15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.bnter.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Empire -stil i interiören – lyx värd en kejsare

Empire -stilen i interiören kallas ofta palats eller imperial. Det främsta kännetecknet för denna trend är pompa, lyx och monarkins triumferande triumf. Empire -stil är utformad för att betona ägarens status och förvåna gästerna med storhet. Hallarna i franska och ryska palats är inredda i denna stil. Emellertid går kejsardömet tillbaka till det antika Rom..

ljus inredning av rummet i empirestilen

Empire -stil i det inre av rummet

vacker lägenhetsdesign i empirestilen

Rymdesign i empirestil

ljus inredning i vardagsrummet i empirestilen

Modern lägenhetsdesign i empirestil

Stilens ursprung

Det var i den romerska passionen för monumentalitet, fortsättningen av det stora imperiets triumf som skaparna av det franska imperiet drog sin inspiration. På order av Napoleon Bonaparte fick de göra en slags revolution i inredningen. Klassicismens strikta drag drog sig tillbaka i bakgrunden. Nu var varje detalj i utsmyckningen av salarna tvungen att betona vikten av kejsarens högsta makt och makt.

Enastående målare från den tiden och arkitekter arbetade också med att skapa rum i Empire -stil. Till och med möblerna i Château Tuileries och Louvren under Bonaparte -regeringen gjordes enligt speciella skisser som utvecklats i empirestil..

Vissa förändringar dök upp i Empire -stilen efter kampanjen i Egypten. Från detta heta land ärvde det franska kejsardömet ett sug efter lejonhuvuden och tassar, som skickligt kombinerades med klassiska romerska kolumner. Möbler har upplevt denna funktion mest av allt. Men trots utländsk låntagning av nya maktsymboler (och i vissa fall tack vare dem) har Empire -stilen i interiören särskilda särdrag.

Sovrumsinredning i originalstil

Empire -stil i interiören

ovanlig inredning av lägenheten i Empire -stil

Empire design design idé

Viktigaste egenskaper

Neoklassicism, med sin längtan efter dess monumentalitet och massiva föremål, blev den stödjande plattformen för att skapa frodiga interiörer i empirestilen. Men till skillnad från de klassiska rätlinjiga formerna, så ser Empire-stilen mer imponerande ut tack vare sfinxerna, basrelieferna och prydnaderna för ett triumferande militärt tema.

Bland de särdrag i Empire -stilen:

 • alla designelement bör idealiskt kombineras med den allmänna riktningen och betona stilens majestät;
 • Empire -stilen i interiören förutsätter närvaron av utsökta element som uppfyller symmetrireglerna;
 • revitaliseringen av rymden med hjälp av ett stort antal dekorativa element gjorda i stil med det antika egyptiska riket, den romerska storhetstidens tid och den grekiska kulturuppgångens period välkomnas;
 • rum inredda i empirestil måste dekoreras med vapen och symboler för militär triumf;
 • ett särdrag är närvaron av konsoler, pilaster och kolumner;
 • höga baldakiner och tunga gardiner gjorda av dyra tyger;
 • möbler förtjänar särskild uppmärksamhet sedan Bonaparte -tiden (i empirestilen, massiva uppsättningar med utsökta sniderier och en unik form, gjord av dyra träslag).

Men det viktigaste kravet som måste uppfyllas när man föredrar Empire -stilen är rymden, vilket är det främsta kännetecknet för Empire -stilen i interiören. Lokalerna ska vara visuellt omfattande, högt i tak, stora fönster. Och naturligtvis bör du vara särskilt uppmärksam på färgen..

originaldesign av vardagsrummet i empirestilen

Empire -stil i det inre av rummet

ljus sovrumstil i empirstil

Rymdesign i empirestil

vacker interiör i lägenheten i Empire -stil

Modern lägenhetsdesign i empirestil

Allt handlar om färg

Empire -stil är först och främst lyx. Därför behöver färger i denna stil rika, ljusa, men samtidigt lugna och stolta. Klassikern i genren är guld. Detta är en symbol för makt och rikedom, så du kan gärna använda guldklädsel som dekor..

Som basfärger i Empire -stil är det bäst att välja ädla, rika färger: blodröd, djupblå, himmelsblå eller vit. Det är dock värt att använda färgkombinationer noggrant. För att inte få avantgardet istället för Empire-stilen måste du behålla lokalerna i ett visst färgschema, så att trefärger inte tillåts. Väggar, golv och tak måste vara i harmoni med varandra.

Funktioner av Empire -stilen i interiören

I Empire -stil spelar väggar en viktig roll. De upptar lejonparten av rummets utrymme och fångar ögat även vid ingången. Därför används silke- eller brokadtyger oftast som väggdekoration..

ovanlig inredning i vardagsrummet i empirestilen

Empire -stil i interiören

ljus sovrumstil i empirstil

Empire design design idé

Väggar

Med tanke på framstegen i modern inredning kan dyra tyger ersättas med texturerade beläggningar som imiterar vävda material. Tapeter dekorerade med afrikanska motiv eller militära symboler kommer att se bäst ut. Om en strängare atmosfär önskas kan texturerade väggbeklädnader med enkla, monosyllabiska mönster användas..

Väggarna, dekorationsrum i empirestil, är vanligtvis dekorerade med tomma arkader, romerska pelare, medaljonger, fresker och basreliefer. Konstnärliga inredningselement som pryder väggarna måste verkligen skär det militära temat. Stora speglar är ett måste.

ovanlig rumsinredning i Empire -stil

Empire -stil i det inre av rummet

ljus lägenhet design i empirestilen

Rymdesign i empirestil

vacker inredning i vardagsrummet i empirestilen

Modern lägenhetsdesign i empirestil

Tak

Taket är lika viktigt. För dess design behöver du också bara använda naturliga och dyra element. Strikt i mitten måste du placera en stor kristallkrona. Runt huvuddetaljen är taket dekorerat med förgyllda stuckaturer. Färgschemat är oftast vitt, men det är möjligt att ta sig friheter, använda material av mjölkaktig eller ljus beige färg för målning.

Golv

När det gäller Empire -stil är valet av golv inte för stort. Antingen mahogniparkett eller marmormosaik, med motiv från grekiska eller romerska konstverk, kan användas.

Fönster

Fönstren, beroende på rummets syfte, kan dekoreras med sidgardiner eller tunga tyger i flera lager med fransar. Färgpaletten på gardinerna ska vara i stil med kejserliga palats – lila, röd bas med guldprägling och gränsande.

original rumsinredning i empirestil

Empire -stil i interiören

ovanlig sovrumsinredning i Empire -stil

Empire design design idé

möbel

Empire -möbler är tunga föremål av mahognyträ, dekorerade med sniderier och förgyllning. Ytan på möbler i interiören i empirestil är alltid smidigt polerad, benen är oftast gjorda som leontassar, egyptiska sfinxer eller romerska pelare. När du väljer möbler för ett modernt vardagsrum är det bäst att föredra antika prover..

Rum inredda i kejserlig stil kommer perfekt att komplettera gamla byråer, skänk, runda bord, graciösa soffor med mjuka former. Förresten, Empire -stilen fick smidiga funktioner efter anpassning till den ryska allmänheten. Fransmännen, som kallades till adeln, dekorerade adelsbonna och mildrade de franska stilens militära triumfer..

ljus inredning av lägenheten i empirestil

Empire -stil i det inre av rummet

vacker vardagsrumsdesign i empirestil

Rymdesign i empirestil

ljus rumsinredning i empirestil

Modern lägenhetsdesign i empirestil

Ryska imperiet

Länge var det förbjudet att importera möbler som köpts i Frankrike till Ryssland. Men “kataloger” med skisser av franska arkitekter hamnar fortfarande i landet, vilket gör det möjligt att tillverka headset i enlighet med nya modetrender..

Möbler i ryska rum är gjorda inte bara av mahogny, utan också av rosenträ eller karelskt björkträ. I provinsen var det tillåtet att använda aska, valnöt eller lind. Dess former blir mjukare, och effekten av “monumentalitet” försvinner. Samtidigt matchar storstadssalongernas möbler närmast de franska imperiets standarder, men när du går bort från mitten blir headsetens former mjuka och mysiga hemma, de tappar formalitet och pompa – ett obligatoriskt attribut för empirestilen..

Möblerna var dekorerade med förgyllda överlägg, mosaiker, klädda i siden och sammet. Provinciala headset disponerade med sniderier och chintzklädsel.

ursprunglig design av sovrummet i empirestilen

Empire -stil i interiören

vacker lägenhetsinredning i Empire -stil

Empire design design idé

Vardagsrum a la Versailles

Oftast används designlösningar i “kunglig” stil vid inredning av vardagsrum. Beroende på rummets storlek kan du använda en hel uppsättning dekorativa verktyg eller använda de grundläggande dekorelementen..

Hus med ett rymligt vardagsrum kan delas in i zoner med hjälp av romerska pelare. Men lägenheter som inte skiljer sig åt i stora områden, det är bättre att inte ladda med dekorativa medel för att inte orsaka en känsla av röran.

Möbler i ett vardagsrum i empirestil ska vara omfattande, tunga och bekväma. Billiga headset och tyger bör undvikas. Den kejserliga stilen förpliktar att behålla status och adel i allt, inklusive material. Idag är det dock möjligt att använda analoger som imiterar dyra träslag och tyger, men du måste välja dem med stor omsorg, eftersom sådana produkter snabbt kan förlora sitt representativa utseende..

ovanlig design av rummet i Empire -stil

Empire -stil i det inre av rummet

ljus inredning i vardagsrummet i empirestilen

Rymdesign i empirestil

ljus rumsdesign i empirestilen

Modern lägenhetsdesign i empirestil

Du kan komplettera vardagsrumsinredningen med ottomaner. Klädselns färg ska vara rik: röd, smaragd, choklad. I vissa fall är det tillåtet att använda svart..

En trähylla, ett elegant rundat soffbord kommer inte att vara överflödigt. Dekorationer på möbler bör matcha den övergripande stilen. Präglade guldpläterade överlägg är välkomna. Empire -stil, med all sin prakt, passar perfekt in i ett stort hus på landet, men det kommer också att se inte mindre imponerande ut i en vanlig lägenhet. Samtidigt kommer ett ordentligt planerat arrangemang av enskilda element att göra rummen i rummet ljusare, luftigare..

Idealiska designprinciper

Följande tips hjälper dig att skapa royal chic i en stadslägenhet..

 • Utformningen av kungliga slott kännetecknas av ordning och harmoni. Alla element måste vara symmetriska.
 • Dekorelement måste nödvändigtvis tillhöra de senaste århundradena och hylla ägarens storhet (till exempel kan du använda stuckatur i form av korsade svärd eller fragment av familjens vapen).
 • Förgyllning ger ägaren en högre status.
 • Empire -stil kan användas för design av vardagsrum, välja mjukare toner och använda färre dekorativa element..
 • Klassiska färgkombinationer i kejserlig stil är vitblå, brunvit, rödbrun, blåvit.
 • Stora speglar krävs.
 • För rum är det bättre att använda mer mättade och kontrasterande färgkombinationer; i vardagsrum måste du tvärtom minska kontrasten.

Och naturligtvis kommer alla interiörer inte att se holistiska ut utan dekorativa element..

ljus inredning i sovrummet i empirestilen

Empire -stil i interiören

ovanlig design av en lägenhet i Empire -stil

Empire design design idé

Fokusera på detaljer

Som nämnts ovan är det nödvändigt att dekorera rum med dyra material – kristall, marmor, guld (mindre ofta silver), brons, ibenholt eller mahogny, siden etc. Men för att klara stilfunktionerna bör detaljerna inte vara tydliga vald.

En bra lösning skulle vara:

 • bronsfigurer av ett militärt tema (facklor, svärd, spjut, etc.);
 • handgjorda mattor och gobelänger;
 • målningar i massiva förgyllda ramar;
 • figurer och element i form av pyramider, sfinxer;
 • skinn av olika djur;
 • stor antik farfar klocka;
 • kristallvolymkronor, ljusstakar och andra lampor;
 • målade vaser;
 • lätta marmorkistor och lådor;
 • bestick i porslin och silver.

Empire -stil är en stil som uppfanns för kejsaren och förblev länge kungliga palatsens privilegium. Du kan dock känna dig persona non grata i stadslägenheten. Det viktigaste är att välja rätt detaljer och planera i förväg alla nyanser i interiören.

Video: Empire -stil i inredningen. Stil funktioner

50 foton av empirestilidéer inom inredning:

vackert interiör vardagsrum i empirestilbilden ljus sovrumsdesign i empirestilfoto original lägenhet inredning i Empire stil foto ljus inredning i rummet i empirestilbilden ovanlig rumsinredning i bilden av empirestilen ljus lägenhet design i empirestil foto vacker inredning i vardagsrummet i empirestilen ljus inredning i sovrumsstil ovanlig sovrumsdesign i empirestilbilden originalinredning i rummet i empirestilfoto ovanlig lägenhetsinredning i bilden av imperiet ljus design av vardagsrummet i empirestilen ljus inredning i rummet i empirestilfoto vacker inredningsbild i empirestil original sovrumsdesign i empirestilbild vacker vardagsrumsdesignbild i empirestil ljus inredning i en lägenhet i Empire stil foto ljus inredning i sovrumsstil ovanlig rumsdesign i empirestilen ljus inredning i en lägenhet i empirestilen original sovrumsinredning i foto i empirestil ljus rumsdesign i empirestilbilden ovanlig inredning i rummet i empirestilen original sovrumsinredning i empirestilbilden ljus lägenhet design i empirestil foto ljus design av vardagsrummet i empirestilbilden vacker interiör i en lägenhet i empirestilen ovanlig sovrumsinredning i empirestilbilden original inredning av vardagsrummet i empirestilen ovanlig rumsdesign i empirestilbilden ljus inredning i vardagsrummet i empirestilbilden ljus sovrumsdesign i empirestilfoto vacker interiör i rummet i empirestilen ljus lägenhetinredning i empirestilbilden ljus rumsdesign i empirestilen vacker sovrumsinredning i empirestilbilden originalinredning i vardagsrummet i empirestilfoto ljus inredning i rummet i empirestilen ljus sovrum design i empirestilbilden originalinredning i vardagsrummet i empirestilbilden ovanlig design av en lägenhet i imperiet stil foto vacker sovrumsinredning i empirestilfoto original vardagsrumsinredningsbild i empirestil vacker imperium sovrum inredning bild ljus inredning i rummet i empirestilbilden original lägenhet design i empirestil foto vacker sovrumsdesign i empirestilbilden vackert imperium rum inredning foto ljus inredning i sovrummet i empirestilbilden original design av vardagsrummet i empirestilbilden

Previous Post
Högteknologiskt kök: teknisk inredning
Next Post
ميزات استخدام اللون البرتقالي وتركيباته في داخل الغرف