15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.bnter.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Hur en induktionskokare skiljer sig från en keramisk: vilket är bättre, användbara rekommendationer för att välja

Innan de köper en spis börjar kvinnor alltid undra vilken typ av spis som ska väljas för köket? Den moderna marknaden för hushållsapparater erbjuder ett stort utbud av ryska och utländska alternativ. Men alla kan villkorligt delas in i induktions- och keramiska modeller. Därför kommer vi att ägna denna artikel åt deras analys och ta reda på hur en induktionshäll skiljer sig från en keramisk..

Häll för köket.

Det finns två typer av kökshällar.

Funktioner för varje typ av hushållsapparater

Huvuddragen i en induktionsyta är hur den fungerar. Uppvärmning i detta fall sker på grund av en speciell typ av ström. Den senare värmer bara maträttscirkeln. Samtidigt förblir resten av plattans yta kall. Med den glaskeramiska versionen är allt annorlunda. I det här fallet, när cirkeln för rätter värms upp, värms inte bara arbetsområdet till höga temperaturer utan också hela hällens zon.

Induktionshäll.

På en induktionshäll förblir ytan kall under tillagningen.

Generella egenskaper

På en induktionshäll:

 1. När den är påslagen värms endast specifika zoner upp. Detta beror på det faktum att den inkommande elektriska strömmen genom den inbyggda spolen omedelbart verkar på den magnetiserade botten av kokkärlet..
 2. Mat brinner sällan på grund av en speciell uppvärmningsmekanism.
 3. Eftersom när denna typ av hushållsapparater värms upp, värms endast vissa zoner till höga temperaturer, lite el förbrukas.
 4. Högpresterande indikatorer noteras alltid (effektiviteten är 90%).
 5. Maximal effekt för en häll av en häll av den beskrivna typen är 2 kW. Effekt på fyra brännare – cirka 8 kW.
 6. Måtten på en brännare med en brännare är vanligtvis 28-30×35-36 cm. Två-brännare spisar har parametrar på 28-30×60 cm. Fyrbrännare versioner av köksutrustning skiljer sig åt i dimensioner på 59×52-60 cm..

fördelarna med induktionskokare.

Tack vare den speciella tekniken för induktionsspisar brinner maten sällan.

För en keramikhäll med spiralvärmare:

 1. Först uppvärms arbetsområdet, sedan är disken som placeras på en viss zon redan uppvärmd.
 2. Strömförbrukningen är låg (jämfört med hushållsapparater som drivs av gas).
 3. Brännarna kan presenteras inte bara i form av en cirkel, utan också i någon annan form..
 4. Dimensionerna på standardfyrbrännarna är 50×50 cm, det finns ytor som mäter 50×55 cm och 50×60 cm. Det finns också alternativ 60×60 cm.
 5. Glaskeramiken värms upp av ett spiralvärmeelement, som ligger mellan glaset och asbest.
 6. Glaskeramiska modeller kan ha halogen-, snabb- och induktionsbrännare. Den första typen av uppvärmningszon gör att du snabbt kan steka allt innehåll i en kastrull. Men de misslyckas snabbt och förbrukar mycket energi. Snabbrännare värms långsammare än halogenbrännare, men de är mer hållbara. Induktionszoner innebär att endast kokplattorna värms upp (resten av hushållsapparaten förblir kall).

Keramisk spis.

Med keramiska plattor värms arbetsytan först upp och sedan värms disken upp..

Fördelar och nackdelar med en induktionshäll

Induktionshällen har följande fördelar:

 • ekonomisk strömförbrukning;
 • snabb uppvärmning av brännarna;
 • 16 (och i vissa modeller upp till 20) nivåer;
 • automatisk avstängning i avsaknad av köksredskap på kokplattan;
 • blockering vid överflöd av kokande vatten;
 • förmågan att snabbt ändra temperaturregimen;
 • en sked, gaffel, slev som lämnas av en slump på en sådan spis kommer inte att provocera dess inkludering.

Fördelar med en induktionskokare.

Det största pluset med en induktionshäll är besparingen i el..

Denna typ av plattor har också nackdelar. Den:

 • bullret de gör under drift (det kan irritera vissa);
 • uppvärmning av särskilt utvalda rätter på en sådan spis kommer inte att ske om dess diameter är mindre än 6 cm (därför fungerar det inte att göra kaffe i en turk);
 • ömtålig yta kräver noggrann hantering.

Induktionshällvård.

Den känsliga ytan på en induktionshäll kräver noggrann hantering.

Vad är skillnaden mellan en glaskeramisk yta och en induktionshäll?

Den viktigaste skillnaden mellan en glaskeramisk spis och en induktionshäll är typen av uppvärmning. Det andra alternativet innebär överföring av värme med ett magnetfält till botten av en specialskål. Glaskeramik fungerar annorlunda. Den överför värmeenergi till hällens värmeelement.

Uppvärmningstyp av keramisk platta.

Huvudskillnaden mellan induktion och keramikhäll är typen av uppvärmning.

Glaskeramik och induktion

Glaskeramik kan värma alla köksredskap som tål höga temperaturer. Dess särdrag är långsam uppvärmning och lång kyltid. Glaskeramik är relativt billigt och detta är dess största fördel..

Induktion innebär snabb uppvärmning av brännarna, en kort kylperiod, användarsäkerhet, behovet av att köpa specialrätter med ferromagnetisk botten. Induktion kan också skilja sig åt i pris (den glaskeramiska versionen av spisen är alltid billigare).

Priset på en keramisk tallrik.

induktionsspis är dyrare än keramik.

Krav på köksredskap

Den glaskeramiska spishällen ställer endast två krav på köksredskapen – den måste vara jämn och perfekt slät. I det här fallet kommer det att finnas maximal kontakt mellan disken och spisen. En induktionshäll är mer krävande. Det innebär användning av speciella kokkärl med ferromagnetisk botten. Några andra alternativ uppfattas inte av hushållsapparater.

Gryta på en induktionshäll.

För en induktionsspis måste du köpa speciella köksredskap..

Vilken typ av hushållsapparater är bättre?

En induktionshäll är bäst lämpad för en krävande hemmafru, eftersom dess kokplattor värms upp snabbt (på 2-3 minuter). Keramiska hushållsapparater tar längre tid att värma upp (den genomsnittliga uppvärmningstiden för en kokplatta är 5-7 minuter). Dessutom behöver du inte oroa dig för den starka elförbrukningen, om du kan bränna dig själv och förstöra arbetsytan med slumpmässigt strösocker..

Induktion och keramikhäll.

En induktionshäll värms upp snabbare än en keramikhäll..

Om din budget är trång är det vettigt att titta på keramikhällen. Sådana varianter av hushållsapparater kan också ha många skyddande funktioner..

Vad man ska välja?

Om familjen har barn rekommenderar experter att man köper en induktionshäll, eftersom bara arbetsområdet blir varmare. Själva ytan förblir kall. Detta minskar risken för brännskador hos barn. Men när du köper det här alternativet bör du förbereda dig inför behovet av att byta alla befintliga redskap till köksapparater med en speciell botten. Och detta är naturligtvis extra kostnader. Men ett sådant köp i framtiden kommer att visa sin användbarhet med energibesparingar och hög effektivitet..

Induktionspanel.

Om det finns barn i huset är det lämpligt att köpa en induktionshäll för säkerhets skull..

Om det inte finns några barn i huset och ekonomiska möjligheter inte tillåter inköp av dyra hushållsapparater för köket, kan du föredra en glaskeramisk spis.

Praktiska tips för att välja

Experterna har sammanställt en lista med rekommendationer för korrekt val av induktionskokare. De indikerar behovet av att vara uppmärksam på följande faktorer när du väljer:

 1. Kraftregulator. Han måste ha många positioner (högsta möjliga nivå är 16-20 positioner).
 2. Funktionen att stänga av spisen när vatten spillts på den (det är viktigt ur säkerhetssynpunkt).
 3. Kokplattans förmåga att anpassa sig till platsen där pannan placerades.
 4. Temperaturlägesminnesfunktion (det är valfritt, så om det finns problem med brist på pengar kan du ignorera det här alternativet).

Hällens temperatur.

När du köper en induktionsspis bör särskild uppmärksamhet ägnas åt temperaturreglerna..

Viktigt förtydligande! När du installerar sådana hushållsapparater nära metalldelar är det viktigt att observera avståndet som anges i det tekniska passet..

Om du bestämmer dig för att köpa en keramisk tallrik måste du tänka på följande:

 1. Bestäm vilken typ av brännare. Denna parameter är viktig, eftersom den kommer att ge snabb uppvärmning av ytan. Om ögonblicket för den snabba uppvärmningshastigheten är extremt signifikant är det värt att överge den keramiska versionen till förmån för induktionen.
 2. Bestäm enhetens format. Om du vill ha en kontrollpanel kan du köpa en beroende typ, vilket innebär ett kombinerat alternativ för att styra spis och ugn. Oberoende hushållsapparater anses vara på modet..
 3. Leta efter närvaron av en pekplatta. Den är bekväm, enkel att använda, ser snygg ut.
 4. Var uppmärksam på möjligheten att programmera. Med det här alternativet kan du effektivt använda elektrisk energi.

Pekskärm på en keramisk tallrik.

När du köper en keramisk tallrik, bör särskild uppmärksamhet ägnas åt närvaron av en pekskärm.

Så vilken är den bästa moderna induktionshällen eller keramikhällen? Nu vet du vad som är den viktigaste skillnaden mellan induktions- och keramikhäll. Artikeln talade också om för- och nackdelar med glaskeramik och induktion. Med en god förståelse för deras egenskaper och skillnader kan du förstå vilken spis som är bättre än en keramisk eller teknisk induktionshäll.

Häll jämförelse

Previous Post
Rosa kök: design och dekoration
Next Post
نصنع ديكور خشبي بسيط ومدهش بأيدينا