15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.bnter.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

De viktigaste typerna av elektriska spisar för hemmet

Att välja en elektrisk spis för köket är inte alltid en lätt uppgift. Köparen står inför ett stort val när han väljer en elektrisk spis. Typerna av elektriska spisar är indelade i flera kategorier, för att hitta rätt alternativ måste du förstå lite om denna fråga..

Valet av en elektrisk spis.

Valet av en elektrisk spis måste hanteras på allvar..

Hur man väljer en elektrisk spis

Idag är det omöjligt att hitta en enda detaljerad klassificering av elektriska spisar. Oavsett vilken elektrisk spis det är, är det första steget att förbereda ett särskilt uttag för denna hushållsapparat. Alla elektriska spisar är anslutna till en enda enhetlig strömkälla. Kablarna i huset måste helt matcha de elektriska apparaterna, tål kaminens belastning.

Kokplattornas utseende kan vara följande:

 • utskjutande pannkakor av gjutjärn;
 • glaskeramisk värmeyta.

Spisplattor.

Det finns tallrikar med två typer av bekvämligheter.

Det är ganska enkelt att skilja mellan dem. Gjutjärnspannkakor som sticker uppåt stiger på små piedestaler, och de senare har en slät glasyta.

Klassificering efter typ av installation

Alla elspisar kan delas in i tre stora kategorier beroende på deras konstruktionstyp:

 1. Portabla. Vanligtvis har små plattor en eller flera värmezoner. Används oftast som tillfälliga lösningar i sommarstugor, eller under reparationer.
 2. Inbyggda spisar. De integreras bra med alla köksuppsättningar. De ser väldigt imponerande och moderna ut.
 3. Klassiska spisar kommer med ugnen, har ett massivt utseende och är tunga i vikt.

Storleken på elspisen.

Elspisens storlek beror på antalet kammar..

Antalet kokplattor påverkar apparatens storlek. Standard spisar kan ha från tre till åtta brännare. Klassiska elektriska spisar kan vara fullstora eller smala. Det bör förstås: ju mindre hällyta, desto färre uppvärmningszoner (brännare) blir det..

Varianter av elektriska spisar

Den moderna hushållsapparaterna erbjuder elektriska spisar med olika funktioner, unika mönster, individuella färger eller storlekar. För att spisen ska glädja gästerna med läckra rätter eller aromatiska bakverk under lång tid måste du göra rätt val. Vilken typ av plattor finns det när det gäller deras designfunktioner? Fundera vidare.

Standard

En viktig elektrisk apparat i ett hus utan gasledning. Ett stort antal olika modeller gör att du kan göra ett val som passar alla husägare.

Standard tallrik.

Elektrisk spis standard.

Elektrisk ström strömmar genom de rörformiga elektriska värmare. Elektriska värmare finns under varje kokplatta och genererar värmeenergi. Med andra ord värms spiralerna under kokplattorna upp av en elektrisk ström. Värme fördelas jämnt till alla föremål i närheten.

I klassiska plattor flödar ström genom en högresistent ledare, vid vilken tidpunkt konduktorn genererar värme..

Glaskeramik

Den glaskeramiska arbetsytan är slät, spegelvänd och ser väldigt snygg ut. I sådana spisar är brännarna markerade med en speciell kontur..

Värmeelementet fungerar som en överföringslänk, värms upp direkt och svalnar också snabbt. Värmen värmer upp kokkärlet genom att passera genom ugnens glasyta. Glaskeramik har en unik egenskap och har den bästa värmeledningsförmågan i vertikalt läge. Tack vare den här egenskapen värms disken upp bättre än en glasyta..

Glastallrik.

Glaskeramikhäll.

Fördelar med glaskeramiska plattor:

 • Glaset har en attraktiv design och hög hållfasthet. Kan hantera behållare upp till 70 liter.
 • Att ändra storlek och form på brännarna, i vissa modeller, gör tillagningen mycket enklare.
 • Även värmeförsörjningen i ugnen säkerställs genom att flera värmare placeras längs den inre omkretsen.
 • Frånvaron av irrationella värmeförluster gör denna teknik ekonomisk.

Huvudsakliga nackdelar:

 • Det är bättre att välja rätter med en mörk, slät matt botten utan böjningar och gropar..
 • De glaskeramiska plattornas nedre sidor kommer inte att kunna förhindra den “rymda” vätskan. Du måste ta bort sådan vätska från golvet..
 • Vid påkörning bildas en spricka och hällen skadas..
 • Sådana tallrikar kräver särskild omsorg. Det är förbjudet att tvätta matrester med metallsvampar eller andra föremål, med undantag för en speciell skrapa..

Fördelar med glasskivan.

Glaskeramikhällen tar inte mycket plats och kan kombineras med valfri design.

När du väljer glaskeramik är det viktigt att tänka på följande punkter:

 • Serierna kan utrustas med tre typer av brännare: halogen, induktion eller snabb. Induktion med höger är det bästa.
 • Olika kokzonsfördelar sparar energi bättre. Följaktligen används endast den erforderliga energimängden för varje brännares diameter..
 • Förstärkt tätning av ugnar förhindrar värmeförlust. Och några av dem kan till och med städa sig själva..
 • Det kommer att vara praktiskt att ha användbara funktioner, till exempel programmering av specifika rätter, timer, kokningskontroll i automatiskt läge..

Halogen

Spiralrören som sätts in i hällens yta och fyllda med halogenångor värmer upp kokplattan nästan omedelbart. Halogenångor avger infraröd strålning som värmer köksredskapen när en elektrisk ström passerar genom den. Med sådana tallrikar kan du använda absolut vilken maträtt som helst..

Halogen spis

Halogenhäll med en ram.

Brännarna i dessa intervall avger ett mjukt rött ljus. Kocken kan enkelt ändra kraften hos varje brännare separat under tillagningen.

Sådana plattor har dock vissa funktioner under drift:

 1. Ytskrapor kan orsaka fel på hela enheten.
 2. Ytan är rädd för socker och andra bulkmaterial.
 3. Plattan är inte skyddad mot punktskador. Sprickor som uppstår omedelbart orsakar fel på hela plattan.
 4. Tvätta inte halogenytan med en smutsig trasa.
 5. Hårda trasor och skurkuddar kan skada hällen.
 6. Det är strängt förbjudet att slå på spisen utan disk..
 7. Innan du lagar mat, se till att botten av pannan är helt ren..

Induktion

Sådana tallrikar blir allt mer populära i Europa. De kommer att passa vackert in i alla interiörer, deras användarvänlighet underlättar mycket matlagning. Ett brett utbud av modeller, från små modeller för en brännare till fullvärdiga stora spisar, öppnar utrymme för val även för den mest sofistikerade kunden..

Induktionsspis

Induktionshäll i köket.

Virvelinduktionsströmmar skapas av ett högfrekvent magnetfält och värmer köksredskapen. Detta tillvägagångssätt för uppvärmning av rätter eliminerar värmeläckage, vilket gör dessa kaminer så ekonomiska som möjligt..

Sådan uppvärmning minskar energiförbrukningen genom att snabbt värma upp disken utan att förlora ytterligare värme för att värma hällen..

De främsta fördelarna med en sådan enhet inkluderar följande funktioner:

 • Intelligenta funktioner gör den här enheten praktisk och hållbar.
 • Energibesparing sker inte bara på grund av uppvärmning av specifika rätter, utan också på grund av den automatiska avstängningen av hällen efter att disken har tagits bort.
 • Sådana plattor har ökat säkerheten. Det är omöjligt att bli skadad eller bränd, eftersom induktionsströmmar värmer bara botten på köksredskapet.
 • Damm fastnar inte på panelen, vilket gör det enklare att underhålla kaminen och inte kräver speciella enheter för att hålla en sådan enhet ren.

Induktionskärl.

För en induktionshäll måste du köpa en speciell keramisk pasta så att ytan inte repas.

De främsta nackdelarna med en induktionshäll inkluderar följande faktorer:

 • Tillsammans med en sådan spis ska endast specialrätter användas. Brännaren reagerar inte på porslin, mässing, glas, koppar och keramik.
 • Kylutrustning i närheten påverkar ugnens funktion negativt..
 • Modeller med en gemensam frekvensgenerator kommer att tappa ström om flera kokzoner används samtidigt.
 • Genom att arbeta från elnätet skapar kaminen en hög belastning på ledningarna. Farligt i hus med gamla ledningar.

När du väljer en induktionshäll bör du vara uppmärksam på följande punkter:

 1. Det antal lägen som krävs för effektjustering.
 2. Om det finns små barn i huset bör du välja en modell med kontrollpanellås.
 3. Var noga med att testa och välj ett bekvämt sätt att styra kaminen själv: magnetisk, skjutreglage eller beröring.
 4. Bestäm i förväg storleken och platsen för brännarna.

Induktionsspis.

En induktionshäll är ett bra alternativ för barnfamiljer.

Uppvärmning av ytmaterial

När du väljer en elektrisk spis måste du vara särskilt uppmärksam på värmelytans material. Det är den typ av värmare som bestämmer energiförbrukning, matlagningshastighet och typer av köksredskap..

Gjutjärn

Tillsammans med spiralvärmeelement är modeller med pannkakebrännare ofta utrustade med gjutjärnspannkakor. Sådana installationer reser sig alltid över plattans huvudyta. Dessa förhöjningar kan skapa vissa besvär: att tippa disk, svårigheter vid rengöring. Sådana element är inte heller kända för sin hållbarhet, eftersom en mekanisk stöt lätt kan klyva gjutjärn, vilket inte är känt för sin höga hållfasthet..

Elektrisk spis i gjutjärn.

Elhäll med värmeyta i gjutjärn.

Gjutjärn är dock opretentiöst för de diskar som används. Oavsett vilket material du använder för matlagning blir resultatet alltid detsamma.

Elektriska spisar i gjutjärn tillhör en låg priskategori och kan säljas betydligt lägre än andra modeller. Men strömförbrukningen för sådana spisar är den högsta. De kan inte kallas ekonomiska..

Hi-Light

Tejpvärmaren är tillverkad av en speciallegering med god värmeledningsförmåga. Genom att använda för mycket el kommer en sådan enhet snabbt att värma botten av pannan. Den avancerade tekniken har inte fått någon utbredd distribution och är starkt underlägsen induktionspaneler..

Högljus elektrisk panel.

Elspis med hi-light yta.

Halogen

Halogenvärmare är de snabbaste värmare av alla typer. De har en genomsnittlig strömförbrukning. Tillräckligt tillförlitliga värmeenheter har ett minimalt antal klagomål från användare.

Halogen spisar.

Halogen värmespis.

Induktion

Induktionsvärmeelement skiljer sig från sina konkurrenter i en helt annan driftsprincip. I andra spisar överför kopplingen värme till kokplattan, som värmer disken. Induktionsvärmeelementet, med hjälp av ett magnetfält, värmer botten på köksredskapen direkt och kringgår hällen. Detta tillvägagångssätt har fått fram två huvudsakliga fördelar: ekonomisk energiförbrukning, liksom en tillräckligt kall spis under tillagningen..

Induktionshäll i köket.

Idag är induktionshällar mycket populära..

Men bara en speciell magnetisk kokkärl hjälper till att laga mat på en sådan spis. I detta fall är det främsta utmärkande faktum att hela botten ska magnetiseras. Sådana plattor har den högsta prislappen bland sina konkurrenter..

Kombinerade värmare

Genom att ta isär alla typer av elektriska spisar kan de kombinerade hällarna inte missas. Helt olika typer av uppvärmning kan kombineras. En elektrisk spis kan också ha en gasbrännare. Vanligtvis är dessa plattor uppdelade i två zoner. Varje zon har sin egen typ av uppvärmning.

Kombinerad spis.

Kombinerad värmekokare.

Sådana modeller får sin popularitet på grund av deras mångsidighet. Det vanligaste alternativet är att kombinera keramikhäll med en induktionshäll. Induktionshällar kännetecknas av låg förbrukning och säkerhet, plus snabb uppvärmning. Keramikhällen, även om den är varm, kan användas med alla köksredskap. Tack vare vilket du inte behöver byta alla rätter direkt.

Efter typ av ugn

Alla ugnar, oavsett designfunktioner, är indelade i två stora kategorier: el och gas. Nuvarande trender dikterar marknadstrenden för en elektrisk ugn. Betyder detta att gas är ett minne blott??

Elspisugn.

Enligt typ av ugn skiljer sig två typer av elektriska spisar åt.

Först och främst måste du förstå att ugnen oavsett källa till värmeenergi är en metallkammare med ventilationshål. Avståndet mellan kammaren och skåpsväggarna fylls med en värmeisolator.

Varje ugn överför värme från en energikälla till objektet som bearbetas på ett kontaktfritt sätt. Alla ugnar kännetecknas av typen och antalet värmare som kan placeras på toppen, botten, sidorna och ibland överallt samtidigt.

Med elektrisk ugn

Den elektriska ugnen värms upp av elektriska värmeelement, som kan placeras var som helst runt omkretsen av ugnen. Det kan finnas flera tiotal. Denna typ av ugn är enkel att använda och underhålla, relativt billig och vanligast bland användarna. Som regel är de flesta elektriska kombikokare utrustade med en elektrisk ugn..

Elugn i spisen.

Spis med elektrisk ugn.

Kombinerad

En gasugn använder brandfarlig gas. Genom att ändra gasflödet kan du ändra temperaturen inne i ugnen. Ett konstant luftflöde krävs för att fungera bra. Luft kombineras med gas, vilket resulterar i en låga.

Vissa tillverkare har börjat förstå fördelarna med att kombinera gas och el, så de utrustar sina ugnar med flera uppvärmningsalternativ samtidigt. Till exempel är en gasgrill svårare att använda, men det påverkar i hög grad smaken på den tillagade rätten till det bättre..

Kombinerad ugn.

Spis med kombinationsugn.

Dessa alternativ är dyrare och svårare att underhålla, men ger mer utrymme för kreativitet för kocken..

Form och design

Modern teknik gör det möjligt att producera elektriska spisar med ett oklanderligt utseende. Släta ytor, brist på onödiga detaljer, vackra och moderna former – allt detta gör att du kan bädda in tallrikar i nästan alla designinteriörer i köket.

Glaskeramikhällen kan målas i valfri färg, och möjligheten att måla ett unikt mönster på den ger den en unik stil.

Kök Design.

Plattan ska matcha den övergripande inredningen.

Klassiska spisar sticker inte ut med sin form eller design, men med sitt snygga utseende kan de dekorera alla mysiga kök och till och med en Hi-Tech-inredning..

Stationära plattor är inte alls kreativa, deras användning i den moderna världen bleknar i bakgrunden.

Praktiska tips för att välja

Välj en elektrisk spis efter en helt färdig köksinredning. Endast i denna ordning är det möjligt att garantera fullständig och vacker inbäddning av den framtida elektriska apparaten i det inre av rummet..

När du väljer en elektrisk spis bestämmer du först vilken typ det kommer att vara: inbyggd, klassisk eller glaskeramik?

Var särskilt uppmärksam på värmeelementet. Induktionsvärmeelement blir allt mer populär, men de kommer att kräva en fullständig byte av disken. I det här fallet är spisar med kombinerat värmeelement det bästa alternativet..

Möjligheter för elektriska spisar.

Moderna alternativ för elektriska spisar tål upp till 70 liter.

Det är också bättre att inte ignorera hällens struktur och material. Till exempel har kokplattor i gjutjärn kokplattor på en kulle. Detta arrangemang är inte särskilt bekvämt vid tillagning: formen kan vända eller gjutjärnet kan spricka om den används vårdslöst..

När du väljer glas eller glaskeramik, kontrollera den maximala vikten som kan placeras på ytan. Moderna plattor rymmer upp till 70 liter. Det är dock bättre att kontrollera denna fråga med säljaren..

Garantitiden, liksom kostnaden för service efter garantin, är en viktig faktor när du väljer en elektrisk spis..

Video: Induktionshäll eller elektrisk spis

Previous Post
Trådgardiner i interiøret: tips, bilder, materialer
Next Post
Privat hus gårdsplads design. Valg af en stilistisk retning