15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.bnter.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Bänkskiva i ek för köket – fördelar jämfört med andra typer av material

Bänkskivan är huvudartikeln i köksinredningen. Det är bordsskivan som utsätts för mekanisk och kemisk spänning, påverkan av temperaturer. Det ska inte bara behålla sitt utseende efter år av drift, utan också passa in i kökets design, i harmoni med inredningsdetaljer och möbler. Ett alternativ som passar alla ovanstående parametrar är en bänkskiva i ek.

Kök med bänk i ek.

Bänkskiva i ek passar enkelt in i köksinredning.

Egenskaper hos bänkskivor i ek

Precis som alla andra material har ek fördelar och nackdelar som påverkar köparens val, de diskuteras nedan..

Fördelar:

 1. Slitstyrka. Bänkskivan i ek är resistent mot mekaniska bekräftelser som kan förekomma i köket. Mjukt men starkt material mjukar stötarna när tunga föremål faller, vilket minskar sannolikheten för sprickor, flis, spår.
 2. Resistent mot fukt. Den fuktresistenta arbetsytan förblir intakt, trots att vätskor har spillts på den. Det är viktigt att se till att den första behandlingen utfördes utan tekniska störningar..
 3. Utseende. Träytan har en unik naturlig konsistens, som tillsammans med varma känslor vid kontakt skapar en atmosfär av värme och komfort.
 4. Olika färger och bearbetningsmöjligheter. En bordsskiva av sådant material kan väljas för absolut alla krav från kund och designer, genom att gå in i en mängd olika interiörer.
 5. Miljösäkerhet. Naturligt trä är en miljövänlig produkt, täckt med högkvalitativ impregnering, eliminerar sannolikheten för skadliga ångor i luften och produkter.

Bänkskiva i köket.

Bänkskiva i ek är helt säkert material.

Nackdelar:

 1. Högt pris. Massiv ek är inte bland kökets budgetelement..
 2. Behovet av restaurering. För användning i form av köksytor är ek belagd med impregnering eller lack, vilket så småningom förlorar sina yttre och kvalitetsegenskaper. För att förlänga bänkskivans livslängd och återställa utseendet krävs att du täcker duken med en ny lack eller mättar den med olja. Observera att om denna rekommendation inte följs minskar fuktbeständigheten och det finns risk för exponering för svampar.
 3. Låg eldfasthet. Var försiktig! Trä är ett brandfarligt material, direkt exponering för eld kommer att förstöra bänkskivans utseende och kan leda till brand.

Bearbetning av bänkskivor i ek.

Med tiden kommer ekbänkskivan att behöva lackeras..

Nackdelar med bänkskivor i massiv ek är ganska speciella användningsvillkor. Att följa vårdrekommendationerna säkerställer dess långa livslängd och perfekta utseende..

Produktegenskaper

Naturligt trä är ett idealiskt material för bänkskivor. Trä värderas för sin styrka och hållbarhet, och ek är överlägsen andra arter när det gäller kvalitet. En köksarbetsyta av detta material förblir i gott skick i genomsnitt 30 år. Produkten har inte ett specifikt utseende, så det blir inte tråkigt. Om det behövs kan det täckas med lack av en annan nyans, vilket kommer att ge nyhet till köksdesignen..

Köksdesign med bänkskivor i ek.

Bänkskiva i ek i modern köksdesign.

Tonval

Många nyanser av ek gör det möjligt att välja en bänkskiva som perfekt matchar interiören. Obehandlat material kan ha olika färger, från ljus i unga träd till mörkt i fleråriga ekar. Men oavsett träets ursprungliga färg ger bearbetningen det rätt ton och betonar naturliga mönster. Det finns 4 huvudnyanser, som var och en har många varianter:

 1. Blekad ek (skytisk). Även de yngsta träden har inte vitt trä – denna färg uppnås med en speciell teknik, den bleks. Nyanser sträcker sig från varm mjölkaktig till sval grå. Bänkskivor i vit ek används i alla typer av köksdesign – från klassisk till minimalism och högteknologisk.
 2. Gyllene ek (franska). Den mest naturliga av trä nyanser. Syftet med behandlingen i detta fall är endast att betona det naturliga mönstret och färgdjupet. De mest populära behandlingarna i gyllene nyanser är rustika och sedan. Lämplig för inredning gjord i varma gulbruna toner.
 3. Mörk ek (kanadensisk). Skuggan av starkt gammalt trä – från konjak till mörk choklad. Det används i lyxiga interiörer som betonar materialets särart och höga kostnad. Skuggan uppnås med hjälp av en speciell teknik – färgning.
 4. Svart eller ek (färgad). Svart är också naturligt. Detta är det mest unika och dyraste materialet, men det är också möjligt att artificiellt ge träet en svart färg. Svart ek passar moderna kök.

Kök med bänk i ek.

Linjär köksdesign med bänkskiva i ek.

Vilken nyans som helst kan presenteras i matt och blank yta. Glans används vid behov för att skapa en slät, blank yta. Matta bänkskivor har effekten av obehandlat trä, som används för att skapa interiörer i lantlig och Provence -stil.

Formval

Bänkskivan i eket för köket kan göras i vilken form som helst, med hänsyn till nyanserna i rumsdesignen.

 • Rektangulär.
 • Fyrkant.
 • Triangulär.
 • Oval.
 • Runda.
 • Trapezformad.

Blank köksbänk.

Bänkskivan i ek kan vara blank eller matt.

Trä är ett material som enkelt kan ges önskad form och storlek, runda hörn eller klippa bildligt. Trä kan användas inte bara för tillverkning av en arbetsyta, utan också för att skapa ett matbord..

Elementets standardtjocklek är 40 mm, men på kundens begäran kan den ökas till 50-60 mm eller minskas till 20 mm, beroende på kökets designprojekt.

Köksset i ek.

Set med ekplatta.

Hur man väljer en bänkskiva

När du väljer en bänkskiva i trä kan kunden ställas inför ett val: massivt trä, limmat trä eller spånskiva, MDF. Visuellt är dessa alternativ lika, men skiljer sig naturligtvis från materialets egenskaper..

Bänkskiva i massivt trä

Det dyraste alternativet är massivt trä. Den polerade delen av fatet förmedlar alla naturliga mönster och nyanser, vilket gör det unikt. En sådan bordsskiva är en källa till stolthet för ägarna. Det finns en nyans – förutom den högre kostnaden är massivt trä det mest krävande att ta hand om. Om rekommendationerna inte följs kan det förlora sitt utseende. Generellt endast skräddarsydda.

Massiv träplatta.

Design i massivt trä.

Bänkskiva i limmad trä

Den mest populära typen av träbänkskivor är limmat trä. Den används i färdiga produkter och kan göras på beställning. En sådan duk består av element av samma storlek – lameller. Denna typ av bänkskiva är billigare än fast, mer motståndskraftig mot fukt och mindre benägen att deformeras. I allmänhet kan det betraktas som ett mer praktiskt alternativ än massiv ek.

Bordsskivan är ek.

Bänkskiva i laminerat trä.

Laminerad spånskiva eller MDF

Spånskiva och MDF – det mest budgetmässiga alternativet, som visuellt påminner om trä, är faktiskt en annan densitet av spån laminerad med plast. Fördelarna med bänkskivor i trä gäller inte denna typ. De är kortlivade, ytan kan smälta under påverkan av temperaturer och vid stötar bildas flis och bucklor. Det rekommenderas inte att beställa bänkskivor av detta material..

Bänkskiva i köket.

Bänkskiva i trä i MDF i köket.

Stilrent utseende på bänkskivor i ek

Det är svårt att föreställa sig en inredning som inte passar en träbänk. Beroende på färg och behandling används ek i både klassiska stilar och moderna urbaniserade. Du kan kombinera en bänkskiva i trä med sten-, metall- och glaselement och till och med plast. Trä tillför mys och värme till även det mest lakoniska köket. Ett av de mest populära alternativen i designkataloger är ekgolv, fler och fler kunder föredrar naturmaterial.

Matt topp.

Bänkskiva i matt ek.

Praktiska tips och råd

Bänkskivan i massiv ek kräver särskild uppmärksamhet. Vid vissa intervall bör ytan mättas med olja och de lackerade bänkskivorna ska lackeras om. Du kan kontrollera detta genom att tappa vatten på arbetsområdet, om det förblir på ytan under en längre tid – ingen ytterligare beläggning krävs.

Bänkskiva i ek

Bänkskiva i ek kräver särskild omsorg.

Att upprätthålla en stat är inte svårt. Lämna inte spilld vätska på ytan under en längre tid för att förhindra svullnad och undvik överhettning eftersom träet kan mörkna. Dessa regler hjälper till att hålla bänkskivan i ek intakt i många år framöver..

Video: DIY bänkskiva i ek

50 fotoidéer för design av bänkskivor i ek

Previous Post
Hur dekorerar du din garderob med dina egna händer?
Next Post
المطابخ بغلاية الغاز: التصميم