15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.bnter.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Kakelförkläde för kakel: design och nya idéer 2021

Ett förkläde kallas inte bara en del av kockens kläder, utan också en del av väggen, i intervallet mellan hängskåpen och skärbordet. Under renoveringen är det viktigt att välja rätt beklädnad, vilket blir praktiskt och estetiskt. En genomtänkt design av ett köksförkläde kommer att betona den stilistiska lösningen i interiören och dekorera ett funktionellt rum.

vackert förkläde av kakel i standardformat med en bild i stil med köket

Köksdesign med ett förkläde

ljust förkläde av små format kakel med ett mönster i det inre av köket

Förkläde med en bild i köksdesign

Vad är viktigt att veta om beklädnad av köksarbetsytor?

Ytorna nära spisen, bänkskivan och diskbänken är de smutsigaste. Detta är ett vägggap inom 50-60 cm, där fett avsätts under stekning, sjunker vid disk och matjuice vid skärning av kött, grönsaker och frukt. Med frekvent tillagning blir ytan på bakplattan smutsigare än golven på 2-3 dagar. Men matlagning måste ske i en ren miljö, så hygien kommer först i köket..

Den ursprungliga designen av ett förkläde i köket av keramiska plattor och andra material, bestående av små fragment, är förknippat med komplexiteten i läggning och skärning. Mycket sällan sammanfaller klyftan från bänkskivan till väggskåpen med formatet av beklädnadsmaterial i flera rader eller med en kontinuerlig duk. Ibland är det lättare att överväga köksenhetens gångjärnsenhet genom att ändra storlek på förklädet än att arbeta intensivt med kakelskärning.

ljus förkläde av kakel i stort format med en bild i kökets design

Förkläde med en bild i det inre av köket

ljust förkläde av små formatplattor med mönster i kökets inredning

Vacker köksdesign med ett förkläde

vackert förkläde av kakel i standardformat med mönster i kökets design

Köksdesign med ett förkläde

Uppmärksamhet! En vanlig kakelskärare räcker för att skära kakel eller keramik. Men han kommer inte att ta porslin stengods och vissa typer av natursten förberedd för beklädnad. Vissa byggvaruhus erbjuder vattenskärningstjänster för hårda material..

Metoder för att lägga kakel och inredning

Oavsett storlek på backsplattan kan keramiska plattor eller kakel läggas på olika sätt.

 1. Standard – rektanglar eller rutor lägger sömmen i sömmen och täcker maximalt cement- eller limbasen med injekteringsbruk. Det enklaste sättet, som även nybörjare enkelt kan hantera, men det är viktigt att göra samma sömmar. Du behöver en minsta förbrukning av kakel, och det finns en möjlighet att spara på resten av satsen, som ofta erbjuds till rabatt. Genom att känna till ytan på förklädet är det lätt att välja önskad storlek på framsidan och beräkna antalet brickor per bit.
 2. Diagonal är en populär kakelinstallationsmetod. Det utökar visuellt utrymmet i ett litet kök, särskilt om hela rummet är kaklat på detta sätt, och inte bara förklädet. Men du måste göra ett köp med en marginal – vid skärning är det stor sannolikhet för bildandet av en ojämn kant, chips och andra defekter. Vanligtvis anlitas det för specialister med ett verktyg, och den “diamantformade” väggen kan färdigställas oberoende. Ofta kombineras en sådan layout med andra sorter i utformningen av ett förkläde för ett kök av kakel..
 3. Sprid eller förskjut söm, en vanlig typ av kakelbeklädnad. Det liknar tegelverk om det är små rektanglar. Kakelmaterial som imiterar tegel och formaterad sten läggs endast på detta sätt. Det ser alltid bra ut, ibland används förskjutna rader för diagonal och vertikal läggning. Nackdel – det tar mycket tid att klippa.
 4. Sömlös installation kräver kakelmaterial med perfekta snitt. Det finns faktiskt sömmar, men de är nästan osynliga, särskilt på en matt struktur. Ingår inte injektering, men för hygienens skull ersätts förklädet med ett transparent tätningsmedel eller konstruktionssilikon. Används under italienska kakelplattor och porslinstengods utan avfasning eller finskuren marmor.
 5. Fiskbens är en annan typ av ansikte med rektangulära fragment. Det gamla sättet, lånat från den diagonala läggningen av parkett i rät vinkel, som på bilden.
 6. “Checkerboard” är det mest kända sättet att kombinera plattor i kontrastfärger. Det är lånat från dekorationen av de svartvita marmorgolven som praktiserades i gotiska slott och tempel. Denna installation är också lämplig för kakel av samma typ med ett enkelt mönster, när svängarna bildar ett invecklat mönster..
 7. Den linjära änd-till-änd-metoden används för att lägga sidor, ramar för dekorativa inlägg, golvlister och annan avlång dekor. Till exempel ett förkläde för ett kök av kakel – en design med en färdig panel.
 8. Kalejdoskopisk beklädnad erbjuder en mångfärgad inredning där du kan kombinera raka murverk och mosaikfragment.

Notera! Samma kakel kommer att uppfattas annorlunda i utformningen av backsplashen för köket, även om du inte tillämpar färgvariationer..

ljus förkläde av kakel i stort format med en bild i köksinredningen

Brunt förkläde i det inre av köket

ljust förkläde av kakel i standardformat med mönster i köksstil

Köksdesign med ett förkläde

ljust förkläde av kakel i stort format med en bild i köket

Vackert förkläde i det inre av köket

Kakelmått

Litet format

Upp till 20 cm, minsta förbrukning, ingen skärning möjlig

Standard

Rektangel eller kvadrat från 20 cm till 40 cm

Stort format

Sidor från 40 till 60 cm och mer

Spektakulär inredning eller mosaik kan lysa upp ditt matlagningsområde. De kan kombineras med alla sätt att lägga förklädesdesignen i köket. För detta ändamål kan du använda:

 1. färgade plattor på bakgrunden av en vanlig vägg;
 2. skär från olika material i samma format med huvudbeklädnaden (spegel- och glasplattor, metallplattor, sten, bambu, kork, texturerat trä);
 3. brickor av annan färg;
 4. tryckt design på glas eller kakel (1 kvadratisk kakel, 4 eller 9);
 5. volymetrisk basrelief;
 6. funktionella skär – kakel i form av underlägg, hängare eller krokar.

Råd. Var inte rädd för att experimentera medan du skapar din egen unika köksinredning. Färgade och fasta material kan väljas. Och injekteringsfärgens kontrastfärg kommer att betona originalbeklädnaden, som på bilden.

vackert förkläde av små plattor med ett mönster i inredningen i köket

Förkläde med en bild av frukter i det inre av köket

ljust förkläde av kakel i standardformat med en bild i kökets design

Köksdesign med brunt förkläde

Korta egenskaper hos förklädesplattor

Plattor är det mest populära vändformatet, som är enkelt att installera och använda. Det kännetecknas av materialtypen, och alla har sina egna fördelar och nackdelar. Alla installationsmetoder som involverar injektering kräver ytterligare behandling av sömmarna av hygieniska skäl..

Uppmärksamhet! Valet av förklädesdesign beror på många faktorer, inklusive hur ofta köket tillagas och rengörs. Basmaterialet ska vara slagfast, icke brandfarligt, nötningsbeständigt och fuktsäkert. Dekorativa skär är också bättre att välja praktiskt.

Kakel och keramiska plattor är de mest efterfrågade materialen på grund av deras miljövänlighet, hållbarhet och motståndskraft mot mekaniska skador. Praktiskt taget inga repor på ytan efter tvätt med slipande rengöringsmedel. Det ändrar inte färg när det utsätts för ultraviolett strålning och kemikalier. Med tiden raderas bara den tryckta designen. På grund av behovet av skärning och beklädnadens komplexitet måste många vända sig till specialister, vilket ökar kostnaden för att designa en köksbacksplatta av kakel. Vanligtvis kanter med små defekter, plattor även inom samma sats är något olika i storlek, injektering krävs för fogar.

vackert förkläde av små format kakel med ett mönster i stil med köket

Grönt förkläde i det inre av köket

ljust förkläde av kakel i stort format med en bild inuti köket

Förkläde i det inre av köket

Mosaikplattor består av små rutor som appliceras på ett nät som är inbäddat i injekteringen under installationen. Detta är användbart när du vetter mot konvexa och konkava köksbänkskivor. Ser snygg och modern ut, speciellt när den matchar köksdesignen. Finns i monokromatisk, liknande i nyanser och flerfärgade varianter. Har alla fördelar med kakel eller keramik.

Porslin stengods liknar kakel, men mycket hårdare, vilket kan orsaka skärproblem vid läggning. På grund av sitt nötningsbeständighet har det länge ansetts vara golvbeläggning. I färg och struktur efterliknar den alla naturliga och syntetiska material, inklusive marmor och ekparkett. På grund av sin praktiska användning används den framgångsrikt för väggbeklädnad i alla rum, liksom för utomhusarbete. Du behöver inte oroa dig för att designade köksförkläden av porslin av stengods i ouppvärmda lanthus kan försämras. För köket kan du välja en tematisk textur, till exempel “salt och peppar”.

Råd. Porslin stengods med imitation av opraktiskt naturligt trä är lätt att ersätta den naturliga motsvarigheten nära diskbänken och gasspisen, som på bilden.

ljus förkläde av små plattor med en bild i köksstil

Köksdesign med ett vitt förkläde

vackert förkläde av kakel i stort format med mönster i kökets inredning

Vitt förkläde i köksdesign

Spegelplattor ser fantastiska ut som vilken yta som helst med en hög grad av ljusreflektion. Den är tillverkad av olika material, därför har den en annan grad av “spegling”. Dessa material expanderar rummet visuellt och bryter utrymmet på ett speciellt sätt, men de dimmar upp och bildar ofta kondens. Men det är viktigt att ta hänsyn till att de minsta spåren av stänk och fet upphängning syns på spegeln och på den glansiga ytan, som är till och med i vilket kök som helst, även med en kraftfull huva. Naturligtvis, om spisen har en sköld eller ett lock, och de sällan lagar mat i lägenheten och värmer upp halvfabrikat, blir det lättare.

Uppmärksamhet. En köksdesign med opraktiskt foder av ett förkläde kan se bra ut, men du kan inte klara dig utan en allmän rengöring var 2-3: e månad. Men ett sådant val är motiverat när färgen och strukturen på plattorna duplicerar andra ytor och material i det övergripande designkonceptet..

Natursten i form av kakelplattor i alla format ser lyxigt ut, särskilt i en lätt version. Om den behandlas på rätt sätt är ytorna helt hygieniska, även om stenen alltid har porer och mikrosprickor osynliga för ögat. Denna design av ett köksförkläde är dyrt, men du kan använda enstaka dekorativa skär eller syntetiska motsvarigheter. Men inredningen i köket kommer fortfarande att visa sig vara tung, med en tung belastning på väggen..

ljust förkläde av kakel i standardformat med en bild i kökets inre

Mosaikförkläde i det inre av köket

ljust förkläde av små format kakel med ett mönster i köksdesign

Mosaikförkläde i det inre av köket

Konstgjord eller “vild” sten ser också mycket respektabel ut, men en ojämn yta är mindre praktisk än en slät eller polerad. Den mest lämpliga för köksbeklädnaden i ett varmt område – beige, sand och bruna nyanser. Men vid en sådan finish kommer en fet suspension oundvikligen att sedimentera, och det är svårt att ta bort den..

“Flexibel sten” och några andra polymerimitationer har ingenting att göra med den naturliga källan. De ser inte sämre ut och ofta ännu vackrare och praktiska, därför är de lämpliga för efterbehandling av olika köksytor..

Härdade brandsäkra glasplattor och paneler är bland de mest praktiska och pittoreska kakelplattor i köket. Det finns facetterade, matta, sandblästrade och räfflade erbjudanden, liksom tryckta paneler och släta kakel med en kristallstruktur på insidan. Den största nackdelen är fläckar under rengöring, vilket kräver ytterligare ansträngning. Det rekommenderas att använda ett speciellt alkoholbaserat glasrengöringsmedel.

ett vackert förkläde av kakel i standardformat med en bild inuti köket

Vitt förkläde i det inre av köket

ljus förkläde av kakel i stort format med mönster i köksinredningen

Förkläde i köksdesign

Råd. Det är värt att experimentera med tillägg av beklädnaden som enstaka glasinsatser. Till exempel, som grund för sluten lokal belysning av kokzonen med diodlampor, som på bilden.

Dekorativa plastpaneler används ofta tillsammans med traditionella plattor. De erbjuds ofta i laminerad form och imiterar olika naturstrukturer. Det tillgängliga materialet är lätt att montera, men har ett antal betydande nackdelar. Polymererna uppvisar mekaniska rengörings repor som är svåra att maskera. Det är värt att förtydliga att för dem som gillar att ofta ändra inredningen på plattorna i köket, fanera förklädet med en ny design, är detta ett bra budgetalternativ, särskilt i modern stil..

Uppmärksamhet. Du bör vara försiktig med plast – de ska inte täcka ytor nära öppen eld på grund av eventuell antändning och utsläpp av giftiga ämnen under återflöde. Men slutna elektriska spisar och mikrovågsugnar samsas gärna med polymerplattor..

ljust förkläde av kakel i stort format med mönster i köksdesign

Förkläde med en bild i det inre av köket

lätt förkläde av kakel i standardformat med en bild i köksstil

Förkläde i det inre av köket

Metallförkläde är mindre vanligt, men det är en favoritteknik för inredningsarkitekter som arbetar i högteknologiska och technostilar. Polerade metallplattor fungerar bra med kromarmaturer och moderna belysningsarmaturer, men de är inte lämpliga för klassisk styling. Utåt ger detta en viss kyla i designen, men vid kontakt med varma föremål värms metallbeklädnaden snabbt upp. Som tillval – inredning av polymerer eller målning med metallimitation.

Naturligt trä på förklädet är mycket vackert, men det är extremt oönskat på grund av svullnaden från vattnet från diskbänken och sannolikheten för antändning av en öppen eld i spisen. Det ersätts med porslin stengods eller annan imitation av träets naturliga struktur..

Råd. Om det inte ofta tillagas i ett lantligt hus med träläggning och ytan på denna del av köksväggen inte kommer i kontakt med vatten och eld, rekommenderas det att byta ut det mot ett fuktresistent laminat, MDF-kakel eller laminerad plywood. Men detta utesluter inte brandsäker impregnering..

vackert förkläde av små format kakel med ett mönster i det inre av köket

Installation av ett förkläde i köket

ljus förkläde av små plattor med en bild i köksinredningen

Vitt förkläde i det inre av köket

Tegelverk är en traditionell metod för att dekorera en backsplash i kök i loftstil och några andra områden av inredning. Bättre att använda riktiga eldfasta tegelstenar eller klinkerplattor. En nackdel är komplexiteten i rengöring från en fet suspension, men den är nästan osynlig.

Uppmärksamhet. Det enklaste sättet är att ånga tegelytan under rengöring. Ta sedan bort placket med en spatel och avsluta med en stel borste med tvålvatten, torka sedan av det med en fuktig trasa och låt det torka. Sådan allmän rengöring räcker en gång var 4-5: e månad..

vackert förkläde av kakel i stort format med mönster i köksstil

Lätt förkläde i det inre av köket

ljust förkläde av kakel i standardformat med en bild i kökets design

Grönt förkläde i köket med mönster

ett vackert förkläde av kakel i standardformat med mönster i kökets inredning

Förkläde med en bild i det inre av köket

Det bästa tillfället att visa dina kreativa benägenheter är att göra en mosaikpanel i förklädningsområdet med egna händer. Detta kräver trasiga plattor, färgat glas och speglar. Det är bättre att ta färdiga prover eller arbeta enligt din egen skiss. Mästarklassen hjälper dig att behärska tekniken.

Innan du tänker på ett av alternativen är det värt att väga alla fördelar och nackdelar, med hänsyn till kökets stil och det allmänna konceptet att dekorera.

För inspiration föreslår vi att du letar i vårt galleri efter de bästa exemplen på de nya trenderna från 2021 och klassiska prover av kakeldekor..

Video: Kökinredning. Att välja ett köksförkläde och handtag för fasaden

50 foton på exempel på ett förkläde i kökets inre:

ljus förkläde av kakel i stort format med en bild i köksfotoets insida ljust förkläde av kakel i standardformat med ett mönster i stil med köksbilden vackert förkläde av små plattor med en bild i inredningen på köksfotot ljust förkläde av kakel i standardformat med mönster i köksbildens design vackert förkläde av kakel i stort format med mönster i köksdesignbild ljus förkläde av små plattor med en bild i inredningen på köksfotot vackert förkläde av små format kakel med en bild i det inre av köksbilden ljus förkläde av kakel i stort format med mönster i köksfotoets stil ljust förkläde av plattor i standardformat med en bild i ett köksdesignfoto vackert förkläde av kakel i stort format med mönster i köksbildens inredning ljust förkläde av kakel i standardformat med en bild i köksfotoets insida ljus förkläde av små plattor med ett mönster i stil med köksbilden ljus förkläde av kakel i ett litet format med en bild i stil med ett köksfoto vackert förkläde av kakel i stort format med en bild i det inre av köksfotot ljus förkläde av kakel i ett litet format med ett mönster i köksbildens inredning ljust förkläde av kakel i standardformat med en bild i inredningen på köksbilden vackert förkläde av kakel i stort format med mönster i köksfotoets design ljust förkläde av kakel i standardformat med en bild i stil med en köksbild ljus förkläde av kakel i stort format med mönster i köksfotoets inre vackert förkläde av små plattor med ett mönster i köksfotoets inredning ljust förkläde av små format plattor med en bild i det inre av köksbilden vackert förkläde av kakel i stort format med mönster i köksfotoets stil ljust förkläde av plattor i standardformat med en bild i köksbildens design ljust förkläde av kakel i stort format med mönster i köksfotoets inredning ljus förkläde av små plattor med en bild i stil med köksbilden vackert förkläde av kakel i standardformat med en bild i köksbildens design vackert förkläde av små plattor med en bild i ett köksdesignfoto ljust förkläde av kakel i stort format med en bild i köksfotoets insida lätt förkläde av kakel i standardformat med mönster i köksbildens inredning ljust förkläde av små formatplattor med en bild i ett köksdesignfoto ett vackert förkläde av kakel i standardformat med mönster i inredningen på köksbilden vackert förkläde av små format kakel med ett mönster i det inre av köksfotot ljus förkläde av kakel i stort format med en bild i stil med köksbilden ljust förkläde av kakel i stort format med en bild i köksfotoets inredning vackert förkläde av små format kakel med ett mönster i stil med köksbilden ljus förkläde av plattor i standardformat med en bild i inredningen av köksfotot ett vackert förkläde av kakel i standardformat med en bild i köksfotoets insida ljust förkläde från plattor i ett litet format med ett mönster i köksbildens design ljust förkläde av kakel i stort format med mönster i köksbildens inre vackert förkläde av kakel i stort format med en bild i stil med ett köksfoto ljus förkläde av kakel i ett litet format med en bild i köksbildens inredning ljust förkläde av kakel i standardformat med mönster i köksbildens inre vackert förkläde av kakel i stort format med mönster i köksfotoets inredning ljust förkläde av små format kakel med en bild i det inre av köksbilden vackert förkläde av små plattor med ett mönster i köksdesignbild ljus förkläde av kakel i stort format med en bild i stil med ett köksfoto ljust förkläde av små plattor med ett mönster i köksfotoets design vackert förkläde av kakel i stort format med en bild i stil med köksbilden ljus förkläde av plattor i standardformat med mönster i köksfotoets inre vackert förkläde av kakel i stort format med en bild i köksbildens inredning

Previous Post
Privat hus gårdsplanering. Att välja en stilistisk riktning
Next Post
اختيار غرفة المعيشة الداخلية