpningar inom maskiner och kraftledningar har den blivit populär i mode- och reklamindustrin. PVC används för att tillverka konstläder och tillbehör, göra kläder och sy handskar. Linoleum är tillverkat av det, det appliceras på tvättbara tapeter. PVC -folie täcker klistermärken och reklamaffischer. Denna plast används för att göra packningar i kylskåp och fönstertätningar. Det är från ett så utbrett material idag att sträcktak görs..

PVC -film

För att stödja ett ljusrött glansigt tak kan en vägg i rummet dekoreras med ljusa plattor med röda accenter.

Filmen produceras i rullar från 1,3 till 5 meter breda. Om det är nödvändigt att erhålla en större bredd, eller för att få en flerfärgad panel med ovanlig form, kan filmerna sammanfogas med hjälp av lödning med hjälp av en speciell teknik. Tänk på de viktigaste typerna av film som finns på marknaden idag.

15

15

 • Glansig film – Används för att skapa en blank, “spegelliknande” yta. Rik färgpalett och reflektivitet gör det möjligt för designers att uppnå intressanta effekter inom inredning. Dess nackdel är att på en blank yta är filmfogningslinjerna mer märkbara om filmbredden inte är tillräcklig, och den måste lödas från flera delar..

  fjorton

  fjorton

 • Matt film – skapar inte bländning, har en matt enhetlig färg, vilket ger intryck av att ytan är målad. På en sådan panel är vattendroppar mindre synliga..
 • Satinfilm – liknar matt film, men reflekterar ljuset mycket starkare; det kännetecknas av en ljus pärlemorskugga och liknar glänsande satintyg.

  13

  13

 • Mocka film – dess struktur är tjockare och tätare än resten, liknar en mocka i textur, en sådan film används för att skapa effekten av en “stjärnhimmel”
 • Genomskinlig film – överför ljus, om lamporna är placerade bakom filmen på ett tillräckligt avstånd skapas effekten av frostat glas. Innan den transparenta filmen sträcks måste ytan under städas, eftersom den kommer att vara delvis synlig genom den transparenta filmen.

  12

  12

Intressant faktum: PVC -film har minne och efter deformation återgår den till sin ursprungliga form, men för detta måste den värmas upp något.

Polyester tyg

För sträcktak används polyestertyg med polyuretanimpregnering för att öka dess styrka, vattentäthet och hållbarhet. Tyger kan inte lödas, så de är vanligtvis gjorda sömlösa..

Polyester tyg

Det ser harmoniskt ut när hyllorna och golvet har samma mättade färg, särskilt med vita väggar, detta expanderar rummet visuellt

Polyester är ett syntetiskt tyg som ofta används för tillverkning av kläder och accessoarer. Det är mycket hållbart, skrynklas inte, är inte rädd för solljus och torkar snabbt. Polyesterprodukter är hållbara, behåller sin form väl och förlorar inte sitt utseende.

elva

elva

Polyuretan är ett unikt syntetmaterial med hög slitstyrka, värme, frost och vattenbeständighet. Takväven finns i rullar från 1,5 m till 5,1 m breda. Polyestertyg för tak är gjorda i vitt eller färgat. Det är möjligt att skriva ut ett mönster på tyget eller måla det med akrylfärger.

tio

tio

Tygtak är 15 gånger starkare än PVC -filmtak, de är nästan omöjliga att bryta med ett trubbigt föremål och är inte lätta att skära med en kniv. Sådana tak är inte rädda för uppvärmning upp till 80 grader och frost ner till -40, så de används i intermittent uppvärmda rum..

Råd: det är bäst att installera gesimserna i rummet innan sträcktaket installeras, oftast skadas panelerna exakt under installationen av kornen.

Polyester tyg

Delikat rosa färg skapar effekten av luftighet och lätthet

Hur man installerar sträcktak

Sträcktak installeras i den sista fasen av renoveringen, efter att lokalerna har rengjorts från skräp och damm. Särskilda lister fästs i taket eller längs väggens omkrets under taket så att gapet mellan huvud- och sträcktaket är minst 3 cm. Om kommunikationer utförs under taket eller lampor tillhandahålls, bör gapet vara större. Skivan är fast och tätt vid profilerna. Detta uppnås med sådana fästmetoder:

nio

nio

 • Harpunsmetoden för fastsättning kännetecknas av närvaron av en speciell harpun, som “snäpper” banans kant i aluminiumprofilen. Denna metod används för installation av PVC -tak.
 • Fästmetoden för fastsättning skiljer sig åt genom att fäststrukturen är integrerad med baguetten och inte kräver ytterligare fästelement. Används främst för att fästa tyger.

  åtta

  åtta

 • Kil- eller filtmetoden för fastsättning kännetecknas av närvaron av en “P” -formad profil, i vilken en kil sätts in, varefter strukturen döljs under ett speciellt överlägg.

Råd: om du bestämmer dig för att byta ut det gamla taket mot ett spänningstak, är det inte alls nödvändigt att ta ut möblerna från rummet, efter att installationsarbetet är klart kommer det att förbli rent och oskadat.

Hur man installerar sträcktak

Vitt är en universell färg för badrumstak

För- och nackdelar med sträcktak i badrummet

Av den angivna informationen följer att båda typerna av dukar för sträcktak uppfyller de huvudsakliga driftskraven som gäller för badrumets efterbehandlingsmaterial, och installationen av ett sträcktak i badrummet är ganska acceptabelt. Men som alla andra efterbehandlingsalternativ har sträcktak sina positiva och negativa sidor. Låt oss lista de främsta fördelarna med att installera tak från båda materialen i badrummet:

7

7

 • Möjligheten att få en perfekt plan yta på en relativt kort tid. Allt installationsarbete tar i genomsnitt 3-5 timmar. Taket som stängs under tyget behöver inte jämnas, och det kräver ingen speciell förberedelse.
 • En rik färgpalett och en mängd olika texturer ger designers möjlighet att väcka liv i de mest otroliga idéerna..

  6

  6

 • Luftkudden, som skapas mellan de två taken, ger ytterligare värmeisolering och skyddar det andra taket och dolda kommunikationer från fukt. Det är varmt och kondens bildas inte på det, även om det stänker vatten på panelen, torkar det snabbt, så att inga svampar startar på det..
 • Det är lätt att dölja all kommunikation i utrymmet mellan de två taken, till exempel elektriska ledningar, rör och belysningsutrustning.

För- och nackdelar med stretchtak i badrummet

Takalternativ där stretchmaterialet endast används i den centrala delen

 • Taket kommer att hålla mer än 15 år, det behöver inte målas och det kräver ingen reparation, såvida det inte är mekaniskt skadat.
 • Smutsigt tak kan tvättas eller torkas av med en fuktig trasa.
 • Taket av PVC -film, på grund av dess vattentäthet, elasticitet och tillräcklig styrka, hjälper till att rädda saker i badrummet vid översvämningar av grannar uppifrån. Ett tygtak klarar en sådan uppgift mycket värre.. 5

  5

  Det sträcker sig därför inte, med en stor mängd vatten kan det bryta ut ur berget, och med långvarig stående i det kommer vatten gradvis att börja flöda. Efter översvämningen kommer tygtaket att skadas och måste bytas ut, och PVC: n förblir oskadad efter tömning av vattnet..

  1

  1

Visste du att takfilmen enkelt kan bära en vuxens vikt och taket med en yta på 10 kvadratmeter rymmer 1 ton vatten.

Nackdelar med sträcktak i badrummet

4

4

 • Sträcktak måste hanteras försiktigt för att inte skada duken med vassa föremål. Detta gäller främst PVC -filmen, tyget tål stickning och skärbelastning mycket bättre och är mindre sannolikt att skadas.

  2

  2

 • PVC -sträcktaket börjar sjunka när lufttemperaturen stiger över 45 grader, så värmeenheter bör användas mycket försiktigt i badrummet.
 • Vattendroppar lämnar ibland spår efter torkning, detta gäller mer för blanka dukar. Därför är det bäst att undvika stänk av vatten i taket för att undvika ofta tvätt..

  3

  3

 • Dåliga kvalitetsdukar för tak kan avge en obehaglig lukt när temperaturen stiger, så det är lämpligt att köpa reparationsmaterial endast från betrodda tillverkare.
 • Att tvätta ett sträcktak är en ganska mödosam process, särskilt för tygtak på grund av deras ojämna konsistens.

Nackdelar med sträcktak i badrummet

Grönt stretchtak

Sträcktak i badrummet har många fördelar. Om du noga överväger valet av lämpligt material och tar hänsyn till alla möjliga plus och nackdelar, är det ganska möjligt att få ett bra sträcktak utan onödigt krångel. Och sedan under många år beundrar du välförtjänt, liggande i badrummet, det överraskande vackra resultatet av ditt arbete.

Sträcktak i badrummet – designidéer

45 foton med idéer om sträcktak i badrummet:

Previous Post
Transformatorbädd för barn med byrå och skötbord med fotoexempel
Next Post
لماذا يتم تشغيل الثلاجة وإيقاف تشغيلها بعد بضع ثوان: الأسباب والحلول