15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.bnter.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Proiectarea fațadelor ca parte integrantă a designului casei

Estetica fațadei casei nu este mai puțin importantă decât estetica interioarelor. Designul fațadei ar trebui să combine spațiile interioare și exterioare într-o idee comună și să integreze armonios clădirea în peisajul înconjurător. În plus, finisarea fațadelor protejează principalele structuri ale casei și contribuie la rezistența și durabilitatea acestora. Prin urmare, designul fațadei este dezvoltat scrupulos până la cel mai mic detaliu în prima etapă a proiectării clădirii – crearea unei schițe – și este o componentă semnificativă a întregului concept arhitectural al viitoarei structuri..

Fațada unei case de țară cu finisaje combinate

Aspectul unei clădiri rezidențiale joacă un rol estetic important

Caracteristici de proiectare

La crearea unui proiect de design pentru o fațadă, nu este luat în considerare doar stilul de decorare interioară a casei, format pe baza gusturilor proprietarilor. Caracteristicile materialelor selectate trebuie să corespundă caracteristicilor climatului din regiune; la rândul său, materialele dictează direcția stilului. Arhitectura clădirilor învecinate are, de asemenea, o oarecare influență: noua casă ar trebui să susțină stilul general al zonei rezidențiale și să nu devină o pată străină pe fundalul lor..

Fațadele unei clădiri rezidențiale de arhitectură modernă

Un finisaj bine ales este o vedere spectaculoasă a structurii și durabilității acesteia.

În plus față de cele de mai sus, este important să se ia în considerare aspectele de bază ale proiectării fațadelor:

 1. Schema de culori în proiectarea fațadelor este importantă nu numai ca nuanță stilistică; culoarea va afecta starea psiho-emoțională atât a proprietarilor, cât și a vizitatorilor.
 2. Materialele cu diverse texturi în anumite combinații vor adăuga expresivitate clădirii, distrugând vizual gama de fațade.

Selectarea stilului

Designul fațadelor de astăzi nu este strict legat de canoanele unui anumit stil. Un anumit eclecticism este în tendință, combinând elemente din două sau trei tendințe arhitecturale conexe. O astfel de structură arată proaspătă, neconvențională și are o notă de exclusivitate..

Mortar alb între cărămizi roșii

Stilul designului fațadei depinde de materialul selectat și invers, dacă stilul este deja cunoscut, atunci materialele de finisare sunt selectate pentru acesta

Cu toate acestea, elementele stilistice caracteristice ale designului fațadei trebuie să fie în concordanță cu scopul intenționat al clădirii. Cele mai tipice zone de arhitectură potrivite pentru decorarea exteriorului unei case de țară:

 • stil clasic;
 • stilul țării;
 • stil modern;
 • stil hi-tech.

Design de fațadă clasic

Stilul clasic în designul fațadelor este exprimat prin nobilimea proporțiilor, simetria siluetelor, combinațiile de culori restrânse și rafinamentul elementelor de decor care subliniază statutul ridicat al proprietarului. Tencuiala pictată, piatra naturală sau imitația acesteia, coloanele și arcele, stucul și sculptura vor completa logic stilul clădirii și o vor face la modă.

Casă de țară barocă

Arhitectura barocă este fast, lux și bogăție de decor

Coloana intrare frontală cu pridvor înalt

Arhitectura clasică rusească este foarte asemănătoare cu cea bizantină

Designul fațadelor în stil rustic

Stilul rustic sau rustic poate fi denumit în egală măsură etnic: include un turn rusesc cu garnituri de dantelă și balustrade, o casă germană cu jumătate de lemn cu mansardă deasupra, o cabană elvețiană pastorală și o cabană subțire engleză. Dintre materiale, se preferă lemnul natural, piatra naturală și ceramica, texturile naturale și o paletă caldă de culori caracteristice peisajului înconjurător. Motivele rurale în proiectarea fațadei vor face confortabilă o casă de țară.

Proiectare fatada casei la tara

Casă de bușteni în stil rustic

Proiectarea fațadelor în stil Art Nouveau

Proiectarea fațadei casei în stil Art Nouveau – placare din cărămidă, siluete alungite vertical de elemente de tâmplărie, forjare ajurată și vitrine “magazin”; linii grațioase și nuanțe perlate.

Exteriorul casei în stil Art Nouveau

Fațadele Art Nouveau, pe de o parte, combină tradițiile stilurilor de lungă durată, pe de altă parte, le completează cu trăsături originale.

Design modern de fațade

Neo-loftul elegant satisface toate cerințele designului modern și contrastează eficient cu fundalul natural. Formele laconice și funcționalitatea spațiului se reflectă în exterior: tencuiala simplă de tonuri întunecate, pereții de sticlă, elementele structurale metalice “industriale” sunt principalele caracteristici ale caselor private moderne de înaltă tehnologie.

Stil modern de decorare a fațadelor

Designul modern al fațadei este un fel de mix împrumutat de la diverse tendințe stilistice

Carport pentru mașini în fața unei clădiri rezidențiale

Stilul modern se caracterizează prin linii drepte, geometrie clară și o zonă mare de construcție

Selectarea materialelor de finisare

Metodele moderne de finisare a caselor de țară implică utilizarea atât a materialelor tradiționale de finisare, cât și a materialelor compozite noi – gresie porțelanată, cărămizi din clincher, grinzi false și piatră acrilică. Combinația de texturi vă permite să creați un design unic al fațadei unei case de țară într-o mare varietate de stiluri arhitecturale.

Finisarea fațadei casei cu panouri cu imitație de zidărie

Tehnologia de placare a clădirii depinde de materialul utilizat pentru finisare.

Pentru fațadele orientate în conformitate cu direcția arhitecturală a exteriorului casei, pot fi utilizate următoarele materiale:

 • tencuială decorativă;
 • placă ceramică;
 • piatră naturală sau artificială;
 • siding;
 • caramida decorativa.

Fiecare opțiune are propriile sale trăsături distinctive, avantaje și dezavantaje caracteristice..

Tencuială

Piața construcțiilor oferă o mulțime de varietăți de compuși de ipsos pentru suprafețe exterioare..

Aplicarea tencuielii decorative pe fațada casei

Ipsos – cea mai bugetară opțiune pentru transformarea fațadei unei case

Tencuiala minerală este opțiunea tradițională și cea mai puțin costisitoare, dar și cea mai puțin durabilă și din plastic, predispusă la fisurare. Principalul avantaj al tencuielii minerale este în structura sa poroasă: pereții blocurilor de cenușă izolate cu plăci minerale vor respira sub un strat de tencuială minerală.

Arcul maro pe peretele exterior al unei case de țară

Unul dintre avantajele tencuielii este o gamă largă de culori, aici nu există restricții.

Tencuiala acrilică are ductilitate ridicată și rezistență la umiditate, dar este practic impermeabilă la vapori. Amestecurile acrilice sunt potrivite pentru decorarea pereților cu spumă de polistiren ca izolație.

Tencuiala de silicat, alături de elasticitate și permeabilitate, are proprietăți antistatice, ceea ce este important pentru zonele poluate cu gaze. Unul dintre cele mai scumpe tipuri în ceea ce privește costul materialului în sine și costul instalării acestuia; cu toate acestea, costurile sunt bine plătite de durabilitate.

Casă cu două etaje, cu mansardă și fațadă pictată

Tencuiala se potrivește bine în aproape orice stil

Tencuiala din silicon a absorbit toate avantajele materialelor de mai sus și în același timp costă mai mult decât atractiv.

Siding

Există trei tipuri de siding:

 • lemn;
 • metal;
 • vinil.

Istoria pardoselilor din lemn datează de câteva secole, iar popularitatea acestui material rămâne neschimbată. Metodele moderne de prelucrare a lemnului – de exemplu, impregnarea – fac plăcile chiar și din soiuri de scurtă durată extrem de rezistente la toate tipurile de descompunere.

Peretele casei private cu pardoseală din lemn

Garnitura modernă din lemn este destul de durabilă și poate servi timp de decenii, cu condiția ca stratul de protecție să fie actualizat în timp util.

Placarea din lemn este organică nu numai în designurile fațadelor rurale. Imitația lemnului de furnir laminat în decorarea formelor laconice de înaltă tehnologie arată originală și impresionantă.

Varietatea estetică a pardoselilor metalice vă permite să proiectați fațade foarte spectaculoase și luminoase. Principalul dezavantaj al sidingului metalic – tendința la coroziune – îl face un material pentru casele situate în spații deschise..

Căptușeală din oțel zincat cu finisaj asemănător lemnului pe peretele unei case de țară

Siding metalic cu imitația unei suprafețe din lemn

Căptușeala din PVC a apărut relativ recent. Ca strat de protecție pentru fațadă, pardoseala din PVC are o serie de avantaje semnificative: crește ușor greutatea specifică a clădirii și, prin urmare, este potrivită pentru finisarea caselor pe fundații puțin adânci; creează o protecție fiabilă a pereților de influențele atmosferice, inclusiv radiațiile UV, și are o permeabilitate suficientă la vapori. În același timp, este ecologic, ușor de utilizat și durabil.

Finisarea fațadei unei clădiri rezidențiale cu siding de vinil

Folosind siding de vinil, puteți bate textura oricărui material natural

Materialul de finisare modern, practic și relativ ieftin va susține stilul country în modificările sale din Europa de Vest. Unele tipuri de pardoseli din vinil imită un butuc decojit, cu acest pardoseală puteți completa stilul unei case de țară ca o proprietate rusă.

Ţiglă

Plăcile de fațadă sunt de preferat la clădirile de tip cadru care nu se contractă, la clădirile din materiale cu contracție minimă (spumă sau beton celular) sau pe pereții unei clădiri de lungă durată.

Decorarea intrării din față cu plăci de fațadă

Textura, forma și culoarea plăcilor de fațadă sunt foarte diverse.

Plăcile ceramice sunt la fel de potrivite în designul clasic al fațadelor și în cel modern, într-o versiune monolitică a decorării pereților și ca fragmente de accent combinate cu texturi contrastante..

Instalarea plăcilor de clincher pe fațada casei

Lucrările de instalare se pot face independent, este suficient să aveți puțină experiență în acest domeniu

Dacă se utilizează imitația cărămizii sau a pietrei tocate, merită să acordați atenție culorii mortarului pentru a obține efectul cel mai expresiv. Dacă subsolul și perimetrele deschiderilor sunt confruntate cu elemente mari, iar planurile pereților – cu altele mai mici, atunci exteriorul devine monumental și respectabil.

Piatră

Un material de finisare durabil, fiabil și practic etern, ale cărui posibilități decorative sunt incredibil de largi și versatile. Calcarul și gresia sunt elemente de finisare indispensabile în proiectarea fațadelor unei cabane englezești; granit și marmură – în designul subsolului și deschiderilor pentru o casă de țară clasică, dolomita – pentru a da unei case de țară o aromă mediteraneană unică.

Finisarea din piatră artificială a subsolului unei clădiri rezidențiale

Înfruntarea fațadei cu o piatră necesită mult timp, în timp ce este necesară pregătirea suprafeței de înaltă calitate

Fațada unei case private cu placări de piatră

Dar acest design va oferi casei un aspect reprezentativ șic.

Piatra artificială are caracteristici de performanță similare, dar mult mai bogate în ceea ce privește culorile și texturile. În plus, piatra de rășină tolerează bine restaurarea..

Cărămidă

Un aspect solid, solid și venerabil pentru o casă de țară în stil Art Nouveau va oferi decorului fațadei cu cărămizi, în special cu un mortar de culoare luminos, contrastant..

Fațada de cărămidă a unei case de țară

Caramida este cel mai vechi material de finisare

De obicei, placarea cu cărămidă se realizează simultan cu construcția pereților. Cu toate acestea, finisarea ulterioară a fațadelor este, de asemenea, posibilă, de dragul întăririi și decorării structurilor depășite neprezentabile. Este important să aranjați aici o ventilație de înaltă calitate pentru a preveni distrugerea materialului de construcție al pereților. Caramida, ca și piatra, mărește izolația termică și fonică a pereților portanți ai casei.

Placarea cu cărămidă a pereților unei clădiri rezidențiale

Caramida este adesea utilizată în combinație cu alte materiale de finisare.

Alegerea materialelor pentru fațade orientate, pe lângă stilul arhitectural, este influențată de multe aspecte: greutatea lor specifică, proprietățile de izolație termică, respectarea mediului, relief și caracteristicile climatice ale șantierului.

Design de fațadă DIY

Nu este necesar să reamintim că proiectarea necesită cunoștințe extinse în domeniul reglementărilor și orientare gratuită în specificul pieței materialelor de construcție; acest lucru poate fi un pic dificil pentru un laic. Modificarea fațadei unei case construite anterior este complicată de necesitatea demontării complete a vechiului decor. De asemenea, nu toate lucrările de finisare pot fi realizate cu o calitate înaltă, bazându-se doar pe ingeniozitate. În unele cazuri, va fi mai ieftin să recurgeți la ajutorul unor designeri profesioniști și finisatori cu experiență..

Finisarea combinată a fațadei unei clădiri rezidențiale

Placarea fațadelor poate schimba aspectul casei dincolo de recunoaștere

Întregul proces de finisare a fațadei poate fi împărțit în patru etape:

 1. Punctul de plecare al proiectului de design al fațadei unei case de țară este momentul transferării ideii pe hârtie, adică crearea unei schițe a viitorului decor. Dezvoltarea sa implică o gândire atentă asupra fiecărui aspect – de la combinații de culori până la amplasarea tuturor elementelor decorative în raport cu structura casei..
 2. A doua fază este proiectarea. Pentru o casă deja construită, aceasta necesită măsurători exacte ale tuturor planurilor externe. Multe programe de calculator permit vizualizarea: un model tridimensional face posibilă evaluarea și, dacă este necesar, ajustarea proiectului de proiectare.
 3. Acum puteți începe să calculați costurile. Calculul consumabilelor și lucrările de instalare vor arăta suma aproximativă a costurilor.
 4. Etapa finală – decorare – poate fi realizată independent, este suficient să se respecte principiul unității detaliilor decorative individuale ale integrității stilistice a întregului exterior.

Metode de decorare

Modul clasic de a decora fațada este amenajarea teritoriului. Cutii de flori pastorale sau ghivece suspendate de pervazurile ferestrelor sau trandafiri urcători, struguri și iederă, împletind coloane sau târându-se de-a lungul pereților și umbrind ferestrele, vor deveni un element de design romantic și confortabil. Contrastul dintre verdeață sculptată și piatră sau zidărie, petale delicate și strălucitoare pe un fundal de ipsos gri va contribui la crearea unei dispoziții unice pentru întreaga casă. Această tehnică este potrivită pentru stilurile de design clasic și rustic..

Struguri de fată pe fațada unei case de țară

Gradinarit vertical al fatadei cu plante cataratoare

Una dintre metodele moderne este iluminarea de fundal. Jucându-vă cu lumina, puteți evidenția detalii arhitecturale individuale și puteți crea diverse efecte vizuale. În casele în stil Art Nouveau sau neo-loft, ferestrele spațioase devin elemente de iluminat și, susținându-le cu lămpi suplimentare, puteți îmbunătăți sunetul stilului.

Iluminarea decorativă a unei fațade de piatră

Iluminatul fațadelor va decora casa în întuneric și, în același timp, va lumina zona înconjurătoare

Video despre cum să alegeți un material pentru decorarea fațadelor

Fotografii de fațade frumoase

Placi de clincher pe fațada unei clădiri rezidențiale Casă cu două etaje, cu placare combinată de fațadă Casă modernă, cu acoperiș înclinat Decorarea peretilor exteriori in stil clasic Decor perete exterior cu piatră naturală piatră naturală pe peretele unei case private Iluminarea nocturnă a intrării principale Umplutură de pietriș la intrarea în casă Iarbă verde pe peluza din fața casei Două scaune de lemn pe terasa deschisă Zona de beton din fața casei Suporturi pentru acoperiș din piatră naturală Mixborder de conifere la cabana lor de vară Șezlong pe platforma din piatră naturală Fațada gri a unei case de țară Lanterne pe pereții unei case moderne Trei copaci tineri la intrarea în casă Jaluzele din lemn la fereastra de la etajul al doilea Frunze căzute pe poteca grădinii Garaj pentru două mașini într-o casă privată Design de clădire rezidențială în stil high-tech Calea betonată spre veranda casei de la țară Decorarea fațadelor cu siding din vinil Casă cu un etaj cu placare din lemn Gresie moale gri Terasă în fața unei case private Placare fațadă cu siding acrilic Apă albastră în piscina unei case de țară Casă din lemn pe un soclu de piatră Gabluri gri ale unei case de țară Terasă în aer liber cu punte din lemn Depozitarea lemnului de foc sub pridvorul casei Terasa vitrata cu acoperis transparent Placare fațadă cu panouri metalice Țevi de plastic ale sistemului de drenaj Zona de pietriș în curtea unei case private Balustradă de balcon forjată Soclu înalt cu finisaj de piatră naturală Pereții tencuiți galbeni ai unei case de țară Captuseala din PVC verde inchis Unitate de aer condiționat în aer liber pe peretele unei case cu două etaje Lanternă de curte pe un stand înalt Ferestre mari pe o fațadă de beton Decor perete exterior cu panouri de vinil Combinație de tencuială cu finisare cu piatră Gard realizat din cărămizi de clincher de diferite culori Coloane din beton cu placări de piatră Gard dintr-o plasă cu lanț în grădina din față a unei case de țară Fațade albe rotunjite Decorarea fațadei casei cu piatră naturală

Previous Post
En enkelsäng med förvaringslådor är det bästa valet för ett litet sovrum
Next Post
النمط الإيطالي في الديكور الداخلي للشقة