15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.bnter.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Hur man använder persienner i interiören

Persienner är ett av inredningsarkitektens verktyg. De är en multifunktionell design med stor estetisk potential. Ett sådant alternativ till gardiner för fönster är vackert och användbart..

Svart fåtölj mot en bakgrund av ljusrosa persienner

Modern teknik gör det möjligt att skapa persienner som på allvar konkurrerar med de vanliga gardinerna och gardinerna

Funktionellt syfte med persienner

Persienner används för:

 • reglering av graden av belysning av rummet av solen;
 • skydd mot nyfikna ögon;
 • begränsa damm och fukt som kommer in i rummet;
 • ljudisolering.

Vita horisontella persienner i sovrummet med ett grått överkast

Persienner låter dig justera nivån av naturligt ljus efter eget gottfinnande, vilket traditionella gardiner berövas.

Således låter en sådan byte av gardiner dig göra rummet mer bekvämt och säkert för människor..

Persienner i inredningen som ett konstnärligt verktyg

Dessutom gör persienner på fönstren designen av rummet mer intressant och snygg. Det finns några av de vanligaste designtricken baserat på deras tillämpning:

 1. Ändra proportioner. Vertikala eller horisontella ränder kan visuellt justera rummets proportioner. Gör den längre eller bredare.
 2. Lek med ljus och skugga. Tydligt avgränsade ränder av ljus och skugga, som rör sig längs golv, väggar och möbler, kan betona särdragen i deras form, skönheten i de använda materialen, deras struktur. Detta fungerar särskilt bra för moderna, lakoniska stilar som saknar dekorativa detaljer..
 3. Introduktion av färger och tryck. Det finns persienner med nästan vilken bild, mönster som helst, fotoutskrift. Med deras hjälp kan du märkbart återuppliva interiören i vardagsrummet, barnkammaren eller sovrummet, lägga ljusstyrka och kontraster till det..

Crimson persienner i det inre av ett ljust vardagsrum

Ljus accent i interiören

Med andra ord är persienner ett kraftfullt konstnärligt verktyg med stor potential..

Klädhängare nära vertikala tygpersienner

Uppfriskande blå jacquardgardiner

Det finns ett stort antal typer av denna produkt på marknaden. Olika prover kan variera mycket i pris, utseende, funktionalitet och mer. Det är värt att ta reda på vilken typ av persienner som finns. Vilka är de unika egenskaperna hos de erbjudna modellerna.

Grå soffa på bakgrunden av vertikala persienner

Snygga persienner med ett abstrakt mönster, anpassat till klädseln i en grå soffa

Olika material: funktioner i de vanligaste alternativen

Oftast finns det metall-, plast-, tyg- eller träprover. En jämförelse av de grundläggande egenskaperna hos persienner av dessa material visas i tabellen:

Utvärderingskriterium Metall Plast Textil Trä
grad av sårbarhet för solljus bleknar inte bleknar mycket bleknar mycket bleknar nästan inte
förmåga att motstå de skadliga effekterna av fukt hög väldigt högt låg hög
grad av hygien lätt att rengöra, absorberar inte lukt lätt att rengöra, absorberar inte lukt relativt svår att rengöra, absorberar lukt lätt att rengöra, absorberar svagt lukt
vikten stor genomsnitt små stor
pris relativt hög låg låg relativt hög
befintliga modeller horisontell horisontell,

vertikal

horisontell,

vertikal,

rulla

horisontell

Som du kan se från tabellen har vart och ett av alternativen fördelar och nackdelar. Detta är inte att säga att en av dem är bättre än resten. Olika typer av persienner är bra för olika situationer..

Privat hus vardagsrum inredning med persienner

Vertikala persienner av breda tygränder med bladmönster

Metallgardiner i inredningen

Alla utmärkta egenskaper hos en sådan analog av gardiner, deras enorma motståndskraft mot skadliga påverkan, hygien, hållbarhet, täcks av ett obehagligt minus. De blir väldigt varma i solen och avger sedan sin värme till rummet, det blir varmt i det. På grund av detta används de sällan i vardagsrum – vardagsrum, sovrum och kontor. Endast i bostadsrum.

Horisontell typ glänsande aluminium persienner

Aluminiumgardiner är lätta att rengöra – bara svep med en fuktig svamp

Röd kudde i ett rum med persienner

Metallgardiner, vid beröring under öppning, avger ett karakteristiskt “klingande” ljud

Men för en öppen terrass i trädgården, en veranda, en verkstad är detta alternativ perfekt. Aluminium persienner ser strama och grafiska ut, passar bra med moderna och klassiska stilar.

Fördelar och nackdelar med plast

Persienner gjorda av denna ljusteknologiska substans är vanligare än något annat slag. Trots inte de bästa hållfasthetsegenskaperna och en tendens att tappa färg med tiden är plast praktiskt och bekvämt. Och, viktigast av allt, billigt.

Två bordslampor bredvid plastpersienner

Billig plast av dålig kvalitet kommer snabbt att tappa färg och integritet

Ur designens synvinkel är dess möjligheter mycket stora. Plast finns i alla nyanser och texturer, de kan enkelt ges en icke-standardform. Vågliknande element, till exempel, ser väldigt imponerande ut..

Lameller av horisontella persienner av kvalitetsplast

Plastlameller är mer motståndskraftiga mot mekanisk påfrestning än motsvarigheter i aluminium

Dessutom är vertikala persienner också gjorda av plast. Och de, enligt många, liknar delvis klassiska gardiner. Och på grund av detta passar de bättre in i ett bostadshus. De är också lämpliga för välvda fönster som är typiska för vissa traditionella arkitektoniska stilar och betonar rummets symmetri om det behövs..

Traditionellt material med ett brett utbud av möjligheter: tyggardiner

Hemmafruar har vanligtvis större förtroende för persienner av miljövänlig bomull eller smart polyester än plast eller dessutom metall. Och för bostadsutrymmet är det motiverat.

Ja, tyget reagerar starkare på fukt, sot, fett. Men till exempel i vardagsrummet är det osannolikt att alla dessa saker händer ofta. Det är fullt möjligt att använda tyg där. Detsamma gäller sovrum, arbetsrum, bibliotek och andra liknande rum..

Vertikala persienner av tyg i ett vitt sovrum

Lamellväven är impregnerad med en fukt- och dammtät förening

Bland fördelarna med tyget finns följande:

 1. Olika alternativ. Tyggardiner i inredningen kan vara av något slag. Materien har inga begränsningar i denna mening. Dessutom gör det det möjligt att välja mellan ett obegränsat utbud av färger och texturer, du kan göra fotoutskrifter på den.
 2. Lätthet. Gardiner av vilken design som helst, baserat på tyg, kräver inte ytterligare förstärkning av fönsterramar. Följaktligen är deras installation lättare att utföra..
 3. Lönsamhet. Detta gäller särskilt när det gäller rullningsalternativ som kräver betydligt mindre material för tillverkning. Som ett resultat är slutprodukten billigare..
 4. Känsla av mys. Oavsett om vi gillar det eller inte, uppfattas naturliga, naturliga element känslomässigt av oss som varmare. Därför känns tyget omedvetet av människor som en mer “mysig” lösning, lämplig för vardagsrummet, matsalen, sovrummet.
 5. Kompatibel med en mängd olika stilar. Både moderna och traditionella stilar fungerar utmärkt med tyg. Klassiker kräver mer återhållsamma nyanser, moderniteten accepterar väl ljusa kontraster och djärva tryck. På ett eller annat sätt kan du välja rätt typ av tyggardiner för nästan vilken stil som helst..

Färgade persienner i vardagsrummets inre

Vackra persienner från flerfärgade tygremsor

Tygprodukter, i segment eller rullade, har stor potential.

Funktioner av trägardiner

Träpersienner har bra prestandaegenskaper. De är hållbara, hygieniska och kan hålla länge. Dessutom värderar många människor träets utseende, dess lukt och miljövänlighet. Det, liksom naturliga tyger, verkar omedvetet för människor varma och hemtrevliga..

Träpersienner på fönstret i ett lanthus

Trägardiner är ganska dyra, men spelet är värt ljuset, eftersom sofistikering och skönhet i naturligt trä inte kan ersättas av någonting

Två fönster i vardagsrummet med trägardiner

Trälister passar perfekt in i alla interiörer

Det finns dock flera nackdelar som gör att träprodukter inte är universella:

 • Först är kostnaden. Det är betydligt högre än för tyg eller plast.
 • För det andra det begränsade färgutbudet. Ibland är det svårt att hitta en ton som skulle harmonisera väl med det inre av rummet..
 • Slutligen är trä ganska svårt att kombinera med plast. Därför är sådana persienner i de flesta fall installerade på träfönster..

Design, installation, fästmetoder

Strukturellt är persiennerna långa lameller, fästa ihop med kablar eller lameller. Beståndsdelarna kan vara fixerade stationära eller kunna rotera. Beroende på hur lamellerna är placerade, är persiennerna indelade i vertikal och horisontell.

Trälister av horisontella persienner

Horisontella lameller fästs med en tråd längs kanterna, och breda är också i mitten

Flerfärgade ränder av tyggardiner

Vertikala tyglistar är remsor av tyg med en viktad botten

Vertikala persienner

I detta fall är vertikalt fästa lameller på toppen och botten anslutna med speciella gesimser. De kan röra sig längs dem som traditionella gardiner. Det vill säga, om du vill kan du flytta isär dem och flytta dem. Panelerna kan också vridas. Detta görs med en kedja på sidan..

Takmonterade vertikala persienner

Vertikala persienner kan fästas på väggen ovanför fönstret eller i taket

Ljusgröna persienner i fönsteröppningen

Ibland används fästning i fönsteröppningen

Horisontella persienner

Detta är den vanligaste varianten av detta gardinalternativ. Belägen ovanför varandra som trappstegen i en stege, är lamellerna anslutna tillsammans med sladdar. De kan också vridas med en kedja på sidan. Dessutom samlas elementen upptill och öppnar därigenom fönstret..

Svarta horisontella persienner av plast

Horisontella persienner expanderar rummet visuellt

Lägenhetsfönster med horisontella persienner

Horisontella persienner kan matchas med vilken inredning som helst

En egenskap hos sådana persienner är att de, till skillnad från konventionella gardiner, inte helt täcker fönsteröppningen. De fästs direkt på ramen.

Rullmodeller

Rullgardiner, även om de inte består av lameller, anses också vara en typ av persienner. De representerar en solid duk, fixerad uppifrån, som skruvas fast på en rulle med hjälp av en speciell guide. Liksom den horisontella modellen är denna struktur fäst direkt på ramen..

Gröna rullgardiner i ett vitt rum

Rullgardiner av massivt tyg

Särskilt intressant är sorten av zebra rullgardiner. Den är baserad på två lager tyg gjorda av alternerande transparenta och ogenomskinliga ränder. Genom att flytta dessa lager i förhållande till varandra kan du justera belysningsgraden i rummet. Denna geniala lösning möjliggör mycket intressanta visuella effekter..

Rullgardiner typ

I det stängda läget ser persiennerna ut som en fast duk, i den öppna remsan “kör de” över varandra och bildar luckor för solljus

Således är olika typer av persienner ganska olika. Och hur de installeras beror helt på konstruktionstypen..

Tips för att inreda en stadslägenhet

Inredningen är mycket individuell. Beslut på detta område fattas utifrån många faktorer. Men det finns också flera universella punkter..

Särskilda krav för köket

Det finns mer skadliga saker här: smuts, fett, fukt. På grund av detta är det bättre att använda plast. Det är lättare att tvätta det, och om enskilda element är skadade kan bara de skadade fragmenten ersättas, och inte hela strukturen..

Modernt kök med persienner av plast

Plast är det bästa alternativet för att dekorera ett köksfönster

Funktioner i små lägenheter

Med brist på plats verkar rullalternativ vara en riktig räddning. De installeras direkt på fönstren och stökar inte upp utrymmet.

Smala rullgardiner på Chrusjtjov -fönstret

Minirullarsystemet är bekvämt för installation på separata fönsterramar

Fördelar med vertikala persienner

Tvärtom, de kräver mer utrymme och ser mer imponerande ut. Om du vill ge din interiör högtidlighet och soliditet, ge företräde åt den här versionen. Till exempel, i ett rymligt vardagsrum i klassisk stil, kommer det att se bra ut..

Tyggardiner i vardagsrummets design

Kontrasterande kombination av snygga svarta persienner med en röd fåtölj

Var inte rädd för djärva beslut, gör interiören i din lägenhet intressant och ovanlig!

Video om fördelarna med att använda persienner i en modern inredning

Vackra foton – persienner i rummen

Ljusgröna persienner på ett plastfönster Svarta rullgardiner på höga fönster Vita persienner på panoramafönster Färgade persienner med horisontella lameller Grå persienner i vardagsrummets inre Kombination av persienner med gardiner i ett ljust vardagsrum Rumsdesign med ljusa gardiner Flerfärgade ränder av horisontella lameller Sovrum med stängda persienner Glas soffbord i vardagsrummet Fönster från golv till tak i vardagsrummet i ett privat hus Beige rullgardiner Delade persienner med vertikala lameller Blå band av vertikala persienner Stort matbord i vardagsrummet i ett hus på landet Matgrupp i vitt Interiör i ett modernt vardagsrum i dämpade färger Solskyddsgardiner i sovrummet i ett panelhus Gula väggar i ett ljust vardagsrum Rottingstolar och persienner i trä Makens sovrum med trägardiner Röd stol vid det vita bordet Kombinerad fönsterdekoration i vardagsrummet Plastgardiner i köket i ett privat hus Vertikala persienner med färgövergång Turkos persienner i ett vardagsrum med en grå soffa Röda persienner i det inre av köket Vita persienner med fönsterfäste Vindfönster med tyggardiner Blå persienner i sovrummet i en stadslägenhet Nattstadens ljus genom de halvöppna persiennerna Kristallkrona på sovrumstaket Vita persienner i ett rustikt sovrum Vitt tyggardiner med taklist Persienner i Provence -stil på sovrumsfönstren Säng under ett fönster med persienner Dekorera väggen ovanför sänggavel med en målning Persienner på dörrarna till ett privat hus Spegel i guldram på byrå i sovrummet Breda ränder av vertikala persienner Ljusa persienner i ett modernt sovrum Vit fåtölj i plast i sovrummet Fönstergardiner med trägardiner Bruna plastgardiner Grå hörnsoffa i vardagsrummet i ett lanthus Träfönster i ett mörkt vardagsrum Flerfärgade kuddar på soffan i vardagsrummet Vitt sängkläder på sängen hos unga makar Tyggolv från golv till tak

Previous Post
Σχεδιασμός μπάνιου σε ασπρόμαυρο
Next Post
مزايا ألواح الجدران في الداخل