15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.bnter.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Att göra en trädgårdstomt: arrangemangets hemligheter med överkomliga medel

sträng (0) "" sträng (0) ""

Ingen kommer att förneka att det bästa stället att bo på är ett hus på landet med ett anlagt område. Och att dekorera en sommarstuga med egna händer i landskapsdesignens anda är en spännande aktivitet för dem som älskar arbete på landet..

Hemmagjord trädgårdsbänk och lätt pergola

För att dekorera din sommarstuga är det inte alls nödvändigt att köpa dyr trädgårdsinredning.

På ett eller annat sätt producerar landet ständigt något, och om allt lämnas åt slumpen kommer det att ta lång tid att bekämpa ogräs, och platsens utseende kommer inte att ge den förväntade glädjen. Med hjälp av expertråd om hur man dekorerar en trädgårdstomt är det lätt att uppnå bästa resultat till lägsta kostnad..

Allmänna rekommendationer för design av en sommarstuga

Sedan de kom med de allmänna principerna för landskapsdesign har initiativtagare och hantverkare föreslagit nya originalidéer för att dekorera en trädgårdstomt med egna händer. Det är ingen hemlighet att mycket kan göras på en personlig tomt från skrotmaterial med hjälp av:

 • identiska plastflaskor;
 • plana snitt av träd;
 • gamla stubbar;
 • rester av tegel;
 • trimning av metall och skivor;
 • säckväv dränkt i cementbruk, etc..

Trädgårdskulptur från en plastflaska

Du kan göra en original trädgårdskulptur av en plastflaska

Trädgårdsblommor av plastflaskor

Det finns helt enkelt inga gränser för fantasi

Håller med, för att skapa riktiga mästerverk behöver du samma material och verktyg som för byggandet av ett vanligt lusthus eller bänk. För att skapa något speciellt på lekplatsen, på gården eller i trädgården behöver du:

 • bra idé;
 • detaljerade instruktioner eller teknik;
 • lite tålamod och ledig tid.

  Gör-det-själv trädgårdssolstolar från pallar

  Anslut de två pallarna, klipp ut den yttersta brädan och säkra den tredje pallen som ryggstöd – den ursprungliga schäslongen är klar! Det återstår att täcka virket med en skyddande förening

För en förbättring av hög kvalitet rekommenderas att du kontaktar en specialist som hjälper dig att styra ljuset till valfri punkt på platsen, slå en brunn eller bygga en bastu. Men att få “att tänka på” så att alla objekt uppfattas som en helhet är uppgiften för ägarna av dacha. Om du verkligen inte har några färdigheter alls kan du beställa ett enda schema från en landskapsdesigner, som tar hänsyn till kundens alla önskemål. Ett alternativ är att utveckla det själv, med hjälp av speciella program för att dekorera webbplatsen med egna händer, provet finns på bilden.

Plan-schema för ett landskapsprojekt av en trädgårdstomt

Planen bör notera de befintliga byggnaderna, placeringen av stigarna och placeringen av träd, buskar och rabatter.

Råd. För att få bakgården att se estetiskt tilltalande och harmonisk ut, följ den allmänna stilistiska lösningen.

Glasflaskor som trädgårdsskulptur

Trädgårdskomposition i Provence -stil

Håller med, det är löjligt på olika ställen att göra en gräsmatta i lantlig stil med rabatter i vagnar, bredvid är det något som inte överensstämmer med lantstylisten. Till exempel nära det fantastiska ryska huset för ett barn att göra ett trollhus i skandinavisk stil och sedan en japansk stenhage och ett badhus i stil med en asiatisk pagod. Sådan “ond” eklektism är olämplig. Det är lämpligt att slutföra alla byggnader i en enda stillösning:

 • trädgård;
 • markiser och solskydd;
 • öppen spis (ugn, grill eller grill);
 • kullerstensgator och upplysta stigar;
 • hjälpbyggnader;
 • landskapsarkitektur (kaskadande rabatter, rabatki, häckar, rabatter);
 • hemlagad damm (damm, pool eller fontän);
 • praktiska platser att koppla av (bänkar, lusthus, gungor i trädgården).

  Att göra en trädgårdstomt i japansk stil med egna händer

  Trädgårdsdekoration i orientalisk stil – ett överflöd av stenar och småstenar, intressanta kombinationer av barrträd och lövväxter

Om mycket redan har byggts, och det inte finns något mål att följa en enda stil, kan du visuellt generalisera alla objekt med hjälp av en gemensam trädgårdsinredning och målning i enhetliga färger. Trädgårdspalier, skiljeväggar, smide lusthus och vita trädgårdsmöbler ser väldigt ädla ut..

Trädgårdssammansättning av gamla bildäck

Det finns alltid gamla däck att måla och göra ljusa trädgårdsskulpturer

Stugan kan återupplivas med hjälp av ljusa färger och spektakulär inredning från skrotmaterial. Det är inte nödvändigt att göra om och måla om allt. Men ta en kritisk titt på vad du skulle vilja ändra länge – bänkar, häckar och staket, grindar eller wickets. Någon design bör inte gå på bekostnad av bekväm vila.

Var ska man börja omvandla en sommarstuga?

Kom inte igång utan en genomtänkt plan. Det kan vara en skiss eller ett diagram, det är viktigt att besluta om huvudobjekten.

Layout av objekt på trädgårdstomten

Ett trädgårdsdiagram kan ritas på ett papper.

Det är bättre att dela upp hela sektionen i zoner, som bör separeras av hinder, men väl utformade gångvägar och stigar bör leda till dem..

1. Utomhus matlagning. På tomten på gården eller i trädgården. Detta är en grill (grill), grill, rysk spis eller en kullerstenspis med en spett. Bort från träd och död ved, ska inte få gnistor från eld.
2. En plats för lunch och middag utomhus. Utrustad med trädgårdsmöbler. Detta är ett lusthus, en täckt terrass eller en öppen veranda, en plattform under en baldakin eller baldakin av polykarbonat, skiffer.
3. VVS, avlopp, dränering, väl.   Tillhandahåll cirkulation och tillförsel av vatten till kokpunkten, tvättstället utomhus, poolen, välorganiserat bevattningssystem för hela platsen, det är viktigt att överväga dränering.
4. Konstgjorda behållare. Valet beror på platsens storlek, tillgång till vattenförsörjningen (brunn) och ägarnas behov – en uppblåsbar (barn), mobil eller stationär pool, en dammfontän, ett vattenfall, en kaskad, etc..  
5. Badhus, utomhusdusch. Konstruktionens omfattning beror på säsongsmässighet, det är bättre att ha en kapitalstruktur med vattentätning, eldstäder, dränering och isolering (användning hela säsongen).
6. Toalett. Det är bättre att ha 2 poäng – en intern toalett i huset och en extern (gatu) toalett. Det är bekvämt att utrusta med en septiktank så att avfall inte faller i grundvattnet, lukten avlägsnas med speciella neutralisatorer som hälls i hålet.
7. Sommarlovsplatser. Gungor, bänkar, lusthus, markiser med stoppade eller trädgårdsmöbler. Bättre att göra på baksidan av trädgården, längs stigarna, under blomsterbågar, framför grönområden och rabatter, på gräsmattan.  
åtta. Trädgård Många överger den traditionella odlingen till förmån för prydnadsbäddar och en odlad trädgård.
nio. Gröna ytor Dekorativa blomsterarrangemang av olika slag, häckar, rabatter, lusthus, valv.
tio. Trädgårdsgränder, stigar, stigar. Ett viktigt element för att kombinera alla föremål, deras brist känns efter regnet.
elva. Lekplats. Sandlåda under en baldakin – basen, tillägg – kammare och tält, bilar och raketer, sporthinderbanor, hampa och staket med inredning.  

Gör-det-själv lekplats i trädgården

Lekplatsen ska placeras på plan mark och tydligt synlig

Efter att ha distribuerat huvudobjekten planerar de landskapsarkitektur, och inte tvärtom. Det är svårt att plantera om träd och buskar, stora kostnader kommer att läggas på överföring av färdiga byggnader. Men det är vettigt att ta bort en bod eller källare, som är moraliskt föråldrad, för att flytta den till en tillbyggnad till huset. Det är viktigt att tänka på var plantorna kommer att odlas och var man ska placera växthuset, om det behövs alls..

En plats med en sluttning måste förstärkas med terrasser, utrustade med trappor, barer och kaskadgallerier av tegel och sten. Murverket kan lämnas “vilt” eller dekoreras med beklädnad. Träskrot kan också användas, men de kommer inte att hålla länge..

Trädgård sittgrupp och sten stödmur

En stödmur av sten kommer att hålla i många decennier

Vid organisering av fritidsställen beaktas alla familjemedlemmars önskemål. Lekplatsen ligger på en sådan plats i trädgården, som är tydligt synlig från gården och fönstren i dacha. Och utsmyckningen av trädgården med blommor, figurer och inredning är sekundär..

Viktig! Bestäm i förväg vilken typ av trädgård som är närmare dig – landskap, vanlig eller vild.

 1. Med vanlig design är prioriteten de geometriska formerna på huvudelementen och rabatterna, helst en pool och en fontän. Allt är beställt och arrangerat kompositionellt.

  Trädgårdsdamm i vanlig stil

  Skarpa linjer och starka kompositioner

 2. När du dekorerar landskapskompositioner är naturliga former prioriterade, den naturliga reliefen, krökta former spelas upp, du kan göra en liten damm.

  Japansk stil i en anlagd trädgård

  Landskapsarkitektur i japansk stil

 3. Vild eller morisk stil ser ut som en övergiven trädgård eller vildmark, dit en veranda leder. Registrering är lämpligt om platsen vetter mot en sjö eller flod. Då är den mest ”odlade” gården med en gräsmatta och blommabord.

  DIY morisk trädgård

  Överflöd av vegetation och nödvändigtvis en damm eller fontän

Råd. Glöm inte utformningen av sommarstugans vertikala utrymme när du dekorerar platsen – väggar och staket, vertikalt trädgårdsarbete, hängande rabatter. Alla element, oavsett den valda stilen, ska vara i harmoni, men glöm inte det praktiska och enkla underhållet..

Gangdörr med trädgårdsredskap

Trädgården börjar med en grind

Landskapsarkitektur av förortsområdet

Inte alla sommarinvånare och amatörträdgårdsmästare fördjupar sig i invecklingarna med växande blommor. Vackra rabatter är mångåriga ansträngningar och en bra investering..

Råd. Om du inte känner till proffsens hemligheter, försök att dekorera det mesta av trädgården med perenner. Detta är det bästa alternativet och andelen av dem som besöker landet bara på sommarlov och på helger, utan att ha tillräckligt med tid att lämna..

Blommande fleråriga växter i din trädgård

Höga perenner ger personlighet till vilken trädgårdsstil som helst

Använd litteratur, tidskrifter, fotoexempel och alla slags trädgårdsidéer om hur du kan dekorera webbplatsen vackert, anpassad efter dina möjligheter. Ett annat tips är att tillämpa säsongsprincipen för att göra stugan tilltalande för ögat året runt. Under den varma årstiden bör något blomma i trädgården, och på vintern kommer platsen att dekoreras med barrträd och klippträdgårdar med stenar.

I början av våren kommer dekorativa krokusar och vilda hyacinter, tulpaner och påskliljor att glädjas. Och på senhösten, tills själva frosten, blommar krysantemum. Resten av vår-sommarblommorna väljs ut efter personliga preferenser. Och försök att byta ut överskottslökar, rhizomer och frön att byta med andra sommarboende och trädgårdsmästare – så trädgårdsskötsel är mycket billigare.

Bollformade krysantemum i höstträdgården

Krysantemum blommar vid ganska låga temperaturer och svagt ljus

Förutom gröna gräsmattor, marktäckande växter och häckar kommer trädgården att dekoreras med följande typer av rabatter:

 1. Rabatki – en smal enhetlig blomsterremsa längs grunden till en byggnad, stig, staket eller staket.
 2. Blomrabatter (geometriska och fritt utformade), består av flera typer av växter, fleråriga eller årliga, där de högre ligger i mitten. Självförnyande rabatter utvecklas med hänsyn till säsongsprincipen – medan höststauder och vårlökar sover, blommar termofila ettåriga.
 3. Rockeries och alpina rutschbanor är en spektakulär kombination av stenar och växter med kontrasterande former. De planteras direkt intill en mysig innergård eller för att dekorera ett avlägset hörn av trädgården som är avsatt för avkoppling. De är utrustade på en sluttning eller plan yta, kompletterar blommorna med lågväxande barrträd av dvärgformer.
 4. Mixborders är en blandning av färger av samma säsong och storlek. Deras charm är i variation och variation, även om sådana rabatter ser lite slarviga ut. Lämplig för “vilda” trädgårdar, landskapsarkitektur avlägsna områden eller för att visuellt skilja gården och grönsaksträdgården.
 5. Solitära plantager – små blommande buskar, perenner med stora blommor, planterade för att dekorera en gräsmatta eller obebyggt område. En grupp dagliljor, stora dahlior, burkar, värdar eller yuccas i rad, selektiva irisar och terrypioner ser bra ut.
 6. Rosenkransar, samlingar av tulpaner och selektiva påskliljor och andra gruppplanteringar är utan tvekan en av de bästa säsongsbetonade trädgårdsdekorationerna. De kan också planteras i form av en kaskad rabatt. Detta är en utmärkt lösning för dem som gillar att odla en viss typ av blommor, men inte vet hur de ska dekorera sin sommarstuga vackert..
 7. Vertikal trädgårdsskötsel är lättast att åstadkomma med klättring eller klättring av växter. Holländska uppfödare erbjuder årligen nya stora blommor och terryformer av de vanliga trädgårdsdjuren. Vintergröna vintergröna murgröna, dekorativa lockiga bönor, röda vilda druvor och dekorativa pumpaformar kan också användas för dessa ändamål. De kommer att täcka ett gammalt staket eller ett otäckt uthus. Lätta strukturer sammanflätade med klätterväxter är ett populärt sätt att snabbt dekorera trädgårdstomter..

Uteservering med klätterväxter

Växter som klättrar på spaljéer gör att du snabbt och radikalt kan ändra trädgården

Ett ljust lusthus av stålstavar, en rabatka av trä, ett lusthus i smidesjärn eller en rad valv längs stigen bokstavligen under säsongen kommer att växa igen med dekorativa druvor, klematis eller klätterrosor. Meshnät på betongpelare, stålbågar eller konstruktioner av rester av plaströr används också som stödmaterial. De odlar till och med jordgubbar och plantor..

Hur man planterar träd och buskar med maximal nytta?

Om dacha redan är många år gammal är det förmodligen värt att se över träd och buskar. Fruktträd är en prioritet, men de måste beskäras och odlas genom att ta bort de ofruktbara wengrenarna. Vinbär och krusbär kan planteras separat i trädgården eller dekoreras med en gränd.

En rabatt runt stammen på ett fruktträd

Ett fruktträds stamcirkel kan ordnas i form av en rabatt

Äldre träd kan förbättra ditt trädgårds utseende eller göra ett obehagligt intryck. Dessutom skapar de ytterligare lövmassa på hösten. Det enda pluset är naturlig skuggning. Om det beslutas att lämna ett enda gammalt träd kan det användas lönsamt genom att utrusta en bänk eller gunga i dess skugga. En cirkulär rabatt med sidor runt stammen kommer att lägga till skönhet.

Bland de dekorativa formerna av buskar idag i katalogerna finns det många intressanta förslag, kännetecknade av riklig blomning och frukt. När du bestämmer dig för vad du ska köpa för att dekorera en tomt i landet, glöm inte de traditionella syrenbuskarna i olika nyanser för våren, och trädgårdsröna och viburnum kommer att glädja dig med skarlagriga klasar på senhösten.

Blommande syrener i trädgårdslandskapet

Lila ser bra ut både som en enskild växt och som en grupp

Barrträd och buskar kommer inte att glädja sig med frukter, men på vintern kommer de att förbli den enda dekorationen av trädgårdstomten. Uppfödare har anpassat sig till våra klimatförhållanden många barrträd som tidigare ansågs södra – thuja, cypress, tall med långa nålar.

Bland alla sorter som erbjuds i katalogerna kan du välja olika former av barrträd:

 • horisontell;
 • sfärisk;
 • spiral;
 • gråtande.

En rabatt i en trädgård med barrväxter

Varje sammansättning kan samlas in från barrträd.

Skuggan på nålarna varierar också – gul, ljusgrön, blå, mörkgrön, rödaktig och ljusgrön form.

Gröna taggar kan också användas som häckar och visuella tomtavdelare.

Beläggning av platsen: lekplatser och trädgårdsgränder

Välplanerade vägar är inte bara vackra utan också praktiska:

 • förena sommarstugor;
 • förenkla rörelsen runt bakgårdsområdet;
 • komplettera landskapsdesignen.

Trädgårdsväg av platt sten

En steg-för-steg-väg är det enklaste alternativet för en trädgårdsstig

Ägarna till sommarstugan bestämmer själva hur många procent de ska anslå för en trädgård, sängar, en mysig innergård med matplats, rabatter och gräsmattor. På gården och på parkeringsplatsen för personbilar kan du inte klara dig utan en asfalterad yta.

Asfalt är bekvämt, men det är ofta svårt att lägga det på din webbplats. Betong är ett bra alternativ, men idag ersätts det med beläggningsplattor, som du enkelt kan köpa i önskad mängd eller göra själv. Hon sprider gården och trädgårdsvägarna.

Hemmagjord betongplattsträdgård

Budgetalternativ – gjutning av betongplattor

Trädgårdsgränder kan anläggas på olika sätt:

 1. monolitisk;
 2. fragment av samma storlek (det är möjligt med sådd av litet gräs mellan blocken);
 3. i bulk (blandning av sand och grus, granitflis, expanderad lera, granulerad slagg).

Trädgårdsväg av sten och spillror

En original kombination av sten och småsten

Trädgårdsvägar kan helt enkelt tampas ner med grus och strös med sand om de används tillfälligt. Asfalterade stigar är mer tillförlitliga, de kommer inte att tvättas bort av ett skyfall, de kommer att hålla i många år. Dekorativa stigar kan beläggas med havsstenar, tunna träsnitt, natursten, tegel eller beläggningsplattor. Det är viktigt att de inte smulas, inte är hala efter regn och första frosten..

Förbereda snitt för att lägga en trädgårdsstig

Ett spår av sågsnitt kommer att hålla längre om du mättar dem med en skyddande förening och lägger dem på ett dräneringslager av spillror

Komplettera den eleganta och välskötta trädgården med trädgårdsinredning och parkskulpturer, du kan till och med använda en “torr” fontän. Det förädlade territoriet är en glädje för dess ägare, en glädje för gäster och tillfälliga besökare. Fler exempel för att dekorera en trädgårdstomt – på bilden.

Expertutlåtande Alina Kvileva.

Video om hur man gör en sagoträdgård på en liten trädgårdstomt

Original trädgårdskompositioner med egna händer: 50 foton till

Blomkrukor från gamla skor Trädgårdshantverk av skrotmaterial Gör-det-själv rabatter från trädgårdsbilar Trädgårdsarrangemang av barrväxter Gör-det-själv snygga rabatter Gör-det-själv rabatt i trädgården Bildäckfågel i trädgården Dekorativt staket framför trädgårdshuset Trädgårdsblommor i gamla galoscher Trädgårdszon Hemmagjort tappstängsel runt rabatten Trädgårdshantverk från onödiga saker Gör-det-själv trädgårdshörna Eldstad av sten i din trädgård Trädgårdsskulptur från ett gammalt träd Hemmagjorda trädgårdsmöbler i trä Blommor med egna händer Sten och småsten i en trädgårdssäng DIY dekorativ kvarn Lekplats i trädgården Trädgårdsskulpturer från bildäck Gör-det-själv-barnhörna av skrotmaterial Trädgårdshantverk från gamla krukor En plats att koppla av i trädgården med egna händer Hängande blomkrukor från plastflaskor Kaktus igelkottar för trädgårdsdekoration Blomkrukor av plastkorkar Hemlagad trädgårdsbänk av trä Gammal cykel som trädgårdskomposition Hemmagjord rabatt med kakelgränser Fågelhus på ett trästaket Gör en trädgårdsblomma med dina egna händer Dekorativt välgjord av björkstockar Träbro med en provisorisk damm Damm med ett vattenfall nära ett trästaket Växthus i polykarbonat och rabatter i trädgården Lusthus och hemgjord damm i trädgården Den ursprungliga designen av sängarna i trädgården DIY miniatyrdamm Blommor i form av en trädgårdskärra Original alpin rutschkana i trädgården Designer sniglar i trädgårdsdekoration Hantverk för trädgården med egna händer från improviserade medel Fairy damm i trädgården DIY designer vattenfall Staket av träpinnar runt trädgården Cykel med blomkrukor i utsmyckningen av trädgårdstomten Julgran i blomkålens trädgård Hemmagjord stenkvarn i en trädgårdsbädd Trädgårdshantverk från onödiga saker

Previous Post
Badrumstips
Next Post
التصميم الداخلي لـ “odnushka” في أفضل مشاريع التصميم