15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://www.bnter.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Empírový štýl v interiéri – luxus hodný cisára

Empírový štýl v interiéri sa často nazýva palác alebo cisár. Hlavným rozlišovacím znakom tohto trendu je okázalosť, luxus a triumfálne víťazstvo monarchie. Empírový štýl je navrhnutý tak, aby zdôrazňoval stav majiteľa a ohromoval hostí vznešenosťou. V tomto štýle sú vyzdobené sály francúzskych a ruských palácov. Impérium však siaha až do starovekého Ríma..

svetlý dekor miestnosti v empírovom štýle

Empírový štýl vo vnútri miestnosti

krásny dizajn bytu v empírovom štýle

Empírový dizajn miestnosti

svetlý interiér obývačky v empírovom štýle

Moderný dizajn bytu v empírovom štýle

Pôvod štýlu

Práve v rímskej vášni k monumentálnosti, zachovaní triumfu veľkej ríše, sa inšpirovali tvorcovia Francúzskej ríše. Na príkaz Napoleona Bonaparta museli urobiť v interiéri akúsi revolúciu. Prísne črty klasicizmu ustúpili do pozadia. Teraz každý detail vo výzdobe siení musel zdôrazňovať dôležitosť najvyššej moci a moci cisára.

Na vzniku miestností v empírovom štýle pracovali aj vynikajúci maliari tej doby a architekti. Dokonca aj nábytok v Château Tuileries a samotnom Louvre za vlády Bonaparta bol vyrobený podľa špeciálnych náčrtov vyvinutých v empírovom štýle..

Po kampani v Egypte sa v empírovom štýle objavili určité zmeny. Z tejto horúcej krajiny zdedila Francúzska ríša chuť na leví hlavy a labky, ktoré boli šikovne kombinované s klasickými rímskymi stĺpmi. Túto vlastnosť zažil nábytok predovšetkým. Napriek zahraničnému požičiavaniu nových symbolov moci (a v niektorých prípadoch vďaka nim) má empírový štýl v interiéri špeciálne charakteristické črty.

pôvodný interiér spálne v empírovom štýle

Empírový štýl v interiéri

neobvyklý dekor bytu v empírovom štýle

Myšlienka dizajnu v empírovom štýle

Hlavné rysy

Neoklasicizmus so svojou túžbou po monumentálnosti a masívnosti predmetov sa stal podpornou platformou pre vytváranie sviežich interiérov v empírovom štýle. Na rozdiel od klasických priamkových foriem však empírový štýl vyzerá pôsobivejšie vďaka sfingám, basreliéfom a ozdobám víťaznej vojenskej témy..

Medzi charakteristické črty empírového štýlu:

  • všetky prvky dizajnu by mali byť v ideálnom prípade kombinované so všeobecným smerom a zdôrazňovať majestátnosť štýlu;
  • empírový štýl v interiéri predpokladá prítomnosť vynikajúcich prvkov, ktoré spĺňajú pravidlá symetrie;
  • vítaná je revitalizácia priestoru pomocou veľkého počtu dekoratívnych prvkov vyrobených v štýle staroegyptského kráľovstva, éry rímskeho rozkvetu a obdobia gréckeho vzostupu kultúry;
  • miestnosti zariadené v empírovom štýle musia byť zdobené erbami a symbolmi vojenského víťazstva;
  • charakteristickou črtou je prítomnosť konzol, pilastrov a stĺpcov;
  • vysoké prístrešky a ťažké záclony vyrobené z drahých tkanín;
  • nábytok si už od čias Bonaparte zaslúži osobitnú pozornosť (v empírovom štýle, masívne súpravy s nádhernými rezbami a jedinečným tvarom, vyrobené z drahých drevín).

Hlavnou požiadavkou, ktorú je potrebné pri uprednostňovaní empírového štýlu, je však priestor, ktorý je hlavným rozlišovacím znakom empírového štýlu v interiéri. Priestory by mali byť vizuálne objemné, vysoké stropy, veľké okná. A samozrejme by ste mali venovať osobitnú pozornosť farbe..

originálny dizajn obývačky v empírovom štýle

Empírový štýl vo vnútri miestnosti

jasný dizajn spálne v empírovom štýle

Empírový dizajn miestnosti

krásny interiér bytu v empírovom štýle

Moderný dizajn bytu v empírovom štýle

Je to všetko o farbe

Empírový štýl je v prvom rade luxus. Farby v tomto štýle preto potrebujú bohaté, svetlé, ale zároveň pokojné a hrdé. Klasika žánru je zlatá. Toto je symbol moci a bohatstva, takže môžete bez obáv použiť zlaté dekorácie ako dekor..

Ako základné farby v empírovom štýle je najlepšie zvoliť ušľachtilé a sýte farby: krvavo červená, sýto modrá, nebesky modrá alebo biela. Farebné kombinácie však stojí za to používať opatrne. Aby ste namiesto empírového štýlu nedostali avantgardu, musíte priestory udržiavať v určitej farebnej schéme, ktorá neumožňuje trikolóry. Steny, podlaha a strop musia byť navzájom v harmónii.

Vlastnosti empírového štýlu v interiéri

V empírovom štýle zohrávajú steny dôležitú úlohu. Zaberajú leví podiel na priestore miestnosti a padnú do oka aj pri vchode. Preto sa ako dekorácia na stenu najčastejšie používajú hodvábne alebo brokátové textílie..

neobvyklý interiér obývačky v empírovom štýle

Empírový štýl v interiéri

ľahký dizajn spálne v empírovom štýle

Myšlienka dizajnu v empírovom štýle

Steny

Vzhľadom na pokrok dosiahnutý v moderných interiéroch môžu byť drahé tkaniny nahradené textúrovanými poťahmi, ktoré napodobňujú tkané materiály. Najlepšie bude vyzerať tapeta zdobená africkými motívmi alebo vojenskými symbolmi. Ak je požadovaná strohšia atmosféra, môžu sa použiť textúrované obklady stien s jednoduchými, jednoslabičnými vzormi..

Steny, zdobiace miestnosti v empírovom štýle, sú zvyčajne zdobené prázdnymi arkádami, rímskymi stĺpmi, medailónmi, freskami a basreliéfmi. Prvky umeleckého dekoru, ktoré zdobia steny, sa určite musia prelínať s vojenskou tematikou. Nevyhnutnosťou sú veľké zrkadlá.

neobvyklý dekor miestnosti v empírovom štýle

Empírový štýl vo vnútri miestnosti

svetlý dizajn bytu v empírovom štýle

Empírový dizajn miestnosti

krásny interiér obývačky v empírovom štýle

Moderný dizajn bytu v empírovom štýle

Strop

Rovnako dôležitý je aj strop. Na jeho dizajn musíte použiť iba prírodné a drahé prvky. Presne v strede musíte umiestniť veľký krištáľový luster. Okolo hlavného detailu je strop zdobený pozlátenými štukovými lištami. Farebná schéma je najčastejšie biela, ale je možné si vziať slobodu a na maľovanie použiť materiály mliečnej alebo svetlo béžovej farby..

Poschodie

Pokiaľ ide o empírový štýl, výber podláh nie je príliš veľký. Môžete použiť buď mahagónové parkety, alebo mramorovú mozaiku s motívmi gréckych alebo rímskych umeleckých diel.

Okno

Okná, v závislosti od účelu miestnosti, môžu byť ozdobené hodvábnymi závesmi alebo viacvrstvovými ťažkými tkaninami s okrajmi. Farebná paleta závesov by mala byť v štýle cisárskych palácov – fialová, červená základňa so zlatým razením a ohraničením.

pôvodná výzdoba izby v empírovom štýle

Empírový štýl v interiéri

neobvyklý interiér spálne v empírovom štýle

Myšlienka dizajnu v empírovom štýle

Nábytok

Nábytok v empírovom štýle sú ťažké predmety z mahagónového dreva zdobené rezbami a zlacením. Povrch nábytku v interiéri empírového štýlu je vždy hladko leštený, nohy sú najčastejšie vyrobené ako levie labky, egyptské sfingy alebo rímske stĺpy. Pri výbere nábytku do modernej obývačky je najlepšie uprednostniť starožitné vzorky..

Izby zariadené v imperiálnom štýle perfektne doplnia staré komody, príborníky, okrúhle stoly, ladné pohovky jemných tvarov. Mimochodom, empírový štýl získal hladké vlastnosti po prispôsobení sa ruskej verejnosti. Francúzi, povolaní k šľachte, vyzdobili šľachtické majetky a zmiernili vojenské triumfálne formy francúzskeho štýlu.

svetlý dekor bytu v empírovom štýle

Empírový štýl vo vnútri miestnosti

krásny dizajn obývačky v empírovom štýle

Empírový dizajn miestnosti

svetlá výzdoba miestnosti v empírovom štýle

Moderný dizajn bytu v empírovom štýle

Ruská ríša

Po dlhú dobu bol zakázaný dovoz nábytku zakúpeného vo Francúzsku do Ruska. „Katalogy“ so skicami francúzskych architektov však stále končia v krajine, čo umožňuje vyrábať náhlavné súpravy v súlade s novými módnymi trendmi..

Nábytok v ruských izbách je vyrobený nielen z mahagónu, ale aj z ružového dreva alebo karelského brezového dreva. V provincii bolo povolené používanie popola, orecha alebo lipy. Jeho formy vyjdú mäkšie a efekt „monumentality“ zmizne. Nábytok metropolitných salónov zároveň najviac zodpovedá štandardom Francúzskej ríše, ale keď sa vzdialite od centra, tvary náhlavných súprav sa stanú doma mäkkými a útulnými, strácajú formálnosť a okázalosť – povinný atribút empírový štýl..

Nábytok bol ozdobený pozlátenými prekrytiami, mozaikami, čalúnený hodvábom a zamatom. Provinčné náhlavné súpravy bez rezbárstva a čalúneného čalúnenia.

originálny dizajn spálne v empírovom štýle

Empírový štýl v interiéri

krásna výzdoba bytu v empírovom štýle

Myšlienka dizajnu v empírovom štýle

Obývacia izba a la Versailles

Pri zdobení obývacích izieb sa najčastejšie používajú dizajnové riešenia v „kráľovskom“ štýle. V závislosti od veľkosti miestnosti môžete použiť celú sadu dekoratívnych nástrojov alebo použiť základné prvky dekorácie..

Domy s priestrannou obývacou izbou je možné rozdeliť na zóny pomocou rímskych stĺpov. Ale byty, ktoré sa nelíšia vo veľkých oblastiach, je lepšie nezaťažovať dekoratívnymi prostriedkami, aby nespôsobovali pocit neporiadku.

Nábytok v obývačke v empírovom štýle by mal byť objemný, ťažký a pohodlný. Vyhnite sa lacným náhlavným súpravám a tkaninám. Cisársky štýl je povinný udržať si vo všetkom, vrátane materiálov, status a šľachtu. Dnes je však možné použiť analógy, ktoré napodobňujú drahé druhy dreva a tkanín, ale musíte si ich vybrať s veľkou starostlivosťou, pretože tieto výrobky môžu rýchlo stratiť svoj reprezentatívny vzhľad..

neobvyklý dizajn miestnosti v empírovom štýle

Empírový štýl vo vnútri miestnosti

svetlý interiér obývačky v empírovom štýle

Empírový dizajn miestnosti

svetlý dizajn miestnosti v empírovom štýle

Moderný dizajn bytu v empírovom štýle

Interiér obývačky môžete doplniť pohovkami. Farba čalúnenia by mala byť bohatá: červená, smaragdová, čokoládová. V niektorých prípadoch je povolené použitie čiernej farby..

Drevená knižnica, elegantný zaoblený konferenčný stolík nebude nadbytočný. Ozdoby na nábytku by mali zodpovedať celkovému štýlu. Reliéfne pozlátené prekrytia sú vítané. Empírový štýl, napriek všetkej svojej kráse, sa perfektne zmestí do veľkého vidieckeho domu, ale v bežnom byte bude tiež vyzerať nemenej pôsobivo. Správne naplánované usporiadanie jednotlivých prvkov zároveň urobí priestor miestností jasnejším, vzdušnejším..

Ideálne princípy dizajnu

Nasledujúce tipy vám pomôžu vytvoriť kráľovský šik v mestskom byte..

  • Dizajn kráľovských hradov sa vyznačuje poriadkom a harmóniou. Všetky prvky musia byť symetrické.
  • Prvky dekorácie musia nevyhnutne patriť do minulých storočí a vyzdvihovať veľkosť majiteľa (napríklad môžete použiť štuky vo forme skrížených mečov alebo fragmentov rodinného erbu).
  • Pozlátenie poskytne vlastníkovi vyšší status.
  • Empírový štýl je možné použiť na navrhovanie každodenných priestorov, voľbu jemnejších tónov a používanie menšieho počtu dekoratívnych prvkov..
  • Klasické farebné kombinácie v imperiálnom štýle sú bielo-modré, hnedo-biele, červeno-hnedé, modro-biele.
  • Vyžadujú sa veľké zrkadlá.
  • V hosťovských izbách je lepšie použiť sýtejšie a kontrastnejšie farebné kombinácie; v obývačkách naopak musíte znížiť kontrast..

A samozrejme, žiadny interiér nebude vyzerať holisticky bez dekoratívnych prvkov..

svetlý interiér spálne v empírovom štýle

Empírový štýl v interiéri

neobvyklý dizajn bytu v empírovom štýle

Myšlienka dizajnu v empírovom štýle

Zamerajte sa na detail

Ako bolo uvedené vyššie, je potrebné vyzdobiť miestnosti drahými materiálmi – kryštál, mramor, zlato (menej často striebro), bronz, eben alebo mahagón, hodváb atď. Aby však vydržali štýlové prvky, detaily by nemali byť jasné vybraný.

Dobrým riešením by bolo:

  • bronzové figúrky vojenskej tematiky (fakle, meče, oštepy atď.);
  • ručne vyrobené koberce a gobelíny;
  • obrazy v masívnych pozlátených rámoch;
  • figúrky a prvky vo forme pyramíd, sfingy;
  • kože rôznych zvierat;
  • veľké starožitné hodiny pre dedka;
  • krištáľové volumetrické lustre, svietniky a iné žiarovky;
  • maľované vázy;
  • svetlé mramorové truhlice a boxy;
  • porcelánové a strieborné príbory.

Empire style je štýl vymyslený pre cisára a dlhý čas zostal výsadou kráľovských palácov. V mestskom byte sa však môžete cítiť ako persona non grata. Hlavnou vecou je vybrať správne detaily a vopred naplánovať všetky nuansy v interiéri.

Video: Empírový štýl v interiéri. Štýlové vlastnosti

50 fotografií myšlienok empírového štýlu v interiérovom dizajne:

krásny interiér obývacia izba v empírovom štýle ľahký dizajn spálne na fotografii v štýle empíru originálna výzdoba bytu na fotografii v empírovom štýle svetlý interiér miestnosti na obrázku v empírovom štýle neobvyklý dekor miestnosti v obrázku v empírovom štýle ľahký dizajn bytu na fotografii v štýle empíru krásny interiér obývačky na fotografii v empírovom štýle jasný obrázok dekorácie spálne v empírovom štýle neobvyklý dizajn spálne na obrázku v empírovom štýle pôvodný interiér miestnosti na fotografii v empírovom štýle neobvyklý bytový dekor na obrázku v empírovom štýle jasný dizajn obývačky na fotografii v empírovom štýle svetlý interiér miestnosti na fotografii v empírovom štýle krásny obrázok dekorácie obývačky v empírovom štýle originálny dizajn spálne na obrázku v empírovom štýle krásny dizajnový obrázok obývačky v empírovom štýle svetlý interiér bytu na fotografii v empírovom štýle svetlý obrázok dekorácie spálne v empírovom štýle neobvyklý dizajn miestnosti na fotografii v empírovom štýle svetlý interiér bytu na fotografii v empírovom štýle originálna výzdoba spálne na fotografii v empírovom štýle svetlý dizajn miestnosti na obrázku v empírovom štýle neobvyklý interiér miestnosti na fotografii v empírovom štýle pôvodná výzdoba spálne na obrázku v empírovom štýle svetlý dizajn bytu na fotografii v empírovom štýle svetlý dizajn obývačky na obrázku v empírovom štýle krásny interiér bytu na fotografii v empírovom štýle neobvyklý dekor spálne na obrázku v empírovom štýle originálna výzdoba obývačky na fotografii v empírovom štýle neobvyklý dizajn miestnosti na obrázku v empírovom štýle svetlý interiér obývačky na obrázku v empírovom štýle jasný dizajn spálne na fotografii v štýle empíru krásny interiér miestnosti na fotografii v empírovom štýle ľahký bytový dekor na obrázku v empírovom štýle svetlý dizajn miestnosti na fotografii v empírovom štýle krásny interiér spálne v empírovom štýle originálny interiér obývačky na fotografii v empírovom štýle svetlý dekor miestnosti na fotografii v empírovom štýle jasný dizajn spálne na obrázku v empírovom štýle pôvodný interiér obývačky v empírovom štýle neobvyklý dizajn bytu na fotografii v empírovom štýle krásna výzdoba spálne na fotografii v empírovom štýle pôvodný obrázok dekorácie obývačky v empírovom štýle krásny obrázok dekorácie spálne v impériu svetlý interiér miestnosti na obrázku v empírovom štýle originálny dizajn bytu na fotografii v empírovom štýle krásny dizajn spálne na obrázku v empírovom štýle krásna výzdoba miestnosti empírovej miestnosti svetlý interiér spálne na obrázku v empírovom štýle originálny dizajn obývačky podľa obrázku v empírovom štýle

Previous Post
High-tech konyha: technológiai belső tér
Next Post
اللون الأزرق في الداخل: أين هو مناسب ، ما الذي يقترن به؟