15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.bnter.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Funktioner av inredning i antik stil

Den harmoniska skönheten i den antika stilen är så mångsidig att den fortfarande är en inspirationskälla för professionella skapare idag. Och så har det varit de senaste tvåtusen åren. Och under renässansen, och vid den franska kungens hov och i sovjettiden, vände sig arkitekter, konstnärer, designers om och om igen till antika standarder.

Antika kolumner i det inre av hallen i ett privat hus

Antik interiör väljs oftast av människor som drar till klassiker och sofistikering.

Vad ger den antika stilen

Det finns flera saker du får om du bestämmer dig för att föredra just den här stilen:

Mättnad med detaljer

De gamla grekerna och romarna använde skulptur för att dekorera sina hem och städer. Och de var mycket framgångsrika i detta, efter att ha bildat ett helt system av volymetriska, skulpterade av sten, lera eller trä, detaljer. Detta inkluderar pelare, portikoner, gesimser, pilaster, vägglister och mer. Tack vare användningen av alla dessa saker i interiören i antik stil, är det intressant att vara, tittar på inredningen i rummet.

Antik väggdekoration i vardagsrummet

Det kan finnas många dekorativa detaljer, till och med mycket.

Pithiness

Alla dessa många detaljer, skulpturala element betyder något. De är baserade på grekisk mytologi, växtmotiv och komplex symbolik. Med allt detta kan du kryptera ett helt meddelande i rummet..

Antik stil inhägnad av ett privat hus

I den klassiska versionen är stilen prålig.

Skala

Under antiken föredrog människor högt i tak och rymliga hallar. Därför är deras stil väl lämpad speciellt för stora rum. I små rum upplevs det som för skrymmande, tungt.

Antika skulpturer i dörröppningen till vardagsrummet

Det kommer att vara möjligt att förverkliga alla stilens möjligheter bara i ett ganska rymligt rum med högt i tak.

Högtidlighet

Det var inte förgäves att det gamla figurativa systemet användes vid utformning av tempel och palats. Hon sätter en viss stämning. Dels på grund av dess storhet, omtänksamhet in i minsta detalj, komplexitet och svårighetsgrad. Dels på grund av proportionernas otroliga harmoni.

Modern TV på väggen mellan antika pelare

Antik präglas av proportionalitet och harmoni

Känslomässig värme

Trots sin högtidlighet står klassisk arkitektur och konst inte förgäves emot de kalla moderna trenderna med glas, stål och betong. Den antika stilen skapades för en person, i enlighet med proportionerna i hans kropp. Och det känns väldigt bra, det är trevligt att vara i ett sådant rum..

Stor gipsrosett på taket i hallen i ett hus på landet

Antik stil älskar ett överflöd av stuckaturer i taket och väggarna

Med ett ord finns det situationer där den antika stilen i inredningen uppfattas som lämplig och fördelaktig. I rätta händer blir det till en hel rad möjligheter.

Naturparkettgolv i vardagsrum i antik stil

Den övervägda stilriktningen är bäst lämpad för att dekorera ett rymligt hus på landet

Reglerna enligt vilka den antika stilen i inredningen bildas

Precis som i de flesta andra fall är inredningen noggrant utformad av studier av olika aspekter:

 1. Efterbehandling. I antik stil innebär att tänka igenom inredningen inte bara valet av material som det ska tippa golv, väggar och tak med. Tillsammans med detta är det nödvändigt att tänka på platsen för de dekorativa detaljerna. Till exempel är väggar i denna stil nästan alltid dekorerade med lister, gesimser, pilaster, och så vidare..
 2. Belysning. I detta fall blir grunden för belysning av utrymmet nästan alltid en stor taklampa i mitten. Utöver det finns det mindre ljuskällor: lampor, bordslampor, ibland golvlampor. Allt detta måste väljas noggrant för att inte lämna den forntida världens figurativa system..
 3. Möbel. Inte alla möbler kommer framgångsrikt att passa in i den antika stilen. Möbler som är lämpliga för en sådan miljö bör vara gjorda av naturliga eller imiterande naturmaterial, innehålla dekorativa komponenter liknande stil och harmonisera i färg.
 4. Textil. Textilier är alltid en del av den moderna inredningen: kuddar, gardiner, mattor, dukar, överkast och möbelklädsel etc. Alla dessa element uppfattas på lämpligt sätt i den antika inredningen..
 5. Tillbehör. Denna stil är självförsörjande och kräver inte mycket dekorationer. Men i en liten mängd kan dekorativa element i interiören användas. Porslin, lerkrukor eller krukväxter fungerar..

Konstmålning på rummets vägg i antik stil

Väggar kan dekoreras med målningar på naturliga, historiska eller mytologiska teman

Efter att ha konsekvent tänkt på alla listade saker får du en högkvalitativ och effektiv interiör i antik stil som ett resultat..

Valet av efterbehandlingsmaterial för ett rum i antik stil

De gamla grekernas och romarnas bostäder kännetecknades av användningen av natursten i kombination med monokromatiska lugna ytor. Modern teknik har skapat många lättare att använda och billigare material som på ett tillförlitligt sätt kan efterlikna olika typer av mineraler. Därför är listan över vad som kan användas som dekoration av den faktiska imitationen av antikens inre ganska lång..

Keramikgolv i korridoren

Keramik eller marmor ber om golvet i korridoren eller vardagsrummet

Klassiskt laminatgolv i sovrummet

Parkett eller laminat är lämpligt i vardagsrum

Handfat i porslin i fåfänga i marmor

För efterbehandling av badrummet är marmor det idealiska materialet.

Tabellen visar en jämförelse av de viktigaste alternativen:

Material fördelar Minus
Golv
kakel i porslin styrka

stort utbud av

pris

kall yta

linoleum trevlig vid beröring

stort utbud av

pris

instabilitet att skada
PVC -plattor trevlig vid beröring

stort utbud av

pris

instabilitet att skada
Tak
GKL + målning förmågan att simulera en komplex ytform

möjligheten att enkelt kombinera olika färger

relativ komplexitet i installationen
membranspännare förmågan att simulera en komplex ytform

möjligheten att enkelt kombinera olika färger

relativ komplexitet i installationen
färga enkel teknisk implementering

pris

oförmåga att modellera en komplex ytform
Väggar
färga enkel teknisk implementering

olika möjliga nyanser

behovet av att noggrant jämna ut ytan på väggarna
plåster förmågan att simulera stenytor

stort utbud av

relativ teknisk komplexitet

pris

tapet enkel teknisk genomförande

pris

stort utbud av

instabilitet att skada

Vitt undertak med gipslist

För det ceremoniella rummet är det värt att beställa ett undertak med ett överflöd av stuckaturer

Slät vitt tak med kristallkrona

Dock kan taket enkelt målas och dekoreras med taksocklar och polyuretan- eller gipsrosetter.

Som du kan se från tabellen har en person som väljer en finish för en antik interiör många alternativ. Och om vi tar hänsyn till möjligheten att kombinera olika motstående material med varandra, bilda en komplex och flerdelad interiör, börjar situationen se ännu mer intressant ut..

Välja en färgpalett

Forskare av antik kultur under de senaste århundradena betraktade monokrom som kännetecknet för grekernas och romarnas arkitektur. Och när de reproducerade gamla harmoniska former följde skaparna ofta just denna regel och använde bara en färg för att dekorera väggar och andra ytor. Vanligtvis vit eller grå.

Vita väggar i ett modernt vardagsrum i antik stil

Antika interiörer kan vara rent vita

Blå fönster i ett rum med vita väggar

Själva kombinationen av vita och blå färger

Moderna forskare har emellertid fastställt att antikens representanter inte alls var så återhållsamma i sina koloristiska beslut. Tvärtom lade de djärvt till ljusa färger i interiören: lila, gul, blå, grön. Detta hjälper till att exakt fastställa analysen av ytorna på gamla byggnader på mikronivå. Det finns rester av de färgämnen som används av de gamla grekerna och romarna..

Bred golvlist i sovrum i antik stil

Vanligtvis är ett rum inrett i en enda färg utan onödiga färgfläckar.

Således har du två vägar:

 1. Den första är att välja en nyanserad färgpalett, som valdes av mästarna under de senaste århundradena, som imiterar den antika stilen. Många världsarkitektoniska mästerverk skapades på denna princip..
 2. Det andra innebär användning av ljusa och jämna kontrasterande kombinationer, liksom de gamla skaparna. I det här fallet är det svårare att bygga en harmonisk komposition, men med rätt tillvägagångssätt visar sig interiören vara mycket uttrycksfull..

Kolumner med valv i lobbyn på ett lanthus

Kolumner av vit eller beige färg – ett visitkort i interiören i antik stil

Dekorera med arkitektoniska detaljer

Skulpturella dekorationer är en del av dekorationen i den antika inredningen. Det här skulle kunna vara:

 • kolumner och halvkolumner;
 • pilaster;
 • korniser på flera nivåer;
 • huvudstäder;
 • uttag;
 • bågar;
 • etc.

I den traditionella versionen var alla dessa element naturligtvis huggen i sten eller trä. Det finns enklare sätt nu. Det finns en hel marknad för gjutning av polyuretanskum. Det är ett lätt och tekniskt material från vilket skulpturala bitar i antik stil i alla konfigurationer är gjorda..

Förgylld stuckatur på rummets vägg i antik stil

Gipsdekorationen är inte målad ljust – som regel använder de vitt, beige eller elfenben. Det är tillåtet att dekorera med bladguld med antik effekt

Så du kan helt enkelt välja alla artiklar som intresserar dig från katalogen. Rita en skiss över hur allt detta kommer att kombineras med väggdekorationen, beräkna hur många och vilka detaljer som kommer att behövas. Och du kan köpa vad du behöver.

Vas med en växt på en stensockel

Det är svårt att föreställa sig en antik interiör utan en snygg inredning i den antika världens anda, åtminstone en, men värdig

Det är viktigt att inte överdriva det och inte ta för många stora delar för ett litet rum. Till exempel är fullfjädrade pelare endast tillåtna i stora hallar. Och korniser på flera nivåer – med högt i tak.

Antik ljusapparat

Naturligtvis måste belysningen av moderna interiörer, liksom valet av möbler, göras med moderna medel i åtanke. Du kan dock göra detta efter antikens ande..

Lampor ovanför eldstaden i ett antikt sovrum

Rummet ska vara väl upplyst när som helst på dygnet

Tänder ett modernt kök i ett privat hus

Det är bättre att välja lampor med enkel form – ett halvklot, en boll, en cylinder, en ljusstake eller en fackla

Stora lyxiga ljuskronor, runda monokromatiska lampskärmar som matchar finishen, mycket ljus – allt detta motsvarar stilen. En intressant idé är att betona de skulpturella komponenterna med riktad belysning. En som låter dig visuellt läsa plasten av komplexa ytor i interiören. LED -belysning i den övre delen av rummet, runt omkretsen, uppfattas också väl.

Val av lämpliga möbler

Möblerna, som överensstämmer med andan i antik stil, har flera karakteristiska egenskaper:

 • den är gjord av naturliga ingredienser eller material som imiterar dem;
 • dekorerad med prydnader och mönster som är typiska för grekisk eller romersk kultur;
 • passar in i rummets färgschema.

Tebord framför spisen i vardagsrummet i antik stil

Möbler ska se dyra ut, men det kan också vara en högkvalitativ imitation av höga kostnader.

Dyra mjuka fåtöljer med förgyllda element

Möbler är dekorerade med sniderier, samt inlagda med guld eller trä

Du kommer förmodligen att kunna hämta alla möbler du behöver i en av specialbutikerna..

Matbord i den rymliga matsalen i ett privat hus

Kända grekiska stolar – klismos är perfekta för att dekorera en matgrupp.

Pricken över i: ett rum i antik stil: textilier

Den antika stilen är känd för sin svårighetsgrad och snålhet i dekorationer, förutom de som är inskrivna i dekorationen av rummet eller i inredningen av möbler. Det är dock tillåtet att göra undantag för textilier. Det rekommenderas att använda täta vanliga tyger. Raka veckade draperier uppmuntras, men aldrig spetsar eller bågar.

Sovrumsgardiner i antik stil

Gardiner ska ha komplexa draperier, men själva materialet ska vara lätt

Antik interiör är majestät, skönhet och harmoni.

Video: Antik stil i inredning

Fotoidéer för inredning

Persisk matta på vardagsrumsgolvet Antika pelare i det inre av köket Två kolumner i vardagsrummet i ett privat hus Bardisk i ett kök i klassisk stil Natursten väggdekoration i vardagsrummet Ljuskronor med bladguld i ett klassiskt kök Antikt piano i vardagsrummet Laminatgolv i trä Antikt badrum med fontän Tvättställ i sten Rymligt badrum med två handfat Vackert vardagsrum i antik stil Svart golv med blank yta Öppen spis med marmorbeklädnad i det stora vardagsrummet Förgylld säng i massivt trä Grå lång högmatta på sovrumsgolvet Mörkbrun säng i naturligt trä Att göra ett vardagsrum i ett hus på landet Byrå i trä i vardagsrummets design Konstnärliga fresker på taket i vardagsrummet Glasbord soffbord Tak i ett klassiskt vardagsrum Matbord med lockiga ben Interiör i vardagsrummet i en lantvilla i antik stil Paneler med antika grekiska motiv på väggen i vardagsrummet Dekorera vardagsrumsväggen i antikens anda Dams sovrum i antik stil Matsal med klassiska möbler Självnivellerande golv i ett rymligt vardagsrum Ljusa gardiner på vardagsrumsfönstren Båge med gjutgips i polyuretan i det inre av ett privat hus Dekorera väggen med konstmålning Entrédesign med antik kolumn Vardagsrumsinredning i pastellfärger Forntida grekiska kolumner i det inre av hallen i ett modernt hus Eldstadspynt i antikens anda Eldgammal inredning i gammal grekisk stil Statyer nära eldstaden i vardagsrummet i antik stil Öppen spis i det inre av sovrummet Inbyggda belysta hyllor i vardagsrummet i en stadslägenhet Hall i ett stort lanthus i klassisk stil Köksstolar med snidade element Forntida grekiska kolumner i det inre av ett privat hus Snyggt handfat Vardagsrumsdesign i gråtoner med inslag av antiken Dekorera sovrumsväggar med familjefoton Kristallkronor i det inre av matsalen i ett privat hus Oval format matbord i trä Soffgrupp i vardagsrum med trätak Vardagsrumsinredning med höga fönster

Previous Post
Gör-det-själv varierad köksinredning
Next Post
المناظر الطبيعية: ما هو الأساس