15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.bnter.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Liten sovrumsdesign: sätt att öka utrymmet, moderna designlösningar

Att inreda ett sovrum kräver alltid ett seriöst tillvägagångssätt, eftersom det är i detta rum som en person måste vila, slappna av, få styrka. Det är särskilt svårt att planera allt med ett litet område. Det är nödvändigt att noggrant planera placeringen av möbler, funktionellt använda varje centimeter av området, så designen av ett litet sovrum tar mycket tid.

sovrumsdesign med fototapet

Enligt psykologiska tester påverkar det vi ser och känner innan vi ska sova starkt dess kvalitet..

Fördelar och nackdelar med små sovrum

Ofta är ägarna till standardlägenheter missnöjda med layout och yta. Små sovrum har ofta smala fönster, lågt i tak och en obekvämt placerad entré. Men var inte upprörd: designers hävdar att det är mycket lättare att designa ett bekvämt och mysigt sovrum i ett litet sovrum.. 

blommig sovrumsdesign

Det viktigaste är att tänka noga på layout, belysning, designfunktioner.

Samtidigt gillar många specialister att utveckla just designen av små sovrum, så denna process är alltid intressant, det kräver utveckling av nya idéer och kreativitet. Även i det minsta rummet kan du enkelt placera ett sovrum, tilldela lagringsutrymme och ibland kan du fortfarande organisera en kompakt arbetsplats.

design av små sovrum

För att visuellt öka utrymmet finns det en hel uppsättning metoder som kommer att diskuteras i detalj nedan..

Medel för visuell förstoring av rymden

Det finns flera av de mest effektiva sätten att visuellt öka ytan på ett litet sovrum..

Reflekterande ytor

En spegel anses vara en assistent för att lösa detta problem. En stor spegel placerad på väggen eller inbyggd i skåpdörrens framsida skapar volym. Samtidigt är det bättre att placera reflekterande ytor mitt emot fönstret så att de reflekterar naturligt ljus. Om speglar av någon anledning inte kan användas, kan de ersättas med andra reflekterande beläggningar: glansiga möbler, glasmålningar, paneler. 

garderob med speglar i sovrummet

Glas kommer aldrig att överbelasta utrymmet, göra rummet ljusare, mer.

Inte bara möbler eller inredning utan även ytbehandlingar kan reflektera ljus. Glansig färg började appliceras ganska ofta. När den appliceras på väggar reflekterar den ljusstrålar, men det rekommenderas inte att använda för ljusa och mättade färger: det orsakar trötthet, tillåter inte hjärnan att slappna av. Villkoret för att applicera en sådan beläggning är perfekt plana väggar. Alla oegentligheter, gropar kommer att sticka ut ännu mer under glansen.

blanka väggar i sovrummet

Utrymmet kan visuellt förstoras med glansiga sträcktak. Speciellt om belysningen är rätt.

Tapet

Tapeter med ett uttalat perspektiv kan bli en assistent för att visuellt öka utrymmet. Tillverkare erbjuder ett stort urval av liknande tapeter i olika stilar, till olika priser. Sådana beläggningar har bilder av landskap, byggnader, stadspanoramer. Det bör genast noteras att sådana tapeter bara kan användas för en vägg, annars blir sovrummet överbelastat med ljusa färger. Dessutom ska det inte vara den smalaste väggen.. 

fototapeter i sovrummet

Med en liknande design kommer sovrummet att se ännu smalare och längre ut..

Inte bara med hjälp av fotopapper är det möjligt att visuellt utöka utrymmet. Randig tapet kommer att göra. En horisontell prydnad kommer att öka rummets bredd och en vertikal – i höjd. Men ett onödigt stort och ljust mönster bör undvikas..

Rätt belysning

Belysning spelar en stor roll i utformningen av ett litet sovrum. Den klassiska versionen i form av en ljus central ljuskrona är inte alltid rätt beslut. Med detta val blir det svårt att göra rummet funktionellt och bekvämt.. 

sovrumsbelysning design

Av denna anledning rekommenderas att man bygger en områdesbelysningsplan..

Kombination med balkong

Layouten anses framgångsrik om det finns en utgång till balkongen. Den kan användas för att öka utrymmet. Det kommer också att vara möjligt att installera möbler på balkongen. Dessutom blir det mycket mer dagsljus..

sovrum med balkong

I ett litet rum är det mycket lättare att skapa ett mysigt bo där alla kommer att sträva efter att koppla av efter en hård dag i sällskap med en älskad..

Välja ett färgschema

Sovrummet är för avkoppling. Därför bör färgschemat vara lugnt. Som regel bidrar ljusa färger till den visuella ökningen av utrymmet. Det bästa valet skulle vara nyanser av vitt och beige.. 

sovrum i beige färger

Men begränsa dig inte till bara dessa färger..

Alla färger är kända för att ha varma och kalla nyanser. Designers rekommenderar att du använder varma nyanser om fönstren i rummet vetter mot norr och kallt, om söderut..

Men om du uteslutande använder ljusa nyanser i utformningen av ett litet sovrum, blir interiören tråkig. Därför bör du definitivt lägga till ljusa accenter till atmosfären. Exempel kan ses på bilderna nedan..

litet sovrum för ett par

Markerad kan vara en vägg i sängens huvud, matta eller överkast.

Praktiska kombinationer

Många människor vill inte använda ljusa färger i sina mönster, eftersom de tycker att det är opraktiskt. Ingen vill spendera mycket tid på att städa sina sovrum. Därför kan du använda andra tekniker för att visuellt öka utrymmet. Några exempel visas på bilden..

sovrumsinredning i mörka färger

På grund av det lilla utrymmet i ett litet sovrum måste mängden möbler för det minimeras..

Låt dig inte skrämmas av den röda färgen i det inre av ett litet sovrum. Scarlet nyanser kan späda designen, lägga till unikhet i interiören, och med rätt arrangemang av accenter kommer färgen inte att irritera ögat.

Marsalas mättade färg ser bra ut. Den är lämplig för gardiner, överkast, mjukt golv.

Bilden visar exempel på organiska kombinationer av ljusa pastellfärger och rika ljusa färger..

sovrumsdesign i ljusgrön färg

Varma nyanser används bäst i ett sovrum med fönster i norr, kalla nyanser kommer att svalna något i söderläge.

Definierar stil

Vid utformningen av ett litet sovrum upptar en speciell plats valet av stil, vilket kan säga mycket om ägaren av rummet. Innan du börjar arbeta med designen och välja möbler, bör du därför bestämma stilen..

sovrum i engelsk stil

Rummets stil kan berätta mycket om dess ägare..

Följande tabell ger en beskrivning av stilarna.

Stil Beskrivning
Minimalism En av de vanligaste sovrumsstilarna. Från möbler räcker det att installera en säng, skänk, byrå. Stilen präglas av tydliga korrekta linjer, en minimal uppsättning eller ingen dekor alls. Färgerna väljs lugna, även accenten ska inte vara en ljus färg.
Klassisk Möblerna i klassisk stil kännetecknas av graciösa lakoniska former. I detta fall måste materialet i möbler och textilier vara naturligt. Det är bättre att välja sidentyger. Skulpturer, speglar i originalramar, målningar eller paneler kan väljas som accent..
Japanska Stilen är något nära minimalism med inslag av japansk kultur. I interiören kan du använda olika skärmar, partitioner och andra föremål i japansk stil..

Val av möbler

Nästa steg i att dekorera inredningen i ett litet sovrum är valet av möbler. Ofta förvirrar ett litet område ägare och verkar vara ett oöverstigligt hinder när man väljer högkvalitativa och vackra möbler. Designers rekommenderar att du först och främst uppmärksammar möbler utan ben.. 

blå sovrum design

Sådana föremål kan visuellt öka ytan, göra taket högre.

Det är bättre att placera accenter i omedelbar närhet av sängen. En utmärkt lösning skulle vara en designer sänggavel. När du utformar interiören i små rum bör du också överväga några tips:

  • Kombinera sängbord med hyllor;
  • Hyllor kan vara antingen öppna eller stängda;
  • Fasaderna på den skjutbara garderoben kan ha spegelinsatser eller är helt gjorda av spegelbeläggning;
  • Lådor kan byggas in i sängen för förvaring av saker.

När du ordnar möbler, bestäm först kompositionens centrum. För ett sovrum kommer detta att vara en säng.. 

sovrumsdesign i klassisk stil

I mitten är det absolut nödvändigt att lämna ledigt utrymme för att lindra den allmänna situationen..

Om det är beslutat att installera sängbord, bör de inte vara höga.

Följ noga valet av kontrasterande färger för väggar och möbler. Nyanser ska vara harmoniska. Det rekommenderas inte att använda färgglada textilier i designen, det gör rummet löjligt.

Moderna tillverkare erbjuder ett brett utbud av funktionella kompakta möbler i olika stilar och storlekar. Du kan också göra skräddarsydda möbler enligt dina parametrar. Modulära möbler kommer att vara ett utmärkt val för inredningen i ett litet sovrum. Objekt, om det behövs, kan enkelt flyttas mellan varandra.

ljus tapet i sovrummet

Om det behövs sängbord bör de inte vara mycket högre än själva sängen..

Skapa ett arbetsområde

I små lägenheter är det ibland nödvändigt att kombinera flera funktionsområden i ett rum. Att skapa en arbetsplats anses vara särskilt efterfrågat. Som regel räcker det med ett bord, en stol och den utrustning som behövs för arbetet för att organisera det..

vitt brunt sovrum

I ett litet rum är harmoni mycket viktigt, annars fungerar inte komforten.

Bordet kan helt ersätta den ökade ytan på fönsterbrädan. Dessutom kan en hopfällbar bordsskiva monteras bredvid fönstret. Denna lösning kommer betydligt att spara ett redan litet utrymme..

Du kommer definitivt att behöva tänka på belysning för detta område.. 

snygg design av ett litet sovrum

Det är lämpligt att det sträcker sig specifikt till arbetsplatsen och inte stör till exempel någon som redan sover på sängen..

Fönsterlös rumsdesign

Det finns tillfällen då sovrummet är en del av ett annat rum. I sådana situationer är det sovzonen som visar sig vara utan fönster och naturligtvis utan naturligt ljus. Att designa ett så litet sovrum kan ibland vara svårt. Men designers har i sin arsenal flera sätt som gör att även ett sådant hörn kan göras lätt och mysigt..

sovrumsdesign utan fönster

Det finns flera sätt att glömma att det inte finns naturligt ljus i sovrummet..

  1. Ett falskt fönster är en original och mycket effektiv metod för att lösa detta problem. En inredning som liknar en fönsterram fästs på väggen, och inuti den kan det finnas fototapeter, speglar, familjefoton. Omkring ramens omkrets lanseras belysning, du kan använda en LED-remsa eller inbyggda strålkastare.
  2. Glasavdelaren hjälper till att upprätthålla interiörens integritet. Dessutom är det inte nödvändigt att använda ett genomskinligt material. Det kan vara matt material eller glas med en prydnad, som visas på bilden. Naturligt ljus passerar genom det och sovrummet förblir starkt..
  3. Skjutdörrar är en utmärkt funktionell lösning för små lägenheter. Dessutom kan de också vara gjorda av glas. En sådan designdesign av rummet gör det möjligt att vid behov skilja sovplatsen från det gemensamma rummet. Och på dagtid kommer allt att se likadant ut. Till exempel hur stort vardagsrum.

beige toner i sovrummet

Det bör komma ihåg att när du utformar ett rum utan fönster bör belysning inta huvudplatsen..

Belysningen måste placeras på flera nivåer. Det är värt att noggrant närma sig valet av själva glödlamporna. Det är bättre att välja de som ger varmt ljus, det kommer att göra rummet mer bekvämt..

sovrum utan fönster

I vilket fall som helst är taket i sådana rum bättre att vara solidt..

Barnrum

Experter erbjuder många idéer för design av små sovrum för barn. De största svårigheterna finns här. Som regel uppstår de när alla möbler som behövs för barnet finns. Detta ska vara en sovplats, en garderob, ett skrivbord och en lekplats.. 

sovrumsdesign för en tonåring

Du bör välja de mest pålitliga och funktionella möblerna..

Moderna tillverkare erbjuder ett stort urval av flernivåmöbler. Bilden visar flera exempel. En sovplats kan placeras i den övre delen och ett arbetsbord i den nedre delen. Stegen kan emellertid mycket väl vara infällbara strukturer för förvaring av saker. Om det finns två barn kan du välja en funktionell, med ett stort antal garderober och lådor, en våningssäng.

För barnrum rekommenderas det inte att använda fällbara bord, som hos vuxna. Det är inte alltid säkert för små barn. Men för tonåringar är denna metod ganska lämplig..

barnsäng i sovrummet

I barnväggar kan väggarna delas in i två delar efter färg: längst ner finns en mer mättad ton och överst – ljus och känslig.

Detta tillvägagångssätt gör att du kan behålla rummet i sin ursprungliga form längre.

Många tror att det inte är värt att ägna särskild uppmärksamhet åt utformningen av sovrummet. När allt kommer omkring så sover en person bara och det är det. Denna åsikt är mer än felaktig. När allt kommer omkring är det här platsen där en person ska vila, koppla av. 

rockstil sovrum

Det är här varje ny dag börjar.

Deras humör beror till stor del på den miljö där människor vaknar. Även om utrymmet är litet bör du inte vara likgiltig mot interiören. Även på några kvadratmeter kan du skapa ett funktionellt och modernt rum som kommer att glädja sina ägare..

enkelsäng i sovrummet

Lyckan är trots allt inte i kvadratmeter, utan i auran som svävar där.

VIDEO: Flera originaldesignidéer för ett litet sovrum.

50 designidéer för ett litet sovrum:

ljus sovrum design vitblått sovrum litet sovrum med dubbelsäng litet sovrum med svart säng litet sovrum med svarta möbler design av små sovrum inredning i litet sovrum litet sovrum med stor säng inredning litet sovrum design av små sovrum design av ett litet sovrum foto design av ett litet sovrum i lila färg modern liten sovrumsdesign lila sovrum design lila design av små sovrum design av ett litet sovrum för ett par design av ett litet sovrum med en nisch design av ett litet sovrum foto himmelssäng i litet sovrum design av ett litet sovrum ljusgrönt design av ett litet sovrum för en tjej design av ett litet sovrum i vita och blå färger blå sovrumsdesign blå gardiner litet sovrum design med speglar design av ett litet sovrum i blått design av ett litet sovrum med inredning klassisk design av ett litet sovrum snygg design av ett litet sovrum litet sovrum design med bruna möbler vacker design av ett litet sovrum design av små sovrum design av ett litet sovrum med en säng design av ett litet sovrum vitblått design av ett litet sovrum av feng shui design av ett litet sovrumsmöbelarrangemang mysig design av ett litet sovrum design av ett litet smalt sovrum design av ett litet sovrum med sängbord design av ett litet sovrum Provence litet sovrum design säng vid fönstret modern liten sovrumsdesign tapeter för små sovrum söt liten sovrumsdesign design av ett litet sovrum modernt enkel liten sovrumsdesign snygg design av ett litet sovrum lyxig liten sovrumsdesign litet sovrum design säng mot väggen design av ett litet sovrum i vitt litet sovrum design shabby chic

Previous Post
DIY julkransidéer
Next Post
اختيار الستائر لغرفة النوم: 75 فكرة تصميم