15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.bnter.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Štýl Provence v interiéri mestského bytu

V dizajnérskej praxi zostáva Provence v interiéri jedným z najuznávanejších štýlov. Je jedným z najprirodzenejších a najpríjemnejších, pretože vznikol na križovatke etna, retra a country. Je to symbióza rustikálnej ľahkosti a francúzskeho chic. Štýl európskeho vnútrozemia uprednostňujú etablované osobnosti, nostalgické pre svoje vidiecke detstvo, ako aj kreatívne, snové povahy..

svetlý dekor obývačky v štýle Provence

Interiér v štýle Provence

krásny štýl spálne v štýle provence

Myšlienka interiéru bytu v štýle Provence

pôvodný dizajn miestnosti v štýle Provence

Dizajn miestnosti v štýle Provence

História a špecifiká štýlu

Slovo „provincia“ pochádza z názvu Provence – región na juhu Francúzska s nekonečnými levanduľovými poliami pri pobreží Stredozemného mora. Tento štýl je klasifikovaný ako druh krajiny (voľne preložené ako „rustikálny“), ale líši sa od svojich náprotivkov zvláštnym francúzskym šarmom.

Štýl Provence bol spočiatku zavedený do interiéru provinčných domov, kde je dostatok voľného miesta pre veľkú rodinu. Dizajnéri ho prispôsobili mestským podmienkam. Je ľahké znovu vytvoriť zvláštneho romantického ducha vnútrozemia v kuchyni a kúpeľni, obývačke a spálni akéhokoľvek mestského bytu, ako na fotografii..

Upozornenie: Jednou z výhod vlastnej výroby dizajnu Provence je malý rozpočet. Bude potrebná na pokrytie nákladov na čiastočné rekonštrukcie a určitú reorganizáciu priestoru miestností..

Časť zdedeného starého nábytku je možné ľahko obnoviť a pridať do interiéru. Budete musieť nájsť drevené stoličky a stoly s tvarovanými nohami, ako aj žiarovky a nábytok s prelamovaným kovaním, ktoré vytvára ilúziu beztiaže..

svetlý interiér bytu v provensálskom štýle

Štýl Provence v interiéri moderného bytu

svetlá spálňa v štýle Provence

Krásny dizajn bytu v štýle Provence

Provinčný štýl je však rozpoznateľný nielen pri vyrezávanom nábytku a ručných prácach. Je to tiež množstvo denného svetla, špeciálna paleta a mnoho farieb – od textilných vzorov po suché kompozície levandule alebo divokých a záhradných kvetov v porcelánových vázach..

Typickým znakom provensálskeho štýlu v interiéri je absencia ostrých kontrastov a neprirodzených odtieňov. Je to pútavá paleta, ktorá odzrkadľuje chuť južných oblastí Francúzska. Odtiene dreva a šamotovej hliny, morskej vody a oblohy bez mrakov dopĺňajú prirodzené tóny nabílených stien, škridlových striech a murovaných vonkajších stien..

V archaickej Provensálsku dokonca aj jasné farebné akcenty v textíliách a doplnkoch opakujú prirodzené farby:

  • karmínová obloha pri západe slnka;

  • levanduľové plantáže;

  • letné kvety;

  • olivové háje;

  • odtiene dreva a šamotovej hliny;

  • vinice s veľkoplodými bobuľami;

  • zrelé ovocie zo záhrady pri dedinskom dome.

Prednosť majú výšivky a ručne vyrábané pleteniny, ktoré sú vyrábané ručne alebo kupované na blších trhoch. Mimochodom, sú veľmi obľúbené vo Francúzsku, kde sa cení vlastnoručná výroba a veci „s históriou“. Jedná sa o široké plátno na okraj listov, vyrobené z ľanu, obrusov pletených zo sviečkovice a vyšívaných vankúšov na pohovku s volánikmi.

Pri pohľade na dizajn moderných bytov s provensálskou štylizáciou sa zdá, že ide o „ženský“ štýl, ktorý je vhodný iba do spálne alebo škôlky. Ale nie je to tak, v takom prostredí vyrastá mnoho generácií Francúzov, ktorí v sebe nosia lásku k špeciálnej elegancii Provence. Pamätá si ho aj veľa hostí v krajine – s vôňou levandule a pomarančových hájov, s chuťou kozieho syra a koláčového korenia..

originálny dekor obývačky v provensálskom štýle

Interiér v štýle Provence

ľahký dizajn miestnosti v štýle Provence

Myšlienka interiéru bytu v štýle Provence

krásny interiér bytu v štýle Provence

Dizajn miestnosti v štýle Provence

Rozdiel v štýle Provence od krajiny

Kedysi charakteristický spôsob života sa formoval v zázemí Európy pod vplyvom obyvateľov mesta. Utečenci, bohatí Francúzi a Flámi, sa ukryli pred povstalcami na odľahlých miestach s nádhernou prírodou a odmeraným spôsobom života.

Rýchlo sa tam usadili – siali polia a chovali dobytok, pestovali levanduľu a korenie, vinárstvo a stavali syrárne. Takto začali dobre situovaní meštiaci ovládať dedinský biznis. Nevrátili sa do Paríža a ďalších miest, postupne sa stali domorodým obyvateľstvom Provence s vysokou úrovňou kultúry každodenného života. Preto nejde o rustikálny štýl v jeho najčistejšej podobe, ale o výrazne rafinovaný dekor s nádychom milosti a aristokracie..

Je to tak blízko moderným ľuďom z mesta, ktorí chcú nahradiť hlučný ruch sivej „kamennej džungle“ meraným životom v jednote s prírodou. Chaty a vidiecke domy navrhnuté v provensálskom dizajne dokonale zapadajú do malebnej ruskej krajiny.

krásny interiér obývačky v štýle Provence

Štýl Provence v interiéri moderného bytu

pôvodná výzdoba miestnosti v provensálskom štýle

Krásny dizajn bytu v štýle Provence

Tento štýl sa považuje za podobný iným odrodám krajiny – typický dizajn provinčných budov v rôznych častiach sveta:

  • exotický „bungalov“;

  • Americký ranč;

  • Ruská veža;

  • Ukrajinské „chaty“;

  • Švajčiarska horská “chata”.

Jedná sa o budovy vyrobené z ekologických materiálov, ktoré dobre zapadajú do malebnej krajiny. Ale v Provence sa usadia elegantnejšie, vkusnejšie, s typickou francúzskou túžbou po estetike a elegantnom šiku. Jediná vec, ktorá zrádza „rustikálny“ pôvod štýlu Provence – v jeho interiéri je veľa živočíšnych predmetov a „chintz“ farieb (malý kvetinový ornament).

Zdobenie mestského bytu napodobňovaním tradícií francúzskych provinciálov si v mnohých ohľadoch zachováva charakteristický obklad. Ale čas a moderné technológie robia svoje vlastné úpravy. Preto v interiérovom štýle v štýle Provence môžete vidieť veľa príkladov s tapetami na stenách namiesto omietky a bielenia. Žiadna imitácia by však nemala porušovať celkový koncept dizajnu..

V kuchyni namiesto nahrubo upravených povrchov dominujú kachle a keramické kachle a ohnisko nahradil plynový sporák. Podlahy už nie sú hrubo hotovými drevenými doskami, sú obložené laminátovou alebo porcelánovou kameninou. Táto imitácia by však nemala porušovať všeobecný koncept – typické prvky by mali byť viditeľné vo výzdobe novými materiálmi. Namiesto starého nábytku ponúkajú špecializované katalógy apartmány a dvere v štýle Provence pre moderný interiér.

ľahký dizajn bytu v štýle Provence

Interiér v štýle Provence

pôvodný štýl spálne v štýle provence

Myšlienka interiéru bytu v štýle Provence

svetlý interiér miestnosti v štýle Provence

Dizajn miestnosti v štýle Provence

Ochrannou známkou štýlu je množstvo tkanín z prírodných vlákien s malými kvetinovými vzormi. Veľké francúzske okná majú svetelné závesy s volánmi a závesmi. V takom prostredí je vždy pohodlné a útulné-mäkké osvetlenie, prírodné tkaniny, čalúnenie pohoviek a stoličiek s mäkkými gobelínmi.

V byte „blízko Provence“ všetko vyzerá celkom pekne, ale nie „jednoducho“. Obnovenie rustikálneho prostredia južného Francúzska pomôže:

  • cibuľové a cesnakové “girlandy”;

  • zväzky byliniek a vetvičiek levandule visiace z trámov pod stropom;

  • početné škatule s korením;

  • zelenina v prútených košíkoch;

  • ručne vyrobené obrúsky a obrusy;

  • vyšívané plátenné uteráky;

  • vázy so suchými alebo živými kyticami.

Vidiecke domy v duchu francúzskej krajiny sa nelíšia v minimalizme, ako škandinávsky zrub alebo ruská chata. V interiéri je veľa drobností a kvetinových dekorácií, často sú tam nápadné hodiny.

V budovách Provence je cítiť chlad a tento pocit je dosiahnutý nielen spôsobom konštrukcie, ale aj prevahou „studených“ odtieňov vo výzdobe. V lete je južné Francúzsko veľmi horúce, takže biele, lila a modré farby vytvárajú ilúziu chladu. Veľké okná sú zakryté svetelnými závesmi, ktoré prepúšťajú veľa čerstvého vzduchu ráno a večer, v horúcich hodinách sú zatvorené. Toto je ďalšie špecifikum interiéru s prvkami Provence a jeho rozdiel od ostatných odrôd krajiny.

krásna výzdoba obývačky v provensálskom štýle

Štýl Provence v interiéri moderného bytu

svetlý interiér spálne v štýle Provence

Krásny dizajn bytu v štýle Provence

Charakteristické prvky štylistiky sú systematizované v tabuľke.

1.

Konštrukčné materiály

Kameň, tehly z tehál, hliny, dreva, dlaždíc

2.

Dokončovanie

materiály

Šamot a sadra na bielenie omietky, vápna a kriedy, hobľované dosky, leštený kameň, keramické dlaždice, maľovanie

3.

Tkaniny

Prírodné materiály (ľan, bavlna, viskóza, vlna) so vzorom alebo hrubým plátnom, prebytok textilu v dekorácii

4.

Paleta

Svetlé pastelové odtiene na pozadí, olivové, modré, levanduľové, horčicové – doplnkové farby

5.

Dekor

Väčšinou ručne vyrobené

6.

Témy kresieb

Kvety, rastliny, ovocie, domáce zvieratá, galský kohút (symbol Francúzska), žánrové scény a krajiny

7.

Riad

Farebné sklo a ručne maľovaná keramika, porcelánové vázy a džbány

osem.

Svietidlá

Kovanie na základni, látkové tienidlá, kužeľovité odtiene matného skla s kvetinovým vzorom alebo vo forme púčikov

deväť.

Nábytok

Prelamované kovanie, prírodné alebo lakované drevo s rezbami

originálny dizajn obývačky v provensálskom štýle

Interiér v štýle Provence

svetlý dekor miestnosti v štýle Provence

Myšlienka interiéru bytu v štýle Provence

krásny štýlový byt v štýle Provence

Dizajn miestnosti v štýle Provence

Paleta farieb

Dizajnérska interpretácia francúzskej krajiny môže byť jemná pastelová alebo skôr lákavá. Ale aj voľba v prospech jasnej farby musí byť kompenzovaná rozmazanými odtieňmi:

  • modrá alebo svetlo modrá;

  • lila a fialová;

  • mäta a oliva;

  • žltá a citrónová;

  • hnedá a béžová;

  • vínová červená, terakota alebo tieň pri západe slnka.

Dominantná farba interiéru v štýle Provence pre rôzne miestnosti je biela, ale v čistej forme sa takmer nikdy nepoužíva na dekoráciu stien. Je to skôr svetlo béžový, slonovinový, mliečny, krémový alebo jemný broskyňový tón. Krištáľovo čistá belosť je však celkom možná na nábytkových a záclonových tkaninách, v Číne a na papierových podkladoch moderných tapiet..

Pre každú funkčnú miestnosť je zvolený najvhodnejší základný tón:

  • olivová farba dokonale zapadá do interiéru chodby;

  • biela obývacia izba s béžovým nábytkom vyzerá elegantne, príjemne a ležérne;

  • krásna kúpeľňa v modrých a modrých odtieňoch prechody keramickej mozaiky s kvetinovými vložkami;

  • pokoj a mier v spálni v štýle Provence v interiéri bytu bude klásť dôraz na výber stien, závesov a prehozov v odtieňoch levandule.

Napriek tomu, že ručne vyrábaná keramika je typická pre všetky odrody krajiny, v juhofrancúzskych provinciách materiál nezakorenil ako základ pre výzdobu interiéru. Malebné rybárske dedinky pozdĺž pobrežia Stredozemného mora sú úhľadné rady bielych domov pod červenkastými keramickými dlaždicami. Dnes sa však keramika používa iba ako riad a podlahové dlaždice – na chodbe alebo v kuchyni dizajnu Provence..

Na dekoráciu si môžete požičať akýkoľvek prírodný odtieň, ktorý je charakteristický pre miestnu krajinu. Aj v klasickom triu sa nepoužívajú „bielo-červeno-modré“ nasýtené tóny, ale ich prirodzené odtiene sú v rozmazanej forme. Napríklad azúrovú, smotanovú a bordovú. To isté platí pre odtiene zelenej, žltej a fialovej..

pôvodný interiér spálne v provensálskom štýle

Štýl Provence v interiéri moderného bytu

svetlý dizajn miestnosti v štýle Provence

Krásny dizajn bytu v štýle Provence

Charakteristické prevedenie

  1. Steny domu „a la Provence“ sa odlišujú hrubou omietkou, kde nie sú vylúčené nerovnosti a malé chyby. To je typické pre murivo, kde nie je možné dosiahnuť absolútne zvislý alebo dokonale rovný povrch. V kuchyni a na chodbe takéto omietanie umožňuje „plešaté miesta“ vo forme muriva, kde síce časť materiálu vyčnieva, ale švy sú dobre spracované a vybielené.

V obývacej izbe, spálni, škôlke a kúpeľni sú takéto nezrovnalosti neprijateľné – steny sú hladké, dobre omietnuté na bielenie alebo maľovanie. V modernej štylizácii sa široko používa textúrovaná omietka, umelý kameň, tapety, obklady stien a ďalšie materiály, ktoré zapadajú do konceptu dizajnu. Na dokončenie niektorých priestorov sú vhodné dlaždice a lícové tehly.

Rada. Na vyzdobenie miestnosti chlapca v tomto štýle použite morské motívy. V dievčenskej izbe dominujú kvety, ktoré vytvárajú romantickú atmosféru..

svetlý apartmán v štýle Provence

Interiér v štýle Provence

svetlý dekor bytu v štýle Provence

Myšlienka interiéru bytu v štýle Provence

pôvodný štýl miestnosti v štýle Provence

Dizajn miestnosti v štýle Provence

Ak si nemôžete kúpiť tapety s levanduľou alebo kvetmi, môžete experimentovať s inými farbami špecifickými pre danú krajinu. Skvelým doplnkom malej chodby bude fototapeta s vidieckou krajinou alebo nekonečnými levanduľovými poliami tiahnucimi sa nad horizontom..

  1. Podlahám dominuje prírodné drevo, ktoré je jedinou možnosťou vo všetkých vidieckych štýloch od ich vzniku. Moderný lacný interiér dreveného domu v štýle Provence však umožňuje použitie ekologickej dyhy a laminátu-na praktické čistenie a šetrenie opráv.

  1. Stropy sú vybielené alebo natreté medzi drevenými trámami, ale v interiéri nemusia byť. Uprednostňuje sa biela alebo svetlo modrá, pretože podporujú najvyššiu odrazivosť svetla. Lesklá strečová tkanina (povrchová úprava so zrkadlovým efektom) je v rustikálnych štýloch nevhodná, iba matná textúra.

Rada. Moderná štylizácia pomocou dekoru dreva alebo stropných rámov nie je vylúčená, ale všetko by malo byť striedme, vkusné. Ich použitie by malo byť odôvodnené – upevnenie dekoru visiaceho zo stropu.

  1. Drevo sa používa aj na stolárstvo – okná a dvere sú vyrobené iba z prírodných materiálov. V Provence sú natreté bielym smaltom, ale je možné ich pokryť bezfarebným lakom, ak je textúra dreva krásna. Panely, rezby a lišty sú široko používané v dekorácii; sklenené vložky sú typické pre interiérové ​​možnosti..

“Správny” nábytok v štýle Provence

Ak je všetko jasné s výberom palety a dokončovacích materiálov, potom nábytok vyvoláva obavy. Dnes nie je problém kúpiť hotové vzorky z katalógu v provensálskom štýle. Najčastejšie ponúkajú:

  • hotová „kuchyňa“;

  • “Chodba”;

  • jedálenský set;

  • mäkký roh s kreslom;

  • posteľ do spálne;

  • vitrína a posuvná skriňa;

  • zostavy detského nábytku vo francúzskej krajine (je to uvedené v technickom popise).

krásny interiér spálne v provensálskom štýle

Štýl Provence v interiéri moderného bytu

jasný dizajn obývačky v štýle Provence

Krásny dizajn bytu v štýle Provence

Spolu s týmito modelmi je ľahké prispôsobiť ručne vyrobený retro nábytok v prostredí, najmä po reštaurovaní a maľovaní. Najväčší záujem sú starožitnosti a štylizácia, kde sú vyrezávané vložky a sklenené dvere. Čalúnenie starej pohovky alebo kresiel (jednohubky, gauč s elegantnými nohami) je možné nahradiť novou nábytkovou tkaninou. Pre krajinu je vhodná gobelín s kvetinovými vzormi, pruhovaná matracová tkanina alebo žakár. Kryty na čalúnený nábytok a stoličky sú široko používané.

Staré truhly a komody, príborníky a podložky pre fikusy, toaletné stolíky a drevené nočné stolíky a zachované v starých domoch po renovácii zaujmú v interiéri svoje právoplatné miesto. V Provence sa s rodinnými hodnotami a tradíciami vždy zaobchádzalo veľmi opatrne. Dedil sa nábytok, riady, textil a výzdoba.

Atraktívny obraz rustikálneho pohodlia doplnia obrazy do interiéru v štýle Provence (krajiny, zátišia), viacvrstvové závesy s volánmi a záhybmi, krb a zrkadlá vo vyrezávaných rámoch.

Video: interiérový dizajn v štýle Provence

50 fotografií nápadov na dizajn interiéru bytu v štýle Provence:

krásny interiér miestnosti v štýle fotografie z Provence Spálňa v pôvodnom štýle na obrázku v štýle Provence svetlý dekor obývačky v štýle provensálskej fotografie ľahký dizajn bytu v obrázku v štýle Provence originálny dizajn spálne v obrázku v štýle Provence svetlá výzdoba miestnosti na fotografii v štýle Provence krásny interiér bytu v štýle provensálskeho obrazu svetlá obývacia izba na fotografii v štýle provence pôvodný dizajn miestnosti v obrázku v štýle Provence svetlý interiér spálne na fotografii v štýle Provence svetlý štýl bytu v štýle fotografie z Provence krásny interiér spálne na fotografii v štýle provence pôvodný štýl obývacia izba v obrázku v štýle Provence svetlý dizajn miestnosti na fotografii v štýle Provence svetlý dekor bytu v štýle obrazu Provence pôvodný interiér spálne v obrázku v štýle provence krásna obývacia izba na fotografii v štýle provence svetlá spálňa v štýle obrazu z Provence krásny interiér bytu v štýle fotografie z Provence svetlá dekorácia obývačky v obrázku v štýle Provence pôvodný dizajn miestnosti na fotografii v štýle Provence krásny dekor bytu v provensálskom štýle svetlý interiér obývačky v štýle fotografie z Provence svetlý štýl miestnosti v štýle fotografie z Provence krásny dizajn bytu v obrázku v štýle Provence pôvodný interiér obývačky na fotografii v štýle Provence spálňa so svetlým dekorom v štýle obrazu z Provence krásny štýl spálne na fotografii v štýle Provence originálna výzdoba bytu v štýle provensálskeho obrazu svetlý interiér obývačky v štýle provensálskeho obrazu svetelný dizajn miestnosti v štýle fotografie z Provence originálny dizajn spálne na fotografii v štýle provence svetlá výzdoba miestnosti v štýle provensálskeho obrazu krásna štýlová izba v štýle obrazu z Provence jasný dizajn obývačky v štýle provensálskeho obrazu originálna výzdoba bytu v štýle provensálskej fotografie svetlý štýl miestnosti v štýle fotografie z Provence krásna výzdoba miestnosti v štýle obrazu z Provence pôvodný interiér spálne na fotografii v štýle Provence svetlý apartmán v štýle fotografie z Provence svetlá interiérová spálňa na fotografii v štýle Provence svetlý dekor bytu v štýle provensálskej fotografie krásny dizajn miestnosti v obrázku v štýle Provence jasný dizajn spálne na fotografii v štýle provence ľahká spálňa v obrázku v štýle Provence krásny interiér obývačky v štýle obrazu z Provence krásny dizajn spálne v obrázku v štýle Provence svetlý dekor miestnosti v štýle fotografie z Provence pôvodný interiér bytu v štýle provensálskeho obrazu svetlá obývacia izba v štýle provensálskej fotografie

Previous Post
1 år gamla pojkar födelsedagsrum dekoration idéer
Next Post
تصميم ورق الحائط لإعداد لا يضاهى