15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.bnter.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Tot ce trebuie să știți despre dimensiunile standard ale mobilierului de bucătărie: sfaturi utile

Dimensiunile standard ale mobilierului de bucătărie sunt calculate pe baza datelor antropometrice ale unei persoane de înălțime medie, de tip caucazian. Acești parametri: înălțimea – 170 cm, lungimea brațului, lungimea treptelor – determină nivelurile în care ar trebui să fie amplasat mobilierul, înălțimea dulapurilor, adâncimea, raportul dintre diferite module de bucătărie. Dimensiunile standard ale bucătăriei sunt luate în considerare la planificarea dimensiunilor generale ale aproape tuturor aparatelor de uz casnic. Datorită faptului că măsurătorile au fost efectuate în anii 20 ai secolului trecut, acum acestea sunt revizuite în sus.

dimensiuni mobilier bucatarie.

Dimensiuni standard ale mobilierului de bucătărie.

Realizarea unei bucătării pentru parametrii individuali este costisitoare. Achiziționarea de mobilier de bucătărie de dimensiuni standard este o opțiune mai bugetară. Cunoașterea acestor standarde vă permite să luați decizia corectă.

Dimensiuni standard ale diferitelor tipuri de mobilier de bucătărie

Bucătăria poate fi prezentată în mai multe forme.

În formă de L. Cel mai comun tip de aspect. Potrivit pentru bucătăriile de dimensiuni standard. Vă permite să împărțiți funcțional spațiul de lucru pentru utilizare simultană de două persoane. Structurile de colț sunt utilizate pe scară largă.

Bucătărie în formă de L.

Bucătărie în formă de L în interior.

În formă de U – un aspect similar este utilizat în camere de dimensiuni medii, cu formă pătrată sau dreptunghiulară. Presupune amplasarea unui număr mare de echipamente de bucătărie și electrocasnice. Normal pentru utilizarea convenabilă a unei bucătării în formă de U este considerată a fi lungimea liniilor sale paralele în intervalul de la 1,5 la 2 metri.

Bucătărie în formă de U.

Design de bucătărie în formă de U.

Liniar – potrivit pentru încăperi înguste (nu mai mult de doi metri) cu o suprafață totală de 6 până la 12 metri. În spații mici, este de preferat să folosiți dulapuri înguste și înalte. Dimensiunile standard ale rafturilor sunt de 40 cm. Amplasarea componentelor căștilor într-un rând este utilizată pe scară largă. De asemenea, este utilizat pe scară largă în bucătăriile mici cu creioane..

Bucătărie liniară.

Design liniar de bucătărie.

Insulară și peninsulară – utilizată în camere mari cu o suprafață totală de peste 20 mp. Lungimea standard a modulului este de 150-180 cm, numărul de module este de 3. Lățime – 60 cm.

Dimensiunile seturilor de bucătărie

Mobilierul de bucătărie poate consta dintr-un număr diferit de dulapuri, sertare, dulapuri sau alte elemente, în funcție de configurația camerei și de dimensiunea acesteia. Elementul necesar este setul cu cască.

Mărimea setului de bucătărie.

Atunci când alegeți dimensiunea unității de bucătărie, trebuie să vă concentrați asupra dimensiunii camerei.

Lungimea standard a setului cu cască, în primul rând, depinde de mărimea bucătăriei.

Distanța standard de la blat la rândul superior al dulapurilor este de 45 cm. La acest indicator, o persoană cu înălțime medie poate obține cu ușurință vase de pe blat sau din rândul inferior de rafturi și le poate pune în dulapul superior. Persoanele cu înălțime mai mare decât media – pot crește această distanță până la cea optimă.

Înălțimea mobilierului de bucătărie.

Dimensiunea standard a mesei până la rândul de sus este de 45cm.

Lățimea fațadelor rândului inferior ar trebui să corespundă lățimii fațadelor rândului superior.

Lățimea clapelor setate este determinată de ușurința deschiderii ușilor și variază de la 30 la 45 cm.

Înălțimea aragazului cu gaz.

În funcție de aragazul cu gaz, înălțimea acestuia este de 70-75 cm.

În funcție de tipul aragazului, trebuie lăsată următoarea distanță între suprafața aragazului și hota, în funcție de tipul aragazului: pentru o sobă pe gaz – 75-80 cm, pentru o sobă electrică – 70-75 cm. O distanță mai mică este nesigură, din cauza riscului crescut de incendiu.

Soiuri de dulapuri de bucătărie

Podea în picioare

Dulapurile de bază formează coloana vertebrală a întregii bucătării. În ele se află partea principală a vaselor, aparatelor de uz casnic, ustensilelor de bucătărie. De asemenea, aparatele de uz casnic pot fi așezate pe dulapurile inferioare: mașină de spălat vase, cuptor cu microunde, friteuză, mini-frigider.

Dulap de bază.

Dulapuri de bucătărie în picioare.

Articulat

Dulapurile suspendate sunt folosite pentru depozitarea aparatelor electrocasnice mici, a celor mai solicitate ustensile și a unor produse. Uneori, cu ajutorul lor, conductele de gaz și alte structuri nedorite pentru vizualizarea publicului sunt eliminate din câmpul vizual. Înălțimea dulapurilor de perete ar trebui să corespundă nivelului la care va fi posibil să luați cu ușurință lucrul necesar din raftul superior.

Dulapuri suspendate în bucătărie.

Dulapuri de perete în designul bucătăriei.

Colţ

Cu ajutorul dulapurilor de acest tip, se folosește spațiul din colț al camerei. Forma mobilierului de colț poate fi trapezoidală, în formă de L sau triunghiulară. Ele sunt, de asemenea, împărțite în podea și montate pe perete. Elementul inferior este de obicei folosit pentru o chiuvetă. Aparatele de uz casnic dimensionale pot fi montate în dulap. Unele modele sunt echipate cu structuri retractabile. Dimensiunile globale trebuie să se potrivească cu alte elemente ale setului cu cască. Înălțimea standard a dulapului de colț este de 85 cm, lățimea depinde de formă și este în intervalul: 15 – 80 cm.

Dulap de bucătărie pe colț.

Înălțimea dulapului de colț este de 85cm.

Adâncimea dulapului montat pe perete este de – 35 cm, înălțimea dintre nivelurile superioare și inferioare ar trebui să fie de cel puțin 45 cm, în funcție de înălțime, poate ajunge la – 60 cm.

Dimensiunile dulapurilor din bucătărie

Dimensiunile rândului inferior

Se furnizează următorii parametri: Înălțimea dulapurilor inferioare – 85 cm; înălțimea plintei inferioare – 10 cm; Grosimea blatului depinde de materialul de fabricație și este în intervalul: 2,8 – 4 cm. Lățimea blatului este de 60 cm. Ar trebui să iasă cu 1-3 centimetri dincolo de margine, acest lucru ajută la protejarea dulapului de contaminare . Pe partea din spate – este prevăzută o proeminență de câțiva centimetri pentru amplasarea conductelor de gaz și apă. Lățimea fațadei este de 30 până la 45 cm. Distanța dintre rafturi este de la 20 la 40 cm (în funcție de preferințele proprietarului). Este important să mențineți relația dintre acești parametri..

Înălțimea rândului inferior de mobilier de bucătărie.

Distanța dintre rafturile rândului inferior este de 20-40 cm.

Dimensiunile rândului superior

Următoarele dimensiuni standard sunt furnizate pentru dulapurile de perete:

  • Adâncimea dulapurilor superioare este de 30 cm. La calcularea acestui indicator, se procedează din parametrii vaselor cele mai frecvent utilizate..
  • Înălțimea variază în intervalul de 70 – 90 cm, în funcție de înălțimea gazdei.
  • Distanța de la partea de sus a mesei până la partea de jos a rândului superior este de cel puțin 45 cm.
  • Lățimea fațadelor trebuie să corespundă strict lățimii structurilor frontale ale rândului inferior.

Dulapuri superioare în bucătărie.

Adâncimea dulapurilor superioare este de aproximativ 30 cm.

Caracteristici ale locației blatului

Înălțimea standardizată a blatului mesei este de 85 cm. Această dimensiune este optimă pentru munca confortabilă, o persoană nu trebuie să se aplece și să ridice brațele în sus. Adâncime – 60 cm. Când calculați, luați în considerare lungimea brațelor și dimensiunea aparatelor de uz casnic de birou. La o adâncime mai mică, nu va exista suficientă suprafață de lucru, precum și spațiu pentru un cuptor cu microunde sau multicooker. Blat de lucru cu adâncime mai mare – incomod de utilizat.

Înălțimea blatului de bucătărie.

Pentru organizarea muncii confortabile, înălțimea blatului este de 85 cm.

Mese de bucatarie

Scopul principal al meselor de bucătărie este mâncarea. În legătură cu această funcționalitate, sunt determinate dimensiunile globale. Pentru confort și confort, unei mese ar trebui să i se ofere o suprafață de masă: 60 pe 40 cm. În mijloc, este lăsată o zonă liberă: 20 cu 20. Mesele de bucătărie pentru patru persoane sunt standard. Lățime – 80 cm, înălțime – 75 cm, Formă – dreptunghiulară.

Dimensiunea mesei de bucătărie.

Înălțimea standard a mesei de bucătărie este de aproximativ 75 cm.

Înălțimea șorțului și a panoului de perete

Scopul funcțional al șorțului este de a proteja pereții bucătăriei de grăsimi, abur și alți contaminanți care pot pătrunde pe perete atunci când gătiți pe aragaz sau când spălați mâncarea și vasele în chiuvetă. Înălțimea spatei depinde de dimensiunile plăcii, dimensiunile rândului superior de mobilier, înălțimea și designul căștii. Înălțimea standard nu trebuie să fie mai mică de 87 cm, lățimea – 112 cm (ar trebui să se permită întotdeauna o suprapunere de 2 cm peste mobilierul de bucătărie.)

Marimea sortului de bucatarie.

Mărimea șorțului de bucătărie va depinde de mărimea setului cu cască și de locația rândului superior.

Important! Șorțul trebuie să treacă sub blat.

Sfaturi de proiectare

Un aspect important în selecția mobilierului de bucătărie este nivelul de iluminare al camerei. Dacă bucătăria este suficient de luminată și amplasată pe partea însorită, se alege mobilierul în culori reci: gri albastru, culori verde deschis. Dacă lumina zilei nu este suficientă și se utilizează iluminatul electric, cea mai bună opțiune ar fi instalarea mobilierului de bucătărie în culori mai calde: galben, portocaliu, visiniu.

Amenajare bucătărie.

Design bucătărie cu căști roșii.

Important! Mobilierul de bucătărie nu trebuie să se amestece cu pereții! Unele contrasturi vor aduce un plus de atracție în cameră..

Culoarea mobilierului influențează și reprezentarea vizuală a dimensiunii bucătăriei. Mobilierul întunecat, situat pe fundalul pereților ușori, contribuie la creșterea vizuală a camerei..

În design, este foarte descurajat să folosiți dulapuri negre, care să aducă tristețe și dispoziție depresivă. Cea mai potrivită opțiune ar fi decorarea mobilierului cu accesorii într-o schemă de culori luminoase..

Nu utilizați mai mult de două nuanțe de culoare, acordați atenție combinației lor. Mobilierul în culori mai închise este întotdeauna instalat pe nivelul inferior.

Bucătărie în culori închise.

Design bucătărie în culori închise cu mobilier de colț.

Atunci când alegeți mobilier pentru bucătărie, materialul din care este fabricat este important. Pentru bucătăriile mari, lemnul este utilizat în mod predominant. Pentru spații înguste și de dimensiuni mici, utilizarea materialelor plastice poate fi acceptabilă.

Video: dimensiuni standard de mobilier de bucătărie

50 de idei foto pentru designul mobilierului de bucătărie

Previous Post
Orientálny štýl v interiérovom dizajne
Next Post
Stropní design v hale je zásadní