15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.bnter.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Allt du behöver veta om standardstorlekarna på köksmöbler: användbara tips

Standardmöjligheterna för köksmöbler beräknas på grundval av de antropometriska uppgifterna om en person av medelhöjd, kaukasisk typ. Det är dessa parametrar: höjd – 170 cm, armlängd, steglängd – som bestämmer nivåerna där möblerna ska placeras, höjden på skåpen, djupet, förhållandet mellan olika köksmoduler. Kökets standardmått beaktas när man planerar de övergripande dimensionerna för nästan alla hushållsapparater. På grund av att mätningarna utfördes på 20 -talet av förra seklet, nu revideras de uppåt.

köksmöbelstorlekar.

Standardstorlekar på köksmöbler.

Att göra ett kök för individuella parametrar är kostsamt. Att köpa köksmöbler i standardstorlek är ett mer budgetalternativ. Kunskap om dessa standarder gör att du kan fatta rätt beslut.

Standardstorlekar för olika typer av köksmöbler

Köket kan presenteras i flera former.

L-formad. Den vanligaste typen av layout. Lämplig för kök i standardstorlek. Gör att du funktionellt kan dela arbetsytan för samtidig användning av två personer. Hörnstrukturer används flitigt.

L-format kök.

L-format kök i inredningen.

U-formad-en liknande layout används i medelstora rum, med en kvadratisk eller rektangulär form. Antar placering av ett stort antal köksutrustning och hushållsapparater. Normalt för bekväm användning av ett U-format kök anses vara längden på dess parallella linjer i intervallet från 1,5 till 2 meter.

U-format kök.

U-formad köksdesign.

Linjär – lämplig för smala rum (högst två meter) med en total yta på 6 till 12 meter. I små utrymmen är det att föredra att använda smala, höga skåp. Hyllornas standardmått är 40 cm. Placering av headsetets komponenter i en rad används ofta. Det används också i stor utsträckning i små kök med pennfodral..

Linjärt kök.

Linjär köksdesign.

Ö och halvö – används i stora rum med en total yta på över 20 kvm. Standardmodullängden är 150-180 cm, antalet moduler är 3. Bredd – 60 cm.

Mått på köksuppsättningar

Köksmöbler kan bestå av olika antal skåp, lådor, skåp eller andra element, beroende på rummets konfiguration och dess storlek. Det obligatoriska elementet är headsetet.

Köksuppsättningens storlek.

När du väljer köksstorlekens storlek måste du fokusera på rummets storlek.

Standardlängden på headsetet beror först och främst på kökets storlek.

Standardavståndet från bänkskivan till den övre raden av skåp är 45 cm. Vid denna indikator kan en person med medelhöjd enkelt få fat från bänkskivan eller från den nedre raden av hyllor och lägga dem i överskåpet. Personer med högre än genomsnittlig höjd – kan öka detta avstånd till det optimala.

Köksmöblernas höjd.

Standard bordsstorlek upp till den översta raden är 45 cm.

Bredden på fasaderna på den nedre raden ska motsvara bredden på fasaderna på den övre raden.

Bredden på de inställda klaffarna bestäms av hur lätt det är att öppna dörrarna och sträcker sig från 30 till 45 cm.

Gasspisens höjd.

Beroende på gasspisen är dess höjd 70-75 cm.

Beroende på kaminens typ måste följande avstånd lämnas mellan kaminens yta och kåpan, beroende på kaminens typ: för en gasspis – 75-80 cm, för en elektrisk spis – 70-75 cm. En mindre sträcka är osäker på grund av ökad brandrisk.

Varianter av köksskåp

Golvstående

Underskåp utgör ryggraden i hela köket. Det är i dem som huvuddelen av disken, hushållsapparater, köksredskap ligger. Hushållsapparater kan också placeras på de undre skåpen: diskmaskin, mikrovågsugn, fritering, minikylskåp.

Underskåp.

Golvstående köksskåp.

Gångjärn

Hängande skåp används för att lagra små hushållsapparater, de mest efterfrågade redskapen och vissa produkter. Ibland, med deras hjälp, tas gasrör och andra strukturer som inte är önskvärda för allmänheten bort från synfältet. Väggskåpens höjd ska motsvara den nivå på vilken det är möjligt att enkelt ta det nödvändiga från den översta hyllan.

Hängande skåp i köket.

Väggskåp i köksdesign.

Hörn

Med hjälp av skåp av denna typ används rummets hörnutrymme. Formen på hörnmöbler kan vara trapetsformad, L-formad eller triangulär. De är också indelade i golvstående och väggmonterade. Bottenelementet används vanligtvis för en diskbänk. Dimensionella hushållsapparater kan monteras i skåpet. Vissa modeller är utrustade med infällbara strukturer. De övergripande måtten måste matcha andra element i headsetet. Standardhöjden på hörnskåp är 85 cm, bredden beror på formen och ligger i intervallet: 15 – 80 cm.

Hörnköksskåp.

Hörnskåpets höjd är 85 cm.

Djupet på det väggmonterade skåpet är – 35 cm, höjden mellan de övre och nedre nivåerna bör vara minst 45 cm, beroende på höjden kan den nå – 60 cm.

Mått på skåp i köket

Nedre radens mått

Följande parametrar tillhandahålls: Höjd på underskåp – 85 cm; höjden på den nedre sockeln – 10 cm; Bänkskivans tjocklek beror på tillverkningsmaterialet och ligger i intervallet: 2,8 – 4 cm. Bänkskivans bredd är 60 cm. Den ska sticka ut 1-3 centimeter bortom kanten, detta hjälper till att skydda skåpet mot kontaminering . På baksidan – ett utsprång på flera centimeter tillhandahålls för att placera gas- och vattenledningar. Fasadens bredd är 30 till 45 cm. Avståndet mellan hyllorna är från 20 till 40 cm (beroende på ägarens preferenser). Det är viktigt att upprätthålla förhållandet mellan dessa parametrar..

Höjd på den nedre raden köksmöbler.

Avståndet mellan hyllorna i den nedre raden är 20-40 cm.

Översta måtten

Följande standardstorlekar tillhandahålls för väggskåp:

  • Djupet på överskåpen är 30 cm. Vid beräkning av denna indikator utgår man från parametrarna för de mest använda rätterna.
  • Höjden varierar i intervallet 70 – 90 cm, beroende på värdinnans höjd.
  • Avståndet från bordsskivan till botten av den övre raden är minst 45 cm.
  • Fasadernas bredd måste strikt motsvara bredden på de främre strukturerna på den nedre raden.

Övre skåp i köket.

Överskåpens djup är cirka 30 cm.

Funktioner för bänkskivans läge

Bordsskivans standardiserade höjd är 85 cm. Denna storlek är optimal för bekvämt arbete, en person behöver inte böja sig och höja armarna högt. Djup – 60 cm. Vid beräkning, ta hänsyn till armarnas längd och storleken på stationära hushållsapparater. På ett grundare djup kommer det inte att finnas tillräckligt med arbetsyta, liksom plats för en mikrovågsugn eller multikokare. Bänkskiva med större djup – obekvämt att använda.

Köksbänkens höjd.

För att organisera bekvämt arbete är bordsskivans höjd 85 cm.

Köksbord

Huvudsyftet med köksbord är att äta. I samband med denna funktionalitet bestäms de övergripande dimensionerna. För bekvämlighet och bekvämlighet bör en middag få ett bord: 60 x 40 cm. I mitten finns en ledig yta: 20 x 20. Köksbord för fyra personer är standard. Bredd – 80 cm, höjd – 75 cm, form – rektangulär.

Köksbordets storlek.

Köksbordets standardhöjd är cirka 75 cm.

Förkläde och väggpanelhöjd

Förklädets funktionella syfte är att skydda väggarna i köket från fett, ånga och andra föroreningar som kan komma upp på väggen när du lagar mat på spisen eller när du tvättar mat och disk i diskbänken. Backsplashens höjd beror på plattans dimensioner, den övre möbelradens mått, headsetets höjd och design. Standardhöjden bör inte vara mindre än 87 cm, bredd – 112 cm. (En överlappning på 2 cm över köksmöbler bör alltid tillåtas.)

Köksförkläde storlek.

Storleken på köksförklädet beror på headsetets storlek och placeringen av den översta raden.

Viktig! Förklädet måste gå under bänkskivan.

Designtips

En viktig aspekt vid valet av köksmöbler är belysningsnivån i rummet. Om köket är tillräckligt upplyst och ligger på solsidan, väljs möbler i kalla färger: blågrå, ljusgröna färger. Om mängden dagsljus inte räcker till och elektrisk belysning används är det bästa alternativet att installera köksmöbler i varmare färger: gul, orange, vinröd.

Köksuppsättning.

Köksdesign med rött headset.

Viktig! Köksmöbler ska inte smälta in i väggarna! Viss kontrast kommer att göra rummet mer tilltalande..

Möblernas färg påverkar också den visuella representationen av kökets storlek. Mörka möbler, som ligger mot bakgrunden av ljusa väggar, bidrar till den visuella ökningen av rummet..

Inom design är det starkt avskräckt att använda svarta skåp, vilket kommer att ge dysterhet och depressiv stämning. Det mest lämpliga alternativet skulle vara att dekorera möbler med tillbehör i ett ljust färgschema..

Använd inte mer än två färgnyanser, var uppmärksam på deras kombination. Möbler i mörkare färger installeras alltid på det nedre planet.

Kök i mörka färger.

Köksdesign i mörka färger med hörnmöbler.

När du väljer möbler för köket är materialet från vilket det är viktigt. För stora kök används trä övervägande. För smala och små lokaler kan användning av plastmaterial vara acceptabel.

Video: Standardstorlekar på köksmöbler

50 fotoidéer för design av köksmöbler

Previous Post
Tapeter i korridoren under mörka dörrar: grundläggande regler för att välja och kombinera
Next Post
كيفية إنشاء تصميم غرفة نوم مريحة بمساحة 10 أمتار مربعة. م.