15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.bnter.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Viktoriánsky štýl v interiéri: história pôvodu

Moderné riešenia interiérového dizajnu sú rozmanité. Viktoriánsky štýl vyniká svojou eleganciou a kombinuje prvky východnej exotiky s klasickou a ušľachtilou farebnou paletou. Pri jeho výbere v základnom riešení bytového zariadenia je však dôležité pochopiť, že takýto dizajn nie je lacným potešením..

neobvyklý dekor obývačky vo viktoriánskom štýle

Krásny viktoriánsky dizajn interiéru

krásny viktoriánsky dizajn domu

Drevo v interiéri bytu vo viktoriánskom štýle

spálňa v tmavom viktoriánskom štýle

Interiér bytu vo viktoriánskom štýle

História vzniku a šírenia viktoriánskeho štýlu

Viktoriánsky dizajn pochádza z druhej polovice 19. storočia v Anglicku. Kombinuje vysoké náklady a eleganciu éry, pohodlie a jej tradície. Kráľovná Viktória je považovaná za zakladateľa štýlu. Práve za jej vlády začala buržoázia prekvitať, a to vďaka rozvoju anglického priemyslu a kolónií pod vládou Anglicka. Výsledkom bolo, že anglická šľachta získala dostatok finančných prostriedkov, ktoré boli vynaložené na luxusný tovar a zušľachťovali ich domovy. Britské subjekty dostali príležitosť cestovať, čím odhalili hranice vnútorných riešení v kontakte s kultúrami Východu. Ušľachtilé rodiny preto získali exotické položky, ktoré sa používali ako značkové interiérové ​​doplnky, umenie, domáce potreby..

V dôsledku toho sa štýl stal kolektívnym, vrátane príslušenstva čínskej a indickej exotiky, rokoka, gotiky. Tieto prvky dopĺňajú klasické kánony a eklekticizmus, ktoré predstavujú základ viktoriánskeho interiéru..

svetlý interiér bytu vo viktoriánskom štýle

Interiér miestnosti vo viktoriánskom štýle

krásny domáci interiér vo viktoriánskom štýle

Viktoriánsky dizajn miestnosti

Charakteristické vlastnosti viktoriánskeho interiéru

Priame, zvislé a klenuté čiary, predĺžené pruhy odlišujú anglický interiér. Viktoriánsky štýl vyniká od ostatných tým, že používa dekonštruktivitu. Táto technika kombinuje rôzne interiérové ​​riešenia pre celý dom, ale špecifický štýl pre samostatnú miestnosť. Napríklad kancelária môže byť vyrobená v klasickom anglickom štýle, jedáleň v gotickom štýle a spálňa v rokoku.

Materiály, ktoré sa používajú na dekoráciu miestností, sú prírodné drahé drevo, drahý textil, mramor a ďalšie druhy drahých kameňov. Všetky tieto prvky zdôrazňujú bohatstvo a postavenie majiteľa domu. Žiadny z materiálov nemôže nahradiť ekonomickejší analóg. Napriek veľkému počtu detailov a bohatosti je všetko v dome preniknuté zmyslom pre proporcie. Každý detail hovorí sám za seba.

tmavý byt vo viktoriánskom štýle

Krásny viktoriánsky dizajn interiéru

svetlá viktoriánska výzdoba spálne

Drevo v interiéri bytu vo viktoriánskom štýle

neobvyklý dizajn obývačky vo viktoriánskom štýle

Interiér bytu vo viktoriánskom štýle

Charakteristické vlastnosti viktoriánskeho interiéru:

  • prítomnosť klasických starožitností;
  • všetky položky majú vysokú kvalitu, vysokú cenu a spoľahlivosť;
  • kombinovanie niekoľkých štýlov;
  • veľké množstvo príslušenstva (svietnik, figúrky, obrazy);
  • nábytok z prírodného dreva cenných druhov;
  • úctyhodnosť;
  • samostatný interiérový dizajn pre každú izbu;
  • prítomnosť veľkej knižnice;
  • krajkový tyl a ťažké záclony;
  • izby sú vyzdobené rastlinami a kvetmi.

neobvyklý dizajn domu vo viktoriánskom štýle

Interiér miestnosti vo viktoriánskom štýle

tmavá viktoriánska výzdoba obývačky

Viktoriánsky dizajn miestnosti

Vlastnosti dizajnu sekulárneho štýlu

Podlahová krytina používaná vo viktoriánskych interiéroch:

  • prírodné drevené parkety, ktorých farba by mala byť v súlade s výzdobou stien a farebnou schémou nábytku;
  • koberec v červenej alebo vínovej farbe, kombinovaný s klasickým svetlohnedým sortimentom;
  • keramické dlaždice s reliéfnymi vzormi;
  • laminát s parketovým vzorom alebo pútavé vložky, ktoré zodpovedajú celkovej nálade miestnosti a farebnému pozadiu.

Osobitná pozornosť sa venuje aj stropom. Ich výška často presahuje 3 metre, niekedy majú tvar dómu. Strop je ozdobený štukom alebo vlysom. Rovnako je možné aplikovať obrazy, drevené trámy alebo bežnú farbu. Nástenná výzdoba v sekulárnom dizajne miestnosti zahŕňa výlučne textilnú výzdobu alebo tapetu. Kresba je zase vytvorená vo forme rovnomerných pruhov, vtákov alebo realistických farieb, volumetrického reliéfneho ornamentu. Symetria je charakteristickým znakom. Na dekoráciu stien sa používajú aj drevené panely s rôznymi ozdobami. Tieto vložky sa nachádzajú v tretine výšky steny. Dôležitým atribútom steny sú obrazy alebo portréty s členmi rodiny..

Jedným z najvýraznejších prvkov gotického štýlu vo viktoriánskych interiéroch je viacfarebné klenuté vitrážové okno..

krásny interiér spálne vo viktoriánskom štýle

Krásny viktoriánsky dizajn interiéru

svetlý apartmán vo viktoriánskom štýle

Drevo v interiéri bytu vo viktoriánskom štýle

svetlá výzdoba bytu vo viktoriánskom štýle

Interiér bytu vo viktoriánskom štýle

Dizajn okna je vo forme vysokých oblúkov s farebnými vitrážami. Interiér okna je ozdobený drevenými odkvapmi s ťažkými závesmi. Záclony môžu byť ozdobené lambrequins, skladaním a zhromažďovaním. V kanceláriách a obývačkách sa na záclony používajú látky:

  • hodváb;
  • Damask;
  • zamat.

V spálňach je možné použiť tieto ľahké tkaniny:

  • mušelín;
  • chintz;
  • bavlna.

Svetské farby interiéru

Viktoriánsky štýl v interiéri je vyrobený v tradičných jemných farbách pastelových odtieňov, zelenej, ružovej, orgovánovej, hnedej a vínovej. Masívny nábytok z prírodného dreva môže byť vykladaný drahými kameňmi alebo kovmi a čalúnený červeno-hnedými farbami. Vďaka tomu je dizajn elegantnejší a drahší..

obývačka v tmavom štýle vo viktoriánskom štýle

Interiér miestnosti vo viktoriánskom štýle

krásny interiér obývačky vo viktoriánskom štýle

Viktoriánsky dizajn miestnosti

Viktoriánsky nábytok

Briti venovali nábytok jednému z najdôležitejších miest v dome. Podľa moderných štandardov sa viktoriánsky štýl vyznačuje veľkým počtom nábytku, masívnym charakterom. Bol vyrobený výhradne z prírodného dreva. Najčastejšie sa používa tis, mahagón a bažinatý dub..

Nábytok v sekulárnom dizajne je dosť rozmanitý. Tu môžete vidieť stoličky s vysokými vyrezávanými operadlami a široké mäkké kreslá so zakrivenými nohami. Pestré je aj čalúnenie. Na tento účel sa však používajú drahé, ťažké tkaniny, prírodná koža. Kožené vložky sú vhodné najmä na malých pohovkách..

neobvyklý dizajn bytu vo viktoriánskom štýle

Krásny viktoriánsky dizajn interiéru

svetlá viktoriánska výzdoba obývačky

Drevo v interiéri bytu vo viktoriánskom štýle

krásna viktoriánska domáca výzdoba

Interiér bytu vo viktoriánskom štýle

Skrinka je zdobená zamatovými tkaninami a hodvábom. Keď môžu byť detské spálne a jedálne vyzdobené návliečkami s kvetinovou potlačou.

Viktoriánsky štýl v interiéri zahŕňa také doplnky a nábytkové riešenia ako kukučkové hodiny starého otca, masívna pohovka, veľký jedálenský stôl, porcelánové police. Pri modernom použití je však ťažké zmestiť všetky tieto prvky do miestnosti bez toho, aby ste ju preťažili nábytkom. Moderní dizajnéri pracujúci s anglickým dizajnom sa ho preto snažia nepreťažovať variáciami nábytku..

Krb ako nevyhnutný prvok anglického interiéru

Krb bol počas vlády anglickej kráľovnej Viktórie zásadným prvkom domu. Žiadna z obytných miestností nebola úplná bez tohto atribútu. Charakteristické vlastnosti krbu v anglickej ére sú:

  • liatinový rošt;
  • krbová rímsa vyrobená z prírodného kameňa, ako je mramor.

Krb stelesňuje pokoj a pohodu v domácnosti a poskytuje miesto na relaxáciu. Po stranách krbu sú rozložené kachľové vzory. Dnes tento atribút možno vykonávať ako klasickú formu, ktorá plní svoju hlavnú funkciu, alebo byť elektrický, ako dizajnérsky doplnok..

tmavý interiér viktoriánskej spálne

Interiér miestnosti vo viktoriánskom štýle

neobvyklý interiér obývačky vo viktoriánskom štýle

Viktoriánsky dizajn miestnosti

Drevo je hlavným prvkom vo výzdobe miestnosti v anglickom štýle

Drevené vložky a panely sú pre viktoriánsky interiér nevyhnutné. V klasickej verzii tieto police zaberali celú stenu. Tento prístup sa však dnes už používa len zriedka..

Pri zdobení stien sa často používajú drevené panely s rôznymi ozdobami. Nachádzajú sa 1/3 steny od podlahy. Na vrch týchto panelov sú nalepené tapety so symetrickým vzorom.

Masívny drevený nábytok, schody, parkety – charakteristické vlastnosti klasického viktoriánskeho štýlu v interiéri.

neobvyklý interiér domu vo viktoriánskom štýle

Krásny viktoriánsky dizajn interiéru

krásna výzdoba bytu vo viktoriánskom štýle

Drevo v interiéri bytu vo viktoriánskom štýle

jasný dizajn viktoriánskej spálne

Interiér bytu vo viktoriánskom štýle

Viktoriánske riešenia osvetlenia

Vďaka vysokým stropom bolo možné použiť volumetrické lustre z mosadze alebo prírodného kryštálu so zdobenými vzormi. Vytvárajú jemné a tlmené svetlo, ktoré dokonale dopĺňa celkový dizajn miestnosti. Lustre zohrávajú úlohu zdobenia miestnosti a nepôsobia ako hlavný zdroj svetla. Na tento účel sa používajú podlahové žiarovky a svietniky, stolové žiarovky. Stojacie lampy majú látkové tienidlá vyrobené vo všeobecnej farebnej schéme miestnosti.

Viktoriánske interiérové ​​dekorácie a doplnky

Hlavnou ozdobou domu sú kvety. Kytice s čerstvými kvetmi sú umiestnené v každej miestnosti. Za vlády kráľovnej Viktórie si záhrada a skleníky získali veľkú obľubu. Stala sa neoddeliteľnou súčasťou každého domu. V modernej dobe si nemôže každý dovoliť vlastnú kvetinovú záhradu. Kvetináče preto túto úlohu dokonale splnia. Kvety sú tiež súčasťou dekoru tkanín používaných v interiéri domu..

krásna výzdoba viktoriánskej spálne

Interiér miestnosti vo viktoriánskom štýle

svetlý interiér spálne vo viktoriánskom štýle

Viktoriánsky dizajn miestnosti

Medzi ďalšie dekoratívne prvky patrí umenie a domáce remeslá, ako aj porcelán. V tých časoch bol porcelán zberateľským predmetom a obsadené vitríny v obývačkách. Obľúbená bola aj výšivka saténovým stehom, ktorá zdobila textilné prvky miestnosti..

Viktoriánsky štýl predpokladá veľký priestor, preto sa majitelia malej oblasti lepšie vyhýbajú takémuto interiérovému riešeniu. Vyzerá to najvýhodnejšie vo vidieckych domoch, vytvára atmosféru pohodlia, domáceho tepla a pokoja. Tento štýl je veľmi obľúbený medzi znalcami anglických tradícií a romantických osobností..

Video: Viktoriánsky štýl v interiéri

50 fotografií príkladov interiérového dizajnu vo viktoriánskom štýle:

neobvyklý dizajn miestnosti na fotografii vo viktoriánskom štýle krásny obraz interiéru viktoriánskeho bytu tmavá viktoriánska výzdoba obývačky svetlý štýl spálne obrázok vo viktoriánskom štýle obrázok viktoriánskeho domu v tmavom štýle neobvyklý dizajn obývačky na fotografii vo viktoriánskom štýle svetlý interiér miestnosti vo viktoriánskom štýle krásna viktoriánska fotografia domáceho dekorácie neobvyklý dizajn spálne na fotografii vo viktoriánskom štýle tmavá viktoriánska výzdoba spálne svetlý dom vo viktoriánskom štýle svetlý viktoriánsky dizajnový obrázok obývačky fotografia interiéru tmavej viktoriánskej miestnosti krásna výzdoba viktoriánskeho bytu neobvyklý štýl obrazu viktoriánskej miestnosti svetlý viktoriánsky obrázok dizajnu bytu fotografia interiéru tmavej viktoriánskej spálne krásny viktoriánsky obrázok do obývačky domov v neobvyklom štýle na fotografii vo viktoriánskom štýle krásna fotografia interiéru viktoriánskej obývačky neobvyklý domáci dekor na obrázku vo viktoriánskom štýle tmavý viktoriánsky obrázok dizajnu miestnosti spálňa vo svetlom štýle na fotografii vo viktoriánskom štýle svetlý interiér bytu na fotografii vo viktoriánskom štýle krásny obraz obývačky vo viktoriánskom štýle tmavá viktoriánska fotografia domáceho dizajnu neobvyklý dekor bytu vo viktoriánskom štýle spálňa v neobvyklom štýle vo viktoriánskom štýle svetlá viktoriánska výzdoba obývačky krásny obraz dizajnu viktoriánskej spálne neobvyklý dizajn domu na fotografii vo viktoriánskom štýle tmavý viktoriánsky obrázok dekorácie miestnosti svetlý štýl domu na fotografii vo viktoriánskom štýle svetlý viktoriánsky obrázok do obývačky apartmán v tmavom štýle na fotografii vo viktoriánskom štýle krásny obraz interiéru viktoriánskej spálne fotka dizajnu tmavej viktoriánskej spálne neobvyklý interiér miestnosti vo viktoriánskom štýle krásny obrázok bytu vo viktoriánskom štýle svetlá viktoriánska domáca dekorácia neobvyklý viktoriánsky dizajnový obrázok obývačky tmavý obraz interiéru viktoriánskeho bytu svetlá obývacia izba na fotografii vo viktoriánskom štýle neobvyklý dizajn miestnosti vo viktoriánskom štýle svetlý interiér obývačky vo viktoriánskom štýle krásny obraz miestnosti vo viktoriánskom štýle ľahká viktoriánska fotografia dizajnu domu neobvyklá dekor obývacia izba vo viktoriánskom štýle svetlý viktoriánsky obrázok do interiéru krásna fotografia interiéru viktoriánskej miestnosti

Previous Post
Výzdoba okna bez veľkých nákladov a úsilia
Next Post
Какъв трябва да бъде дизайнът на кабинет за спалня