15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.bnter.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Litet kök: layout och design

Många hemmafruar går vilse när det gäller att renovera ett litet kök. Jag skulle vilja att utrymmet var vackert, bekvämt och rymligt. Det är möjligt att genomföra den tänkta idén även om det är väldigt få kvadratmeter. Du behöver bara studera alla nyanser av planering.

Liten köksdesign.

Ett litet kök är inte en mening, det kan visuellt förstoras tack vare en kompetent layout.

Vilken designstil är möjlig i ett litet kök?

Designers identifierar ett antal stilar som är lämpliga för att ordna ett litet kök i huset..

Det speciella med ett litet utrymme är att det är lämpligt att ge företräde åt de stilriktningar som inte innebär ett överflöd av mörka färger och stora inredningsdetaljer:

 1. Minimalism. Denna stil kännetecknas av ett minimum av detaljer. I köksutrymmet ligger allt bara det mest nödvändiga och multifunktionella. Små färgaccenter kan göras, men de valda formerna bör vara kortfattade..
 2. Provence. Användning av naturliga (eller dekorerade med naturliga) material, pastellfärger, blommönster och tryck, öppna hyllor. En sådan design ska vara känslig, luftig, ljus och rymlig..
 3. Högteknologisk. I denna moderna stil kan du kombinera plastelement med metalliska och blanka. Det är viktigt att alla möbler och tekniska föremål är mycket praktiska och har ett minimum av inredning..
 4. Orientalisk. Låga möbler i enkla former, i kombination med modern utrustning, är väl lämpade för placering i en sådan design. Rullgardiner kommer att vara ett idealiskt alternativ för fönsterdekoration. Atmosfären i ett sådant kök kommer att visa sig vara snygg och lugn..

Högteknologiskt kök.

Högteknologisk design för små kök.

Välja layout för pentryt

Layouten och utformningen av ett litet kök bör tänkas så mycket som möjligt, eftersom det är viktigt att effektivt använda varje cm i rummet effektivt. Du måste tänka på hur du ordnar köksmöbler för ett litet kök. Designers föredrar att använda ett antal av de vanligaste layoutlösningarna. Bland dem finns kantiga, U-formade, linjära. I den här artikeln kan du bekanta dig med funktionerna i vart och ett av alternativen..

Layout av ett litet kök.

Det finns tre sätt att planera ett litet kök.

Hörn

Detta är det mest praktiska och därför det mest populära alternativet för att skapa ett designprojekt för ett litet kök. I detta fall installeras möblerna längs två intilliggande väggar, vilket möjliggör optimal användning av även det minsta området..

Inbyggda strukturer, lådor, utdragbara hyllor, krokar, magnetdörrar kommer till undsättning. Tack vare sådana element kan du placera köksredskap korrekt..

Hörnkök.

Hörnlayout av ett litet kök.

Fördelarna med denna layout inkluderar:

 • överensstämmelse med arbetsområdet (gas- eller elspis, handfat, arbetsyta);
 • kompakthet och rymlighet;
 • bekvämlighet i zonindelning (ett fritt hörn visas för att ordna matplatsen).

Men samtidigt, för smala och långsträckta kök, är hörnalternativet knappast lämpligt, och även i ett rektangulärt kök kommer det att vara problematiskt att genomföra ett sådant arrangemang..

Hörnkök.

Hörnkök rött.

U-formad

Ett sådant kök är drömmen för många hemmafruar, eftersom det använder tre väggar och två hörn, vilket innebär att det har en stor arbetsyta och ett stort förvaringsutrymme. Detta är perfekt för alla köksarbeten. En sådan lösning är också mycket mångsidig, eftersom den kan planeras med hänsyn till rummets egenskaper, ändra avståndet mellan sidorna, deras storlek, form eller till och med ersätta en av dem med en bardisk eller en halvö. Men man måste komma ihåg att detta är det mest besvärliga alternativet och för dess genomförande behöver du en minsta area på 5 kvadratmeter. Om utrymmet inte alls är stort måste du göra matsalen väldigt liten, eller till och med överväga att ersätta den med en bardisk, vilket blir en del av bokstaven “P”.

U-format kök.

Litet U-format kök.

Det kommer också att vara omöjligt att utföra en sådan layout i ett smalt utrymme, annars kommer det att bli för smala passager. Detta är inte bara obekvämt, utan bryter också mot brandsäkerhetsregler..

En annan nackdel – i ett sådant minikök är det osannolikt att två eller tre hemmafruar kan rymma samtidigt – det blir för trångt.

Linjär

För de flesta situationer är detta det bästa alternativet. Speciellt när det gäller ett smalt rum. I denna lösning ligger köket längs en vägg..

Linjärt kök.

Linjär layout av ett litet kök.

Det är dock viktigt att förstå att ett sådant arrangemang bryter mot principen om ett triangulärt arbetsområde, så om området tillåter det är det bättre att lägga till en halvö eller en ö.

När skulle ett linjärt projekt vara det bästa alternativet:

 • för en liten familj;
 • för smala kök;
 • för studior.

Linjärt kök.

En linjär layout anses vara den mest lämpliga för ett litet rum..

Som med alla layouter har radlayouten sina fördelar och nackdelar. De uppenbara fördelarna inkluderar:

 1. överkomligt pris;
 2. mer ledigt utrymme;
 3. köket verkar lättare och mindre rörigt.

Linjärt litet kök.

Linjärt arrangemang av möbler i ett litet kök.

Hur man väljer rätt design för ett litet kök

När du väljer en design för köket, följ följande regler:

 1. Matchar den valda stilen.
 2. Kassera stora föremål.

Preferens för funktionella detaljer.

kök med bardisk.

Designprojekt av ett litet kök med en bar.

Färgspektrum

För att välja det mest lämpliga färgschemat är det viktigt att följa reglerna och råd från experter..

 1. Det mest lämpliga kommer att vara neutrala färger, lugna nyanser. De reflekterar ljuset väl, vilket gör utrymmet visuellt bredare. Mörka och kontrasterande färger kan användas som accent.
 2. Det är möjligt att kombinera ett kök med ett angränsande rum eller en korridor med hjälp av en visuell mottagning. Du kan måla väggarna i dessa två rum i liknande färger eller klistra över med samma tapet. En sådan lösning kommer att skapa en känsla av att dessa inte är två olika rum, utan ett stort utrymme. Speciellt om det inte finns några dörrar mellan dem.
 3. Textilier ska också vara lätta. Pastellfärger och inte ljusa tryck.
 4. Håll dig till reglerna för färgkombinationer. Avsaknaden av kontraster skapar ett intryck av rymlighet. Det är värt att inte använda mer än 2-3 nyanser..
 5. Utbudet av mönster och mönster ska inte vara brett, både på väggarna och på golvet eller taket. Det mest lämpliga alternativet skulle vara en reliefprydnad i samma nyans som hela köket..

Lätt litet kök.

Lätta möbler och glänsande fasader kommer visuellt att öka utrymmet i ett litet kök.

Belysning

I ett litet kök är kompetent belysning helt enkelt nödvändigt, det kommer att göra rummet mer rymligt och skapa mys. Oavsett köksytans storlek är det viktigt att markera tre ljuszoner. I allmänhet köket, arbetsområdet, som behöver separat belysning, liksom belysningen av matbordet.

Många gör huvudfelet och tror att en ljuskälla kommer att räcka, men så är det inte alls. En enda central belysning belyser inte hela rummets yta jämnt och hörnen lämnas utan tillräckligt ljus. Detta gör utrymmet visuellt mindre. Ännu mindre ljus kommer in i arbetsområdet, eftersom väggskåp stör penetrering, dessutom hindrar personen själv ljuset i arbetet. I allmänhet är nackdelarna uppenbara..

Belysning i ett litet kök.

Oavsett kökets storlek måste du markera tre ljuszoner..

För att alla områden i rummen ska vara tillräckligt upplysta är det nödvändigt att installera flera lampor på lika avstånd från varandra. Om det inte är möjligt att installera flera ljuskällor, kan du överväga alternativet för en ljuskrona med flera nyanser, vars riktning på ljuset kan justeras.

Tips för inredning av ett litet kök.

Ett litet kök ska vara väl upplyst.

Möbler för ett litet kök

Designers definierar ett antal regler, varefter du kan välja det mest framgångsrika möbelalternativet för ett litet kök.

 1. Prioriteten är komfort, inte smakpreferenser. Även en skrymmande massiv träskänk som du absolut älskar i butiken kommer att vara helt icke-funktionell..
 2. Först måste du överväga alla befintliga typer av layouter. Här kan du behöva en plan av rummet på papper..
 3. Hängande skåp, hyllor och andra möbler är särskilt relevanta i ett litet rum. Höga hyllor upp till taket är också ett bra val..
 4. Det är viktigt att använda fria hörn så effektivt som möjligt genom att installera headsetelement, apparater och andra hushållstillbehör där..

Liten köksdesign.

Design av ett hörnset med belysning i ett litet kök.

Arbetsområde möbeldesign:

 • Kökssetet ska vara ljust, så det kommer inte att se skrymmande ut..
 • Minst en möbel ska vara hög (helst upp till taket), så utrymmet sträcker sig visuellt.
 • Möblerna i arbetsområdet ska vara lämpliga inte bara för visuella indikatorer, utan också för kriterier som motståndskraft mot fukt, temperatur, rengöringsmedel etc..

Layout av ett litet kök.

U-formad layout med ett fönster i ett litet kök.

Arrangemang av matplats

Så att matplatsen i lägenheten passar organiskt in i interiören och inte tar mycket plats:

 1. det är värt att överväga alternativ för transparenta möbler, de “äter inte upp plats”;
 2. bord, skåp och soffor med extra förvaringsfack är väl lämpade;
 3. möbler ska vara rörliga och lätta att flytta.

Lila kök.

Hörnkök layout i lila.

Designa knep för ett litet kök

För att göra utrymmet så funktionellt och bekvämt som möjligt kan du använda ett antal speciella knep. Låt oss överväga de mest populära:

 1. Fällbar bordsskiva. Detta alternativ kan vara mycket funktionellt: används för matlagning eller måltider. När det inte behövs kan bänkskivan tas bort för att frigöra utrymme.
 2. Vikbord. När den är hopfälld kommer strukturen inte att ta plats och störa tillagningsprocessen.
 3. Bred fönsterbräda. Den kan användas som arbetsområde, plats för förvaring av vissa hushållsapparater (inte alla apparater kan förvaras vid fönstret). Eller förläng fönsterbrädans yta genom att göra den till en del av arbetsytan eller köksbordet.
 4. Kompakt bord. Lyckligtvis erbjuder tillverkare ett brett utbud av sådana modeller. Huvudsaken är att stolarna får plats under den..
 5. Konsol-transformator. När den monteras tar en sådan struktur väldigt lite plats, men när den används kan den rymma upp till 4 gäster.

Bänkskiva i fönsterbrädan i köket.

Även en fönsterbräda kan användas i ett litet kök..

Slutsats

Att planera ett litet kök är en komplex process, men intressant. Alla kan utrusta det inre i sina drömmar, även i ett litet utrymme, det viktigaste är att använda råd från den här artikeln.

Video: Design och renovering av ett litet kök på 6 kvm. m och 5,4 kvm. m

50 fotoidéer för design av små kök

Lila kök. Hörnkök layout i lila.

Previous Post
Vardagsrum med två fönster: alternativ för designprojekt
Next Post
خزانة ملابس منزلقة في غرفة الأطفال – حل للعديد من المشاكل