15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.bnter.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Principii de proiectare pentru o bucătărie mică de 5 mp m.

Crearea unui interior de bucătărie confortabil și funcțional 5 mp. m. nu este o sarcină ușoară, nici măcar pentru proiectanții cu o vastă experiență. Dar situația nu este la fel de incorigibilă pe cât ar putea părea la prima vedere. Dispunerea corectă a spațiului și utilizarea fiecărui centimetru vă vor permite să combinați frumusețea decorului, mobilierul confortabil și electrocasnice ultra-moderne. Dacă respectați anumite reguli și aplicați imaginația, proiectarea unei bucătării de 5 mp este în puterea atât a profesioniștilor, cât și a celor care își decorează apartamentul pe cont propriu..

bucatarie alba cu blat din lemn

Este destul de dificil să se potrivească o zonă de lucru și de luat masa într-un spațiu atât de mic, dar este destul de posibil.

Reguli de amenajare a bucătăriei mici

De multe ori bucătăriile minuscule ale lui Hrușciov sunt aglomerate de mobilier și aparate de uz casnic atât de mult încât există doar un mic spațiu liber chiar în centrul camerei. O astfel de dezordine poate fi ușor evitată dacă sunt luate în considerare mai multe reguli simple la proiectarea unei bucătării:

 • Zonare strictă pentru zonele de lucru și de luat masa;
 • Sunt preferate seturile de bucătărie liniare (cu un singur rând) sau în formă de L, în timp ce în al doilea caz, chiuveta ar trebui să fie pe partea scurtă;
 • Dacă este posibil, spațiul este extins printr-o ușă, nișă sau conexiune la balcon.

bucătărie cu set în formă de L.

Alegerea aspectului depinde în mare măsură de caracteristicile arhitecturale ale bucătăriei..

Amplasarea ferestrelor, ușilor, instalațiilor sanitare și a conductelor de gaz, prezența sau absența nișelor dictează propriile condiții proiectanților. Prin urmare, puteți alege una dintre cele mai rezonabile opțiuni..

Aspectul colțului

Se folosește atunci când cel mai convenabil mod de a amplasa toate mobilierele este în formă de L. Frontierele sunt delimitate de o ușă sau fereastră care se deschide și un frigider. În acest caz, există adesea un colț liber care poate fi folosit pentru a amplasa aparatele de uz casnic. Marginea căștii, situată la ușă, este mai bine să alegeți o formă rotunjită. 

design bucatarie 5 mp cu frigider

Această soluție are mai mult succes atât din punct de vedere estetic, cât și din punct de vedere practic, deoarece nu va interfera cu trecerea liberă la bucătărie..

Frigiderul și cuptorul sunt situate de obicei pe partea lungă a unității de bucătărie, iar chiuveta este pe partea scurtă. În partea opusă a bucătăriei, puteți crea un grup de mese – o masă cu mai multe scaune sau puteți instala dulapuri și rafturi de perete.

bucătărie albă 5 mp

Astfel, bucătăria are 5 metri pătrați. metri pentru a se potrivi atât în ​​zona de lucru, cât și în cea de luat masa, nu există altă cale de ieșire decât să planificăm amenajarea mobilierului în formă de L sau liniar.

Colțul unei unități de bucătărie este cel mai adesea folosit pentru a instala o chiuvetă, în cazuri rare, o plită. Fațadele pot fi realizate cu rază, iar latura scurtă poate fi ușor îngustată, ceea ce va spori spațiul liber. În plus, cu această dispunere a unuia dintre obiectele triunghiului de lucru pe partea lungă, va fi posibil nu numai instalarea unui frigider, ci și echiparea unei suprafețe de lucru.

design de bucătărie de colț asemănător lemnului

Când vă proiectați bucătăria, amintiți-vă că culoarul dintre mobilier trebuie să fie de cel puțin 90 cm.

Cel mai masiv lucru din cameră este frigiderul, motiv pentru care este instalat adesea într-o altă cameră. Acest lucru mărește incontestabil spațiul. Dispunerea colțurilor fără acest dispozitiv tehnic vă permite să eliberați spațiu pentru un grup de mese confortabil, chiar și cu o zonă de relaxare.

Aspect pe un singur rând

Această opțiune este ideală pentru proiectarea unei mici bucătării. O astfel de soluție minimalistă va evita aglomerația și aglomerația. Dacă există chiar și cea mai mică oportunitate de a „muta” frigiderul într-o altă cameră sau, cel puțin, de a-l muta în colțul opus, folosiți-l. Veți avea mai mult spațiu liber pentru amplasarea confortabilă a aragazului și chiuvetei. Dacă frigiderul rămâne în același rând, alegeți o plită și toate dulapurile nu depășesc 45-50 cm. În plus, accesul la aragaz va fi cu siguranță limitat la unul dintre pereți..

bucatarie 5 mp cu dispunere liniara

Dispunerea pe un singur rând a unei bucătării de dimensiuni mici este cea mai ușor de realizat și arată foarte elegant dacă alegeți mobilierul și aparatele electrocasnice potrivite.

Alte opțiuni de aspect

După ce au dat dovadă de curaj, creatorii interiorului unei mici bucătării pot încerca alte tipuri de amenajări..

 • Aranjament în formă de U. Utilizarea a trei pereți este o oportunitate ideală pentru a crea cel mai confortabil triunghi „frigider-chiuvetă-aragaz”. Trebuie avut în vedere faptul că dispunerea articolelor de mobilier cu litera P îngustează foarte mult spațiul, deci trebuie să calculați cu atenție lățimea tuturor articolelor plasate în zona de lucru. Cel puțin 1,2-1,5 metri ar trebui să rămână liberi, altfel, chiar și două persoane nu se vor putea dispersa în bucătărie. Avantajul este că pe partea opusă puteți crea o zonă de luat masa destul de confortabilă, în care nimeni nu va fi înghesuit..

amenajare bucatarie amenajare 5 mp

Aspectul în formă de U este cel mai convenabil, deoarece tot ce aveți nevoie pentru gătit este la îndemână.

 • Bucătărie pe două rânduri. Cu acest aranjament, setul cu cască poate fi plasat foarte convenabil triunghiul de lucru. Și dacă alegeți mobilier și electrocasnice de linii și forme simple, instalați lămpile astfel încât camera să fie literalmente inundată de lumină, atârnați oglinzi mari una față de cealaltă, chiar și o bucătărie mică va părea spațioasă.

suprafață de lucru în bucătărie 5 mp

Un aranjament de mobilier pe două rânduri este o opțiune excelentă pentru o cameră îngustă.

Micile trucuri pentru a spori spațiul și funcționalitatea

Toate gazdele caselor standard „Hrușciov” visează în secret la o bucătărie mare, deoarece situația în care doi oameni nu pot crea confortabil delicii culinare este familiară pentru fiecare dintre ele. Dar există modalități de a evita acest lucru, de a crea o bucătărie spațioasă, confortabilă, chiar și de 5 mp. m. zona.

 • Combinație cu o cameră de zi sau o logie (în aceste cazuri, nu puteți demola pervazul sau partea inferioară a peretelui, ci transformați părțile rămase într-un ghișeu de bar).
 • Dulapuri sau rafturi suspendate, plasate sub tavan, unde puteți depozita articolele necesare, dar rareori folosite.
 • Puneți noptiere de dimensiuni mai mici (nu 60, ci 50 sau 40 cm).
 • Scoateți ușa și aranjați arcada.

utilizarea spațiului în bucătărie de 5 metri pătrați

Încercați să nu utilizați mai mult de 3 culori în interior, în caz contrar există riscul „supraîncărcării” interiorului.

Pentru un grup de mese, obțineți o masă transformatoare care poate fi ușor pliată și dezasamblată, astfel încât să nu interfereze cu munca creativă a capodoperelor culinare, iar întreaga familie se poate aduna la cină.

În general, mobilierul pliabil este o adevărată descoperire pentru astfel de bucătării mici, masa poate fi pliată, pliată sau extragută. O masă pliabilă se găsește cel mai bine cu un sertar superior și rafturi laterale pentru depozitarea lucrurilor mici utile..

bucătărie cu blat extensibil din lemn

Amenajarea competentă a mobilierului este singura modalitate de a crea un interior confortabil și practic de bucătărie de 5 mp.

Proprietarii mesei transformatoare au o altă problemă: nu există loc pentru scaune. Chiar și în cazul normal, atunci când sunt împinse sub blat, aceste articole ocupă prea mult spațiu. Dacă există un colț care nu este aglomerat cu mobilier, cumpărați scaune sau scaune stivuibile care pot fi depozitate prin stivuirea lor.

bucătărie cu scaune pliante

O soluție bună ar fi să cumpărați scaune pliabile, al căror design vă permite să le atârnați pe perete..

Nu există doar secrete de proiectare care vă permit să măriți spațiul, ci și trucuri care fac camera mai funcțională. Acest lucru este deosebit de important în bucătăria modernă, care este literalmente „umplută” cu diverse mijloace tehnice într-o măsură mult mai mare decât orice altă cameră din apartament..

 • Dacă pervazul este suficient de larg, ocupă nișa de sub ea cu rafturi pentru depozitarea lucrurilor nu prea mari..
 • Dotați setul de bucătărie cu toate accesoriile posibile, sertare de diferite dimensiuni, șine.
 • Preferă aparatele încorporate, astfel încât o bucătărie mică să nu pară supraîncărcată, ci să-și păstreze caracteristicile funcționale.

mobilier de bucatarie incorporabil 5 mp

Aranjamentul general al elementelor de mobilier de bucătărie în 5 pătrate trebuie gândit astfel încât, atunci când gătiți alimente, distanța dintre aragaz, chiuvetă și frigider să fie redusă..

Rafturile pliabile, caruselele din sertare sunt perfecte ca sisteme de depozitare, astfel de dispozitive ajută la economisirea spațiului, precum și a sertarelor. De mult se știe că astfel de metode de depozitare sunt mai spațioase decât rafturile obișnuite.. 

bucătărie albă 5 mp cu șine de acoperiș

Rafturile deschise și șinele de acoperiș nu supraîncarcă interiorul, dar lucrurile sunt întotdeauna la îndemână.

Cum să potriviți aparatele de uz casnic în interior?

Cu o sută de ani în urmă, lucrările la proiectarea bucătăriei erau mai simple, deoarece nu era nevoie să instalați un astfel de număr de aparate care au intrat ferm în viața unei persoane moderne. Numeroase cuptoare cu microunde, cuptoare multiple, blenderuri și prăjitoare de pâine facilitează sarcinile zilnice ale locuitorilor casei, dar creează și probleme suplimentare atunci când lucrează la un proiect de proiectare.. 

bucatarie 5 mp cu electrocasnice

Problemele legate de depozitarea și plasarea tuturor echipamentelor utile sunt deosebit de acute atunci când zona de bucătărie este mică..

Există mai multe moduri de a rezolva această problemă..

 • Achiziționarea de echipamente multifuncționale. Dacă un aparat combină mai multe funcții utile, acest lucru creează, fără îndoială, spațiu liber suplimentar într-o bucătărie mică. Marele dezavantaj al acestor echipamente este costul destul de ridicat, astfel încât nu orice familie își poate permite astfel de achiziții..
 • Aparate încorporate. Dimensiunile mașinii de spălat vase, cuptorului sau cuptorului cu microunde încorporate sunt mai mici decât de obicei, dar acest lucru nu le împiedică să își îndeplinească cu succes funcțiile..
 • O plită cu două sau trei arzătoare. O parte semnificativă a familiilor nu au nevoie de mai mult, mai ales având în vedere faptul că mulți oameni folosesc un ceainic electric sau o cafetieră. Acest panou mai mic eliberează spațiu pentru o suprafață de lucru suplimentară.

căști violet

Este imperativ ca suprafața de lucru să fie între aragaz și chiuvetă. Lățimea acestuia trebuie să fie între 80 și 120 cm.

7 sfaturi importante pentru alegerea mobilierului

Condițiile înghesuite ale clădirilor „Hrușciov” în multe privințe limitează zborul imaginației. De exemplu, nu toate mobilierele sunt potrivite pentru camere mici..

design bucatarie set 5 mp

Aragazul nu trebuie instalat prea aproape de fereastră, curentul din fereastră va arde focul.

Prin urmare, atunci când alegeți, merită să luați în considerare câteva detalii importante..

 1. Merită să renunți la mobilier tapițat masiv. Alegeți chiar și canapele de colț compacte cu cea mai mare grijă. Avantajul lor neîndoielnic este că există spațiu de stocare suplimentar..
 2. Dă preferință rafturilor de perete deschise. Nu vor supraîncărca bucătăria.
 3. Cumpărați mobilier în funcție de finisaj. Culorile trebuie să se potrivească. De exemplu, un set de bucătărie întunecat sau luminos va arăta armonios pe un fundal deschis..
 4. Cea mai bună opțiune sunt dulapurile înalte suspendate sau mobilierul cu trei etaje. Plafonul va apărea mai sus.
 5. Nu este nevoie să alegeți mobilier greu din lemn. Preferă plasticul, sticla sau metalul. Masa și scaunele transparente vor ajuta la crearea unei atmosfere de ușurință și aerisire. În plus, arată foarte modern..
 6. Evitați colțurile ascuțite. De exemplu, puneți o masă rotundă, astfel încât nu numai că nu vă veți ciocni în mod constant de colțurile ascuțite, ci și veți economisi spațiu..
 7. Alegeți dulapurile și dulapurile nu cu uși articulate, ci cu uși de ridicare sau glisante, de preferință lucioase sau de sticlă.

interior bucatarie alb mov

Este recomandabil să achiziționați un mic set de bucătărie. Deasupra ar trebui să fie instalate dulapuri cu uși, iar dedesubt cu sertare.

Stiluri posibile de decorare a bucătăriei 5 mp m.

Chiar și într-o bucătărie atât de mică, vă puteți arăta imaginația și puteți crea un interior în aproape orice stil. Poate că doar rococo și baroc vor fi impracticabile, deoarece se bazează pe o combinație de piese de mobilier masive și culori strălucitoare, bogate (burgund, auriu). Toate celelalte direcții stilistice sunt destul de potrivite.

proiectare bucatarie 5 mp

Dimensiunile unei astfel de bucătării necesită simplitate și dictează minimalismul mediului..

Cele mai populare și de succes stiluri de design de bucătărie 5 mp. m.

Direcția stilistică Impresie de bază Caracteristici interioare
Minimalism Spațiul Un minim de mobilier, electrocasnice încorporate, o cantitate mică de elemente decorative, materiale de finisare moderne
High Tech Funcționalitate Aparate ultramoderne, multifuncționale, mobilier modular
Clasic Confort Materiale naturale: lemn, piatră sau sticlă, sunt posibile culori originale în decor

bucatarie 5 mp eclectic

Chiar și un stil eclectic, cu multe accesorii, va arăta potrivit într-o bucătărie mică, dacă majoritatea acestor elemente decorative sunt plasate într-un spate de bucătărie..

Idei de design pentru grupuri de mese

Una dintre cele mai populare metode de zonare pentru o bucătărie mică este decorarea pereților. Pentru a separa zona de luat masa de zona de lucru, puteți utiliza materiale precum

 • Tapet foto sau tapet obișnuit cu un model luminos și mare;
 • Capac de plută;
 • Panouri 3D;
 • Piatra decorativa cu pardoseala;
 • Mozaicuri și plăci;
 • Elemente de decor de perete: fotografii, picturi murale, tablouri etc..

decor bucătărie 5 mp

Principalul lucru este să nu exagerați cu mici detalii interioare..

Alegerea materialelor pentru zonare depinde, în primul rând, de direcția stilistică aleasă.

O altă opțiune bună ar fi să folosiți iluminare diferită pentru sala de mese și grupul de lucru. De exemplu, puteți instala benzi LED de-a lungul șorțului de bucătărie și puteți atârna un candelabru frumos deasupra mesei de luat masa..

punând lumină în bucătărie

Lămpile de deasupra mesei trebuie să aibă aceeași formă, iar lămpile cu halogen pentru suprafața de lucru pot fi încastrate în partea inferioară a dulapurilor de bucătărie..

Culoarea scaunelor și a mesei, tapițeria canapelei, pernele decorative pot evidenția și zona de luat masa..

Este necesar să se acorde atenție faptului că, dacă există mai mult de 3-4 persoane în familie, merită să se abandoneze grupul de mese staționare. O masă mare și o mulțime de scaune vor aglomera bucătăria. Familiile numeroase au doar două opțiuni: fie să creeze o zonă de luat masa în sufragerie, fie să cumpere mese transformabile și scaune pliabile sau stivuibile. În toate celelalte cazuri, chiar și unei persoane îi va fi greu să meargă în bucătărie..

Culori și elemente decorative

Pentru a face spațiul să pară mai larg, albul este ideal. Dar pentru bucătărie, aceasta este o alegere dubioasă, deoarece va fi foarte dificil să mențineți curățenia și ordinea. Și va semăna mai probabil cu o secție dintr-o secție chirurgicală decât cu un loc în care întreaga familie se adună seara. Din acest motiv, este mai bine să optați pentru nuanțe pastelate deschise atunci când decorați pereții și tavanele.. 

mobilier de bucatarie bordeaux 5 mp

Culoarea setului cu cască poate fi fie neutră (deschisă sau întunecată), fie strălucitoare și saturată.

Dacă totuși ai luat curajul și ai ales albul ca culoare principală, atunci ai un domeniu imens de imaginație, deoarece este combinat cu absolut orice nuanțe..

Culorile care se combină cel mai bine cu albul în interiorul unei mici bucătării:

 • Gri perlat;
 • Albastru deschis;
 • Verde de primăvară sau verde deschis;
 • Galben.

Într-un astfel de interior, florile în ghivece albe așezate pe pervaz vor fi elemente decorative excelente. Puteți îmbunătăți tema primăvară-vară instalând un șorț de bucătărie cu modele florale delicate sau o imprimare strălucitoare..

șorț pentru bucătărie 5 mp

Nu este atât de scump pe cât ar părea, dar veți fi siguri că designul bucătăriei dvs. este de 5 mp. m este unic datorită imaginației tale.

Dacă ați ales ca nuanță principală crem, bej sau gri deschis, le puteți dilua cu accente strălucitoare: perne de canapea, perdele colorate sau tapițeria unei canapele de colț..

Luând în considerare dimensiunea bucătăriei, este mai bine să alegeți elemente decorative, astfel încât acestea să fie nu numai frumoase, ci și utile. Fiecare detaliu trebuie să îndeplinească funcții specifice. Prin urmare, utilizați ca accesorii:

 • Vase: farfurii originale sau cupe pot fi plasate pe rafturi deschise;
 • Borcane decorate neobișnuit, cu semifabricate de iarnă;
 • Agățați un raft pentru condimente în partea de lucru;
 • Ornamentul pe fațadele întregului mobilier poate deveni, de asemenea, un element interesant de decor;
 • Flori proaspete în ghivece îngrijite;
 • Suporturi, prosoape și mănuși.

bucatarie 5 mp cu decor

Regula principală: nu aruncați bucătăria deja încărcată cu obiectele necesare cu fleacuri inutile..

Pot fi drăguți, evocă amintiri plăcute, dar într-o cameră mică, în loc de o atmosferă de confort și căldură, vor crea haos și dezordine..

Trucuri de proiectare

Câteva sfaturi utile pentru a vă ajuta să creați un interior cu adevărat de succes și confortabil.

 • Profitați la maximum de oglinzi, sticlă și suprafețe lucioase – bucătăriile mici vor apărea mai mari.
 • Nu te juca cu culori contrastante. Preferă tranziții ușoare de la o nuanță la alta.
 • Dacă există nișe, agățați rafturile deschise exact acolo..

bucatarie luminoasa 5 mp

Designurile moderne pentru bucătăriile mici sunt foarte democratice, puteți folosi orice stil doriți de la clasic, scandinav, la țară și high-tech.

Mobilierul laconic, aparatele încorporate, un număr minim de piese și accesorii, iluminatul atent selectat și utilizarea competentă a fiecărui centimetru vor transforma o chicinetă mică într-o cameră în care cerințele funcționale sunt combinate armonios cu frumusețea și confortul.

Proiectare și decorare bucătărie 5 mp – 50 de idei foto:

bucătărie albă 5 metri pătrați bucatarie 5 mp bucatarie 5 mp cu mobilier alb bucătărie liliac alb 5 metri pătrați bucatarie bej 5 metri patrati lemn taie bucătărie 5 metri pătrați bucătărie gri-verde 5 metri pătrați design bucatarie 5 metri patrati design bucătărie 5 metri pătrați fotografie design bucatarie idei 5 metri patrati design bucătărie 5 metri pătrați fotografie design bucatarie 5 metri patrati idei foto design bucatarie idei 5 metri patrati design bucatarie 5 metri patrati idei foto proiectare bucătărie 5 metri pătrați în Hrușciov design bucatarie 5 metri patrati proiectarea unei mici bucătării de 5 metri pătrați proiectarea zonei de lucru a bucătăriei de 5 metri pătrați proiectarea unei bucătării mici pe colț de 5 metri pătrați deschidere pentru design bucatarie 5 metri patrati sort cu imprimare foto pentru design bucatarie 5 metri patrati fotografie bucătărie design 5 metri pătrați Bucătărie în formă de L de 5 metri pătrați bucatarie amenajari interioare 5 mp interior bucatarie mica design 5 metri patrati cum să echipezi un design de bucătărie de 5 metri pătrați sort din ceramica pentru design bucatarie 5 metri patrati design bucatarie design 5 metri patrati interior pentru design bucatarie 5 metri patrati bucătărie albă bucatarie alba cu blat din lemn set bucatarie design 5 mp set de bucatarie mov 5 mp bucatarie 5 mp cu set mov bucatarie design 5 metri patrati bucătărie 5 metri pătrați fotografie bucătărie de 5 metri pătrați alb bucătărie 5 metri pătrați set întunecat bucătărie amenajare 5 metri pătrați bucătărie 5 metri pătrați set luminos bucatarie alba de 5 metri patrati cu blat din lemn bucătărie 5 metri pătrați Hrușciov bucătărie amenajare 5 metri pătrați bucatarie 5 metri patrati originala suprafață de lucru în bucătărie 5 mp bucătărie de 5 mp cu fereastră bucătărie de 5 mp cu un șorț luminos bucătărie de 5 metri pătrați în alb bucatarie design 5 metri patrati bucătărie luminoasă de 5 metri pătrați

Previous Post
Röd färg i interiören
Next Post
تصميم غرفة لفتاة مراهقة بأسلوب عصري