15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.bnter.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Ako používať žalúzie v interiéri

Rolety sú jedným z nástrojov interiérového dizajnéra. Sú to multifunkčné prevedenie s veľkým estetickým potenciálom. Takáto alternatíva k záclonám pre okná je krásna a užitočná..

Čierne kreslo na pozadí svetlo ružových žalúzií

Moderné technológie umožňujú vytvárať žalúzie, ktoré vážne konkurujú obvyklým závesom a závesom

Funkčný účel žalúzií

Rolety sa používajú na:

  • regulácia stupňa osvetlenia miestnosti slnkom;
  • ochrana pred zvedavými očami;
  • obmedzenie vstupu prachu a vlhkosti do miestnosti;
  • odhlučnenie.

Biele horizontálne žalúzie v spálni so sivým prehozom

Rolety vám umožňujú podľa vlastného uváženia nastaviť úroveň prirodzeného svetla, o ktoré sú tradičné záclony ochudobnené.

Takáto výmena záclon vám teda umožní urobiť izbu pohodlnejšou a bezpečnejšou pre ľudí..

Rolety v interiéri ako umelecký nástroj

Žalúzie na oknách navyše robia dizajn miestnosti zaujímavejším a štýlovejším. Na základe ich použitia existuje niekoľko najbežnejších návrhových trikov:

  1. Zmena proporcií. Vertikálne alebo horizontálne pruhy môžu vizuálne upravovať proporcie miestnosti. Nech je vyšší alebo širší.
  2. Hra so svetlom a tieňom. Jasne ohraničené pruhy svetla a tieňa, pohybujúce sa po povrchoch podláh, stien a nábytku, sú schopné zdôrazniť zvláštnosti ich tvaru, krásu použitých materiálov a ich textúru. To funguje obzvlášť dobre v moderných, lakonických štýloch bez dekoratívnych detailov..
  3. Predstavenie farieb a výtlačkov. Existujú rolety s takmer akýmkoľvek obrázkom, vzorom, tlačou fotografií. S ich pomocou môžete znateľne oživiť interiér obývačky, škôlky alebo spálne, dodať mu jas a kontrasty..

Karmínové žalúzie v interiéri svetlej obývačky

Svetlý akcent v interiéri

Inými slovami, rolety sú silným umeleckým nástrojom s veľkým potenciálom..

Vešiak na šaty v blízkosti zvislých látkových roliet

Osviežujúce modré žakárové rolety

Na trhu je obrovské množstvo druhov tohto produktu. Rôzne vzorky sa môžu veľmi líšiť v cene, vzhľade, funkčnosti a ďalších. Stojí za to zistiť, aké žalúzie existujú. Aké sú jedinečné vlastnosti ponúkaných modelov.

Sivá sedačka na pozadí zvislých žalúzií

Štýlové žalúzie s abstraktným vzorom zladené s čalúnením sivej sedačky

Rozmanitosť materiálov: vlastnosti najbežnejších možností

Najčastejšie ide o vzorky kovov, plastov, tkanín alebo dreva. Porovnanie základných charakteristík žalúzií z týchto materiálov je uvedené v tabuľke:

Kritérium hodnotenia Kov Plast Textil Drevo
stupeň citlivosti na slnečné svetlo nezmizne veľmi mizne veľmi mizne takmer nevybledne
schopnosť odolávať škodlivým účinkom vlhkosti vysoká veľmi vysoko nízka vysoká
stupeň hygieny ľahko sa čistí, neabsorbuje pachy ľahko sa čistí, neabsorbuje pachy pomerne ťažko sa čistí, absorbuje pachy ľahko sa čistí, slabo absorbuje pachy
váha veľký priemer malý veľký
cena relatívne vysoká nízka nízka relatívne vysoká
existujúce modely horizontálne horizontálne,

vertikálne

horizontálne,

vertikálne,

rolovať

horizontálne

Ako vidíte z tabuľky, každá z možností má svoje pre a proti. To neznamená, že jeden z nich je lepší ako ostatné. Rôzne typy žalúzií sú vhodné pre rôzne situácie..

Interiér obývačky so súkromným domom so žalúziami

Vertikálne žalúzie zo širokých látkových pruhov so vzormi listov

Kovové rolety v interiéri

Všetky vynikajúce vlastnosti takéhoto analógu záclon, ich obrovská odolnosť voči škodlivým vplyvom, hygiena, trvanlivosť, pokrýva jedno nepríjemné mínus. Na slnku sa veľmi rozpália, a potom odovzdajú svoje teplo miestnosti, je v nej horúco. Z tohto dôvodu sa zriedka používajú v obytných priestoroch – obývacích izbách, spálňach a kanceláriách. Iba v nebytových miestnostiach.

Lesklé hliníkové žalúzie horizontálneho typu

Hliníkové rolety sa ľahko čistia – stačí ich potrieť vlhkou špongiou

Červený vankúš v miestnosti so žalúziami

Kovové žalúzie, keď sa ich dotknete počas otvárania, vydávajú charakteristický „cinkajúci“ zvuk

Ale pre otvorenú terasu v záhrade, verandu, dielňu je táto možnosť perfektná. Hliníkové rolety pôsobia stroho a graficky, hodia sa k modernému aj klasickému štýlu.

Výhody a nevýhody plastov

Žalúzie vyrobené z tejto ľahkej technologickej látky sú bežnejšie ako ktorýkoľvek iný druh. Napriek nie najlepším pevnostným vlastnostiam a tendencii časom strácať farbu, plast je praktický a pohodlný. A čo je dôležité, lacné.

Dve stolné žiarovky vedľa plastových roliet

Lacný plast nízkej kvality rýchlo stratí farbu a celistvosť

Z hľadiska dizajnu sú jeho možnosti veľmi široké. Plasty prichádzajú vo všetkých odtieňoch a textúrach, môžu ľahko dostať neštandardný tvar. Veľmi pôsobivo pôsobia napríklad prvky podobné vlnám..

Lamely horizontálnych žalúzií z kvalitného plastu

Plastové lamely sú odolnejšie voči mechanickému namáhaniu ako hliníkové náprotivky

Vertikálne žalúzie sú navyše vyrobené aj z plastu. A podľa mnohých čiastočne pripomínajú klasické záclony. A vďaka tomu lepšie zapadajú do interiéru obytnej budovy. Sú vhodné aj pre klenuté okná typické pre niektoré tradičné architektonické štýly, v prípade potreby zdôrazňujú symetriu miestnosti..

Tradičný materiál so širokou škálou možností: látkové rolety

Ženy v domácnosti majú zvyčajne väčšiu dôveru v rolety vyrobené z ekologickej bavlny alebo inteligentného polyesteru než z plastu alebo navyše z kovu. A pre obytný priestor je to oprávnené.

Áno, tkanina reaguje silnejšie na vlhkosť, sadze, tuk. Ale napríklad v obývacej izbe je nepravdepodobné, že by sa všetky tieto veci vyskytovali často. Je celkom možné tam použiť tkaninu. To isté platí pre spálne, študovňu, knižnicu a ďalšie podobné miestnosti..

Vertikálne žalúzie vyrobené z látky v bielej spálni

Lamelová tkanina je impregnovaná zmesou odolnou voči vlhkosti a prachu

Medzi výhody tkaniny patria nasledujúce:

  1. Rozmanitosť možností. Látkové rolety v interiéri môžu byť akéhokoľvek druhu. Hmota v tomto zmysle nemá žiadne obmedzenia. Okrem toho umožňuje vyberať z neobmedzenej škály farieb a textúr, môžete na ňom vykonávať tlač fotografií.
  2. Jednoduché. Záclony akéhokoľvek dizajnu, založené na tkanine, nevyžadujú dodatočné vystuženie okenných rámov. Ich inštalácia je preto jednoduchšie..
  3. Ziskovosť. To platí najmä vtedy, ak ide o možnosti roliek, ktoré na výrobu vyžadujú podstatne menej materiálu. Výsledkom je, že konečný produkt je lacnejší..
  4. Pocit útulnosti. Či sa nám to páči alebo nie, prírodné, prírodné živly sú z nášho pohľadu emocionálne vnímané ako teplejšie. Látku preto ľudia v podvedomí pociťujú ako „útulnejšie“ riešenie, vhodné do obývačky, jedálne, spálne.
  5. Kompatibilný so širokou škálou štýlov. Moderný aj tradičný štýl funguje skvele s tkaninou. Klasika vyžaduje zdržanlivejšie odtiene, modernosť dobre akceptuje jasné kontrasty a výrazné výtlačky. Tak či onak, môžete si vybrať ten správny druh látkových roliet pre takmer akýkoľvek štýl..

Farebné žalúzie v interiéri obývačky

Krásne rolety z viacfarebných pásikov látky

Látkové výrobky, či už segmentové alebo valcované, majú veľký potenciál.

Vlastnosti drevených roliet

Drevené žalúzie majú dobré výkonové charakteristiky. Sú odolné, hygienické a môžu trvať dlho. Mnoho ľudí si navyše veľmi cení vzhľad dreva, jeho vôňu a šetrnosť k životnému prostrediu. Ľuďom, podobne ako prírodné tkaniny, podvedome pripadá teplý a domácky..

Drevené žalúzie na okne vidieckeho domu

Napriek tomu, že sú drevené žalúzie dosť drahé, hra stojí za sviečku, pretože náročnosť a krásu prírodného dreva nič nenahradí

Dve okná v obývacej izbe s drevenými žalúziami

Drevené lamely dokonale zapadnú do každého interiéru

Existuje však niekoľko nevýhod, ktoré spôsobujú, že výrobky z dreva nie sú univerzálne:

  • Prvým sú náklady. Je výrazne vyšší ako textilný alebo plastový.
  • Za druhé, obmedzený rozsah farieb. Niekedy je ťažké nájsť tón, ktorý by dobre harmonizoval s interiérom miestnosti..
  • Nakoniec, drevo je pomerne ťažké kombinovať s plastom. Preto sú vo väčšine prípadov také žalúzie inštalované na drevené okná..

Dizajn, inštalácia, spôsoby upevnenia

Konštrukčne sú žalúzie dlhé lamely, navzájom spojené pomocou káblov alebo lamiel. Jednotlivé prvky môžu byť pevné alebo sa môžu otáčať. V závislosti od umiestnenia lamiel sú žalúzie rozdelené na vertikálne a horizontálne.

Drevené lamely horizontálnych žalúzií

Horizontálne lamely sú pripevnené niťou pozdĺž okrajov a široké sú tiež v strede

Viacfarebné pruhy látkových roliet

Vertikálne látkové lamely sú pásy látky so závažným dnom

Vertikálne žalúzie

V tomto prípade sú vertikálne upevnené lamely v hornej a dolnej časti spojené so špeciálnymi rímsami. Môžu sa po nich pohybovať ako tradičné záclony. To znamená, že ak si to želáte, môžete ich od seba oddeliť a posunúť ich. Panely je možné aj otáčať. To sa vykonáva pomocou reťazca na boku..

Stropné vertikálne žalúzie

Vertikálne žalúzie je možné pripevniť na stenu nad oknom alebo na strop

Svetlozelené žalúzie v otvore okna

Niekedy sa používa upevnenie v otvore okna

Horizontálne žalúzie

Toto je najbežnejšia variácia tejto alternatívy opony. Lamely umiestnené nad sebou ako schody rebríka sú spojené šnúrami. Otočiť sa dajú aj retiazkou na boku. Prvky sa tiež zhromažďujú v hornej časti, čím sa otvára okno..

Čierne horizontálne žalúzie z plastu

Horizontálne žalúzie miestnosť opticky rozšíria

Okno bytu s horizontálnymi žalúziami

Horizontálne žalúzie je možné prispôsobiť každému interiéru

Charakteristikou takýchto žalúzií je, že na rozdiel od bežných záclon úplne nezakrývajú okenný otvor. Sú pripevnené priamo k rámu.

Roll modely

Rolety, aj keď sa skladajú z lamiel, sú tiež považované za druh žalúzií. Predstavujú pevné plátno upevnené zhora, ktoré je pomocou špeciálneho vedenia priskrutkované na valček. Rovnako ako horizontálny model je táto štruktúra pripevnená priamo k rámu..

Zelené rolety v bielej miestnosti

Rolety vyrobené z pevnej látky

Zvlášť zaujímavá je rozmanitosť roliet Zebra. Základom sú dve vrstvy látky vyrobené zo striedajúcich sa priehľadných a nepriehľadných pruhov. Posunutím týchto vrstiev voči sebe môžete nastaviť stupeň osvetlenia miestnosti. Toto geniálne riešenie umožňuje veľmi zaujímavé vizuálne efekty..

Typ roliet

V zatvorenej polohe žalúzie vyzerajú ako pevné plátno, v otvorenom páse navzájom „prechádzajú“ a vytvárajú medzery pre slnečné svetlo

Rôzne typy žalúzií sú teda celkom odlišné. A spôsob ich inštalácie závisí úplne od typu konštrukcie..

Tipy na zdobenie mestského bytu

Proces navrhovania interiéru je veľmi individuálny. Rozhodnutia v tejto oblasti sa prijímajú na základe mnohých faktorov. Existuje však aj niekoľko univerzálnych bodov..

Špeciálne požiadavky na kuchyňu

Je tu viac škodlivých vecí: špina, mastnota, vlhkosť. Z tohto dôvodu je lepšie použiť plast. Je jednoduchšie ho umyť a ak sú poškodené jednotlivé prvky, je možné nahradiť iba poškodené fragmenty, a nie celú štruktúru..

Moderná kuchyňa s plastovými žalúziami

Plast je najlepšou možnosťou na zdobenie kuchynského okna

Vlastnosti malých bytov

Vzhľadom na nedostatok miesta sa možnosti rolky javia ako skutočná spása. Sú inštalované priamo na okná a nepreplňujú priestor.

Úzke rolety na Chruščovovom okne

Mini roletový systém je vhodný na inštaláciu na samostatné okenné krídla

Výhody vertikálnych žalúzií

Naopak, vyžadujú viac priestoru a pôsobia pôsobivejšie. Ak chcete svojmu interiéru dopriať vážnosť a pevnosť, dajte prednosť tejto konkrétnej verzii. Napríklad v priestrannej obývacej izbe v klasickom štýle bude vyzerať dobre..

Látkové rolety v dizajne obývačky

Kontrastná kombinácia štýlových čiernych žalúzií s červeným kreslom

Nebojte sa odvážnych rozhodnutí, urobte interiér svojho bytu zaujímavým a neobvyklým!

Video o výhodách používania žalúzií v modernom interiéri

Krásne fotografie – rolety v interiéroch miestností

Svetlozelené rolety na plastovom okne Čierne rolety na vysokých oknách Biele žalúzie na panoramatických oknách Farebné žalúzie s horizontálnymi lamelami Sivé žalúzie v interiéri obývačky Kombinácia žalúzií so závesmi v svetlej obývacej izbe Dizajn miestnosti so svetelnými závesmi Viacfarebné pruhy horizontálnych lamiel Spálňa s uzavretými vertikálnymi žalúziami Sklenený konferenčný stolík do obývačky Okná od podlahy k stropu v obývacej izbe súkromného domu Béžové rolety Delené žalúzie s vertikálnymi žalúziami Modré stuhy zvislých žalúzií Veľký jedálenský stôl v obývačke vidieckeho domu Jedálenská skupina v bielom Interiér modernej obývačky v tlmených farbách Protislnečné žalúzie v spálni panelového domu Žlté steny svetlej obývačky Ratanové stoličky a drevené žalúzie Spálňa manželov s drevenými žalúziami Červená stolička pri bielom stole Kombinovaná dekorácia okna v obývacej izbe Plastové žalúzie v kuchyni súkromného domu Vertikálne žalúzie s farebným prechodom Tyrkysové rolety v obývacej izbe so sivou sedačkou Červené žalúzie v interiéri kuchyne Biele žalúzie s držiakom na okno Podkrovné okno s látkovými roletami Modré žalúzie v spálni mestského bytu Svetlá nočného mesta cez pootvorené žalúzie Krištáľový luster na strope spálne Biele žalúzie v rustikálnej spálni Biele látkové rolety s rímsou Žalúzie v štýle Provence na oknách spálne Posteľ pod oknom so žalúziami Zdobenie steny nad čelom s obrazom Žalúzie na dverách súkromného domu Zrkadlo v zlatom ráme na komode v spálni Široké pruhy vertikálnych žalúzií Svetlé žalúzie v modernej spálni Biele plastové kreslo v spálni Okenné závesy s drevenými žalúziami Hnedé plastové rolety Šedá rohová sedačka v obývačke vidieckeho domu Drevené okná v tmavej obývačke Viacfarebné vankúše na pohovke v obývacej izbe Biela bielizeň na posteli mladých manželov Látkové rolety od podlahy po strop

Previous Post
Σχεδιασμός μπάνιου σε ασπρόμαυρο
Next Post
مزايا ألواح الجدران في الداخل