15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.bnter.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Obrázky reliéfu v interiéri bytu: výhody, foto

Basreliéf je druh dekorácie v architektúre. Vo francúzštine to znamená „nízky reliéf“. Vypuklý obraz vyniká nad stenou o polovicu svojho objemu. Budovy sú od paleolitu zdobené reliéfnou výzdobou. Potom to boli skalné rytiny. Potom sa umenie rozšírilo na staroveký východ. Takúto sofistikovanosť si mohli dovoliť iba aristokrati. Staroveký Egypt je považovaný za zakladateľa používania basreliéfu v dekorácii. Slúžilo na vymaľovanie hrobiek faraónov. V starovekom Grécku a Ríme zdobili chrámy basreliéfy. V sovietskych časoch sa používal na výzdobu budov, štruktúr, divadiel, staníc metra, pamätníkov atď..

svetlý interiér kuchyne s basreliéfom

Krásny basreliéf v interiéri

neobvyklý štýl bytu s basreliéfom

Basreliéf na stene

svetelný dizajn chodby s basreliéfom

Basreliéf s drevom v interiéri

Výhody nástenného reliéfu

Basreliéf v interiéri vyzerá veľmi elegantne a originálne. V miestnosti sa vytvára zvláštne kúzlo. Je to skvelá voľba na ozdobenie prázdnej steny alebo zamaskovanie jej nerovného povrchu. Okrem toho si môžete vybrať zloženie podľa vlastného individuálneho vkusu. A znova ho vytvorte priamo na stene vlastnými rukami.

krásna výzdoba spálne s basreliéfom

Návrh miestnosti s basreliéfom

krásny interiér chodby s basreliéfom

Basreliéf v interiéri spálne

Čo je potrebné k práci

V zásade je materiálom sadra, sadra, hlina, papier-mâché, polystyrén. Tiež sa používa kovová alebo drevená základňa, ktorá sa naleje alebo spracuje podľa určenia kompozície a potom sa namontuje na správne miesto na stenu.

Každý basreliéf, vytvorený ručne autorom, je exkluzívny. Aj ten istý vzor bude v rôznych miestnostiach vyzerať odlišne. Basreliéf je špeciálne vytvorený pre konkrétny interiér, takže zopakovanie majstrovského diela dvakrát nebude fungovať. Vďaka takej vysokej jedinečnosti je každý dekor jedinečný a nenapodobiteľný..

svetlý dizajn chodby s basreliéfom

Krásny basreliéf s prírodou v interiéri

ľahký kuchynský dekor s basreliéfom

Basreliéf s púpavami v interiéri

krásny štýl spálne s basreliéfom

Basreliéf v interiéri

Obrázky basreliéfu sa používajú v mnohých architektonických štýloch, od gotiky po secesiu. Pre gotiku je však neoddeliteľnou súčasťou. Obrázky na chrámoch plnili nielen dekoratívnu funkciu, ale ukazovali aj biblické príbehy, aby negramotní obyčajní ľudia videli dôležité udalosti zo Svätého písma. Stačí sa pozrieť na hlavné dvere milánskej katedrály.

V baroku slúžili obrazy reliéfu ako akcent luxusu interiéru. V zásade tam boli znovu vytvorené sprisahania z mýtov. Príklad petrovského baroka – Letný palác v Petrohrade.

Secesný basreliéf je možné vidieť v moskovskom Metropole. Dnes tento dekor zdobí byty, kancelárie, kaviarne, vidiecke domy atď. Zvlášť unikátne pôsobia basreliéfy v interiéri bytu vo výklenkoch zdobených osvetlením. Tak zdobia chodby, schodiská, spálne. Rôzne možnosti osvetlenia s bodovými alebo skrytými žiarovkami zvýrazňujú pozornosť v interiéri.

Basreliéfová úprava v kombinácii s drevom, kovovým kovaním, sklom, kameňom, kožou, mramorom atď. Vyzerá draho a skutočne exkluzívne. Okrem toho môžete vytvoriť basreliéf vlastnými rukami..

neobvyklý interiér chodby s basreliéfom

Basreliéf s prírodou v dizajne

svetlá výzdoba spálne s basreliéfom

Krásny basreliéf v dizajne

DIY basreliéf

Práca začína prípravou steny. Čistí sa, napenetruje a suší. Potom sa vybraný obrázok nakreslí. Najjednoduchší spôsob, ako vytvoriť basreliéf na stenu vlastnými rukami, sú rastlinné výtlačky. Dnes sa používajú pomerne často a je jednoduchšie ich vyrobiť..

Potrebné materiály:

  • roztok sadry, alabastru alebo iného materiálu podľa vášho výberu;
  • rezačky dreva;
  • šablóna alebo film;
  • farba, lak na impregnáciu;
  • lepidlo na dlaždice, skrutky, klince atď..

Najprv musíte nakresliť tému. Aplikácia obrázka navyše závisí aj od spôsobu práce. Ak je to hotový obraz, ktorý bude potom pripevnený k stene, potom existujú určité pravidlá.

svetelný dizajn bytu s basreliéfom

Interiér spálne s basreliéfom

neobvyklý interiér kuchyne s basreliéfom

Interiér s basreliéfom

krásny štýl chodby s basreliéfom

Krásny basreliéf v interiéri

  • Zostavte rám s bokmi pre obrázok. Použité materiály sú pre neho vhodné..
  • Výsledný tvar prikryte fóliou. Hlavná vec je, že nie sú žiadne záhyby..
  • Hotovú zmes nalejte do formy.
  • Po vysušení formy označte obrys rezákmi. Tu príde na rad hotová šablóna..

Ak sa rozhodne vytvoriť reliéf spočiatku na stene, potom sa vyčistí a nanesie sa zem. Na vysušenej stene je nakreslený obrys kresby. Šablónu si môžete urobiť vopred.

Nasleduje vytvorenie reliéfu. Ak je obrázok vyrobený oddelene, potom po vysušení formy a označení obrysu sa pripraví nové riešenie, ktoré vytvorí objem obrázku. Práca sa vykonáva vo vrstvách, aby sa včas zistili a odstránili chyby. Ak je basreliéf vytvorený bezprostredne na stene, najskôr sa urobí hrubá vrstva, potrebné zóny sa naplnia roztokom a odstránia sa nepotrebné fragmenty. Potom by malo všetko vyschnúť. A až potom dokončia povrchovú úpravu, čím získajú estetický vzhľad.

Existuje veľmi jednoduchá metóda razenia vhodná pre obe aplikácie. Na základe výkresu sa vytvoria formuláre pre jeho reliéfne oblasti. Tieto formy sa naplnia zmesou a potom sa hotové kusy kresby pripevnia na stenu alebo na obraz, švy sa pokryjú sadrou a očistia brúsnym papierom..

svetlá kuchynská výzdoba s basreliéfom

Basreliéf s kvetinou v interiéri

neobvyklý dekor chodby s basreliéfom

Basreliéf v interiéri

Ako pripojiť samostatne vyrobený obraz

Na tento účel sa používa lepidlo na dlaždice. Veľký obraz je možné pripevniť pomocou klincov, samorezných skrutiek alebo prehĺbením do steny. Na to je pripravený výklenok a do neho je vložený obrázok. Všetky švy sú pokojne pokryté maltou a potreté šmirgľom.

Hotový reliéf steny je starostlivo brúsený brúsnym papierom, všetky dutiny a švy sú očistené od prachu, natreté špeciálnym štetcom a namaľované. Dobre funguje farba na vodnej báze, ktorou sú prekryté všetky vyčnievajúce časti. Tu je lepšie použiť bežnú špongiu..

svetlý štýl chodby s basreliéfom

Basreliéf s dievčaťom na stene

krásny interiér spálne s basreliéfom

Basreliéf v interiéri

svetlý dekor chodby s basreliéfom

Krásny basreliéf v miestnosti

DIY sadrová forma

V obchode nie sú k dispozícii všetky formy. Ak však požadovaný tvar nenájdete, môžete si ho vyrobiť sami. Napríklad na obrázku je vták alebo nejaký druh zvieraťa. Môžete si kúpiť požadovanú figúrku alebo hračku a umiestniť ju do preglejkovej škatule. Nalejte jeho obsah tekutým silikónom, ktorý sa predáva vo všetkých železiarstve. O deň neskôr, po vysušení silikónu, je krabica rozobraná, figúrka je odstránená a je to. Požadovaný formulár je pripravený. Alabastrová zmes sa do nej dobre naleje. Silikónové formy navyše nie je potrebné mazať, na rozdiel od detských koláčov vyrobených z plastového materiálu. Ten musí byť mazaný rastlinným olejom..

Na prípravu zmesi alabastru vezmite: sadru – 2 diely, vodu – 1 časť. Pripravená zmes sa naleje do foriem a čaká na úplné sušenie asi jeden deň.

krásny interiér kuchyne s basreliéfom

Basreliéf s motýľom v spálni

neobvyklý štýl spálne s basreliéfom

Basreliéf s krajinou

Basreliéf s ľaliami

Vytvorenie obrazu prebieha v niekoľkých fázach..

  1. Na pripravený povrch sa nanesie omietka a základný náter. Základný náter je vynikajúci, pretože po zaschnutí vytvára drsnosť, čo pomáha udržať ďalší náter.
  2. Nanesie sa jedna vrstva vosku.
  3. Na celom povrchu obrazu je pripevnená priehľadná plastová fólia..
  4. Na film sa aplikuje skica kvetov.
  5. Pod film sa podľa náčrtu nanesie druhá vrstva vosku.
  6. Vytvára sa basreliéf
  7. Povrch je natretý a vyleštený.

neobvyklý dizajn bytu s basreliéfom

Basreliéf s kvetmi v spálni

svetlá chodba s basreliéfom

Basreliéf s vodopádom

svetlý dekor bytu s basreliéfom

Krásny basreliéf na stene

Niekoľko tipov

Pred lepením prvkov na stenu je najlepšie ich rozložiť na podlahu a zistiť, čo sa stane. Takže nemusíte niekoľkokrát odstraňovať a lepiť úlomky a stena nebude zafarbená ďalšou vrstvou lepidla..

Starožitné figúrky na obrázku pôsobia iba zarámovane. Za týmto účelom je rám obrazu pripevnený k stene a jeho interiér je vyrovnaný tmelom. Potom je pripevnený podstavec, prilepená soška, ​​všetky rohy a trhliny sú tmelené. Pridajú sa ostatné prvky dekorácie a celý obrázok je úplne pokrytý farbou v niekoľkých vrstvách..

Basreliéf tmelu je veľmi jednoduchý. Obrázky na stene sa budujú postupne, vo vrstvách. A aby na výkrese neboli žiadne praskliny, je potrebné do tmelu pridať lepidlo PVA. Na 0,5 kg tmelu – 1 polievková lyžica. l. lepidlo a 100 gr. voda.

svetlý dizajn kuchyne s basreliéfom

Stromy v basreliéfe

neobvyklý dizajn chodby s basreliéfom

Basreliéf s krajinou

Tento dekor je citlivý na vlhkosť, prach a tabakový dym. Čerstvý basreliéf pred tým treba starostlivo chrániť. Vrstva laku sa aktualizuje na základe množstva prachu a svetla dopadajúceho na obrázok. Basreliéf musíte utrieť suchou alebo mierne vlhkou handričkou. Mäkké latky fungujú dobre. V priebehu času sú medzery a praskliny stále viditeľné. Zistené chyby stačí pravidelne zakrývať a tónovať..

Video: Basreliéf v interiéri

50 fotografií nápadov na basreliéf v interiéri bytu:

krásny štýl spálne s fotografiou basreliéfu ľahký kuchynský dekor s obrázkom basreliéfu svetlý interiér chodby s basreliéfovou fotografiou neobvyklý dizajn chodby s basreliéfovým obrázkom neobvyklý interiér bytu s basreliéfovým obrázkom svetlá kuchynská výzdoba s fotografiou basreliéfu krásny dizajn spálne s fotografiou s reliéfom svetlá chodba s obrázkom basreliéfu nádherný interiér chodby s basreliéfovou fotografiou svetlý štýl bytu s obrázkom basreliéfu svetlý dizajn kuchyne s obrázkom basreliéfu neobvyklý štýl spálne s basreliéfovou fotografiou krásna výzdoba bytu s reliéfnym obrázkom svetlý interiér chodby s reliéfnym obrázkom krásna výzdoba spálne s fotografiou s reliéfom svetlý štýl chodby s basreliéfovou fotografiou neobvyklý dizajn kuchyne s reliéfnym obrázkom svetlý interiér kuchyne s reliéfnou fotografiou krásny dizajn spálne s obrázkom basreliéfu neobvyklý dekor chodby s basreliéfovou fotografiou neobvyklý dekor chodby s obrázkom basreliéfu svetlý interiér spálne s fotografiou s reliéfom ľahký dizajn kuchyne s obrázkom basreliéfu krásny štýl chodby s basreliéfovou fotografiou nádherný štýl chodby s basreliéfovou fotografiou neobvyklý interiér bytu s basreliéfovou fotografiou jasný dizajn chodby s obrázkom basreliéfu ľahká spálňa s obrázkom basreliéfu svetlý interiér chodby s basreliéfovou fotografiou neobvyklý kuchynský dekor s obrázkom basreliéfu krásny dizajn chodby s basreliéfovou fotografiou svetlý interiér spálne s fotografiou s reliéfom svetlý štýl chodby s obrázkom basreliéfu neobvyklý dizajn bytu s reliéfnym obrázkom krásny kuchynský dekor s fotografiou basreliéfu svetlý štýl kuchyne s fotografiou basreliéfu krásny dizajn chodby s basreliéfovým obrázkom neobvyklá vnútorná chodba s obrázkom basreliéfu svetlá výzdoba spálne s reliéfnou fotografiou svetlá výzdoba bytu s fotografiou s reliéfom neobvyklý štýl chodby s obrázkom basreliéfu krásny dizajn kuchyne s reliéfnou fotografiou svetlý interiér chodby s reliéfnym obrázkom svetlý štýl bytu s fotografiou s reliéfom presvetlený interiér chodby s reliéfnym obrázkom neobvyklý kuchynský dekor s fotografiou basreliéfu neobvyklý štýl chodby s basreliéfovou fotografiou

Previous Post
Mobilierul întunecat în designul dormitorului este un joc elegant pe contrast
Next Post
Kombinace šeříkové barvy s jinými barvami v interiéru