15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.bnter.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Tapeter mörkt guld i en lyxig interiör

Sedan urminnes tider har den gyllene färgen i inredningen endast använts av de rikaste människorna som vill betona sin status i samhället och en hög säkerhetsnivå. Även om alla idag har tillgång till tapeter med gyllene mönster eller färg som imiterar bladguld på möbler, är denna glans förknippad med lyx och framgångsrikt liv. Alla har sina egna motiv, men guldfärgen måste användas klokt för att undvika pretentiös eklekticism och direkt dålig smak. Inte alla kommer att kunna välja rätt möbler och tillbehör för mörkguld tapeter i inredningen i modern stil.

Tapet med gyllene prydnader i vardagsrummets inre

Gyllene nyanser förknippas med solsken, värme och glädje, och i inredningen påminner de om lyx och välstånd.

Vad är syftet med att välja guld i inredning?

Guld är en ädel metall som aldrig kommer att försämras. Det är en symbol för välstånd, välstånd och lyx, så allt gjordes för det, inklusive brott. Men tiderna förändras, och idag har nästan alla tillgång till guldtapeter i inredningen, tillbehör och textilier i gyllene toner. För vissa är det prestigefyllt att bo i en sådan miljö, för andra väcker det förtroende för säkerheten inom överskådlig framtid..

Byrå i klassisk stil med guldkant

Guld tapeter ger en atmosfär av välstånd och välstånd till inredningen

Guld tapet med präglat mönster

Den ädla nyansen väcker förtroende och lugn

Denna metallfärg var en gång mycket svår att imitera. Sedan antikens Egypten, Babylon och Mesopotamiens tid har gyllene dörrhandtag, statyetter och karmar för porträtt av kungar och adelsmän använts i rent guld. Handtag för kantvapen inlagda med ädelstenar, dyrbara skålar och brickor vid högtider tävlade i skönhet med smycken. Idag har gyllene gardiner i det inre av köket, fat med blanka fälgar och mönster på köksplattor blivit något vanligt..

En gång i tiden användes massor av denna metall för att dekorera Salomos tempel och andra byggnader, som beskrivs i Bibeln och andra gamla texter. I senare tider blev användning av guld i inredningen obligatorisk för ortodoxa kyrkor och moskéer. Traditionen att dekorera personliga vapen och lyxartiklar med guld har överlevt till denna dag. Även om modern inredning inte har denna färg i sin rena form, produceras ofta högklädseln med stoppade möbler med en gyllene glans, gardiner och tyll dras igenom med metallic lurex.

Gulddekor på tapeten i vardagsrummet i en stadslägenhet

Glänsande dukar reflekterar ljus, vilket visuellt förstorar utrymmet, vilket gör det mysigt och lätt

Måla i en guldram på sovrumsväggen

Den gyllene nyansen fungerar lika bra i rymliga vardagsrum och i små sovrum

Troner med armstöd i form av gyllene lejon och brokadrockar med gyllene trådar betonade deras ägares status under antiken. Guld i interiören i palats och slott var en gång ett viktigt attribut för en hög position i samhället. Traditionen att dekorera personliga vapen och lyxartiklar med guld har överlevt till denna dag, det har också kommit in i interiören.

Belysning i vardagsrummet med mörkguld tapet

Ett rum med mörkguld tapeter ska ha bra belysning.

För den oinvigde i designen verkar det som att denna färg inte har några nyanser, men så är det inte. I praktiken är guldpaletten ganska mångfacetterad, allt från en subtil skimrande glans till en rik nyans av “gammalt” guld. Gyllene tapeter ser väldigt ädla ut i inredningen om mönstret appliceras på en annan bas:

 • grädde;
 • persika;
 • beige;
 • vinrött;
 • Brun;
 • smaragd;
 • svart.

Den gyllene färgens speciella magi lockar till sig själv med förtrollande briljans och undermedvetet lust för lyx. Designers använder den här egenskapen för att dekorera interiörer, och kombinationen med guldfärgen på andra modefavoriter stiger regelbundet till toppen av popularitet i en viss interiörstil..

Rik klassisk stilinredning med mörkguld tapeter

Storleken på de gyllene mönstren beror på rummets storlek.

Uppmärksamhet! Ett överskott av blanka ytor i ett vardagsrum ser för pompöst ut, även vulgärt, guld tapet skapar ofta bländning som tröttnar den visuella uppfattningen.

Förlängt kök med gyllene tryck på tapeten

Interiörer med en kombination av guld tapeter med vinröda möbler ser ädel ut

Vissa, på grundval av lagen om ömsesidig dragning av likheter, är säkra på att “guld lockar guld”. De liknar sina lägenheter och hus med palatsinteriörer som påminner om Versailles eller Peterhof. Ingen kommer dock att förneka att det är trevligt att se hur morgonstrålarna eller reflektionen av den nedgående solen reflekteras från väggarna i det gyllene interiören med en karakteristisk glans och fyller rummet med en speciell glöd. Det är inte mindre trevligt att kliva in i badrummet på golvplattor av porslin i porslin med marmor i guldliknande dekor.

Designers erbjuder nya lösningar för dem som älskar guldfärg i interiören, särskilt när det är lämpligt stilmässigt. Det användes aktivt under barock- och rokokotiden, liksom i orientalisk stil och eklektisk design vid 1900 -talets början. Men en sådan inredning förutsätter en känsla av proportioner för att undvika vulgaritet och pseudo-lyx, som “barbiestil”, “glamour” och “rubel”.

Dekorera väggen i sovrummet med tapeter med guldtryck

Accentvägg dekorerad med textil tapet med guldprydnad

Idag överger många den glittrande finishen, av rädsla för anklagelser om dålig smak och “manérism”. Men du kan få en sofistikerad inställning, doserad med tapets gyllene färg, men bara där det är lämpligt..

“Gyllene regler” för inredning

Guldfinish ser bra ut i ett litet sovrum, ett rymligt vardagsrum och ett litet badrum, men det används i dosering.

Vit handfat och spegel i guldram

Vattentät tapet med förgyllning i badrummet

Egenskapen för ljusreflektion är den huvudsakliga praktiska sidan av användningen av guld i inredningen. Denna utstrålning gör att alla rum verkar ljusare och rymligare. Denna finish, särskilt i kombination med vitt, skapar en illusion av renhet och höga kostnader. Varje stilistiskt beslut varierar dock:

 • andel metalliserade ytor;
 • kombination av guld med mörka och ljusa nyanser;
 • metallskärm och reflekterande glans.

Gardiner med gyllene mönster på vardagsrumsfönstren

Med ett överflöd av glans på väggarna kan interiören förlora atmosfären av sofistikering, därför är det bättre att kombinera tapeter med guldklädsel av möbler eller med prydnader på gardiner.

Viktig! Denna färg ska inte dominera, oavsett glansnivå. Överskott eller övermättnad av guld kommer inte bara att förstöra interiörens övergripande adel, utan kan förstöra alla investeringar i reparationer. I procent bör det inte vara mer än 20-30%.

Guld tapeter i klassisk stil

Sovrum i klassisk stil, där vertikala ränder på tapeten visuellt höjer taket

Inställningen ser lyxig ut där en sak är dekorerad i guld:

 1. Väggar (tapeter, målning).
 2. Möbler (trädetaljer i bladguld, klädsel).
 3. Textil (ritning eller vävning med metalliserad tråd).
 4. Tillbehör och beslag.

Sovrumsinredning i guldfärg

Bilder, speglar och andra tillbehör med förgyllda element kan användas som ytterligare dekorativa detaljer.

Accenten kan till exempel göras på guldgardiner i inredningen eller tillbehör med en gul nyans. Som du vet finns alla metalldelar i 4 färger:

 • vit (förkromad, rodiumpläterad silver);
 • gult (guld och dess derivat);
 • rödaktig (koppar);
 • grönaktig (brons).

Stort matbord i ett rum med guld tapet

En bra bakgrund för guldmönster är grå i alla nyanser.

Råd. Smakfulla interiörer bör bara ha en nyans av metall – det här är de allmänna kraven.

Strålkastare i köket med guld tapet

I små rum kan den gyllene nyansen kombineras med vitt.

Om valet faller på dörrhandtagens guldfärg, försök att inte överanvända textilier och tapetfärger i samma veva för att inte överdriva det. Undantaget är tillämpade föremål, som ursprungligen gjordes (eller kunde ha gjorts) av guld eller med förgyllning..

Element som är karakteristiska för palatsinteriörer och några historiska stilar:

 • små soffkuddar med dyrt broderi;
 • handgjorda overheadfragment i bladguld;
 • graciösa ljusstakar;
 • porträtt och speglar i förgyllda ramar;
 • inlagda armstöd;
 • ben av eleganta möbler i guld;
 • lambrequins, fransar, fläta med klockor och annan dekor för sammet gardiner.

Om sådan inredning, tillbehör och inredning räcker, blir guldtapeter i inredningen överflödiga. Och tvärtom, du kan välja väggdekoration med ett ädelt skimmer, men textilier och andra tillägg bör vara så blygsamma som möjligt, fokusera på formernas nåd och högkvalitativt utförande..

Mörk guld tapet i korridoren i ett lanthus

För korridoren är det bättre att välja vinyltapeter som kan torkas av damm med en fuktig svamp

Viktig! Den guldgula skalan tillhör den varma delen av spektret, därför kombineras den ofta i duetter och trioer med sina följeslagare. Denna färg kommer dock att “värma” och ge “livlighet” till interiören i blåblå toner, den uppfattas härligt med vita och blå färger..

trästol mot en väggbakgrund med mörkguld tapet

Guld finns i en mängd olika tonaliteter, så alla kan hitta ett lämpligt alternativ

I orientalisk stil är smaragdgröna och gyllene färger den verkliga utförandet av lyx. Denna metallskugga kan också förädla svart och brunt i klädseln i alla rum, även om det är mörkt i överskott..

Tapet med guldmönster på en vinröd bakgrund

Om du inte är nöjd med den överdrivna glansen kan du välja en matt tapet med en skimrande effekt.

Grundregler för användning av förgyllda föremål i ett bostadsområde

 1. Känsla av proportioner – kvalitet är viktigt i utformningen av alla interiörer, och här kommer det att kännas mest av allt, liksom dess frånvaro märks. Doserad användning av guld i inredningen kommer bara att betona extravagant lyx, särskilt i kombination med mörka färger. Faktum är att guld med svart, vinröd, smaragd eller chokladfärg kom in i klassikerna av designerduetter i tapetfärger..
 2. En känsla av stil är lika viktig. Valet av palett bör dikteras av rummets stil, eftersom inte alla gyllene interiörer verkligen njuter av sofistikerad sofistikering. Överanvänd inte stora ytor – guld tapeter på väggar, gardiner och klädsel i soffor samtidigt. Det är bättre att begränsa dig till beslag och tillbehör, som beskrivits tidigare..
 3. God smak är en annan förutsättning när du vill ta itu med den gyllene färgen i interiören. Detta är vad som kommer att bidra till att uppnå stilistisk enhet och inte förstöra helhetsintrycket när du skapar en snygg design för ett vardagsrum eller sovrum. Du kan till och med göra några souvenirer eller tillbehör med dina egna händer och imitera konstverk. Designers med en raffinerad smak kan, med hjälp av flera tillbehör, korrigera andras misstag, komplettera ett misslyckat färgschema och skapa en förtrollande aura av ett rum..

Stol med guldklädsel på papper tapet bakgrund

Guld bör doseras, bara i detta fall betonas dess värde

Råd. Om stilen inte innefattar guld, men Feng Shui rekommenderar, lägg till ett akvarium med guldfisk, en tillfälligt öppnad smyckeskrin, en vas eller målning med guldfärger.

Svarta stolar vid matbordet i ett rum med mörkguld tapet

Det idealiska förhållandet mellan gyllene ton och andra nyanser är 1: 3

Guldfärg i interiörstil

Tapeter med ett graciöst gyllene mönster anses vara universella, eftersom det passar bra in i många stilistiska lösningar. Men var och en av dem har sin egen bakgrund..

Vardagsrum i modern stil med gyllene tapeter

En mängd olika designalternativ låter dig dekorera rum med gyllene tapeter i nästan vilken stil som helst

1. Klassisk Utsökt blommig prydnad, i imitation av gobelängen med användning av mjölkigt, vinrött, blått och mörkgrönt.
2. Historiska stilar Invecklade monogram på vit eller blå bakgrund.
.3. Art déco Grafisk teckning på en mörk bakgrund.
4. Modern Graciösa “piskaslag” eller konturer av ödlor, växter eller kvinnliga former på en dämpad mättad bakgrund.
5. Orientaliska stilar Utsmyckade grafiska mönster utan människor eller djur, i kombination med nyanser av ädelstenar.
6. Romantik Ljus blommig prydnad med rosa, grönt och brunt på ljus bakgrund.
7. Urban stilar Endast i form av hjälplinjer i en grafisk ritning mot bakgrunden av en grov konsistens eller enkel finish.
åtta. Minimalism Används i duon med vit och träig bakgrund.

Papperstapet med guldprägling i vardagsrummets inre

Oftast finns gyllene väggar i alla sorter av den klassiska stilen.

Belysning i sovrummet med gyllene tapeter

Geometriska mönster är lämpliga för art deco -stil

Matplats med tapeter i gyllene nyanser

Blommotryck är lämpliga för en ljus och romantisk atmosfär

Paletten av ädelmetallnyanser ser bra ut både i en duett med vitt, mjölkigt eller beige, liksom med mörka mättade nyanser av ädelstenar och ädelstenar:

 • blå safir;
 • lila ametyst;
 • grön smaragd;
 • svart onyx;
 • crimson ruby;
 • brun honung bärnsten.

Interiören i ett rikt dekorerat sovrum i klassisk stil

Lyxigt sovrum för kungen

Om du vill att den gyllene färgen i ditt interiör ska uppfattas mycket harmoniskt, se fotoexempel i vårt galleri.

Video: idéer för att dekorera väggar med guld tapeter

Foto av interiörer med guld tapet

Gyllene tapeter med blommiga ornament Grå mönster på gyllene vinyl tapet bakgrund Mörk tapet med gyllene mönster Gyllene tapeter i klassisk stil Ljusa möbler i vardagsrummet med gyllene tapeter Dekorera accenten på väggen med förgylld tapet Mörkt vardagsrum med vita stolar Spegel i guldram på en vit vägg Interiören i vardagsrummet i ett privat hus i klassisk stil Brunt skåp med snidade ben Guldfärg i interiören i ett modernt vardagsrum Gyllene nyanser i korridoren i en stadslägenhet Fåtölj i läder med guldkant Golvspegel i det inre av sovrummet Säng i massivt trä LED takbelysning i vardagsrummet Vas med färska blommor på matbordet Trästol i klassisk stil Mörk säng i utformningen av sovrummet Bordslampa med vit skärm Öppen spis i vardagsrummet med guldklädsel Geometrisk vinyl tapet Belysning i vardagsrummet i ett lanthus Ljus interiör i loftstil Svart piano framför fönstret i vardagsrummet Vardagsrumsinredning i etnisk stil Ljuskrona i ett rum med mörka väggar Klädd sänggavel Säng med vita textilier och en ljuskrona med öppna lampor Guldpläterad sänggavel Massiv guld tapet i vardagsrummet Zonerar vardagsrummet med en matta Sovrum i orientalisk stil med trägolv Mörk byrå i sovrummet i ett privat hus Långt matbord i ett klassiskt vardagsrum Blå sängkläder i sovrummet med trägolv Möbler med färgglada klädsel i vardagsrummets inre Kristallkrona i sovrummet Flerfärgade stolöverdrag i vardagsrummet Oval bord för familjen middag Grå matta på golvet i ett vardagsrum i ett privat hus Fåtölj i sovrummet med turkosklädsel Mörklila golv i det inre av sovrummet Bollformad ljuskrona i sovrumsinteriören Guldtoner i vardagsrummets design Sängbord på sängens sidor Svart ljuskrona i sovrummet med gulddekor Två stora soffor i vardagsrummet Trä i det inre av sovrummet Vitt tak i sovrummet med vinröda väggar

Previous Post
Vita möbler i interiören: stil, funktioner
Next Post
Zdobení lahví šampaňského na svatbu v podobě nevěsty a ženicha