15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.bnter.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Nișă în perete: cum să o decorați funcțional și frumos

Designul original al unei nișe în perete este una dintre cele mai preferate tehnici de proiectare. Recent, a existat tendința de a abandona mobilierul voluminos pentru dulap, dar nimeni nu a anulat încă rafturile funcționale. O adâncitură în perete este un plan orizontal suplimentar care servește drept raft. Puteți pune și pune orice într-o nișă – de la cele mai necesare lucruri la decor interior. Experții își vor împărtăși secretele despre cum să proiectezi un spațiu de nișă din punct de vedere estetic și practic..

Nișe în jurul arcului în proiectarea camerei de zi a unei case private

Secretul unui design frumos constă în designul neobișnuit și grațios al nișei, căruia îi acordați imediat atenție

Multifuncționalitatea nișei interioare

Nichele nu au fost inventate de contemporanii noștri, ele sunt găsite de arhitecți în timpul excavării artefactelor antice ale civilizațiilor pierdute din diferite timpuri. Înainte de a vă gândi la proiectarea unei nișe în perete, este mai bine să înțelegeți mai întâi scopul acesteia..

Living alb cu nișă decorativă în perete

O nișă poate fi elementul central al unei compoziții de design.

Principala clasificare a adânciturilor de perete:

 1. Decorativ.
 2. Funcţional.
 3. Arhitectural.
 4. Nișe tehnice.

Depozitarea lemnului de foc pentru șemineu într-o adâncitură din perete

Loc convenabil pentru depozitarea lemnului de foc dacă casa are șemineu sau aragaz

Nișă în dormitor pentru un pat pliant

O soluție la modă și rațională pentru camerele moderne este un pat pliant care se ascunde într-o nișă și arată ca un dulap

Unele deschideri de perete sunt rezultatul unui design arhitectural – altfel nu va funcționa. Mai mult, designul depinde de funcționalitatea camerei, care are o adâncitură gata făcută. Adesea arată ca o cutie lângă arborele de ventilație, în care puteți plasa rafturi pentru vase, electrocasnice și alte articole utile..

Golurile de perete sunt o modalitate excelentă de a ascunde o ușă secretă, un seif și orice altceva care nu ar trebui să fie vizibil pentru cei din afară. Dar nu au nevoie de decor, ci mai degrabă necesită o deghizare atentă..

Nișe pentru decorațiuni în interiorul unei camere moderne

Este important ca designul nișei să se potrivească cu stilul camerei în care se află.

În nișele decorative, decorate cu oglinzi, sticlă și iluminat, puteți sta cu produse cosmetice. Femeile au nevoie de lumină bună dimineața când se curăță singure, dar nu întotdeauna există un loc potrivit. Dar acest design al unei nișe în perete este potrivit și pentru alte scopuri, dacă este utilizat pentru rafturi iluminate..

O nișă falsă este o tehnică pur decorativă atunci când vor să completeze interiorul cu o ușă sau o fereastră desenată credibil.

Nișă triunghiulară în interiorul unei camere din mansardă

Regula de bază este că nișa ar trebui să se potrivească în interiorul camerei și să nu o supraîncărce.

Sfat: Înainte de a decora o nișă într-o cameră, decideți despre funcționalitatea acesteia – ce va fi în ea permanent și temporar. Suveniruri și lucrări manuale, antichități și cărți, obiecte de artă și fotografii moderne – toate necesită o abordare diferită a designului.

Nișe în loc de rafturi de cărți pe peretele sufrageriei

Forma și dimensiunea nișelor depind de curajul și creativitatea ta

Când combină o cameră de zi cu o bucătărie, un bar este adesea plasat la marginea a două pătrate. Este potrivit să proiectați nișa de lângă ea ca un bar pentru băuturi puternice de colecție. Acesta în sine arată ca un decor decent pentru o cameră de zi modernă..

A devenit deja clar că orice adâncitură din perete ar trebui să aibă nu numai o funcție decorativă, ci și o funcție practică. De aceasta depinde designul nișei și metoda construcției sale. Rafturile pe mai multe niveluri de pe peretele accentului pot fi, de asemenea, proiectate ca nișe, învelite cu foi de gips-carton. Structura în sine are nevoie de suporturi fiabile, astfel încât rafturile să nu se prăbușească cu tot conținutul care are o greutate decentă. Mai ales atunci când există echipamente scumpe sau vase din sticlă fragilă..

Nișă îngustă în interiorul băii

O nișă îngustă de-a lungul întregului perete al băii servește ca element decorativ și este foarte convenabilă pentru plasarea a tot ce aveți nevoie

Tipuri de spațiu de nișă

Toate nișele sunt împărțite, în funcție de scopul lor, în următoarele tipuri:

1. Bibliotecă de nișă Adâncime suficientă pentru formatul cărților, mai multe rafturi, pot fi închise cu uși de sticlă.
2. Raft în adâncitura de perete, partiție Dimensiuni mici, dimensiunile depind de mărimea articolelor afișate în acesta.
3. Dulap mic într-o nișă arhitecturală Mod excelent de a plasa haine de sezon, rochii, costume (lățimea umerilor).
4. Expunere de nișă Redactat pentru obiectele expoziționale, numărul de rafturi – după cum este necesar.
5. Loc izolat pentru echipamente cu priză O modalitate excelentă de a ascunde firele, de a le proteja împotriva alergării copiilor și a animalelor care se joacă cu ei.
6. Depozitare de nișă Adâncire ascunsă, fără decor.
7. Înlocuirea mobilierului încorporat Rafturi armate cu drepturi depline, concepute ca rack
opt. Nișă decorativă Decoratiune interioara.
nouă. Nișă falsă Imagine a unei depresiuni (fereastră, ușă, perete prăbușit).
zece. Nișă tehnică O adâncitură scobită într-un perete de beton armat este cel mai bun mod de a ascunde țevile.

Nișe în perete pentru depozitarea lucrurilor lângă pat

Rafturi convenabile și funcționale lângă pat

Ce poate înlocui o nișă?

Să luăm în considerare în detaliu în ce scopuri puteți utiliza diferite tipuri de adâncituri în perete. Nișele decorative volumetrice înlocuiesc adesea mobilierul pentru dulapuri – rafturile încorporate pot fi ușor adaptate pentru obiecte omogene sau suveniruri de colecție.

Nișe pentru vase în interiorul bucătăriei

În bucătărie, nișele pot înlocui dulapurile

De fapt, o fereastră falsă este făcută și într-o nișă de camere lipsite de lumină naturală. Puteți plasa imagini de fundal foto cu imitația unei frumoase panorame a orașului în ele, iar lumina blândă a lămpilor fluorescente și a benzilor LED vor crea iluzia luminii solare..

O nișă de colecție este o soluție excelentă în orice cameră. Poate stoca tomuri rare ca parte a bibliotecii moștenite. Deschiderea din peretele camerei copiilor, plină cu o expoziție de păpuși Barbie sau copii exacte a mașinilor rare, nu pare mai puțin interesantă. Jucăriile amigurumi tricotate sunt o tendință modernă în lucrul cu ace, au nevoie și de o nișă de expunere decentă.

Nișă în interiorul holului unei case de țară

Nișă ca loc pentru a plasa obiecte de colecție

În unele stiluri, nu este de așteptat un număr mare de mobilier pentru dulapuri. Mulți oameni știu din emisiunile TV turcești că în urmă cu câteva secole, nișele din perete erau folosite foarte mult, de exemplu, pentru iluminat și ascunzișuri. Aceeași tendință continuă și astăzi în interiorul decorat în estul arab..

Un alt tip de nișă este aplicabil în interiorul sufrageriei în stilul minimalismului. Cu organizarea „ascetică” a spațiului, înlocuirea dulapurilor cu nișe practice oferă avantajele sale:

 • economii vizibile în spațiu liber;
 • formarea propriului loc pentru tot felul de lucruri mici care ar trebui să fie întotdeauna la îndemână (ochelari, telefon mobil, încărcător, portofel, tabletă);
 • amplasarea convenabilă a echipamentelor și echipamentelor mici (puteți aduce aici și un cablu electric, construit în prize);
 • economii semnificative la dulapurile voluminoase, idee excelentă pentru mobilierul încorporat ușor, care seamănă cu un raft.

Spațiul de nișă este umplut cu rafturi obișnuite și transparente din sticlă. Acestea transmit perfect lumina dacă există o bandă diodă, becuri sau iluminat decorativ în deschiderea care trebuie realizată..

Nișă decorativă DIY sub formă de fereastră deschisă

Nișă falsă decorativă desenată într-un cadru realizat din mulaje din poliuretan

Design dormitor cu nișe frumoase

Decor de nișă în dormitor

Uneori, ușa camerei de trecere după reamenajare nu este zidită, ci reproiectată. Aici puteți face un mic dressing și puteți face ușa în alt loc. Acesta este un design complet accesibil al unei nișe în perete cu propriile mâini..

În locașul de pe peretele de accent, puteți instala un panou mare de plasmă, un acvariu spațios sau un șemineu imitat. Așezând mobilier tapițat pe o insulă, astfel încât cei așezați să fie orientați spre acest obiect, este ușor să amenajați zona pentru oaspeți fără costuri suplimentare pentru amenajarea interioară..

Televizor într-o alcovă cu ușă pliantă și rafturi pentru cărți

Soluție interesantă pentru rafturi și TV

În general, există multe idei grozave despre modul de adaptare a unei nișe, totul depinde de funcționalitatea camerei, de nevoile și stilul de viață al proprietarilor..

Avantajele organizării spațiului cu nișă

Este imposibil să nu menționăm o serie de alte avantaje pe care nișele concepute funcțional le oferă. Dar chiar dacă nu au un scop special, aceasta este o tehnică decorativă excelentă care va moderniza orice interior..

Nișele funcționale vor oferi:

 • înlocuirea mobilierului supradimensionat și a rafturilor inestetice;
 • extindeți vizual peretele;
 • va deveni un accent de design pentru echipamente audio și video;
 • ajuta la colectarea obiectelor omogene într-un singur loc (o soluție excelentă pentru cei care aruncă lucruri peste tot și nu pot găsi ceva de care au nevoie).
 • o nișă închisă va ascunde comunicațiile.

Colț de recreere într-o nișă și un perete cu șemineu

Amenajare într-o nișă pentru o zonă de odihnă

Important! O tehnică de proiectare interesantă va fi nu doar decorul nișelor paralele în peretele cu același format, ci un fel de structură pe mai multe niveluri. Depozitarea deschisă a lucrurilor este mai populară astăzi decât plasarea în mobilier voluminos, care creează o senzație de dezordine și lipsă de gust..

Folosirea unei nișe în perete pentru depozitarea șampoanelor și gelurilor

Nișă în loc de agățat rafturi în baie

Atunci când adâncitura este constructivă și funcțională în concordanță cu designul interior, este, de asemenea, o oportunitate de a sublinia gustul excelent al proprietarilor casei..

Cum să poziționați o nișă

Nu există multe modalități, dar există opțiuni:

 • simetric;
 • asimetric;
 • vertical și orizontal;
 • paralel și simetric;
 • paralel cu trecerea spre lateral;
 • 2-3 nișe identice cu „pardoseli” cu umplutură diferită sau aceeași;
 • de dimensiuni diferite, dar cu începutul la aceeași distanță de linia verticală a interiorului (uși, ferestre, pereți de mobilier);
 • aranjament haotic;
 • sub forma unui model geometric – pentru un interior dinamic, ca în fotografia nișelor decorative.

Nișe verticale în interiorul camerei de zi

Nișele verticale înguste vor crește vizual înălțimea camerei

De asemenea, este posibil să le așezați pe un perete gol sau un spațiu liber mic. De asemenea, puteți varia pentru deschideri de aceeași formă:

 • iluminare din spate;
 • cadre externe;
 • design interior și conținut.

Decorarea vârfului pereților cu nișe decorative într-o cameră cu tavan înalt

O cameră cu tavan înalt va deveni mult mai confortabilă dacă la nivelul etajelor se fac nișe în culori calde.

Am nevoie de iluminat în adânciturile peretelui

Un design interior bun presupune că toate zonele sunt iluminate fără colțuri întunecate. În același timp, cu ajutorul iluminării suplimentare, este ușor să vă concentrați asupra unui obiect interesant sau să aranjați o nișă în peretele unui hol sau cameră de zi. Designul de iluminare competent creează atmosfera, ascunde defectele în aspect. De exemplu, atunci când într-o încăpere lungă și îngustă, peretele opus ferestrei este întunecat, mai ales în partea de nord a casei, este ca o contra lumină.

Dacă există o nișă în perete, este important să știți cum să o decorați frumos cu o sursă de lumină suplimentară. Orice depresie în sine pare mai întunecată decât restul camerei, dacă nu cad raze în ea..

Nișă în perete cu iluminare suplimentară

Nișă iluminată pentru depozitarea unei mici colecții de figurine

Important! În timpul zilei, puteți face fără a accentua lumina artificială, seara este pur și simplu necesar!

Nișe oglindite cu iluminare în baie

Nișa oglindită adaugă lumină și căldură camerei

În camerele fără ferestre, este obligatorie o nișă iluminată din spate. Un coridor, hol, baie sau toaletă poate fi lăsat fără iluminare generală atunci când nu este nevoie de lumină puternică, ci pentru a crea un fel de strălucire mistică dintr-un spațiu de nișă. Aceasta nu este doar o tehnică specială de proiectare, ci și o soluție complet funcțională, ca în fotografie.

Nișe iluminate în decorarea camerei

Iluminarea eficientă a nișelor albe pe fundalul pereților negri

Pentru iluminatul funcțional și decorarea unei nișe în perete, se aplică următoarele elemente:

 1. Lumină cu bandă LED.
 2. Lampă fluorescentă.
 3. Tuburi de strălucire flexibile (pentru reclame, inscripții și obiecte de design pe perete).
 4. Diodele punctuale.
 5. Spoturi mici (cum ar fi spoturi și spoturi) cu proiectoare rotative.

Lămpile au un farmec aparte, în care puteți schimba culoarea luminii de fundal, puteți porni și opri treptat, precum și arunca o umbră modelată..

Nișe frumoase în interiorul holului unui apartament din oraș

Iluminarea încorporată oferă nișei volum suplimentar și servește ca iluminare a fundalului general al camerei

Sfat: În nișele pe mai multe niveluri, se recomandă utilizarea rafturilor de sticlă care transmit bine razele în orice punct..

Decorațiuni interioare în nișe cu iluminare

Iluminarea de fundal se concentrează pe conținutul nișei

În loc de aplice și lămpi de noptieră, nișele iluminate arată bine în dormitor, care pot fi echipate cu surse de lumină economice. Nu merită citit într-o astfel de iluminare, dar este foarte posibil să vizualizați mesaje pe o tabletă, laptop sau telefon înainte de a merge la culcare..

O condiție importantă este ca iluminatul de nișă să se încadreze organic în stilul interior și să fie în armonie cu iluminarea principală și locală. Experții recomandă lumină difuză și lămpi fluorescente universale. Este mai convenabil să citiți cu lumina „caldă” a lămpilor economice combinată cu o lampă cu incandescență. În baie și în alte camere pentru relaxare, sursele spectrului „rece”, oferind o strălucire albă, albastră, verde sau violetă, vor fi adecvate.

Nișe cu iluminare LED în peretele sufrageriei

Iluminarea punctelor arată luxos în adâncitură

Nișe de iluminat în dormitor

Iluminarea difuză înmoaie spațiul de nișă și expune decorul într-o lumină favorabilă

Rezumând, să ne amintim că acest element de design poate fi decorat într-un mod practic și estetic. Cum să decorați o nișă în perete, ideile de design și exemplele de inspirație sunt atent selectate pentru galeria noastră foto.

Video: cum să faci o nișă de gips-carton

Fotografii de nișe frumoase și confortabile

Decor de nișă de perete DIY Nișe iluminate în designul unui living clasic Nișe frumoase pe părțile laterale ale șemineului Rafturi de nișă pe peretele sufrageriei Cărți în nișa de deasupra canapelei din sufragerie Nișe cu rafturi pentru CD-uri în colțul sufrageriei Iluminare frumoasă a nișelor decorative Decorarea unei nișe cu tapet în dormitor Nișe aurii în interiorul camerei de zi Colecție de figurine în nișe decorative Nișe de gips-carton în dormitor Vaze roșii în nișe albe cu iluminare Nișe de iluminat în dormitor cu finisaje din lemn Nișe și șemineu în interiorul camerei de zi Nișe frumoase pe perete cu fereastră rotundă Nișă pentru televizor într-un living îngust Uși glisante din lamele de lemn pe rafturi-nișe Nișă pentru un pat secret într-un dormitor îngust Nișă pentru lumânări parfumate în baie Nișe de toaletă pe peretele băii Nișe pentru mașini de spălat în baie Nișă pentru depozitarea sticlelor de vin de elită în bucătărie Nișe decorative în camera de zi cu tavan înalt Nișă pentru jucării în camera copiilor Dormitor frumos cu nișe deasupra capului patului Nișă în șorțul de bucătărie din spatele aragazului Nișe frumoase cu picturi deasupra canapelei Decorarea unei nișe deasupra patului cu bețe de bambus Vaze frumoase în nișe cu iluminare Nișe din gips-carton pe părțile laterale ale televizorului Faceți-vă singur nișe de gips-carton în sufragerie Nișe în loc de dulap de bucătărie în apartament Canapea lounge într-o nișă arcuită Nișe pentru cărți în camera de zi a unei clădiri rezidențiale Nișe simetrice în interiorul camerei de zi Perete alb de sufragerie cu nișe de diferite dimensiuni Nișe gri și pereți albi în interiorul unui mic living Interior camera de zi în mov cu nișe Nișe de placaj DIY Nișe practice pentru stocarea bibliotecii de acasă Nișe în loc de zid în holul unei case private Nișe frumoase în camera de zi a unui apartament cu două camere Iluminarea la fața locului a nișelor cu fundal gri Perete fals cu nișe în dormitorul soților Vaze antice în nișe cu iluminare suplimentară Iluminarea cu LED-uri a nișelor de sub scări Nișă în bucătărie pentru plasarea frigiderului Cu fața la o nișă cu mozaic din dale Biblioteca de acasă în nișe pe peretele sufrageriei Un exemplu de frumos design de nișă deasupra patului

Previous Post
Skjutbara garderober: design och konstruktionstyper
Next Post
الجمع بين اللون الأزرق والألوان الأخرى بشكل صحيح