15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.bnter.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

När och varför behöver du dekorativa balkar i taket?

Takbjälkar var en gång ett nödvändigt arkitektoniskt element i många människors tradition. Byggandet av rymliga byhus, kupoler av tempel, teatervalv och långa täckta gallerier kunde inte klara sig utan dem. Idag är takbjälkar i inredningen snarare ett dekorativt element som speglar en viss stil. Ofta är de multifunktionella och praktiska, men för att falska strålar ska bli en höjdpunkt i designen är det viktigt att följa rekommendationer från specialister..

variant av den ursprungliga inredningen i lägenheten med dekorativa balkar

Barns sovrumsdesign med träbjälkar

tanken på en vacker vardagsrumsdesign med dekorativa balkar

Dekorativa balkar i taket i inredningen

idé om en ljus sovrumsinredning med dekorativa balkar

Köksdesign med blommor och dekorativa balkar

Dekorativa och funktionella balkar: vad är skillnaden?

Trä- och metallöverdrag är en del av strukturen på ett tak, tak eller tak med komplexa former. Du kan inte klara dig utan dem när du bygger en vind, en stor terrass eller en förlängning. I detta fall bär de en viktig funktionell belastning..

Huvuduppgiften när man ordnar ett hus med takbjälkar är att ge grova stockar det mest “beboeliga” utseendet. Det är viktigt att atmosfären i vardagsrummet, korridoren eller rekreationen med trappor ser ut som hemtrevlig.

Moderna dekorativa takbjälkar i inredningen liknar trä, även om de är tillverkade av komposit- och polymermaterial. Oftast är de ihåliga inuti, och detta är ett bra tillfälle att dölja ledningar och rör, fixa armaturer eller fästen för upphängda strukturer. I detta fall bär de mer belastad än funktionell, och falskt trä i interiören är mycket viktigt idag..

Träskydd kan gränsa till taket, bilda ett separat gitter eller vara ett stöd för att ansluta lutande plan, som på fotot av taket med balkar av den ursprungliga designen.

alternativ för en ljus köksdesign med dekorativa balkar

Vardagsrumsdesign med hörnsoffa, målningar på väggen och dekorativa balkar

alternativ för en vacker köksinredning med dekorativa balkar

Lägenhetsdesign med dekorativa balkar

Interiörsstilar där strålkonstruktioner är mest lämpliga

Idag är det vanligt att bygga hus med en estetisk hänvisning till en viss stil, så att de ser ut som det gamla “familjegodset”, och inte som en ny orolig byggnad.

De mest populära är byggnader i Provences anda, där golven är gjorda av ljust trä eller täckta med kalk. I ett kök i Provence -stil är det lämpligt att dekorera med kransar av vitlök och lök hängande från balkar med torra buketter av lavendel och kryddor.

Den naturliga färgen på mörkt trä används i stil med en fjällstuga från de schweiziska alperna. Denna stil är särskilt relevant i byggnader av mansardtyp med ett beboeligt vindsutrymme. Och även om taken är grunden för taket, är de isolerade och dekorerade på alla möjliga sätt..

Den japanska stilen var ursprungligen inriktad på hopfällbara hus, eftersom elementen ofta förstörde byggnaderna för de fattiga och rika öborna på den östligaste åsen. Strålarna var lätta att sätta upp och demontera efter tsunamin och jordbävningen. Denna stil har rotat sig över hela världen, och dekorativa takbjälkar är fortfarande ett oumbärligt attribut för en igenkännbar minimalistisk inredning, där det finns en märkbar hyllning till Japans kultur..

idé om original lägenhetinredning med dekorativa balkar

Sträcktak med balkar i mitten med en ljuskrona

variant av den ursprungliga designen av sovrummet med dekorativa balkar

Ljust vit design av det kombinerade vardagsrummet och köket med dekorativa balkar

tanken på ett ljust vardagsrum med dekorativa balkar

Balkongdesign i gräddfärg

Loft är en omformatering av lokaler för bostäder för stadsbostäder i ett stort område. Metall- eller betonggolv, öppna kommunikationer, grovmålade eller mantlade korrugerade balkar i aluminium är lämpliga här..

I en klassisk inredning används endast välbearbetat trä, snidat, lackerat eller målat. Snygga takbjälkar i klassisk eller traditionell inredning ser ljusa och eleganta ut. Färgen på träet ska matcha skuggan av möbler och snickerier.

Ett annat klassiskt alternativ är takbjälkar och golv av samma material mot vita väggar. En sådan lösning praktiseras ofta i imitation av retro- eller lantlig stil..

Strålkonstruktioner används ofta i högteknologisk stil – som grund för originalbelysning i kök eller vardagsrum.

En unik design kan skapas i inredning för alla historiska stil, om användningen av dekorativa balkar i taket är strukturellt motiverad.

Observera: Ägarna till vissa byggnader försöker dölja den strukturella balkbasen med undertak eller sträcktak. Detta är opraktiskt, eftersom du måste ge upp en betydande del av takhöjden. Bättre att tänka över deras inredning, upp till tygklädsel mellan målade träbjälkar i sovrummet, eller hitta ett annat alternativ..

tanken på en vacker sovrumsinredning med dekorativa balkar

Vardagsrumsdesign med sträcktak och TV

alternativ för en ljus vardagsrumsdesign med dekorativa balkar

Träväggar i det inre av köket

Det är ingen mening att dölja strålkonstruktionerna i marin stil om huset är byggt för en garderob. De passar perfekt in i bungalow-, eko- och etno -stilar.

Hus i engelsk stil är fulla av naturligt trä, inklusive tak uppdelade i torg med nischer. En sådan lösning kommer att betona sofistikeringen av den aristokratiska dekorationen. Gamla underlag kan behöva renoveras och lackeras.

variant av den ursprungliga köksinredningen med dekorativa balkar

Dekorativ skiljevägg i köket

tanken på en vacker lägenhetsinredning med dekorativa balkar

Lätt köksdesign med tegelväggar

alternativ för en ljus sovrumsinredning med dekorativa balkar

Ljust vitt kök med träbjälkar

Imitation av träbjälkar

Naturligt trä idag är ett dyrt nöje, och massiva strukturer av naturmaterial är mycket tunga. De skapar en extra belastning på fundamentet och väggarna, det finns problem med installation och leverans på grund av den imponerande vikten. Dessutom kan de “ledas” från hög luftfuktighet.

Byggmaterialstillverkare har kommit med ett bekvämt budgetalternativ tillverkat av polymermaterial. Håliga inre falska balkar är inte sämre i design än produkter av naturligt trä, som måste stå i flera månader för att minska fukt.

Fördelar med dekorativa polymerbalkar i taket:

 • fuktmotstånd;
 • brandmotstånd;
 • attraktivt pris;
 • relativt låg vikt;
 • stort urval av texturer och nyanser.

När det gäller styrka och några andra indikatorer överträffar dekorativa balkar även trä. De har en obestridlig fördel – förmågan att imitera alla typer av trä med en naturlig konsistens av alla slags nyanser. Till exempel ett falskt trä i wengefärg i interiören, i harmoni med ekofenerdörrar, möbler och laminat av samma lyxiga chokladfärg med en rödaktig nyans.

idén om den ursprungliga designen av vardagsrummet med dekorativa balkar

Senap badrumsdesign

alternativ för en vacker lägenhetinredning med dekorativa balkar

Senap färgdesign med träbjälkar

Genom att bläddra igenom kataloger från tillverkare är det lätt att märka att det finns olika dekorativa balkar för tak:

 • med effekten av lackering och målning;
 • med sprickor och imitation av åldrande;
 • mjuk (slipad) och “grov” bearbetning.

För sådana produkter är allt genomtänkt för att fästa, och naturligt trä är svårt att montera på ett dolt sätt. U-formade falska balkar är det bästa sättet att dölja kommunikation i ett bad eller bastu, på loft, vardagsrum i lantlig stil eller i klassiska byggnader.

L-formade pseudobalkar produceras också, som passar längs takets omkrets, målet är detsamma-att dölja rör och ledningar, brister i artikulering av ytor. En rektangulär imitation kan också byggas med egna händer för att dölja defekter i lederna på golvplattor i en lägenhet.

Falska gipsskivor är täckta med filmmaterial som imiterar trä. Denna design skiljer sig visuellt inte från originalet, som på bilden..

Naturligt trä föredras i hus tillverkade av naturliga miljövänliga material. Faktum är att när allt i huset är av trä, reagerar det lika på temperaturförändringar eller förändringar i fuktindikatorer – det “andas”. Om en del av konstruktionerna är gjorda av inte sådana plastbyggnadsmaterial som naturligt trä, skapas en extra belastning, särskilt under primär krympning eller under mindre seismiska faktorer..

idé om en original köksinredning med dekorativa balkar

Stenmur i det inre av vardagsrummet

tanken på en ljus sovrumdesign med dekorativa balkar

Rustik rumsdesign

alternativ för en vacker lägenhetsinredning med dekorativa balkar

Träväggar i inredningen

Färgval

Trä med höga dekorativa egenskaper anses vara det mest efterfrågade för inredning:

 • rosenträ (wenge);
 • nöt;
 • Körsbär;
 • ebenholts;
 • ek (blekt och färgat);
 • aska;
 • teak;
 • bok;
 • alm.

När imiterat träsnitt används i syntetiska motsvarigheter kan du förstärka den naturliga nyansen eller “bleka”.

Färgen på träbjälkarna i taket i interiören matchas med det övergripande designkonceptet.

TABELL (klassiska alternativ)

1.

Lätt tak

Mörka (kontrasterande) eller ljusstrålar

2.

Mörkt tak

Ljust (kontrasterande) eller mörkt trä

3.

Glansigt tyg

Friformiga dekorativa balkstrukturer

4.

Träbas

Överlappning av en liknande nyans av trä

5.

Rentvå

Vitmålade balkar eller naturligt trä i bruna toner

6.

Poskrska

Motiv efter nyans går samman med bakgrunden eller kontrasten (huvudfärg)

alternativ för en vacker köksinredning med dekorativa balkar

Husdesign med träväggar

tanken på en ljus sovrumsinredning med dekorativa balkar

Korridor design i vitt

Ett bra exempel på fotot är en design i ett vitt hus på landet..

Råd. När du väljer en färg, kom ihåg att mörkt trä ser tyngre ut, vitt – nästan viktlöst.

Färgade golv ska vara i harmoni med grundtonen i interiören. Kontrasterande mönster verkar “bryta upp” utrymmet, vilket är bra för rymliga rum med högt i tak.

Om inredningen visade sig vara kostsam, men lite obeskrivlig och opersonlig, kan du överföra all din uppmärksamhet till det övre planet, som kommer att bli en “höjdpunkt” i inredningen, som på bilden.

variant av den ursprungliga inredningen av lägenheten med dekorativa balkar

Dekorativa balkar i det inre av huset

variant av den ursprungliga köksdesignen med dekorativa balkar

Användningen av dekorativa balkar för taket

alternativ för en ljus lägenhetsinredning med dekorativa balkar

Vardagsrumsinredning med dekorativa balkar

Inredning och estetik i takkonstruktioner

Det är ingen idé att gömma välbearbetat trä under taket, det är bättre att ge interiören med balkar större betydelse i designkonceptet:

 1. Överstång mellan pelare eller pilaster håller perfekt takkonstruktioner. För att neutralisera bristerna i den gamla byggnaden är det bättre att omorganisera lokalerna med zontekniker. De dekorativa balkarna på toppen hjälper till att bryta upp ett stort rum i ett kökskvarter, en matplats och en reception, som på bilden..
 2. För ett rum med ett pyramidalt eller välvd tak hjälper dekorativa strukturer att uppnå “öppen himmel” -effekten om bakgrunden är ljusblå.
 3. Sträckt glansig duk bakom taken ger djup åt utrymmet.
 4. En oändlig inredning hjälper dig att skapa balkstrukturer med olika mönster – fiskbens, bur, trianglar, sexkantar.
 5. Överlappningar kommer att fungera som grund för tillförlitlig fastsättning av upphängda strukturer:
 • komplexa system inom belysningsdesign;
 • soffa gunga;
 • TV -paneler på fästen;
 • kokongstol;
 • Hawaiian hängmatta;
 • baldakin över sängen;
 • babyvagn osv.. tanken på en ljus vardagsrumsinredning med dekorativa balkar

  Design av ett rum med dekorativa balkar inuti

  tanken på en vacker köksinredning med dekorativa balkar

  Lägenhetsdesign med dekorativa balkar

 1. Det är lätt att dölja artikulationsdefekter bakom takdekorationen. En sofistikerad design med överliggare kommer att dölja ett läckande tak som inte går att reparera på vanligt sätt.
 2. Ett lågt tak i köket kan effektivt slås med takbjälkar, en bardisk och hängmoduler och andra element för att placera fat och köksredskap. Det kommer att se naturligt ut, som det brukade vara i hus på landet..
 3. Det inre av vinden ser mest organiskt ut, där takstolarna bär en dekorativ belastning. När rummet är rymligt ger träbjälkarnas periodicitet en viss ordning och mening. Det är bättre när all träinredning är av samma nyans.
 4. Den okomplicerade designen av taket med balkar i ett lanthus ser alltid väldigt praktiskt ut. Detta är många extra förvarings- och placeringsalternativ för köksredskap och små föremål. Runt omkretsen hängdes traditionellt olika kvastar och buntar, väskor och knutar, krokar och spikar för tillfällig och permanent förvaring av vad som helst..
 5. Dekorativa balkar i sovrummet är inte lämpliga i varje stil. Men baldakiner och annan textilinredning har länge fästs på dem. Spegeltak med svartlackerade stockar i sovrummet ser extravaganta och sofistikerade ut.
 6. Bjälköglor används också för att dekorera en mini-pool, ett rymligt badrum eller ett badrum. I detta fall rekommenderas falska balkar av polymermaterial som imiterar trä. De är inte rädda för hög luftfuktighet, men bakom det falska träet inuti är det bekvämt att dölja rör och elektriska ledningar. Om så önskas kan de inre spåren göras lufttäta.
 7. I ett tonåringsrum kan interiören med träbjälkar med fördel dekoreras med diodtejp eller kransar. Äldre studenter älskar konstgjord belysning och flimrande ljus. Sådan inredning kan vara en fråga om speciell stolthet, tonåringar visar villigt den ursprungliga inredningen för sina vänner..

Vi erbjuder en video om självmontering av dekorativa balkar.

Video: Installation av dekorativa balkar

50 intressanta fotoexempel på användningen av dekorativa balkar i inredningen:

version av den ursprungliga inredningen i vardagsrummet med dekorativa balkar bild tanken på en ljus lägenhetinredning med dekorativa balkar foto alternativ för en vacker sovrumsdesign med dekorativa balkar foto idén om en vacker köksinredning med dekorativa balkar bild tanken på ett ljust vardagsrum interiör med dekorativa balkar foto version av den ursprungliga köksdesignen med dekorativa balkar bild tanken på en vacker sovrumsinredning med dekorativa balkar foto version av den ursprungliga interiören i lägenheten med dekorativa balkar bild tanken på en ljus sovrumdesign med dekorativa balkar foto alternativ för en ljus vardagsrumsdesign med dekorativa balkar bild idén om en vacker lägenhetsinredning med dekorativa balkar bild version av den ursprungliga köksinredningen med dekorativa balkar foto tanken på det ursprungliga interiören i sovrummet med dekorativa balkar bild alternativ för en ljus lägenhet inredning med dekorativa balkar foto alternativ för en vacker vardagsrumsdesign med dekorativa balkar foto tanken på den ursprungliga inredningen i ett sovrum med dekorativa balkar foto alternativ för en ljus design av en lägenhet med dekorativa balkar bild alternativ för en vacker köksdesign med dekorativa balkar bild version av den ursprungliga inredningen i vardagsrummet med dekorativa balkar bild tanken på en vacker köksdesign med dekorativa balkar foto alternativ för en ljus lägenhet inredning med dekorativa balkar bild idén om en ljus vardagsrumsdesign med dekorativa balkar bild alternativ för en vacker sovrumsinredning med dekorativa balkar foto version av den ursprungliga köksinredningen med dekorativa balkar foto idén om en vacker lägenhet design med dekorativa balkar bild idén om den ursprungliga inredningen i vardagsrummet med dekorativa balkar foto alternativ för en ljus sovrumsinredning med dekorativa balkar bild tanken på en ljus köksinredning med dekorativa balkar bild version av den ursprungliga designen av lägenheten med dekorativa balkar foto alternativ för en vacker sovrumsinredning med dekorativa balkar bild tanken på vardagsrummets ursprungliga inredning med dekorativa balkar foto idé om en ljus köksdesign med dekorativa balkar foto alternativ för en vacker lägenhet inredning med dekorativa balkar bild alternativ för en ljus sovrum inredning med dekorativa balkar bild tanken på en vacker design av ett vardagsrum med dekorativa balkar foto tanken på den ursprungliga inredningen i köket med dekorativa balkar bild alternativ för en vacker lägenhet design med dekorativa balkar foto idé om en ljus inredning i en lägenhet med dekorativa balkar foto version av den ursprungliga sovrumsinredningen med dekorativa balkar bild version av den ursprungliga inredningen i vardagsrummet med dekorativa balkar foto tanken på en vacker köksdesign med dekorativa balkar bild tanken på ett ljust vardagsrum med dekorativa balkar foto alternativ för en vacker köksdesign med dekorativa balkar foto tanken på den ursprungliga inredningen av en lägenhet med dekorativa balkar bild idén om en vacker lägenhetinredning med dekorativa balkar foto idén om den ursprungliga designen av vardagsrummet med dekorativa balkar bild alternativ för en ljus köksinredning med dekorativa balkar foto idén om en vacker design av ett vardagsrum med dekorativa balkar bild idén om en vacker sovrumsinredning med dekorativa balkar bild alternativ för en ljus inredning i en lägenhet med dekorativa balkar foto

Previous Post
Japansk stil i interiören med en modern tolkning
Next Post
كيف تختار النمط المناسب لتصميم مطبخك