15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.bnter.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Färglösningar i interiören: tips, foton

Interiörens färgschema är inte mindre viktig detalj än valet av stil och material för dekoration. Färger kan förvandla ett rum till oigenkännlighet, inte bara dekorationens harmoni utan också stämningen hos människorna i rummet beror på rätt val av intervall. När du väljer nyanser är det nödvändigt att ta hänsyn till rummets syfte och till och med platsen för fönstren – mängden solljus påverkar i hög grad tonuppfattningen.

röd färg i köksdesign

Rumsdesign färgschema

lila färg i det inre av sovrummet

Kombinationen av vitt och blått i interiören

Färgklassificering

Globalt är hela spektret uppdelat i två stora delar – varmt och kallt.

  • Warm inkluderar röd, orange, gul, lila med en dominerande röd, liksom alla derivat. Vissa grönsorter hör också till sommarhalvdelen av spektrumet, det är lätt att förstå detta genom närvaron av en blandning av gult. På platser där det är lite naturligt ljus, välj ytor och tillbehör i ett varmt spektrum.
  • Alla typer av blått och blått, turkos, lila, etc. betraktas som kalla.I detta fall används den kalla gruppen bäst i interiören i rum som vetter mot söder. Det är alltid mycket ljus i dem, och på sommaren kan svala färger uppdatera designen. Men för de norra lokalerna behöver du inte välja blå eller blå som finish, särskilt i kombination med snövit. Denna kombination kommer att se livlös ut..

Det är också viktigt att veta om bilder. Sommarfärgade föremål syns visuellt närmare i kontrast till objekt i det svala spektrumet..

grön färg i korridorens inre

Sovrum inredning i svart och vitt

akvamarinfärg i vardagsrumsdesign

Sovrum i vitt

Möjliga kombinationer

Färgschemat i interiören kan väljas i kontrast, eller vice versa, du kan göra det mer lugnt, nyanserat. I det första fallet råder nyanser, harmoniskt kombinerade, men samtidigt i motsatta ändar av spektrumet, till exempel rosa och turkos, rött med grönt, etc. Med en nyanserad kombination väljs färger från en grupp, till exempel , flera typer av grönt.

De valda kombinationerna kan påverka uppfattningen av rymden. Kontrasterande, särskilt svart och vitt, kommer visuellt att göra rummet mindre, därför är de endast lämpliga för stora ytor. Samtidigt behöver du inte välja många färger, två eller tre räcker för bakgrunden. För ljus och varierad kombination tröttnar snabbt på din syn.

brun färg i utformningen av korridoren

Rumsdesign i ljusa färger

Använda nyanser i design

När du väljer ett färgschema är det också nödvändigt att vägledas av psykologi – det är känt att olika kombinationer kan påverka humör. Vilken effekt olika färger kan ha.

Röd

De första associationer som jag tänker på är energi, passion, aggression, styrka, eld. Scarlet är mycket stark känslomässigt, i stora mängder är det inte lämpligt. Den används bäst som accenter – i tillbehör. Rött är bra när det betyder aktiv tidsfördriv. Detta är ett utmärkt val för vardagsrummet, men det är kontraindicerat i rekreationsområdet och för barn. Av alla stilar är skarlet det bästa för avantgarden, men även i det här fallet används det praktiskt taget inte som det främsta. Det rekommenderas inte att kombinera med apelsin.

smaragd färg i det inre av sovrummet

Ljus rumsdesign

gul färg i utformningen av korridoren

Mörka toner i det inre av vardagsrummet

Gul

Förknippas med sommar, soliga dagar, glädje. Den kombineras bäst med smaragd, ser bra ut med lila, grå, blå, snövit. Men med skarlet eller morot bör det användas extremt noggrant, en sådan tandem är för ljus och aktiv. Gyllene varianter av gula är lämpliga för alla stilar, men det är värt att använda sin rena sort med försiktighet, ljusstyrkan kommer att anstränga dina ögon. I bostadshus och lägenheter är det bättre att välja mjukare alternativ – gyllene, ockra.

Grön

Symboliserar hälsa, liv, vår, naturen som sådan. Den har många sorter, som alla har sina egna egenskaper. De mest kända är sallad (grön med en klar blandning av gult), smaragd och akvamarin. Sallad förknippas mest med lätthet, tidig vår och sorglös glädje. Denna känsliga nyans är lämplig för de flesta stilar, men i detta fall bör alltför mättade sorter undvikas..

brun färg i det inre av köket

Färglösningar i vardagsrummet

grönt i korridorens utformning

Ljus sovrumsdesign

Smaragd

En vacker rik ton, lugn och lugnande. Tack vare dessa fastigheter är den väl lämpad för områden avsedda för arbete eller fritid – hemmakontor, bibliotek, sovrum. Bra för nästan alla stilar.

Akvamarin

Det är närmare det blå spektrumet, påminner om havet och svala vindar. På grund av den uppenbara blandningen av blått kan det orsaka en dåsig stämning, så det måste användas mycket försiktigt på kontoret eller hallen. Men sovrummet är det perfekta stället för blågrönt.

röd färg i det inre av lägenheten

Kombinationen av ljusgrönt och lila i det inre av köket

Blå och ljusblå

En lugn palett som först och främst väcker associationer med himlen och havet. Blå och blå färger är lämpliga för rekreationsområdet och plantskolan. Passar bra med vitt, bärnsten, honung, guld, apelsin, smaragd, grått.

Brun

Det är en symbol för jord och träd, det anses vara neutralt och kombinerar med nästan allt. Ljusbrun och beige är bra bakgrunder för alla inredningar. Överdriv inte – en sådan bas måste spädas med mer mättade toner, annars riskerar den att bli monoton, särskilt för beige.

blå färg i lägenhetsdesign

Beige färg i interiören

lila färg i vardagsrummets inre

Ljus rumsdesign

Lila

Skapar en mystisk atmosfär, men rekommenderas starkt inte för lägenheter på grund av att det orsakar depressiva stämningar. Lila måste plockas mycket noggrant och endast i små mängder..

Lila

Ett mjukare alternativ, dock, och bör inte bäras för mycket. Lila är bra för sovrum, men det bör användas med försiktighet i vardagsrummet, barnkammaren eller köket..

Rosa

Lätt och känsligt, men vissa sorter, som fuchsia, kan vara mycket aggressiva. Ljusrosa kan väljas för vardagsrummet, men pastellvarianter är lämpliga för rekreationsområdet och barnrummen. Att kombinera med apelsin är mycket avskräckt, den resulterande tandem är för ljus och psykedelisk.

gul färg i köksdesign

Kombinationen av vitt och rött i interiören

smaragdfärg i det inre av korridoren

Beige färg i vardagsrummets inre

Svartvitt

Den mest mångsidiga och samtidigt kontroversiella duon. Både svart och snövit kombineras med alla nyanser, men de används bara som ytterligare. Svart som den huvudsakliga är för dyster och depressiv, och vitt kommer att göra hemmet till en sjukhusavdelning. Du kan också använda dem samtidigt, men detta är ett mycket riskabelt steg. Du bör övervaka proportionerna och undvika ett 50/50 förhållande, det ser för skarpt ut.

Det är viktigt att förstå att föreningar är mycket individuella. Någon överflöd av lila driver in i melankoli, men någon, tvärtom, kommer att gilla det. Om du väljer interiörens färgschema blir det korrekt att inte bara baseras på de allmänt accepterade reglerna för kombination, utan också på din egen smak och uppfattning..

akvamarinfärg i det inre av sovrummet

Sovrum i ljusa färger

Beroende på världens sida

Som redan nämnts ovan beror valet av kombinationer också på fönstrenas kardinalriktning. Orsaken är mängden naturligt ljus, med andra ord, isolering. Detta påverkar starkt det fysiska och psykiska tillståndet. Mörka och dystra lägenheter, där solens strålar praktiskt taget inte faller, orsakar obehag, trötthet, dåsighet, de vetter mot väster och norr, detta måste beaktas vid val av färgschema.

På norra sidan är bärnsten, honung, röd, persika, gyllene beige lämpliga. Dessa färger är förknippade med värme, som är så bristfällig, särskilt på vintern. Turkos, mynta, lila, grå, indigo, blå och vit är inte de bästa valen, eftersom de visuellt kommer att göra interiören ännu svalare..

De östra lokalerna är alltid väl upplysta, särskilt på morgonen. Du kan använda både varma och kalla färger i din design, men det är viktigt att undvika bleka pastellfärger. På grund av att det inte finns någon sol på östra sidan på kvällen kommer de att se bleka och smutsiga ut och få ett gråaktigt utseende..

gul färg i utformningen av korridoren

Sovrumsinredning i blå toner

brun färg i vardagsrummets inre

Sovrum i mörka färger

Det finns alltid mycket sol på södra sidan, även på vintern. Det är alltid varmare och varmare här, så det kalla spektrumet kan vara en riktig räddning. Turkos, akvamarin, mynta i olika proportioner kan skapa en känsla av kyla. Samtidigt, om i de östra lägenheterna mättade färger är mer lämpliga, försök tvärtom i de södra att välja pastellalternativ för efterbehandling..

För lägenheter med västerut mot fönster är varma färger lämpliga. Eftersom det är lite ljus i väst under dagen, är det nödvändigt att undvika mörka färger, liksom rosa och lila – de kommer att se gråa och bleka ut i frånvaron av solen. Som en sista utväg, när du använder en sådan finish, ta hand om konstgjord belysning av hög kvalitet. För dekoration på västsidan måste du vara mycket försiktig när du väljer färger, eftersom den minsta felräkningen kan göra en vacker design till grå och blek.

smaragd färg i köksdesign

Ljus inredning i rummet

lila färg i sovrumsdesign

Ljusgrön färg i det inre av köket

Rastzon

Eftersom detta utrymme är avsett att sova och vila under dagen, måste interiörens färgschema matcha den uppgift som finns. Det är bäst att välja lugna färger, både varma och kalla. För ljusa färger, liksom svart och lila, det finns ingen plats här ens som tillbehör. Var uppmärksam på belysningen. Varma färger är mer lämpliga på norra eller västra sidan, medan svala färger på söder..

Med hjälp av färg kan du inte bara korrigera brister i belysningen, utan också förändra den visuella uppfattningen något. Ljuskombinationer expanderar rummet visuellt, medan mörka och mättade gör det mindre. Samma effekt med kontrasterande ytor och möbler.

blå färg i korridorens inre

Ljusa färger i det inre av rummet

Köksdekoration

Först och främst är det viktigt att förstå vilken funktion förutom matlagning som tilldelas detta rum. Hur ofta går du in i köket, lagar mat hemma, bjuder in gäster? Är köket kombinerat med vardagsrummet eller är det isolerat? Är den stor eller liten? Köks vidare design beror på svaren på dessa frågor..

I små kök är det att föredra att använda ljusa kombinationer – vanilj, mjölk, beige, ljusgrå, mint, blekrosa etc. Men i stora rum och ännu mer studiolägenheter kan du använda ljusare och mer kontrasterande alternativ. Om köket kombineras med vardagsrummet kan det stå i kontrast med det eller vara i harmoni. Kontrast är bekvämt om du visuellt behöver skilja mellan köksutrymmet och vardagsrummet..

akvamarinfärg i köksdesign

Kombinera färger i sovrumsinredningen

grön färg i utformningen av korridoren

Inredningen i rummet i svartvitt

Hall dekoration

Oftast är detta ett rum där mycket tid spenderas varje dag. Här samlas familjen på kvällarna, här ordnas sammankomster med vänner och familjemiddagar. Av denna anledning måste valet av palett närma sig med största allvar..

  1. I rymliga rum kan du säkert förkroppsligar alla kombinationer. I ett sådant rum kan det finnas mer än 3 färger, mer är svårare att kombinera med varandra..
  2. Användningen av mörka färger är lämplig för hi-tech eller minimalism, men i klassiska interiörer ser ljusa färger mycket mer harmoniska ut.
  3. Om ljuskombinationer väljs som grund måste den spädas med ljusa detaljer för att fräscha upp dekorationen. Detta kan vara möbler, till exempel en morotssoffa mot en bakgrund av beige väggar eller tillbehör – gardiner, vaser, foton och målningar, kuddar, överkast etc..

Hall dekoration

Korridoren är en plats utan fönster, så paletten är mycket begränsad här. Gången är också sällan imponerande i storlek, så vitt eller beige är mest lämpligt. Om så önskas kan du välja azurblått, grönt eller gult, men då ska den elektriska belysningen vara felfri. I kallt vitt ljus kommer en ljus palett att se mörkare ut, medan gyllene lampor knappast snedvrider dem..

blå färg i sovrumsdesign

Interiören i rummet i ljusa färger

brun färg i det inre av lägenheten

Sovrum i ljusa färger

gul färg i korridorens inre

Ljust lila färg i det inre av köket

Badrumsdekoration

För badrummet anses snövit, rik turkos, azurblå och ljusblå sorter i olika kombinationer vara traditionella. Det marina temat och allt som rör vatten passar mest organiskt in i en sådan dekoration. Du kan dock välja en originallösning, till exempel kombinera rött med vitt. Ett sådant val kommer att se snyggt och ovanligt ut..

Video: Färglösningar i inredningen

50 foton på exempel på färglösningar i det inre av lägenheten:

smaragdfärg i det inre av korridorfotot blå färg i köksdesignbilder röd färg i utformningen av vardagsrumsbilden lila färg i det inre av sovrummet foto brun färg i utformningen av korridorsbilden akvamarinfärg i det inre av lägenhetens foto gul färg i det inre av korridorsbilden grön färg i köksdesignfoto akvamarinfärg i det inre av korridorbilden smaragd färg i utformningen av vardagsrummet foto röd färg i det inre av sovrumsbilden grön färg i utformningen av lägenhetsfotoet blå färg i det inre av hallen foto lila färg korridor design bild gul färg i köksfotoets inre brun färg i utformningen av lägenhetsbilden lila färg i det inre av vardagsrummet foto blå färg i sovrumsdesignbild gul färg i det inre av hallen foto röd färg i köksdesignbild smaragdfärg i utformningen av lägenhetsfotoet brun färg i vardagsrummets inre akvamarinfärg i utformningen av sovrumsfotot grön färg i det inre av korridorbilden akvamarinfärg i det inre av sovrumsbilden gul färg i utformningen av vardagsrummet foto smaragdfärg i designen av lägenhetsbilden brun färg i det inre av korridorfotot röd färg i utformningen av korridorsbilden grön färg i det inre av köksfotot lila färg i det inre av lägenhetens foto gul färg i utformningen av sovrumsfotot röd färg i korridorbildens inre blå färg i utformningen av vardagsrumsbilden brun färg i det inre av hallen foto grön färg i utformningen av lägenhetsbilden smaragd färg i det inre av korridorbilden akvamarinfärg i utformningen av korridorsfotot akvamarinfärg i utformningen av korridorsbilden blå färg i det inre av vardagsrummet foto smaragd färg i det inre av sovrummet foto grön färg korridor design bild brun köksdesignbild gul färg i det inre av lägenhetens foto smaragd färg i det inre av köksfotot gul färg i det inre av korridorfotoet lila färg i utformningen av korridorsbilden akvamarinfärg i utformningen av lägenhetsbilden brun färg i det inre av vardagsrummet foto grön färg i det inre av korridorsbilden

Previous Post
عداد شريط للمطبخ بيديك من كونترتوب: خيارات ، أحجام ، تعليمات خطوة بخطوة
Next Post
Die Farbkombination im Innenraum: Vorhänge und Tapeten