15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.bnter.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Oändliga efterbehandlingsmöjligheter: dekorativt gips på innerväggar

Under renoveringen agerar många av vana – de köper traditionella efterbehandlingsmaterial och i slutändan är de missnöjda med resultatet. Men oavsett hur mycket du ändrar papperstapeter eller målar, är det omöjligt att få den effekt som dekorativ gips på väggarna ger med dina egna händer. Detta är en chans att inte bara förvandla interiören, utan också att få dina vildaste drömmar att gå i uppfyllelse med din kreativitet. Det finns många avlastningsalternativ som erhålls med en blandning för väggdekoration, med vilken du kan måla hela paneler med en rulle och en spatel. Efter att ha bekantat dig med grunderna i teknik och fått lite övning på kontrollytan är det enkelt att skapa unik inredning i korridoren eller vardagsrummet..

en variant av en vacker fasad av ett rum med dekorativt gips

En så stor fjäril på väggen kommer inte att förbises.

tanken på ovanlig design av en lägenhet med dekorativt gips

Även de enklaste slag med en spatel kommer att se ut som ett konstverk som ett resultat.

tanken på en ljus rumsinredning med dekorativt gips

Färgens harmoni i rummet kommer att ladda dig med endast positiv energi.

Vad behövs för DIY dekorativt gips?

För dekorativt gips behöver du en speciell torr blandning, men du kan göra något ovanligt av vanligt kitt med fyllmedel och pigment. Efter att ha bemästrat hur basen appliceras och strukturen “barkbagge” eller annat mönster bildas kan du göra intressanta mönster i enlighet med designidén. Gör-det-själv-spackelinredning kommer att spara pengar och dölja mindre beläggningsdefekter. Oavsett val, gips klassificeras som:

 • interiör;
 • främre.

Båda sorterna är lämpliga för att effektivt dekorera lägenhetsväggar med gips. Men en fasadblandning som är resistent mot förstörelse kan ha kemiska komponenter som allergiker är känsliga för. Därför är det viktigt att noggrant studera instruktionerna och se kompositionen innan du köper.

Interiör (för inredning) gips produceras på olika sätt:

 1. Silikat.
 2. Mineral.
 3. Akryl.
 4. Polymer.
 5. Silikat-latex (med silikon).

Var och en har sina egna texturalternativ, till exempel “fleece” eller “barkbagge”. Om du vill arbeta med en upprepande lättnad måste du köpa speciella munstycken till valsen, som klämmer ut en speciell rustik bakgrund på väggen. Gips kan användas för att ”skulptera” konstnärliga paneler, men det sätter sig snabbt så att de fungerar snabbt och självsäkert.

variant av den ursprungliga stilen på lägenheten med dekorativt gips

Denna metod för väggdekoration är hållbar, gips kan tjäna i årtionden.

idé om en ovanlig fasad av en lägenhet med dekorativt gips

Denna typ av väggdekoration kommer säkert att väcka gästernas intresse.

Varje sort appliceras och formas på ett speciellt sätt, vissa ytor kan dessutom målas. Den dyraste är venetiansk gips, den appliceras i lager och skapar dekorativa “marmorerade” väggar med egna händer. För sådant arbete behöver du en professionell som äger tekniken, och ytan kräver ytterligare behandling med inre vax. Men du kan förbereda grunden enligt alla regler och sedan bjuda in en specialist – det här är mycket mer ekonomiskt än att anställa ett helt team av efterbehandlare.

Pastan tillagas strikt i enlighet med receptet som beskrivs på förpackningen. Detta säkerställer optimal konsistens, beläggningstjocklek och torktid. Annars kommer lösningen att ställas in för snabbt, det önskade mönstret fungerar inte. Du kan kontrollera resultaten i ett litet område..

Väggdekor av texturerat eller dekorativt gips appliceras med en spatel på den förberedda basen, utjämning med en flottör, men utan mycket ansträngning, annars kan du “dra” den. Olika mönster skapas från samma komposition om du använder rätt verktyg eller textur. Till exempel applicering av skrynklig folie, lönnlöv eller fuskpäls på murbruk gör det enkelt att skapa en spektakulär faner..

alternativ för en vacker rumsstil med dekorativt gips

Väggar i ljus senapsfärg kommer bara att ge ett leende

version av den ursprungliga inredningen i lägenheten med dekorativt gips

Texturerat gips med ett mönster kommer att komplettera det inre av rummet

tanken på en ljus rumsdesign med dekorativt gips

En mängd olika typer och färger gör det möjligt att göra rummet perfekt

Flerstegsprocessen med att dekorera väggar med gör-det-själv-spackel innefattar följande steg:

 • arbetsplanering;
 • inköp av material och verktyg;
 • beredning av rummets ytor (rengöring från tapeter eller annan instabil beläggning);
 • skapa en startbas;
 • applicering av gips;
 • slutdekoration eller målning.

Med möjligheterna till dekorativt gips är det enkelt att skapa en exklusiv inredning som inte kan upprepas av någon från den inre kretsen. Men att skapa något nytt är bättre utifrån vad som har testats i praktiken genom åren. Idag produceras färdiga och torra blandningar, men det föreslås att använda gips eller kitt, som också är lämpliga för att skapa en magnifik relief.

idé om den ursprungliga inredningen i lägenheten med dekorativt gips

Detta sätt att avsluta kommer att vara i perfekt harmoni med möblerna.

alternativ för en ljus rumsdesign med dekorativt gips

En utmärkt lösning skulle vara att dekorera väggar och öppen spis med dekorativt gips.

Fördelar med dekorativt gips från kitt

I flera rum är det enklast att skapa inredning med ett gips med egna händer, och du får en annan lättnad (arbeta med olika verktyg). Även med hjälp av en konventionell efterbehandlingsblandning kan sedan olika ytor erhållas..

För mer variation tillsätts ett pigment eller “färg” till blandningen. Det är nödvändigt att observera proportionen så att skuggan inte ändras på olika ytor..

Varje typ av rullmunstycke ger sitt eget mönster med lätt tryck. Det finns också verktyg för strikta geometriska linjer, som kommer att behövas för att rama in en konstpanel, fresker eller mosaik, som på bilden..

Den strukturerade ytan behöver inte rekommendationer och reklam, titta bara på exemplen i interiören. Ingen tapet eller färg kan ge denna effekt..

Underbar väggdekor med resistent gips:

 • till mekanisk förstörelse;
 • temperatur sjunker;
 • fluktuationer i luftfuktighet.

Denna beläggning “andas”, det vill säga den absorberar överflödig fukt och avdunstar sedan gradvis om väggen inte är täckt med lack eller vax. Utmärkt ljudisolering och brandmotstånd – ytterligare “bonusar” för väggdekor med gips med egna händer.

Gips för inredning är inkluderat i listan över miljövänliga material, det avger inte skadliga ångor. Inte bara färgämnen läggs till den färdiga pastan, utan också strukturella inneslutningar för att få nya finish:

 • tygfibrer;
 • siktad skalbergsmula;
 • små stenar;
 • grov flodsand.

variant av en ovanlig fasad av ett rum med dekorativt gips

Lampor på väggen skapar nya linjer

tanken på en vacker stil i en lägenhet med dekorativt gips

Dekorativt gips i köket skulle vara en bra lösning. Det är hållbart och är inte rädd för höga temperaturer

variant av en ovanlig fasad av en lägenhet med dekorativt gips

Grov finish kommer att ge rummet en speciell atmosfär

Ett annat plus är dess tillgänglighet. Lyxig inredning av texturerat kitt kommer att se ut som en dyr reparation efter applicering och målning. Om så önskas kan intrycket förstärkas genom att täcka det med lack, som produceras med olika reflekterande egenskaper:

 1. Matt.
 2. Halvmatt.
 3. Glansigt (maximal glans).

Dekorativ gips har hög vidhäftning (vidhäftning till basen), efter härdning är det svårt att ta bort det. Om det inte finns någon önskan att jämna ut ytan på luftbetong eller tegel, appliceras en blandning av dekorativt gips direkt efter den första behandlingen med en primer.

Den strukturerade ytan kommer att hålla i många år utan att förlora sin estetik. Om så önskas är det möjligt att uppdatera panelen genom att måla. Det finns också okonventionella metoder för att måla en yta med en relief, till exempel med en skrynklig duk på en rulle – luckor skapas. Blandningens plasticitet och tillgängligheten av färdiga munstycken på rullen är ett nöje att arbeta.

Möjligheterna på den moderna marknaden är nästan oändliga för att erbjuda konsumenterna många intressanta alternativ för väggdekor med kitt eller texturerat gips.

idén om en vacker rumsstil med dekorativt gips

Varje typ av gips har sin egen appliceringsmetod.

alternativ för en ljus inredning i ett rum med dekorativt gips

Venetiansk gips kommer att fördjupa dig i ett tillstånd av lugn

TABELL

Blanda basen

Yttextur

1.

Mineral Ceresit CT 35

Barkbagge

2.

Polymer Ceresit CT 77

Mosaik

3.

Mineral Ceresit CT 137

Sten

4.

Akryl “Ceresit CT 60, 63, 64”

Pebble, sorter av barkbagge

5.

Silikat-latex “Ceresit CT 175”

Alternativ för barkbagge, stenstruktur

6.

Cement “Master”

Fleece eller lamm

7.

Optimist-Elite

“Venetianskt gips” (marmorerat)

åtta.

Akryl “Capital”

Pälskappa

Receptet för beredning av dekorativt gips från kitt

Obs: Vissa baser kan också ge nya ytvariationer vid blandning, men det kan vara svårt att få rätt proportioner..

På gipsskivans sömmar används en primer med maximal penetration eller det torra pulvret späds ut med PVA bygglim.

Baserat på byggnadsblandningen kan du förbereda olika kompositioner för dekoration med kitt.

Det vanligaste receptet består av 3 ingredienser;

 • vatten;
 • PVA -lim;
 • gipsbas med tillsatser.

Detta knådas med en konstruktionsblandare i en behållare med lämplig volym. Efter upplösning av det torra pulvret i vatten, tillsätt lim för att få en plastpasta med konsistensen av gräddfil. Du måste arbeta direkt efter att du har förberett blandningen så att den inte fryser i hinken. Sträcker gipset med en bred spatel längs väggen, de arbetar med en rulle med mallmunstycken, som på bilden.

En effektiv konsistens kräver en dyrare bas, som framställs med hjälp av importerade ytblandningar “Knauf” och andra företag. De appliceras över en torkad primer på en plan yta och arbetar med ett litet lager dekorativt gips på väggarna i inredningen..

tanken på den ursprungliga designen av en lägenhet med dekorativt gips

Ritningar på väggen kompletterar inredningen perfekt

variant av den ursprungliga fasaden på lägenheten med dekorativt gips

Typerna av gips är helt olika.

tanken på en vacker rumsdesign med dekorativt gips

Kombinationen med en flexibel sten kommer att vara en utmärkt lösning för en mängd olika interiörer

Blandningen bör innehålla:

 • vatten;
 • 3 delar siktad flodsand;
 • 3 delar fint torrt gipsspackel med elastiska tillsatser;
 • 1 del polymer kitt.

Först blandas alla torra komponenter och späds sedan ut i en behållare med en konstruktionsblandare.

Inredningen med kitt på väggarna görs också enligt en annan princip – en blandning med vilken du kan skapa en texturerad beläggning:

 • vatten;
 • torr blandning “Satengips”;
 • akrylbaserad primer för djup penetration.

Först späds primern med vatten i förhållandet 2: 1, sedan införs en torr komponent, allt detta blandas med en konstruktionsblandare tills en krämig pasta erhålls. De arbetar med det på en förberedd startyta och skapar “flytande” mönster. De sätter sig snabbt och lämnar en spektakulär konsistens, som dessutom kan målas över med en fluffig rulle eller spray från en sprutpistol..

idé om en ovanlig stil i en lägenhet med dekorativt gips

Den präglade ritningen på väggen kommer att fånga alla gäster

idé om den ursprungliga inredningen i ett rum med dekorativt gips

Sortimentet är enormt. Det finns något för alla

Möjligheter till dekorativt gips

Uppenbarligen finns det många alternativ för beläggningar. Experter rekommenderar att du ser över katalogerna, där det är lättare att välja den väggyta du gillar med hjälp av prover. Men det är också viktigt att utvärdera dina förmågor – för att få en komplex lättnad behöver du lite erfarenhet av en spatel, murslev och rull..

Det är bra när det finns rutiner för att putsa, då är metoden för att utföra denna eller den dekorativa beläggningen mycket lättare att bemästra. Till exempel en “barkbagge” behöver du hårda granulat och arbeta med en spatel i vissa riktningar – ner, kaotiskt eller åt sidorna. Detta kommer att ge olika lindringsalternativ. Den flytande pastan är modellerad med en rulle med olika fästen.

Om du har lite erfarenhet är det enklaste sättet att arbeta med stencilvalsar, som själva klämmer ut ett visst mönster under utvecklingen. Men du måste också arbeta försiktigt med dem och utföra rörelser i en viss riktning för att inte störa periodiciteten hos den resulterande prydnaden..

alternativ för en ljus lägenhetsdesign med dekorativt gips

Grov yta kommer att se ovanlig ut

idé om en ovanlig fasad av ett rum med dekorativt gips

Olika tillämpningar kommer att ge lust till inredningen

en variant av en vacker stil i en lägenhet med dekorativt gips

Invecklade mönster med druvblad kommer att inspirera

Du kan “skulptera” mästerverk med vad som helst, även med fingrarna, skulptera vinstockar eller fantastiska blommor från gips.

Att rotera en murslev eller annat platt verktyg kan skapa spektakulära cirklar på väggytan.

Små cirklar kan enkelt kompletteras med några drag för att bilda rosor eller andra bilder.

Vissa mästare skapar sina paneler med hjälp av “knop” av texturerat tyg. Efter att ha provat vilka “utskrifter” som finns kvar av olika grova material kan du “rita” hela volymetriska basreliefer på en grund..

Experter använder också:

 • spatlar av olika storlekar;
 • platta elastiska band med lockiga slitsar (rita en trädstam);
 • konstruktionsflottor (släta och grova);
 • kolvar (rita cirklar);
 • sandpapper;
 • munstycken av konstpäls;
 • naturliga och syntetiska svampar;
 • breda och grova borstar, kvastar och hårda borstar.

tanken på en vacker rumsinredning med dekorativt gips

Det invecklade präglade mönstret på väggen blir centrum för uppmärksamhet i rummet.

variant av en ljus fasad av en lägenhet med dekorativt gips

Väggdekoration kommer att se bra ut i alla rum

Innan du putsar väggen måste du ta ut allt från rummet och täcka golven om de är efter reparation. Detta är nödvändigt så att torr uppslamning och klumpar av pasta inte lägger sig på alla föremål. Resterna av tapeter och gammalt sönderfallande kitt tas bort från väggarna.

Efter att ha fyllt sprickorna och förberedelserna kan du arbeta med dekorativt gips. Efter avslutad process kontrolleras vertikal och horisontell för att utesluta defekter som är mest märkbara med sidobelysning..

Du kan också behärska tvätt- och torrborstmetoden, använda färg, vax eller lack. Om du har lust att behärska sådan teknik, se masterklassen på videon.

Video: Dekorativ gips

50 foton på exempel på väggdekorationer med dekorativt gips:

alternativ för en vacker fasad av ett rum med dekorativ gipsbild idé om ovanlig design av en lägenhet med dekorativt gipsfoto version av rummets ursprungliga stil med dekorativ gipsbild idé om en ljus inredning i en lägenhet med dekorativt gipsfoto alternativ för en ljus fasad i ett rum med dekorativt gipsfoto tanken på en vacker lägenhetsdesign med dekorativ gipsbild idé om en ovanlig inredning i en lägenhet med dekorativt gipsfoto idé om den ursprungliga fasaden av ett rum med dekorativt gipsfoto alternativ för en ljus stil i en lägenhet med dekorativ gipsbild tanken på en vacker rumsdesign med dekorativ gipsbild alternativ för en ovanlig lägenhetinredning med dekorativt gipsfoto tanken på en ljus rumsdesign med dekorativt gipsfoto version av den ursprungliga stilen på lägenheten med dekorativ gipsbild idé om en vacker inredning i en lägenhet med dekorativt gipsfoto variant av en ovanlig fasad av ett rum med dekorativ gipsbild tanken på den ursprungliga designen av ett rum med dekorativ gipsbild tanken på en vacker fasad av en lägenhet med dekorativ gipsbild alternativ för en ljus stil i ett rum med dekorativt gipsfoto variant av den ovanliga stilen i rummet med dekorativ gipsbild idé om den ursprungliga inredningen i lägenheten med dekorativt gipsfoto alternativ för en vacker rumsdesign med dekorativt gipsfoto tanken på en ljus fasad av en lägenhet med dekorativ gipsbild alternativ för en vacker lägenhetsdesign med dekorativt gipsfoto tanken på en ljus fasad i ett rum med dekorativ gipsbild tanken på en ljus rumsdesign med dekorativ gipsbild version av lägenhetens ursprungliga stil med dekorativt gipsfoto version av en vacker fasad av en lägenhet med dekorativ gipsbild idé om en ovanlig rumsinredning med dekorativt gipsfoto idé om en ljus stil i en lägenhet med dekorativt gipsfoto version av den ursprungliga fasaden av rummet med dekorativ gipsbild tanken på ett vackert inredningsrum med dekorativ gipsbild alternativ för en ovanlig design av en lägenhet med dekorativt gipsfoto idé om en ljus stil i ett rum med dekorativt gipsfoto alternativ för en ovanlig design av en lägenhet med dekorativ gipsbild tanken på den ursprungliga fasaden av ett rum med dekorativ gipsbild alternativ för en vacker inredning i en lägenhet med dekorativt gipsfoto version av den ursprungliga designen av rummet med dekorativt gipsfoto idé om en ovanlig inredning i en lägenhet med dekorativ gipsbild tanken på den ovanliga fasaden i ett rum med dekorativ gipsbild idé om den ursprungliga stilen på en lägenhet med dekorativt gipsfoto alternativ för en ljus rumsdesign med dekorativ gipsbild idé om en ovanlig stil i en lägenhet med dekorativ gipsbild alternativ för en vacker rumsdesign med dekorativ gipsbild version av rummets ursprungliga stil med dekorativt gipsfoto tanken på det ovanliga interiören i ett rum med dekorativ gipsbild alternativ för en ljus inredning i ett rum med dekorativ gipsbild idé om en ovanlig fasad av en lägenhet med dekorativt gipsfoto idé om en vacker inredning i ett rum med dekorativt gipsfoto tanken på en vacker lägenhetsdesign med dekorativt gipsfoto idé om en ljus inredning i ett rum med dekorativt gipsfoto

Previous Post
Design av korridoren i lägenheten, färgschema, val av vägg- och golvbeläggningar
Next Post
تصميم غرفة معيشة ومطبخ مع نافذة كبيرة: تخطيط وتقسيم المناطق