15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.bnter.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Cum se utilizează coloane în interior

Renovarea modernă a secolului 21 nu este completă fără elemente decorative. Diferite stiluri care au venit astăzi din anii trecuți, împreună cu materialele de construcție moderne, creează elemente decorative extraordinare. Accente, efecte vizuale, zonarea încăperilor și stil interior minimal – aceste noi tendințe sunt utilizate în aproape fiecare secundă de clădire nouă.

Coloane decorative în stil oriental cu ornamente în relief

Coloanele din interiorul unei case moderne sunt considerate un semn al bunului gust și al statutului material ridicat al proprietarului casei.

Tot ceea ce modernul provine din trecut. În zilele noastre, tendința la modă este eclecticismul, adică o combinație de mai multe stiluri într-un singur apartament. Este întotdeauna interesant să vedem cum două mișcări stilistice de origini și epoci diferite coexistă cu aceiași proprietari pe 40 de metri pătrați. De exemplu, stilul eco modern combinat cu stilul Imperiului Francez, cu coloanele sale luxoase, sau clasic cu bionică. Imposibil? Orice ar fi. În acest articol, veți afla complexitățile combinației armonioase a mai multor stiluri folosind elemente decorative, cum ar fi o coloană și un pilastru..

Istoria originii

Prima mențiune a coloanei datează din secolul 27 î.Hr. în Egipt. Un arhitect local (arhitect) pe nume Imhotep a construit un mormânt pentru faraonul de atunci. Mormântul a fost încoronat cu o colonadă de 40 de coloane din alabastru. Înălțimea fiecăruia dintre ei era de aproximativ 10 metri. Acest obiect se numește piramida Djoser. Clădirea a supraviețuit până în prezent.

Primele coloane din istoria omenirii, conservate în Egipt

Piramida treptată a faraonului Djoser – prima din Egipt

Opțiuni de proiectare a coloanelor în stil egiptean

Exemple de coloane în stil egiptean

Coloane în interior

Cel mai adesea, coloanele sunt ridicate pe monumente arhitecturale, unele clădiri ale orașului, muzee, precum și în case private ale oamenilor bogați. Acestea sunt elemente grele, masive care ating dimensiuni incredibile, realizate din cărămidă, piatră naturală lustruită sau marmură. De asemenea, coloanele și semicoloanele pot fi găsite în interiorul cabanelor rurale. Aceste elemente sunt ridicate în interior, desigur, nu de dimensiuni mari și din materiale ușoare.

Ce materiale sunt utilizate:

  • Gips-carton. Acest material este foarte convenabil de utilizat datorită versatilității, disponibilității și relativului preț pe unitate. Un plus atunci când îl utilizați este capacitatea de a da foii aproape orice formă.

    Coloană de carton cu panouri din piatră în interiorul bucătăriei-sufragerie

    Coloana din gips-carton captusita cu piatra naturala

  • Lemn. Fără îndoială, arborele este pe bună dreptate pe primul loc pentru frumusețea sa în utilizarea colonadei. Structura sa este fascinantă. Lemnul respira cu natura și prospețimea naturii.

    Camera de zi în stil clasic cu coloane din lemn

    Coloane din lemn într-un interior clasic

  • Metal. Perfect pentru hi-tech. Reflecțiile metalice vor fi, ca nicăieri altundeva, de altfel, într-un stil minimal. Totul depinde de culoarea suprafeței. De asemenea, pe lângă funcția decorativă, coloana de oțel poate transporta o sarcină longitudinală mare..

    Utilizarea suporturilor metalice în interiorul modern

    Elegant și util – coloanele din oțel susțin etajul al doilea

  • Beton. De obicei, coloanele din beton sunt proiectate exclusiv pentru susținerea funcțională a pereților despărțitori, a plăcilor sau a altor elemente structurale ale caselor și apartamentelor. În plus, betonul brut este combinat cu succes cu stilul de mansardă, astfel încât acest material este, de asemenea, utilizat pe scară largă..

    Contor de bare cu coloană de beton

    Coloană de beton cu faianță mozaic

  • Cărămidă. Pe lângă beton, se potrivește bine cu o mansardă. În plus, coloanele din cărămidă roșie pot fi folosite în stil minimalist pentru a da un accent camerei..

    Coloane de cărămidă în interiorul sufrageriei în stil mansardă

    Combinație armonioasă de coloane de cărămidă cu lemn natural

  • Piatra naturala (marmura). Cele mai frumoase colonade sunt realizate din diferite tipuri de piatră. În designul interior cu coloane, piatra este potrivită pentru elementele mici. Acestea pot fi jumătate de coloane lângă pereți și culoare sau coloane joase, de sine stătătoare și utilizate în compoziția generală a camerei. Un dezavantaj semnificativ al acestui material este greutatea sa ridicată și costul ridicat..

    Coloane clasice de marmură într-un interior modern

    Coloane de marmură în interiorul băii

  • Poliuretan. Cel mai de succes material care combină mai multe avantaje față de restul. Datorită ușurinței și rezistenței sale, este utilizat pe scară largă la fabricarea elementelor decorative interioare, inclusiv a coloanelor. Acestea din urmă sunt lansate în formă finită. Kitul vine imediat cu elemente de fixare.

    Interiorul camerei de zi a țării cu coloane din poliuretan

    Coloane decorative din poliuretan

Sunt posibile și opțiuni combinate pentru construirea unei coloane în interiorul casei. Metalul merge bine cu lemnul și piatra.

În unele cazuri, necesitatea construcției unei coloane este comunicațiile, rețelele de inginerie, neregularitățile banale în pereți și defectele de reparații. În plus, atunci când creați un apartament studio, când nu este posibil să îndepărtați complet peretele, colonada este calea de ieșire din situație. În orice caz, posibilitatea de a face o astfel de varietate în designul apartamentului nu va lăsa indiferent niciun adevărat cunoscător al artei..

Elemente de coloană

În general, o coloană constă din trei elemente principale:

  1. Baza (baza) coloanei. Piesa de susținere, care transportă întreaga sarcină.
  2. Cea mai lungă parte a coloanei, numită corp, trunchi sau pust (baston). Are o subțire lină spre vârf, unde se află capitala.
  3. Capitala este partea superioară a coloanei pe care se sprijină arhitrava (grinda). Este cel mai decorat element din structura generală a coloanei.

Elemente de bază ale unei coloane clasice

Componentele unei coloane clasice antice

Unele stiluri implică absența primului sau ultimului element de coloană.

Influența coloanelor asupra interiorului

Coloanele din interior sunt un semn al măreției și prosperității familiei. În zilele noastre există o mulțime de case private care folosesc coloane decorative în proiectare. Dar, în cea mai mare parte – acestea nu sunt la fel de remarcabile ca în „vremurile vechi”, cărămizi obișnuite tencuite părți ale pereților. Fără îndoială, chiar și amenajarea unor astfel de elemente de decorare a casei va aduce eleganță clasică și va crea o atmosferă de confort. Dar ce se va întâmpla dacă vă imaginați mental interiorul sufrageriei cu coloane dorice? Capitala inerentă acestei ordine a arhitecturii clasice, cu manierele sale stilistice, respiră o atmosferă de nedescris în casă.

Camera de zi a unei case de țară cu coloane dorice

Un exemplu de utilizare a coloanelor dorice în interiorul unei case private

Pot fi selectate coloane și alte stiluri sau așa-numitele comenzi.

  • Ordinea ionică. Spre deosebire de ordinea dorică „masculină”, cea ionică are trăsături feminine și linii curgătoare. Trăsătura sa distinctivă este capitelele sale simetrice, răsucite în volute..
  • Ordinul doric. Așa cum s-a descris mai sus, are caracteristici mai aspre, mai masculine. Se distinge printr-o subțire puternică a trunchiului coloanei, precum și prin trăsăturile caracteristice ale flautului (caneluri verticale pe trunchi).
  • Ordinul corintic. A apărut mai târziu decât celelalte, prin urmare are un decor bogat cu elemente decorative.

Exemple de ordine principale ale coloanelor antice

Stiluri de bază ale coloanelor clasice

Fiecare ordine este subdivizată în mai multe subgrupuri, care caracterizează locul teritorial de origine și originea națională..

Această clasificare este suficientă pentru o înțelegere generală a tipurilor de coloane. Puteți ridica diverse opțiuni pentru astfel de elemente de decor pentru un apartament într-un magazin de hardware. Coloanele tematice sunt realizate în principal din poliuretan. Dar dacă vorbim despre lux, atunci lemnul sculptat nu are egal.

Coloane de lemn în interiorul unei case din bușteni

Coloane originale din trunchiurile de copac luate împreună cu partea rădăcină

Stil clasic

Clasicele atemporale arată minunat atât în ​​stilul vestimentar, cât și în designul apartamentelor. În același timp, coloanele din interiorul apartamentului ocupă un loc special. Prezența lor aduce un anumit suflet regal în atmosfera camerei. Datorită utilizării pe scară largă a coloanelor clasice antice, se dovedește a crea un interior impunător al casei. Poate fi baroc, cu excesul său strălucitor, realizat în tonuri de alb și roz cu accente aurii și rame. În același timp, coloanele sunt de o importanță capitală..

Proiectarea camerei de zi a unei case private cu coloane din piatră naturală

Coloane elegante din marmură într-o cameră de zi clasică a unei case de țară

Colonada, care participă la delimitarea zonelor rezidențiale, este realizată în principal din poliuretan, deoarece are o greutate redusă și posibilități mari de alegere a modelului capitalei. O soluție bună ar fi dotarea dormitorului cu semicoloane sau pilaștri. Pentru a face acest lucru, este necesar să montați semi-coloanele în perete, prin care se creează o anumită nișă, în care va deveni ulterior un pat de dormit. În același timp, mobilierul este selectat după alegerea designului coloanelor decorative..

Coloana din poliuretan în peretele sufrageriei cu șemineu

Formele arhitecturale din poliuretan sunt ușor de instalat și accesibile

Important! Înainte de a instala astfel de coloane, este necesar să decideți în prealabil asupra schemei de culori și a stilului. Acest lucru este necesar pentru a selecta compoziția de colorare a coloanelor, deoarece poliuretanul tinde să schimbe culoarea atunci când lumina soarelui atinge suprafața sa.

Folosirea unei coloane de lemn pentru zonarea unei camere

Coloana de lemn intre bucatarie si living

Coloanele de lemn din interior vor găsi o aplicare largă într-un stil atât de clasic precum stilul vechii Anglii. Fațadele lustruite de mobilier, panourile de perete și coloanele vopsite în nuanțe de maro închis sunt semnul distinctiv al acestui stil. Instalarea coloanelor de lemn într-un interior clasic face posibilă dotarea lor cu rafturi deschise sau închise, un minibar sau un raft pentru depozitarea deschisă a vinului.

Coloane din lemn în interiorul sufrageriei

Coloanele din lemn pot fi acoperite cu lac colorat sau transparent, în funcție de caracteristicile de stil ale interiorului

În plus față de holuri și camere, o coloană este instalată în interiorul bucătăriei și al băii..

Blatul barului spațiului de bucătărie poate avea un punct de ancorare sub forma unei coloane antice de ordinul ionic. În acest caz, dispunerea coloanei este posibilă atât pe toată lungimea (de la podea până la tavan), cât și parțial.

Coloană într-un interior modern

Coloanele dintr-un interior modern combină perfect funcționalitatea și relevanța stilistică. Stilul mansardă implică decorarea unei camere ca un depozit vechi, abandonat al fabricii. În acest caz, sunt potrivite coloanele decorative din beton sau cărămidă. Nu sunt necesare elemente suplimentare, deoarece mansarda implică oarecare minimalism în manifestarea sa.

Coloană din beton cu o suprafață aspră în interiorul camerei de zi

Coloană de beton netratată

Coloană de marmură în sufrageria unei case private

Piatra naturală este durabilă și arată frumos în orice lumină

O coloană dintr-un interior ușor ar trebui să se concentreze asupra sa. Minimalismul implică utilizarea pe scară largă a albului, iar acest lucru creează efectul creșterii spațiului. Acest lucru va necesita un accent, care va fi realizat doar printr-o coloană mată (majoritatea tonuri întunecate). Poate fi instalat atât în ​​metal, cât și în zidărie (sau beton).

O soluție interesantă ar fi completarea stilului scandinav al spațiului dvs. de locuit cu coloane decorative..

Interior în bucătărie-living în stil scandinav cu coloană de marmură

Coloană din piatră naturală în interiorul stilului scandinav

Alegerea unei locații

După cum s-a descris deja mai devreme în articol, o opțiune excelentă este dispunerea de semicoloane în peretele dormitorului. Aici există oportunități excelente pentru alegerea designului, iluminatului, nișelor de perete și a hârtiei fotowall promițătoare.

Ușile interioare sunt înlocuite de arcade cu arhitecturi modelate montate pe coloane antice înalte subțiate la tavan.

Decorarea coloanei unei uși

Decorarea unei uși cu coloane în stil clasic

Împărțirea unei încăperi în părți folosind coloane asociate

Coloane împerecheate ca separatoare de spațiu

Zonarea colonadei este posibilă în amenajarea apartamentelor studio cu suprafață mare. În același timp, coloanele sunt decorate cu iluminare (lămpi de perete) și alte elemente decorative care completează și subliniază ideea stilistică generală a camerei..

Zonarea spațiului din living folosind coloane din piatră naturală

Coloanele pot fi utilizate pentru zonarea studiourilor, a holurilor mari și a camerelor obișnuite.

Camera de zi în stil modern, cu coloane în mijlocul camerei

Coloane în stil Art Nouveau

De exemplu, între două coloane, puteți instala o mică fântână și puteți lansa pești aurii acolo..

Amenajarea coloanelor este o tendință modernă în organizarea spațiului de locuit frumos și bogat mobilat în lumea modernă. Și datorită utilizării de materiale ieftine, coloanele antice antice au devenit acum accesibile oricui..

Video: cum să proiectezi coloane pentru interiorul tău

Fotografii cu coloane în interiorul diferitelor camere

Coloane din metal negru în sufrageria unei case private Suprafață aspră a coloanelor de beton din sufragerie Living în stil mansardă, cu o coloană în centrul camerei Coloana antică în design interior clasic Coloană de transport în holul unei case de țară Coloana antică cu finisaj întunecat Coloane din beton în designul camerei moderne Iluminat în sufragerie cu o coloană clasică Interior modern al dormitorului cu coloană Scrisori albi pe o coloană neagră Coloană ionică din interiorul sufrageriei Interior camera de zi cu coloane corintice Baie cu coloane antice Coloane negre într-un living alb Coloane în decor interior de bucătărie în stil clasic Decorarea camerei de zi cu coloane din poliuretan Coloane de ipsos în prag Coloane din cărămidă tencuită gri Coloane din poliuretan în interiorul camerei de zi Interior clasic de living cu coloane Camera de zi a unei case de țară cu coloane Baie frumoasă cu coloane clasice Proiect de proiectare a unei bucătării-living cu coloane Coloane decorative orientate cu piatră naturală Coloane din piatră naturală în bucătăria unei case private Lemn și gresie în interiorul holului unei case private Canapea albă pe covor întunecat Lemn în decorațiuni interioare cu coloane Lemn în interiorul sufrageriei Cabină de duș cu coloane întunecate Coloane de lemn în prag Design cameră de zi cu coloană din lemn Coloană cu sculpturi în designul interiorului mansardei Coloana din oțel inoxidabil lucios Proiect de proiectare a unei camere de zi a unei case private cu o coloană în prag Proiect interior cameră coloană Fântână între coloanele din sufragerie Decorarea peretelui de deasupra canapelei folosind coloane Living alb cu coloane în stil clasic Coloane împerecheate între bucătărie și zona de relaxare Coloane dreptunghiulare în sufrageria unei case de țară Coloane din poliuretan în interiorul camerei de zi Iluminarea vârfului coloanei decorative cu bandă LED Interior clasic al livingului cu coloane antice Placare coloană cu lamele de lemn Interior camera de zi cu coloane din poliuretan Coloane în relief în designul camerei de zi Coloanele ca separator de cameră Fotoliu în stil clasic între coloane antice Atribute ale Greciei antice în interiorul unui living modern

Previous Post
Blommig tapet i interiören: nya designtrender
Next Post
Kapea makuuhuone, sisustuskuva