15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.bnter.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Hur man korrekt dekorerar ditt akvarium

Många vill ha ett husdjur, men av någon anledning har de inte råd med en katt, hund eller ens en hamster. I det här fallet är fisk ett utmärkt alternativ. Om du tillhör denna kategori och inte har något emot en hemsjö med fisk, kommer du att vilja dekorera den. Och den här verksamheten är inte så enkel som den verkar. Om du inte vet hur du dekorerar ett akvarium, hjälper vi dig med detta..

LED -belysning ovanför det rektangulära akvariet

Ett vackert utformat akvarium blir det centrala dekorationselementet i det inre av rummet.

DIY akvariedekoration

Realistisk simulering av det landliga landskapet i hemmakvariet

Flera viktiga faktorer

Innan du börjar arbeta, studera vad hela akvariet är, hur du sköter det på rätt sätt och hur du ordnar det korrekt. Till att börja med är det värt att förstå att vi har att göra med ett helt ekosystem som visas i minimalistiska dimensioner. Dessutom är vi intresserade av designsidan av frågan, så du måste närma dig frågan från olika vinklar..

Levande fisk i ett hemakvarium

Fisk är mycket krävande både för miljöförhållanden och för sina grannar.

Tänk på flera viktiga faktorer när du inreder:

Accent Olika sorter
Typ av akvarium Marin, flod
Skålform Rund, rektangulär, konvex, fyrkantig
Landskapstyp Naturligt, konstgjort
Sammansättningsform Konvex, konkav, rektangulär, triangulär.

Vacker undervattensvärld med koraller

Belysning spelar en viktig roll i akvariedesign

Det är nödvändigt att lägga vikt på dessa faktorer, liksom på de befintliga sorterna när du arbetar. Vi måste återvända till dem, så det är värt att överväga dem i detalj och ta reda på funktionerna..

Typ av akvarium

Det finns två huvudvarianter: hav och flod. Detta är en mycket viktig faktor. Det påverkar valet av invånare, växter, dekorationer och till och med vatten..

Viktig! Havsvatten behövs för att fylla ett marint akvarium.

Komplexiteten i innehållet i ett sådant system ligger i komplexiteten i dess fyllning. Det är inte lätt att hitta havsvatten till försäljning, och havet är inte alltid i närheten. Av denna anledning är sådana system inte populära, men de finns fortfarande..

I detta fall väljs dekorationerna på lämpligt sätt. Det finns många underbara saltvattenfiskar som är lämpliga för hemlivet. De är en bra dekoration i sig, men ändå bör tomheten diversifieras..

Stenar av olika former i botten av akvariet

Harmonisk design som påminner om en japansk stenhage

Den vanligaste dekorationen är barriärrevet. Det kan vara både naturligt och konstgjort. Det senare är vanligare, eftersom det är lättare att ta hand om och organisera. Du behöver bara köpa en sådan dekoration och installera längs akvariets bakvägg..

Floden ger mer utrymme för kreativitet, är lätt att ta hand om och organisera. Här kan du använda regnvatten, destillerat vatten eller till och med kranvatten (men var noga med att stå det innan du använder det).

Skålform

Denna faktor påverkar i större utsträckning valet av kompositionsform och design i allmänhet. Från skolans fysikkurs vet vi att glas kan snedvrida en bild. Och ju mer glaset är krökt, desto större blir deformationen. Var därför noga med att uppmärksamma skålens form och se det resulterande konstverket från olika vinklar..

Litet fyrkantigt akvarium på skrivbordet

När du väljer en akvariedesign måste du ta hänsyn till rummets stil.

De mest populära är rektangulära skålar. De är lätta att rengöra, installera, dekorera och montera utrustning. Dessutom har de ett lägre pris än andra sorter. En sådan skål snedvrider praktiskt taget inte bilden, så du kan säkert välja vilken typ av komposition som helst.

Akvarium med rektangulär botten i vardagsrummet

Rektangulära akvarier är de billigaste, och bilden förvrängs inte i dem.

Kvadrater har liknande egenskaper. Det finns dock en liten snedvridning på grund av skålens identiska kanter, så en rektangulär jämn struktur av designen fungerar inte i detta fall..

Konvex är en rektangulär skål med en böjd frontvägg. Förgrunden deformeras därefter. Konvexa eller konkava konstruktioner matchas till sådana skålar..

Panoramakvarium med konvext betraktningsglas

Akvarier med ett konvext framglas kallas panoramautsikt och har en spektakulär utsikt.

Runt akvarium i vardagsrummets inre

Ett litet runt akvarium passar perfekt på ett sängbord nära en soffa eller säng

Du måste vara försiktig med runda former. I allmänhet är de inte populära eftersom de är svåra att rengöra och dekorera. De är också små i storlek. I detta fall skulle ett enda smycke vara det bästa valet..

Sammansättningsform

Nu direkt på frågan om att skapa en konstruktion, som vi berörde ovan. Det finns fyra huvudtyper av kompositioner, vars skillnader påverkar deras kompatibilitet med akvariets form:

  1. Konvex. Har större och mindre föremål i kompositionen. Dess särdrag ligger i det faktum att stora element visas i mitten eller på bakväggen. Dessutom används flera stora element här, som kommer att ligga på samma nivå. Sedan ordnas föremålen i minskande storlek och bygger kompositionen från mitten till framväggen..
  2. Konkav. Platsprincipen är motsatsen till den föregående. Volymetriska element placeras längs periferin, storleken på nästa minskar gradvis mot mitten. Se i så fall till att dekorationerna inte överlappar varandra..
  3. Triangulär. Platsprincipen liknar det första alternativet. I det här fallet är det nödvändigt att hitta den högsta referenspunkten och skapa en struktur från den. Så välj det högsta smycket och placera det var du vill. Sedan, gradvis minska storleken på dekorationerna, ta dem till en annan punkt..
  4. Rektangulär. Inte så lätt som det låter. I det här fallet är hela utrymmet fyllt med element av samma storlek. Svårigheten ligger i valet av komponenter och uppläggning av strukturen på ett sådant sätt att alla detaljer är synliga från olika synvinklar.

Dekorera akvariet med rötter och alger

Vacker komposition av drivved och alger

Realistisk dekoration av akvariet med natursten

“Riktiga” berg i botten av akvariet

Akvariumdekoration i stil med tecknade serier

Denna design kan vara lämplig för ett akvarium i ett barnrum.

Nu vet du hur du kommer att ordna din framtida sammansättning, beroende på akvariets typ och form. Låt oss gå direkt till skapandet av designen.

Vad du behöver veta om akvariedekorationer

Låt oss än en gång påminna dig om att vi har att göra med ett levande ekosystem. Därför måste du behandla henne med noggrannhet, respekt och kärlek..

Nu om dekorationerna. Den första regeln är att inte göra någon skada. Du försöker inte bara skapa en bra design, utan också att ta hand om invånarna. Dekorationer ska inte skada fisken och skapa olägenhet.

Randig fisk i ett flodakvarium

Landskap i stil med minimalism med tonvikt på snags

Viktig! Använd inte giftiga ämnen för dekoration.

Vissa kategorier av plast, polyeten, vissa färger och vattentäta lacker är giftiga. Detta måste tas bort från listan..

Konstigt nog, men fisken ska också vara bekväm. Om landskapet hindrar dem från att nå marken eller begränsar rörelse måste en del av kompositionen tas bort eller ändras helt.

Så komfort, säkerhet och smakfullt utseende är de grundläggande reglerna för att dekorera ett akvarium..

Naturlig inredning

Om du funderar på det bästa sättet att dekorera ditt akvarium, välj gärna en naturlig inredning. Detta alternativ anses vara det mest acceptabla bland finsmakare och proffs, medan konstgjorda dekorationer är ett vulgärt alternativ. Men låt oss inte kritisera, utan överväga båda fallen..

Ett överflöd av vegetation i ett holländskt akvarium

Fullt utnyttjande av akvarieutrymmet är typiskt för den nederländska designstilen.

Naturlig inredning inkluderar olika vattenväxter, inklusive alger, rötter, drivved, naturstenar – allt som finns i naturvärlden.

Trädrötter inuti akvariet

Rötter i olika snygga former används ofta för att dekorera hemmets undervattensvärld.

Akvarium inbyggt i köksön

Stenar är det enklaste sättet att dekorera ditt akvarium

Alger används ofta och är det bästa alternativet. De tillför levande grönska till reservoaren, hjälper till att generera syre, som fisken behöver leva. Om du vill imitera flodalger, välj nayas, elodea, hornwort, kabomba, naiadu, myriophyllum. De har mjuka stjälkar och löv, växer snabbt, skapar en kraftfull grön matris.

Viktig! Innan du planterar vattenväxter, var noga med att läsa instruktionerna och skapa de nödvändiga förutsättningarna.

En underbar akvariuminvånare är sfärisk cladophora. Den växer i en liten klump som ser ut som en sfär. Den kan användas på olika sätt: bred den ut på marken som en matta genom att dela den på mitten; att landa “bollarna” i en separat koloni – det är helt upp till din fantasi. En original idé skulle vara att plantera en kladofor på en hake på ett sådant sätt att bilden av ett tropiskt träd skapas. Denna gröna vän är användbar för fisk, eftersom många mikroorganismer som är mat gömmer sig mellan bladen..

Gröna algerbollar längst ner i akvariet

Cladophora sfärisk är lämplig för ett kallvattenakvarium med en vattentemperatur som inte överstiger 20 grader. I en varmare miljö sönderfaller växten.

Mossor är perfekta för dekoration. De kan täcka botten med en solid matta, sitta på hakar eller flyta fritt och skapa flygande öar. Bland mossorna, håll utkik efter Riccia och javanesisk mossa.

Drivved i ett javanesiskt mossakvarium

Javanesisk mossa kan förvaras i alla akvarier eftersom det känns bra överallt. Det växer mycket snabbt och fyller alla hörn så att det inte blir lätt att ta bort det

Förutom alger och mossa kommer andra växter med ett starkare rotsystem också att skapa levande skönhet. Vi rekommenderar dig att köpa anubier. Den har starka rötter och ganska hårda löv. Lämplig för system med fisk som gräver mellan rötterna.

Echinodorus Amazonian kommer att vara en bra dekoration av centrum, tillsammans med underdimensionerad grönska. Det är en spretig buske med långa, smala löv. Ett utmärkt alternativ är marsh ludwigia. Hon kommer att lägga till exotism, vilket ger lite rodnad. Och dess fulla, rundade löv kommer definitivt att tilltala fisk. En annan röd invånare i hemreservoaren i skålen är den indiska rotalaen. Dess kolonier skapar en fantastisk effekt av havet eller flodbotten..

Rödaktiga blad av kärr ludwigia

Ludwigia kärr växer upp till 20-35 cm och kan blomma under gynnsamma förhållanden

Många av dessa växter blommar. Det är dock värt att nämna några fler kategorier av akvarieväxter som kan slänga ut färg och tillföra en otrolig skönhet till en installation. Dessa inkluderar eichornia, hydrotrichia of hottoniflora, limnophila, nymphoides. Under blomningen har de vackra blomställningar. Och utanför denna period utgör de den gröna delen av kompositionen. Naturligtvis leds denna lista av akvariumnymfen. Utåt ser det ut som en näckros, den finns i olika färger. Hon växer flytande på vattenytan, så se till att skapa förutsättningar för hennes liv..

Vattenhyacint eichornia med lila blommor

Eichornia blommar på ytan av vattnet i akvariet

Förutom växter kommer rötter och drivved att utgöra en underbar naturlig inredning. Du kan skapa en liknande dekoration för ditt akvarium själv. Plocka upp en gren eller snag av önskad konfiguration, tvätta den väl och rengör den, sedan måste den kokas länge i vatten över hög värme. När det har mjuknat, lägg ekbark i vattnet och koka för mer. Denna procedur förhindrar att trädet ruttnar i vattnet. Efter torkning kan du placera drivved i vatten. Om så önskas kan dvärgväxter eller mossa planteras ovanpå. Detsamma gäller rötterna..

Färgglada vattenväxter i ett hemakvarium

Akvariet ser bäst ut när det innehåller växter i olika färger.

Stenar går bra. Välj dina favoritstenar som kommer under dina fötter i vardagen, tvätta dem, koka dem, och du kan använda dem som inredning.

Konstgjorda dekorationer

I vissa kretsar anses konstgjorda smycken vara dåligt sätt, men de används fortfarande. Dessa inkluderar olika slott, skal, småstenar, samma drivved kan vara konstgjord.

När du väljer smycken av onaturliga material, kom ihåg att många av dem kan brytas ned i vatten och skapa en ogynnsam atmosfär för fisk. Detta bör inte tillåtas. Välj bara säkra alternativ.

Sagoslott inne i akvariet

Slott längst ner i akvariet

Lerkanna i botten av akvariet

Du kan lägga en “gammal” antik kanna på botten av akvariet

Antika kolumner längst ner i akvariet

Akvariumdekoration i den antika världens anda

Det mest lämpliga och vanliga alternativet är keramik eller lera. Delar av detta material har en behaglig rödaktig eller gulaktig nyans och kommer att hålla länge..

Konstgjord sten kan vara ett bra alternativ. Slott, barriärrev, fiskhus är gjorda av det. Detta är ett säkert alternativ och kan användas vid sidan av det naturliga alternativet under design..

Kompatibilitetsproblem

Glöm inte deras kompatibilitet när du väljer levande och konstgjorda dekorationer. Vissa växtarter kräver mjukt vatten och mycket ljus, medan andra kräver hårdare vatten och svag belysning. Innan du köper, var noga med att studera de förutsättningar som är nödvändiga för plantans liv och kombinera olika typer korrekt. Detsamma gäller fisk. Olika individer behöver individuella förhållanden. Välj därför kategorier med relaterade behov..

Kompatibilitetstabell för vissa fiskarter för akvariet

Kompatibilitetsbord för akvariefiskar

Som du kan se är det inte alls svårt att dekorera akvariet med egna händer. Det viktigaste är att känna till ekosystemets lagar och reglerna för att bygga en komposition. Närma dig detta företag med kärlek, omsorg och nyfikenhet. Undervattensvärlden behåller många hemligheter och utsmyckningar, bli kär i den, och den kommer att öppnas för dig.

Video om hur man gör en grotta i ett akvarium med egna händer

Foto: 50 Home Aquarium Decorating Ideas

Undervattensstenar i botten av akvariet Imitation av havskorall från konstgjorda material Snäckskal bakom glaset i akvariet Integrerat diamantformat akvarium Modell av ett gammalt sjunket fartyg Akvariedekor med drivved och stenar Liten apelsinfisk med genomskinliga fenor Dekorera botten av akvariet med mossa Naturstenar övervuxna med mossa Små bruna småstenar Sköldpadda akvarium med yta Smala gröna blad av undervattensväxter Algebaobab längst ner i akvariet Undervatten vattenfall av naturstenar Gröna blad av vattenväxter Gammalt drivved i ett rektangulärt akvarium Snorkel i form av en boa constrictor Trädrötter i akvariedekoration Antika amforor på små stenar Dykare med piratskatter i ett bröst Dekorera ditt akvarium med vattenväxter Forntida yacht med ett hål i sidan Runt akvarium med röd fisk Armatur med energisparlampa ovanför vattenytan Bardblad av undervattensväxter Dekorera akvariet med drivved från skogen Dinosaurhuvudformad rhizom Pebble havsbotten av olika storlekar Randig fisk över stora blad Små fiskar bland vattenväxter Layout av ett gammalt slott med tre torn Stort drivved i botten av akvariet Små alger under ett gammalt drivved DIY järnfri jakt på metall Gammal nedsänkt kanna på havsbotten Byrå med präglade dörrar av laminerad MDF Akvarium på en separat monter Akvariefisk bland gröna alger Dekorera ett akvarium i barnrummet Stor sten i mitten av akvariet Flytande ö med grön mossa Djungelimitation med tång Naturlig sten under vattnet Hemmakvarium med rent vatten Akvarium i ett klassiskt rum Rödalger och färgade stenar Litet dekorativt akvarium Gröna flodalger Luftbubblor från akvariefiltret

Previous Post
Lusthusdesign i landskapsdesign av olika stilar
Next Post
أي نوع من القهوة هو الأفضل لآلة صنع القهوة