15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://www.bnter.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Čínsky štýl vo vnútri európskej kultúry

Vonkajšiemu pozorovateľovi sa zdá, že medzi ázijskými národmi čas plynie pomaly, ich kultúra sa zdá byť príliš originálna a exotická. Ale práve odtiaľto sa k nám dostalo mystické učenie o energiách Feng Shui, japonských a čínskych štýlov v interiéri. Je tu veľa nevyriešených tajomstiev, a preto je odtiaľto zrejme donekonečna čerpať nápady na inšpiráciu, ale napriek tomu byť schopný plne prispôsobiť východnú kultúru každodenného života európskemu interiéru. Existuje však veľa vývojových návrhov, ktoré nachádzajú dôstojné stelesnenie v dizajne priestorov..

Zásobník s čajovým príslušenstvom na stôl v obývačke

Čínsky interiér je vždy harmonický a zdržanlivý.

Špecifickosť čínskeho štýlu

Dizajn osobného priestoru v čínskej kultúre bol vybrúsený po stáročia a súčasne odrážal zákony toku energií, zvláštnu predstavu o kráse, odlúčenú askézu a emocionálne sebavyjadrenie. Autentický interiérový dizajn v čínskom štýle sa trochu líši od európskych stereotypov. Cestovatelia do vzdialených provincií najväčšej ázijskej krajiny často nevidia, čo sa nám predkladá. A „Čína“ sa stala módou pre výzdobu palácov už v časoch Petra Veľkého..

Dekorácia steny obývačky v čínskom štýle

Farebná schéma čínskeho interiéru je postavená na symbolike červených a zlatých odtieňov, ktorá odráža náboženské a mytologické presvedčenie

Priečka medzi kuchyňou a obývacou izbou v čínskom štýle

Priečky sa vyznačujú komplexnými ozdobnými vzormi s veľkým počtom malých prvkov

Úžasnou národnou chuťou Číny v európskom výklade sú skôr dekorácie s rozpoznateľnými prvkami ich kultúry. Každý, kto vstupuje do takého domu a uvažuje o dizajne miestnosti v čínskom štýle, ho určite rozpozná podľa svojich hlavných atribútov. Sú to prírodné materiály a svetlé textílie, hieroglyfy a žánrové obrázky, fanúšikovia a draci, figúrky mudrcov a drepový nábytok usporiadané vo Feng Shui. Špecialisti si určite všimnú hladké čiary – aby nezasahovali do pomalého toku energií v dome..

Je možné poznamenať, že sfarbenie čínskych interiérov si dnes medzi Európanmi získalo milióny fanúšikov. Stylistika patrí k etnickej rozmanitosti, ale podľa klasifikácie stojí akoby sama – kvôli doktríne energie. Ale samotná ázijská estetika na prvý pohľad láka svojou nenapodobiteľnou krásou, ako na fotografii.

Svetlo žlté steny v obývacej izbe s dreveným nábytkom

Žlté alebo zlaté farby symbolizujú moc, slávu a bohatstvo.

Keď je celá miestnosť vyzdobená podľa všetkých ich kánonov, zdá sa, že nič sa nedá zmeniť a je ťažké to zopakovať niekde inde. To je čiastočne pravda – každý čínsky interiérový dizajn je individuálny. Je vyvinutý pre špecifické podmienky, kde nie je možné nič usporiadať, najmä z východu na západ alebo zo severu na východ. A nie každý návrhár sa venuje podrobnostiam najdôležitejších základných princípov tohto štýlu. A pre nezávislú výzdobu interiéru je vhodné sa zoznámiť so základnými ustanoveniami východných filozofií.

Mimoriadny ázijský tovar bol na európskych trhoch vždy veľmi cenený. Tradičné japonské a čínske remeslá ovplyvňujú európske vnímanie estetiky najmenej tri storočia. Aristokrati a bohatí obchodníci sa snažili získať niečo ako vzácnu čínsku vázu alebo porcelánovú čajovú súpravu, tieto starožitnosti sú dodnes veľmi cenené..

Čierne dlaždice v čínskom štýle na stene kúpeľne

Kombinácia červenej, čiernej a bielej znamená harmóniu

Pozor! Rozmanitosť a túžba po rôznych farbách sú kompenzované skutočnosťou, že v miestnosti nie je nič nadbytočné. Všetko vyzerá celkom jednoducho, ale jasný dekor, ktorý odráža špecifiká čínskej kultúry, by mal vyzerať veľmi pôsobivo..

Návrh rekreačnej oblasti v čínskom štýle

Na dekoráciu stien a nábytku sa často používa čierna a červená kombinácia.

Predĺžený dizajn obývačky v čínskom štýle

Hnedé a béžové odtiene sú tiež vítané.

Stojí za to oceniť eleganciu, s ktorou sú nakreslené postavy červených drakov, výstredných vtákov, tigrov ussurijských a zlatých rybiek, ktoré v interiéri symbolizujú čínsky štýl. Tradícia kreslenia jeleňov na zamatových kobercoch pochádza od tohto východného suseda. Najnovším trendom je vystavovať zberateľské predmety v obývačke v presvetlenej sklenenej vitríne, nejde však o čínsky štýl..

Ázijskí výrobcovia nábytku predstavili nové techniky vyrezávania a lakovania dreva. V Rusku bol dlhý čas podľa čínskych vzorov vyrobený dobrý nábytok pre obchodníkov a domy majiteľov pozemkov. Čínsky dekor preto našej kultúre nikdy nebol cudzí. Hodváb a koberce, riady a obrazy, keramika a odliatky z bronzu vždy našli dôstojné použitie v interiéroch s čínskou tematikou..

Drevená lavica v čínskom štýle

Skutočný čínsky nábytok má tvar drepu

Konferenčný stolík drevený na červenej podlahe

Prednosť má nábytok vyrobený z prírodného tmavého dreva

Hlavné črty čínskeho štýlu

Tabuľka sumarizuje hlavné črty dizajnu miestnosti:

1. Prírodné materiály Bambus, drevo, papier, kameň, terakota.
2. Umelecké dokončenie Rezbárstvo, lakovanie, vykladané slonovinou, perleť, drahokamy.
3. Užitočnosť a estetika Každý kus je funkčný a krásny
4. Svetlá paleta Preferovaná červená, žltá, zelená, čierna a hnedá.
5. Zariadenie Praktický, kompaktný, nízky, na nohách, aby neblokoval energiu. Vychádza z princípov Feng Shui.
6. Typický dekor a príslušenstvo Obrázky na orientálnu tému, hieroglyfy, mandarínkový strom vo vani, vázy a autentické jedlá.

Červená skrinka s pozlátenými dverami

Pozlátenie je tradičnou súčasťou orientálneho nábytku, ktorá sa používa na nábytok, steny a textil

Závesné svetlá na strope v čínskej obývačke

Štýlové žiarovky s tienidlami z ryžového papiera

Vlastnosti štýlu Feng Shui

Čínska kultúra je založená na učení, presvedčení a tradíciách, ktoré sú pre európsku mentalitu ťažké. Domáca výzdoba na margo čínskeho interiérového dizajnu by mala byť v súlade so zásadami učenia Feng Shui. V tomto nie je nič ťažké, ale usporiadanie kusov nábytku a kusových predmetov rovnakej funkčnosti, ktoré sú funkčne zhodné z tej istej sady, sa zobrazuje vo dvojiciach. Špecifická kompozícia sa tvorí napríklad na protiľahlých stranách okrúhleho lakovaného stola, 2, 3 alebo 4 stoličky sa umiestnia s rovnakým intervalom.

Návrh obývačky podľa pravidiel feng shui

Interiéry v čínskom štýle by mali byť navrhnuté podľa pravidiel feng shui

Červená tapeta do obývačky v čínskom štýle

V nábytku a dekoratívnych predmetoch v interiéri sa neodporúča používať ostré rohy.

Dekor, symbolizujúci rôzne energie, je zobrazený striktne v určitom rohu, pri stene alebo okne. Napríklad fontána alebo akvárium, symbolizujúce tok peňazí, je najlepšie umiestniť do juhovýchodného rohu. Tento prvok by mal organicky zapadnúť do interiéru v čínskom štýle. Je lepšie, aby každá položka odrážala záujmy a životný štýl majiteľov domu, a nielen uľahčovala tok energií..

Číňania tisíce rokov zdokonaľovali svoje princípy dizajnu a v tých vzdialených časoch neexistoval ani taký hieroglyf, ktorý by tento koncept symbolizoval. Ale pre každého obyvateľa nebeskej ríše bola dôležitá jednoduchosť a pohodlie, bez dekoratívnej hodnoty..

Osvetlenie obývačky v čínskom štýle

Interiéru dominuje pokojné a rozptýlené svetlo teplého pásma.

Lampa s červeným tienidlom na papier

Vhodným materiálom pre žiarovky je papier alebo drevo, vhodné sú aj kované výrobky

Panoramatické okná v čínskom štýle v obývacej izbe

Záclony by nemali brániť slnečnému žiareniu, takže na oknách v tradičnej verzii nie sú žiadne záclony

Aby v dome vládla pokojná a vyrovnaná atmosféra, nemalo by dochádzať k blokovaniu vírivých energií – to učia prívrženci Feng Shui. Ich domovy však často používajú pohyblivé obrazovky a priečky na odlúčenie a súkromie. Možno sa tiež pokúšajú počas meditácie chrániť pred zlými silami obrazovkami..

Nedostatok neporiadku a zbytočných vecí podporuje tok energie v čínskom vnútrozemí. Všade by mal existovať prísny poriadok, pred symetriou, absencia zlomených, zlomených roztrhaných vecí. To by sa mali naučiť všetky národy.

Návrh veľkej obývačky v čínskych tradíciách

Obrazovky z vyrezávaného dreva sa používajú na rozdelenie miestnosti na zóny.

Zrkadlá nie sú zavesené pri vchode, postele nie sú umiestnené pri dverách. Nemalo by spať na uličke k oknu, tým viac – aby sa odrazilo vo sne v zrkadlách. Je nežiaduce vidieť sa v kúpeľni nahý. Tieto a mnoho ďalších myšlienok tvorí interiérový dizajn v tradičnom čínskom štýle. Číňania neradi zapĺňajú miestnosti ozdobnými vecami bez veľkého prospechu, ale každé príslušenstvo má určitú praktickú a estetickú hodnotu..

Drevený nábytok vo výzdobe interiéru spálne

Čínsky štýl dekorácie interiéru si častejšie vyberajú pokojní ľudia s vynikajúcim vkusom.

Rada. Interiérový dizajn s nárokom na „Číňana“ musí brať do úvahy kánony Feng Shui, bez ktorých je myšlienka harmónie v dome samotnými Aziatmi nemysliteľná. Ak ste však začiatočník, potom vo svojom projekte môžete používať iba čínsky dekor a príslušenstvo bez toho, aby ste sa zamerali na prísne dodržiavanie kánonov..

Dekoratívna bambusová priečka medzi umývadlom a spálňou

Bambus v čínskom interiéri príde vhod v akejkoľvek forme, ako dekorácia, tak aj ako dokončovací materiál

Dokončovacie materiály a dekor pre čínske interiéry

Väčšina etnických štýlov sa vyznačuje použitím prírodných materiálov na dekoráciu. Drevo a bambus dnes nestratili svoj význam..

Nástenná dekorácia s tapetami v čínskej miestnosti

Na steny sú vhodné papierové tapety s rastlinami, vtákmi a zvieratami.

Fototapeta v čínskom štýle

Fotografickú tapetu môžete prilepiť národným obrazom alebo obrázkom čínskej krajiny

Zásady dokončovania:

  1. Steny v čínskom štýle zahŕňajú omietky a maľovanie. Možné bambusové a papierové tapety, ktoré vynašli Číňania. Drahší dekor – ručne maľovaný typickými ázijskými motívmi – trpasličie ihličnany, horská krajina, rybníky s rybami a vtákmi na kvitnúcich konároch. V Číne má každá farba a motív vlastnú symboliku alebo podtext, preto sa rozhodujú so znalosťou záležitosti. Vhodné sú aj dekoratívne stenové panely a drevené rošty..
  2. Izolovaná drevená podlaha so skrytými vykurovacími rúrami je ďalším vynálezom Aziatov, ktorí spali na podložkách z ryžovej slamy. Dnes je systém “teplá podlaha” inštalovaný pod porcelánovú kamenina, krásne dlaždice alebo veľkoformátové kamenné dlaždice. Vhodné sú zložité obrázky na oddelených doskách, keď je celá podlaha lemovaná mozaikovými vzormi s rámami a centrálnymi prvkami. Najlepšia vec je parketa, ale možno niečo jednoduchšie (laminát, linoleum), ale s veľkolepou kombináciou textúry dreva rôznych farieb. Súbor pre čínsky štýl v interiéri je položený palubovou metódou, predtým pokrytou škvrnou s červeným odtieňom, na vrchu môžete vytvoriť polymérnu hromadnú podlahu s lakovým efektom. Ideálne je úplná imitácia bambusu vo všetkých variáciách a skutočná podložka pri vchodových dverách.
  3. Stropy by mali byť svetlé – biele, modré, krémové alebo béžové. Často sa však používajú aj jasné farby, napríklad plátno naťahujúce červený alebo čierny lak, ktoré má zrkadlové vlastnosti. Celkom vhodné sú aj viacúrovňové štruktúry, pripomínajúce čínske pagody. Úspešne vytvárajú ilúziu objemu. Zvlášť, keď sa obvodové osvetlenie LED a čínske papierové lampáše používajú výlučne na charakteristický dekor.

Tmavohnedá podlaha obývačky s poschodovým stropom

Izba so svetlými stenami bude vyzerať skvele s tmavou podlahou.

Drevené trámy na strope obývačky

Na ozdobu stropu sa často používajú štruktúry skrížených tmavých lúčov.

Čínsky štýl je ódou na jasné farby, ktoré sa môžu odraziť vo výzdobe, doplnkoch a výzdobe, ale všetko musí byť v harmónii. Dizajn v čínskom štýle je kombináciou prírodných odtieňov dreva, bambusu a terakoty, zdobených kovovým leskom a odtieňmi prvku ohňa. Náročnosťou interiérového dizajnu nie je to preháňať s jasnými farbami, ktoré unavujú oči. Harmóniu môžete dosiahnuť pomocou jasných doplnkov na pozadí pokojných odtieňov hlavných povrchov..

Dve čínske vázy na drevenom stole

Podlahové alebo stolové vázy z porcelánu sa skvele hodia ako dekor.

Modulárne obrazy s rastlinnými kresbami

Na zvýšenie pohodlia je možné pridať hodvábne vankúše.

S typickým čínskym príslušenstvom to nepreháňajte, ak v každej miestnosti použijete iba jeden jasný prvok. Toto je drak, veľký fanúšik s obrázkom orientálneho dievčaťa, obrázkom s čínskymi mandarínkami alebo fotografiou Candy Mountains v bambusovom ráme. Ďalšie úžasné príklady – v našej fotogalérii.

Video: tradičný čínsky štýl v interiéri

Foto: 50 príkladov dekorácie interiéru v čínskom štýle

Obývacia izba mestského bytu v čínskom štýle Drevené dekorácie s vyrezávanými prvkami Tmavohnedá drevená podlaha Drahý drevený nábytok s kučeravými operadlami Čalúnená lavica v horskom vidieckom dome Socha draka na stene obývačky Drevená komoda v orientálnom štýle Papierové tapety s kvetinovými ozdobami Krásny nábytok z tmavého dreva Moderná obývacia izba s orientálnymi prvkami Dizajn miestnosti v orientálnom štýle Hnedý nábytok z masívu Veľká pohovka v tvare U Sivé hieroglyfy na bielej stene Bambusové závesy na panoramatických oknách Dizajn jedálenského kúta v ázijskom štýle Výzdoba sály drevenými panelmi Svetlá podlaha s lesklým povrchom Biela sedačka s ozdobnými vankúšmi Váza s kvetmi na konferenčnom stolíku Balkónový dizajn v orientálnom štýle Šatníková skriňa s posuvnými dverami vo vstupnej hale súkromného domu Nízke stoličky v orientálnom štýle Drevené stoličky s mäkkými sedadlami Sklenené poháre na víno na okrúhlom stole Svetlá obývacia izba s drahým nábytkom Čalúnený nábytok nízkej výšky Moderná bytová dekorácia s prvkami čínskeho štýlu Pobočka s vtákmi nad hlavou postele Dve mäkké kreslá s béžovým čalúnením Čínsky minimalistický dizajn spálne Otvorené police s ozdobnými detailmi Vstupná chodba súkromného domu v čínskom štýle Veľká vaňa v orientálnom štýle Usporiadanie kúpeľne v spálni súkromného domu Zdobenie steny spálne drevenými prvkami Dizajn obývačky s vysokým stropom Okenná dekorácia súkromného domu s drevenými ozdobami Stolné lampy s pozlátenými telesami dizajn kúpeľne v orientálnom štýle Keramická podlaha do obývačky v čínskom štýle Kreslá z prírodného dreva s vyrezávanými podrúčkami Bledoružová stena v obývačke vidieckeho domu Zdobenie akcentovanej steny pomocou fotografickej tapety Čierna televízia na stene spálne Lotosové kvety na fotomuráli v obývačke Osvetlenie červenej steny stropnými lampami Zdobenie bambusových stien v spálni Stojacia lampa s dreveným tienidlom v interiéri obývačky Modrá truhlica pred posteľou spálne v orientálnom štýle

Previous Post
Känsligheten i köksdesign i svartvitt
Next Post
Lastenhuoneen ulkoasun ja suunnittelun ominaisuudet